Uutiset & Artikkelit

23.01.2020 17:35
Vilpasvikings.fi

Vilpas venytti etumatkaa Karhubasketiin

Henri Kantonen viimeisteli liigauran ennätyspisteet keskiviikkona. Kuva Ville Vuorinen.

 

Amerikkalaisen kirjailijan Mark Twainin kommentti "huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja" sopii mainiosti eilisen jälkeen Vilppaan vähäväkiseen koripallojoukkueeseen. Lauantaina kotonaan KTP Basketille hävinnyt Vilpas iski sarjakolmosena majailevan ja kahden edellisvuoden mestarin Kauhajoen Karhubasketin komeasti kanveesiin ja otti maukkaan 90-72 (54-40) kotivoiton. Ja yhä vahvasti vajaamiehisenä, sillä Teemu Rannikon ja Juho Nenosen lisäksi Mikko Koivisto tyytyi ihailemaan joukkueen peliä vaihtopenkiltä. Voiton arvoa nostaa se, että joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat nyt 2-1 Vilppaalle ja koriero on 31 pistettä plussalla. Nämä ovat tärkeitä lukuja runkosarjan lopussa.

 

Ilman suurempia pullisteluja Vilppaan suoritus oli kova ja omalla tavallaan yllättäväkin. Karhubasket on esittänyt vaisun alkukautensa jälkeen hienoja otteita pelistä toiseen ja kauhajokisten peli Janne Koskimiehen alaisuudessa on ollut tasokasta. Salohallin kärkikamppailussa Vilpas nousi tavoistaan poiketen heti aloitusheitosta niskan päälle ja avauskympin jälkeen kotijohto kirjattiin lukemin 29-17.

- Puhuimme ottelun alun tärkeydestä monia kertoja ja tiesimme, että Kauhajoki on aloittanut hirveällä energialla Lapualla ja edellisessä kotipelissään. Emme saa antaa tämäntasoiselle joukkueelle sitä kymmenen-viidentoista pisteen etumatkaa, totesi komeat teholuvut +23 ja +/- 23 kerännyt Henri Kantonen pelin jälkeen.

Sitä on tosiaan nähty viime aikoina ihan liikaa. Kotkaa vastaan oltiin häviöllä alussa 2-10, Lahtea vastaan 4-12, Tampereella 7-14 ja Joensuussa 11-20. Nyt ei sitä tapahtunut ja vajaassa kolmessa minuutissa Vilpas oli upottanut kolme kolmosta johtaen 13-5.

- Tultiin nyt ryminällä eikä annettu vastustajalle sitä kymmenen pisteen kaulaa. Alun energia ja ilme oli parasta tällä kaudella ja kertoo meidän joukkueesta. Vaikka kolme tuon tason jätkää on sivussa, kuusi miestä tekee kaksinumeroiset pinnat näin laadukasta puolustuspään joukkuetta vastaan, komppasi Ville Tuominen.

Paras esimerkki ryhtiliikkeestä oli Jamuni McNeace, joka oli tullut nyt pelaamaan. Kotkaa vastaan "Money" haahuili kentällä kuin luokkaretkellä, mutta tällä kertaa pitkäkäsinen sentteri räväytti ensimmäisestä hyökkäyksestä donkin ja esitys oli aivan eri luokkaa läpi pelin. Myös Tobin Carberryn otteisiin on oltava erityisen tyytyväinen. Tuore takamies on jatkuvasti vaarallinen ja myös tehoja löytyy. Avauspelissä Kotkaa vastaan syntyi 23 pinnaa heitoin 9/13 ja nyt 17 pistettä (heitot 8/15). 

Kotijoukkueen energia säilyi hyvänä koko toisen jakson ja puoliajalle mentiin 14 pisteen kotijohdossa. Heittopeli oli kovaa luokkaa kolmosten upotessa 55.6% (10/18) ja tarkka-ampujina kunnostautuivat erityisesti 12 pinnaa säkittänyt Aatu Kivimäki (4/5) ja 14 pistettä saalistanut Henri Kantonen (3/5). Karhun hyökkäystehoista vastasi etupäässä kaksikko Cameron Jones (14) - Samuel Givens (10) eikä vieraiden heittopelissä kaaren takaa ollut valittamista (6/13, 46.2%).

 

Kolmannella kympillä nähtiin ainoa vaisumpi jakso, kun Karhubasket nousi kahdeksan pinnan päähän 69-61 Mikael Laihosen kahdella peräkkäisellä kolmosella. Tilanne normalisoitui nopeasti Kivimäen kolmosella ja DJ Lasterin kakkosilla ja viimeiselle tauolle mentäessä Vilppaan johto oli kasvanut 11 pisteeseen 74-63.

Päätöskympillä ero repesi kolmessa minuutissa 18 pisteeseen ja jakson kohokohta oli Tim Colemanin upea put-back donkki tilanteessa 86-68. Lopussa Tuominen päästi kentälle myös uusimman viikingin Elias Eerikinharjun, joka avasi Vilpas-kautensa yhdellä levypallolla.

 

Ville Tuominen pääsi ansaitusti tuulettamaan kovan voiton jälkeen. Kuva Ville Vuorinen.

- Olosuhteisiin nähden kauden parasta peliä meiltä eikä paljoa enempää olisi voinut toivoa, iloitsi Tuominen.

Vilpas: Henri Kantonen 20/6, Tobin Carberry 17/6/5 syöttöä, Aatu Kivimäki 15/1, Tim Coleman 14/7/4 syöttöä, DJ Laster 12/2, Jamuni McNeace 10/7/3 torjuntaa, Riku Laine 2/3/4 syöttöä, Elias Eerikinharju 0/1. 1p: 70.0%, 2p: 61.9%, 3p: 36.7%.

 

Karhubasket jäi melko aseettomaksi Vilppaan puolustuksen keskellä ja sen myönsi myös päävalmentaja Janne Koskimies.

- Ei mennyt suunnitelmien mukaan ja onnittelut Vilppaalle mahtavasta voitosta vaikeuksien keskellä. Heiltä suvereeni peli ja meille nämä vierailut Salohalliin ovat olleet vaikeita. Vilpas puolusti kovaa ja he työnsivät meidät ulos niistä paikoista, mihin me halutaan pallo saada. Vilppaan heittopeli oli ensimmäisellä puoliajalla todella hyvää ja olimme myöhässä. Harvoin meillä on pelin jälkeen 14 syöttöä ja 16 menetystä, ihmetteli Koskimies.

Ne ovatkin lukuja, joista Vilpas voi olla ylpeä ja kertovat, että pakki maistui joka miehelle. Puolustuksellisesti Vilpas on onnistunut hyvin jokaisessa Karhupelissä, sillä vastustajan pisteet Vilpasta vastaan ovat jääneet lukemiin 68, 70 ja 72. Se on hyvin, sillä Karhu on tehnyt keskimäärin 86.6 pistettä peliä kohden.

Otteluisäntä Kisakallio palkitsi parhaana hyvää kautta pelaavan Mikael Laihosen (10/2) ja mustapaitojen tehomiehet olivat monipuolinen Cameron Jones (21/7, +27) sekä laituri Samuel Givens (19/5, +16). Iso mies Skylar Spencer haki 12 levypalloa, mutta jäi hyökkäyspäässä neljään pisteeseen. Juan Davis Jr (2/1) pelasi vain vajaat kahdeksan minuuttia eikä myöskään kippari Bojan Sarcevic (4/2) ihmeitä esittänyt. Okko Järvi osui kerran kaarelta, kerran lähempää koria ja kahdesti vapareista.

 

Korisliiga jää nyt muutaman päivän tauolle ja jatkuu korismaanantaina ottelulla Kouvot-Kobrat. Helsinki Seagulls ja Vilpas ovat ainoat joukkueet, jotka eivät voi heittää vapaalle, sillä Suomen cupin voitosta mitellään lauantaina Kisahallissa kello 19:15. Vilpas järjestää paikalle myös fanimatkan. 

Ottelu aloittaa samalla salolaisten neljän matsin mittaisen vieraskiertueen. Tiistaina Tuomisen joukot suuntaavat Nokialle, lauantaina Lapualle ja seuraavan viikon ainoa peli pelataan sunnuntaina Pyrintöä vastaan Pyynikillä. Seuraava kotiottelu on edessä vasta juuri ennen maajoukkuetaukoa, kun Korihait saapuu Salohalliin 12. helmikuuta.   

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit