Uutiset & Artikkelit

06.01.2020 15:37
Vilpasvikings.fi

Rannikon järkyttävä loukkaantuminen ennätysyleisön edessä hiljensi Salohallin

 

Vilppaan huikea korisilta Salohallissa toi hyviä ja erittäin huonoja uutisia. Ensiksi hyvät eli ennätykselliset 2383 katsojaa näki Vilppaan 93-82 (36-39) voiton Kouvolan Kouvoista kotijoukkueen hienon kolmannen jakson ansiosta. Toiseen ääripäähän kuuluu liigalegenda Teemu Rannikon vakava loukkaantuminen. "Taikuri" Rannikko lyyhistyi parketin pintaan päätösjakson toisella minuutilla ja vamman ennakkonäkymät eivät vaikuta hyviltä. Nyt vaan toivotetaan Teemulle voimia ja tsemppiä vaikeuksissa.

 

 

Historia toistaa valitettavasti itseään. Kaksi vuotta sitten Vilpas pelasi huhtikuisessa Salohallissa merkityksettömän liigapelin Lapuan Kobria vastaan ja tuolloin Rannikon kausi päättyi nilkkavammaan juuri pudotuspelien aattona. Playoffit sujuivat sitten jalka kipsissä apuvalmentajan roolissa ja Vilppaan kultahaaveet saivat iskun, josta ei koskaan toivuttu. Kauhajoen Karhu kuittasi finaaleista pantteripatsaan kotiinsa.

Jokainen, joka näki AND1-turnauksen yhteyteen sijoitetun Kouvot-pelin, totesi heti tilanteen vakavuuden. Rannikko lähti päätöskympillä kolmen pisteen heittoon ja seurasi ohiheittoaan hyökkäyslevypalloon. Laskeutuminen kentän pintaan ei onnistunut normaalisti ja kapteeni jäi makaamaan parketille pitkäksi aikaa polveaan pidellen. Tuska oli kova. 

Lähipäivät kertovat, kuinka vakavasta vammasta on kyse ja Vilpas tulee siitä tiedottamaan kun asia selviää. Selvää kuitenkin on, että keskiviikkona joukkue matkaa Joensuuhun ilman kapteeniaan. Eikä matkaan lähde varakapteeni Juho Nenonenkaan, jonka jalka leikattiin viime torstaina. Eli rouva Fortuna on kääntänyt selän täydellisesti salolaisille.     

 

AND1-junioriturnaus kokosi sunnuntaiksi Salohalliin huiman katsojamäärän (2383), joka takasi hienon tunnelman ja on Vilppaan uusi katsojaennätys. Kouvot ei valtavasta yleisömäärästä häkeltynyt vaan hallitsi koko avauspuolikasta. Ensimmäisellä kympillä sen johto oli suurimmillaan 13-18 ja toisella jaksolla 26-34. Suurin ilonpilaaja oli 12 pistettä heittänyt Derrick Barden eikä salolaisten heittotarkkuudessa ollut hurraamista. 

- Ensimmäinen puoliaika oli tosi huolimatonta. Vaparitarkkuus oli 37%, kolmoset 21% ja heitimme paljon vapaita lay-upeja ohi, harmitteli Ville Tuominen.

Ottelu kuitenkin osoitti, että jopa yhdelläkin hyvällä kympillä voi korismatsin voittaa. Vilpas tuli kolmannelle jaksolle oikealla asenteella ja vei kymmenminuuttisen 27-15. Kolmen pisteen taukotappiosta sisuuntuneena DJ Laster aloitti Vilppaan 11-0 runin kolmosellaan ja Chris Flemmings jatkoi kakkosella 41-39. Jamuni McNeacen komean blokin jälkeen Henri Kantonen kasvatti kahdella vaparillaan kotijohdon neljään ja hetkeä myöhemmin riiston jälkeisellä donkilla kuuteen pisteeseen. Kouvojen aikalisän jälkeen Flemmingsin ajo kasvatti johdon lukemiin 47-39 ja alkutahdit 11. peräkkäiselle kotivoitolle oli lyöty. Vilppaan johto kävi kahdeksan minuutin kohdalla 15 pisteessä ja viimeiselle tauolle poistuttiin luvuista 63-54.

- Tiedettiin, että Salo tulee vetämään kotihallissaan ainakin yhden runin ja se kantoi heidät nyt voittoon. Illan teemana oli saada Vilpas heittämään siten, että heitot ei tule heidän systeemeistään ja passivoimaan heitä. Se toimi ihan hyvin ensimmäisen puoliajan. Kolmannella ei enää voitettu 1vs1 tilanteita, hävittiin suoria ajoja ja hävittiin hyökkäyslevypallot. Vilppaan jatkuva paine pallolliseen tyrehdytti meidän hyökkäyspään tehokkuutta, näki päävalmentaja Tuomas Oja ottelun ratkaisuksi.

 

Yhden jakson voittopeli nähtiin illan toisessakin pelissä Kauhajoella. Siellä Karhu murskasi Lahden avauskympillä 24-4 ja kolme muuta jaksoa mentiin melko tasatahtiin. Karhun uusi vahvistus Skylar Spencer jätti itsestään varsin mukavan kuvan kauhajokisille ja se tuo lisää mielenkiintoa kevätkauteen ajatellen pudotuspelisijoituksia. Seagulls johtaa liigaa kolmella tappiolla, Vilpas on kakkosena neljällä ja Karhubasket kolmantena kahdeksalla häviöllä.

 

Kouvot oli sunnuntaina liikaa Derrick Bardenin tehojen varassa. Vahva laituri upotti heittonsa 11/14, kasasi 31 pistettä, haki seitsemän levypalloa, antoi kolme syöttöä ja riisti pallon kolmesti. Teholuku +37 kertoo, että yhdeltä mieheltä ei voi paljon enempää vaatia.

Duke Sheltonin saatua lähtöpassit Kouvojen sisäpeli on nyt James Suberin (10/7) harteilla, mutta siihen on tulossa muutosta, kunhan sopiva sentteri löytyy. Tuomas Oja vahvisti, että se palanen ei ole tuttu voimanpesä Thomas Gipson III, jota on huhuiltu Kouvolaan jo jonkin aikaa.

- Pinkka ei riittänyt, paljasti Oja.

Uusi hankinta Avery Woodson jäi avauspelissään kuuteen pisteeseen ja David Gonzalvezin (14/1) heitot osuivat vain 5/16. Severi Kaukiainen (11/3) oli hyvä avauspuolikkaalla.

Coach Oja oli tyytyväinen joukkueen ilmeeseen, ei lopputulokseen.

- Hyvä taistelu, mutta missään nimessä ei voi olla tyytyväinen. Emme halua olla joukkue, joka taistelee hyvin, mutta se ei näy pisteinä sarjataulukossa, totesi Oja.

    

Vilppaasta koko yhdeksikkö pelasi vähintään 18 minuuttia ja kärkenä oli otteluisäntä Salonjokilaakson parhaana palkitsema DJ Laster (30:39, 15/2/5 syöttöä). Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammas oli +20 tehoillut Henri Kantonen (18/6). Rannevaivastaan comebackin tehnyt Tim Coleman (10/4) oli paras plus/miinustilastossa, +21. Muut: Chris Flemmings 12/4, Mikko Koivisto 11/2, Jamuni McNeace 11/5, Riku Laine 8/6, Aatu Kivimäki 5/0, Teemu Rannikko 3/1/4 syöttöä. 

- Colemanilla oli odotetusti enemmän virtaa kuin järkeä. Teemun vammasta en osaa sanoa vielä mitään. Hänen pelityylillään joka pelissä sattuu jotain, mutta nyt tilanne oli erilainen eikä tämä hyvältä näytä. Meiltä aika keskinkertainen esitys. Kolmas neljännes oli selkeä tasonnosto ja se riitti tänään, puheli Ville Tuominen.

Vilpas voitti levypallot 37-31 ja oli tarkempi kakkosissa 65%-51%. Kausi jatkuu keskiviikkona reilun tuhannen kilometrin bussissa istumisella Joensuuhun ja takaisin. Hyvä asia pelaajien kannalta on, että bussissa on ainakin tilaa lepuuttaa kroppaa. Tyhjiä penkejä alkaa olla loukkaantumisten takia jo liikaakin (Rannikko, Nenonen, Taimela, Juntunen)...

 

Jutun kuvat Ville Vuorinen

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit