Uutiset & Artikkelit

19.01.2020 13:17
Vilpasvikings.fi

Kaikki putket katkeavat joskus

Tobin Carberry teki vahvan paluun Vilpas paitaan. Kuva Ville Vuorinen

 

Vilpas hävisi edellisen kotiottelunsa 18. toukokuuta, jolloin KTP Basket kävi pokkaamassa pronssimitalit Salohallista pistein 97-98. Täsmälleen kahdeksan kuukautta siitä uusi kotitappio näki päivänvalon ja aiheuttajana oli jälleen Tomi Kamisen luotsaama KTP Basket. Ottelu ratkesi tälläkin kertaa vasta viimeiseen hyökkäykseen ja Kotkan voittoluvuiksi kirjattiin 1247 katsojan edessä 88-90 (45-35). Voittajien sankariksi nousi upean ottelun pelannut Byron Wesley 27 pisteellään ja ratkaisukorillaan. Vilppaan 12 ottelun mittainen kotiotteluiden voittoputki katkesi siihen.

 

Ottelun alku ei lupaillut hyvää kotiyleisölle, sillä Ville Tuominen kutsui joukkonsa aikalisälle jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Ilmassa oli katastrofin ainekset, sillä Vilppaan kaikki neljä ensimmäistä hyökkäystä päättyivät menetyksiin. Lepotauko ei tuottanut heti tulosta Kotkan karatessa 2-10 johtoon, mutta seitsemän minuutin kohdalla kotijoukkue siirtyi Henri Kantosen ja Tim Colemanin koreilla jo 18-15 johtoon.

Salolaisten uusin vahvistus Tobin Carberry aloitti odotetusti penkiltä ja pääsi ensi kertaa liigavauhtiin reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Avausheitto meni ohi, mutta pistetehtailu alkoi ajassa 5:10 ja ensimmäiselle tauolle mentäessä Carberry oli heittänyt kuusi pistettä Vilppaan johtaessa 25-19.

Kotijoukkueen hallinta jatkui läpi toisen jakson ja ero kasvoi parhaimmillaan 17 pisteeseen (45-28). KTP:n siirryttyä  paikkapuolustukseen se sai Vilppaan pelin hidastumaan ja kavensi taukojohdon 0-7 runillaan kymmeneen pisteeseen 45-35. Carberry oli kasannut 12 pistettä heitoin 5/7 ja muut kotihahmot olivat 11 pinnaa heittäneet Tim Coleman ja DJ Laster. Kotkalta Byron Wesley osui 14 pinnan edestä. Huolia valmentaja Tuomiselle aiheutti se, että Mikko Koivisto joutui seuraamaan loppupelin penkiltä ja pelaava rosteri kaventui seitsemään.

- Mikko yritti puoliajalla juosta, mutta vanha keskivartalovaiva esti pelaamisen, totesi Tuominen.  

 

Kolmannella jaksolla KTP jatkoi ajoittaista paikkapuolustustaan ja nousi parhaimmillaan jo kahden pisteen päähän 51-49. Pelin erikoisuus oli, että ensimmäistä kertaa tällä kaudella Vilppaan miehistöstä vain viisi pelaajaa oli pisteillä 25 peliminuutin jälkeen. Se ei kuitenkaan tahtia haitannut ja Vilpas nykäisi uudestaan jakson lopulla. Carberryn kolmosella, Riku Laineen vapareilla ja lopulta Colemanin viime sekunnin kolmosella se karkasi 15 pisteen johtoon ennen viimeistä kymppiä. Colemanilla oli koossa 21 pistettä, Carberryllä 17 ja Lasterilla 14. Wesley (19) sai eniten apuja JayVaughn Pinkstonilta (14).

 

Tim Coleman oli Vilppaan pistekunkku ja vastustajan ratkaisijaksi nousi Byron Wesley, joka upotti voittoheiton 3sec ennen loppua. Ville Vuorinen.

 

Mitä pitemmälle päätöskymppiä mentiin, sitä enemmän mieleen palasi deja-vu kevään pronssiottelusta. KTP kiri hyökkäys hyökkäykseltä eroa kiinni ja ottelu huipentui kahdelle viimeiselle minuutille. Carberry oli juuri vienyt vapareillaan Vilppaan 83-80 johtoon, kun Kevin Langford kavensi vapariviivalta eron yhteen. Carberry ajoi 85-82, mutta Topias Kuukkanen tasoitti kolmosellaan 85-85 ajassa 1:24. 

Lasterin kolmonen kiersi raudasta ulos, mutta Jamuni McNeace riisti ja lähetti Colemanin nopeaan hyökkäykseen. Pinkston joutui rikkomaan ja Colemanin jälkimmäinen vapaaheitto nosti Vilppaan pisteen johtoon 86-85. KTP pelasi pallon Wesleylle kaaren taakse eikä laituri erehtynyt. Kotka johti nyt 86-88 ja Vilppaalle jäi 20 sekuntia juonia voittokoria. Coleman ajoi heti pohjaan ja tasoitti pelin 88-88. Nyt Kotkalle jäi 14 sekuntia voittoheittoon ja pallo pelattiin jälleen Wesleyn käsiin. Kakkonen sisään 88-90 ja Vilppaalle jäi aikalisän jälkeen 2,7 sekuntia aikaa omaan vastaukseen. KTP puolusti tilanteen hyvin ja Colemanin viimeinen yritys kulmasta jäi ponnettomaksi. 

- 15 pisteen tappioasemassa coach käski jatkaa pelaamista ja tiesimme että aikaa on riittävästi. Viimeisen kolmosen jälkeen sanoin coachille, että haluan ottaa viimeisen heiton ja hän oli samaa mieltä, kertasi sankari Byron Wesley loppuhetkiä.

 

Wesley olikin Tomi Kamiselle kultaakin kalliimpi Salohallissa. Laituri kasasi 34 minuutissa 27 pistettä, seitsemän levypalloa ja viisi syöttöä ja teholukema +32 kertoo kaiken miehen illasta. Topias Kuukkanen heitti vanhassa kotihallissaan 29 minuutissa 14 pistettä kolmosten osuessa 4/7 ja Kamisen ripitettävinä olleista JayVaughn Pinkston 16/7 ja Cullen Russo 10/6.

- Sanoin puoliajalla Pinkstonille ja Russolle, että yksikin sana vielä meidän staffille ja voitte pakata kamat ja painua... He ovat vahvoja persoonia ja tunnetta on pelissä, mutta tietyt joukkueen lainalaisuudet pitää olla. Heillä on ollut vaikeata, mutta puoliajan jälkeen molemmat olivat skarppeja, totesi Kaminen.

 

Lehdistötilaisuudessa nähtiin hymyilevä coach Kaminen.

- Olen koko kauden toitottanut, että meillä on potentiaalia. Pystymme olemaan hyviä, kun olemme kurinalaisia, teemme hommia ja taistelemme. Se ei vaan tapahdu joka ilta. Salo oli tänään vajaamiehinen ja kun Koivisto putosi pois, yritimme sekoittaa heidän rytmiä paikkapuolustuksella. Joonaksen ja Topiaksen takamiesten puolustus ja Wesleyn järjettömän kovat korit auttoivat meidät voittoon, kiitteli Kaminen.

 

Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen ei myöntänyt, että Kotkan paikkapuolustus olisi vaikuttanut lopputulokseen.

- Ei se sekoittanut meidän peliä, saimme kuitenkin ihan hyviä heittoja. Eikä Kotka pelannut paikkaa neljännellä jaksolla, jolloin me peli hävittiin, pohti Tuominen.

Vilpas vei kolme ensimmäistä jaksoa 25-19, 20-16 ja 28-23, mutta romahti neljännellä 15-32. Suomeksi sanottuna energiat loppuivat ja väsy iski.

- Wesley laittoi kovia heittoja sisään, mutta määräänsä enemmän ei joukkue kestä. Juho, Teemu ja nyt Mikko ovat liuta tekosyitä, mutta tosiasia on se, että johdettiin 15 pisteellä kolmannen jakson jälkeen ja vika kymppi oli aika synkkä. Seitsemällä miehellä vaan bensa loppui. Tobinin ei ollut tarkotus pelata ihan näin paljoa, mutta hienoa saada hänet mukaan ja hänestä tulee olemaan paljon apua, tuumi Tuominen.

 

Venäjältä perjantaina salolaistuneen Carberryn debyytti ei ollut ihan huonoimmasta päästä. Reilut 28 minuuttia pelannut takamies upotti vaparit 2/3, kakkoset 6/9 ja kolmoset 3/4 ja niillä syntyi 23 pistettä. Otteluisäntä POP Pankki palkitsi kotijoukkueesta DJ Lasterin (14/5), joka tosin hävisi kuvasta toisella puoliajalla. Länsirannan hammaslääkäreiden syömähammas oli ikitaistelija Riku Laine (10/5) ja illan tehomies oli Tim Coleman (25/7). Muut tehot kirjattiin Henri Kantoselle (9/6/5 syöttöä), Aatu Kivimäelle (5/2), Jamuni McNeacelle (2/3) ja Mikko Koivistolle (0/1).

- Kun McNeacella on huono päivä, meillä on aika vaikeata, muistutti Tuominen.

Eikä Kotkan voitto ihan ansaitsematonkaan ollut. Se voitti pisteet kolmen sekunnin alueelta 32-44, nopeista hyökkäyksistä 12-20, hyökkäyslevypalloista 10-15 ja menetyksistä 12-15. Yleensä niillä voittaa koripallopelin.

 

Vilppaan kausi jatkuu keskiviikkona, jolloin Salohalliin saapuu sarjakolmonen Kauhajoen Karhubasket. Nyt pistetään sormet nyrkkiä myöten ristiin, että Koiviston tilanne ei ole vakava, koska lauantaina on vielä edessä Suomen cupin finaali Helsingissä Seagullsia vastaan. Vilppaan loukkaantumistilanne ei kaipaa enää yhtään lisäpotilasta.       

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit