Uutiset & Artikkelit

27.09.2020 16:59
Vilpasvikings.fi

Historia juttusarjan osa 23: Vilppaan komea kausi päättyi rajuun pettymykseen

Willian Coley kipparoi Vilpasta kaudella 2000-2001. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan kaikkien mahdollisuuksien taival kauden 2000-2001 SM-sarjassa jatkuu ja runkosarjaa oli jäljellä seitsemän ottelun verran. Salolaiset vaanivat helmikuun lopulla kärkikolmikon Lahti - Pyrbasket - Honka takana sijalla neljä ja olivat matkalla kohti pudotuspelien kotietua. Paikalliskierrosten vuoksi sarjajärjestelmä maistui hieman keinotekoiselta ja salolaiskatsojille Korihaiden ja Karkkilan kohtaamisista tuli enemmän kuin tuttua. Lisäksi sarjataulukko ennakoi, että pudotuspeleissä Korihaiden kohtaaminen oli enemmän kuin todennäköistä. Se tiesi pahimmillaan vakkasuomalaisten kohtaamista kymmenen kertaa kauden aikana...

 

Salolaisittain runkosarjan loppurutistus onnistui siksi hyvin, että runkosarjan neljäs sija varmistui jo ennen viimeistä ottelua. Pantterit kaatui Salohallissa 88-65 (William Coley 20), mutta vierailu Pohitulliin kiristi kotietutilannetta. Korihait nousi Dondrell Whitmoren (38) huippupelillä sarjataulukossa tasapisteisiin 96-73 voitolla.

Ilpo Jalonen (21) johdatti kovalla heittopelillään Vilppaan 91-106 vierasvoittoon Karkkilasta ja Tuukka Kotti (26) toimi priimusmoottorina 88-80 kotivoitossa Kouvoista. Kun Karkkila kaatui jo viidennen kerran kauden aikana (89-94, McDonald 31), Benkku Harrisin poppoolla oli mahdollisuus varmistaa arvokas nelossija Pussihukkia vastaan Vantaalla. Toive vesittyi, kun PuHun Ville Olki ratkaisi Myyrmäen ottelun jatkoajan viime sekunnin kolmosellaan. Ilman treeneissä nilkkaansa vääntänyttä Praznovskya pelanneen Vilppaan tehot lepäsivät kolmikon Laaksonen (29), Coley (28) ja McDonald (22) harteilla. Järkälemäinen Philip Hickey dominoi korinalustaa tehoin 21/21.

 

Tärkeä kotietu varmistui vihdoin Salohallissa, kun Huima putosi kyydistä viiden minuutin pyörremyrskyssä (19-0) ja kaatui lopulta 94-86.

- Olemme usein aloittaneet pelit huonosti, mutta emme koskaan näin surkeasti. Pääsimme heittämään ensimmäisten viiden minuutin aikana vain kerran eli meillä ei ollut minkäänlaisia valmiuksia tähän peliin, vaikka joukkueen piti taistella paikasta pudotuspeleihin, ihmetteli kokenut koutsi Markku Ranta.  

Runkosarjan päätöspeliin BC Nokiaa vastaan ei jäänyt enää panosta ja Vilpas palasikin Nokialta kotiin 96-73 tappiolla. Huima-voitolla kuitenkin varmistui, että pudotuspelit aloitettaisiin kotona Korihaita (20/12) vastaan ja edelliskauden 12. sija vaihtui nelospaikkaan (21/11). 

Tampereen Pyrbasket (26/6) puristi lopulta runkosarjan ykköseksi ja kohtasi avauskierroksella Pirkanmaan derbyssä BC Nokian (14/18). Ennakkosuosikki Honka jäi tasapistein kakkoseksi (26/6) ja kausi jatkui Kouvoja (15/17) vastaan. Neljännessä puolivälierässä kohtasivat Lahti (25/7) ja Pussihukat (19/13). Välieräpaikat irtoaisivat kolmella voitolla.

 

Vilpas oli kärsinyt koko kauden loukkaantumisista, mutta pleijareihin päästiin täydellä rosterilla. Jarno Nikulan tilanne näytti pitkästä aikaa positiiviselta, Praznovskyn nilkka oli pelikunnossa ja kantapäävammasta kärsinyt Tuukka Kotti oli tekemässä paluuta kentälle.

- Olemme pelanneet hyvän kauden ja olen tyytyväinen tuloksiin. Pelasimme Korihaita vastaan viisi erittäin tunnepitoista ottelua ja puolivälieräsarjasta tulee kova ja vaikea, pohti Harris.

- Olen ylpeä, että olemme ainoa joukkue joka on ollut kasassa tässä kokoonpanossa alkumetreiltä lähtien. Kukaan ei odottanut meiltä mitään, mutta olemme onnistuneet kohtalaisen hyvin. Olemme lyhyt, mutta hidas joukkue. Tulemme käyttämään sitä hyväksi, jos vastustaja suo, kommentoi hailuotsi Erkki Saaristo.

 

Bernard Harris & Erkki Saaristo playoffs -infossa keväällä 2001. Kuva SSS arkisto.

Kauden kohtaamiset runkosarjassa olivat menneet 3-2 Vilppaalle ja Salohallista oli muodostunut haikatraalle vaikea paikka. Voittotili oli yhä avaamatta. Vaikeinta se tuntui olevan Salohallin "suursuosikki" Ray Ailukselle. Korihaiden luottomies ei ollut heittänyt yhtään heittoa sisään Salon vierailullaan...

 

Salohallin avauspelissä viikingit herkuttelivat haipihviä lukemin 90-71. Ero selittyi varsinkin levypalloissa, jotka Vilpas voitti 62-34! Tuomareiden arvosteluun sortunut haiparvi putosi vauhdista toisella puoliajalla ja Vilppaan tehot lepäsivät laajalla pohjalla eli McDonald 18, Praznovsky 17, Coley 17, Laaksonen 17... Ja Ailuksen avauskori jäi yhä näkemättä.

 

Ray Ailus ja John McDonald. Kuva SSS arkisto.

 

- Olemme sopineet määrätyistä rangaistuksista, joita tekniset virheet tuovat. Nyt ne pitää näköjään tuplata. Eihän pelistä voi tulla mitään, jos viiden miehen turpa laulaa kentällä, puhisi Saaristo.

Yhden lepopäivän jälkeen Vilpas matkasi Pohitullista takaisin Saloon pullein purjein, sillä toinen voitto irtosi selvällä erolla 79-100 ja Korihaiden tunnetila oli edelleen punaisella. Ailus sai virhetilinsä täyteen ennen puoliaikaa ja Luke Lloyd ohjattiin pukukoppiin kahdella teknisellä virheellä toi toisella kympillä.

- Mister Lloyd antoi meille suunnattoman lahjan pelin alussa, siitä täytyy kiittää häntä. Kotijoukkue sai silti vaikeuksista lisää sisua ja pelistä tuli meille vaikea. Onneksi sain meidän pitkät miehet uskomaan ylivoimaansa korin alla. Tänne emme halua enää tällä kaudella tulla, arvioi Harris. 

 

 

Tuukka Kotti (19/6) palkittiin parhaana, McDonald pussitti 27/6, Coley 20/12 ja Praznovsky 18/12. BC Nokia oli tekemässä melkoista jytkyä Pirkanmaalla, sillä se kairasi jo toisen voittonsa runkosarjan ykkösestä Pyrbasketista. Honka oli selättänyt Kouvot kahdesti ja Lahti samoin Pussihukat.

 

Kolmas kohtaaminen muutti Salohallin pallomereksi, sillä 91-87 kotivoiton jälkeen yleisö heitteli kymmenittäin rantapalloja ja olipa joukossa yksi uimarengaskin. Palloista suurin oli omistettu tietysti Ailukselle ja siinä komeili suurilla kirjaimilla "Rayn pallo". Peter Praznovsky (28/19) esitti kauden parastaan, Coley rankaisi vieraita 20/10 ja pitkään sivussa ollut Jarno Nikula osui kerran kaaren takaa ja se näkyi komeana tuuletuksena.

Korihaille ottelu oli puolivälieräsarjan paras, sillä se johti vielä 71-77. Sitten esiin astui Sami Laaksonen, joka pussitti kahdesti peräkkäin kolmoskaarelta ja loppupelin hoitivat kotiin McDonald (16/7) ja Slovakian härkä Praznovsky.

- Benkku on toitottanut koko ajan, että heitä enemmän. No, lopussa kävi vihdoin munkki. Muilta osin nämä pelit menivät itseltä  lähinnä Dondrell Whitmoren paimentamiseen, kertasi joulun alla viikinkiryhmään liittynyt Laaksonen.

Honka eteni välieriin kaatamalla Kouvot kolmannen kerran Lonnie Cooperin johdolla ja kolmannen paikan varmisti Lahti, joka lähetti Pussihukat kesälomalle 3-0. Tampereella Pyrbasket otti avausvoittonsa BC Nokiasta ja taistelu jatkui lukemista 1-2. Varmaa oli, että mikäli Nokia etenisi jatkoon, Vilppaan välierävastus olisi Lahti. Toisessa vaihtoehdossa vastaan tulisi Pyrbasket.

 

Ja Pyrbaskethan sieltä lopulta vastustajaksi tuli. Jarmo Laitisen ryhmä kampesi haudan partaalta 0-2 asemasta 3-2 voittoon ja ratkaisupeli meni tietysti jatkoajalle. Pyrbasket voitti Damon Williamsin (46/13) huippupelillä 90-86 ja välieräsarja Pyrbasket-Vilpas aloitettaisiin väsyneen tamperelaisjoukkueen kotikentällä. Finaaliin vaadittaisiin kolme voittoa.

- Ehkä näin oli parempi ja nyt Honkakin saa tehdä tosissaan töitä finaalipaikkansa eteen. Tiistain avauspeli on todella tärkeä koko välieräsarjaa ajatellen, ennakoi Tuukka Kotti tulevaa.  

SM-karsintasarja oli myös saatu päätökseen ja Pantterit sai lähtöpassin I divisioonaan. Lappeenrannan NMKY sai jatkopestin ja hissijoukkue FoKoPo nousi takaisin parrasvaloihin. 

 

Välierät aloitettiin Pyynikillä ja Vilpas iski heti kotijoukkueelle luun kurkkuun. Se johti kolme minuuttia ennen loppua vielä 17 pisteellä, mutta seuraavat kaksi minuuttia Pyrbasket vei 20-5 ja sitten oltiinkin trillerin äärellä. William Coley nosti vapareillaan vieraat 82-86 johtoon puoli minuuttia ennen summeria, mutta Tero Minetin vapareilla ero kaventui taas kahteen. Vilppaan tuhrittua oma hyökkäys pallo pelattiin Damon Williamsille. Viime sekuntien kolmosyritys meni kuitenkin ohi ja Vilpas pääsi tuulettamaan 84-86 avausvoittoa.

- Yksi elämäni tukalimmista minuuteista ja olimme hukata voittomme. Onneksi kaksi pistettäkin riittää, totesi Harris.

- Tämä on meille ihan tavallista, että johdetaan reilusti ja sitten iskee paniikki. Tuomarit sallivat päälle tulot ja käsille lyönnit ja Pyrbasket hyötyi siitä. Tämä voitto oli tosi tärkeä ja sitähän täältä tultiin hakemaan. Kotona meitä on vaikea voittaa, totesi Vilppaan parhaana palkittu Sami Laaksonen (19/3).

- Vaikea peli ja sitä osasimme odottaa. Emme päässeet missään vaiheessa pelijuoksuun mukaan ja väsymys Nokia-sarjasta näkyi, harmitteli coach Laitinen.

Kotijoukkueen peli lepäsi tietysti Damon Williamsin (30/12) harteilla, Darrell Waters avusti 18/11. Vilpas oli paljon tasaisempi, joka näkyi tilastoista - Praznovsky 19/11, Laaksonen 19/3, Coley 18/13, McDonald 15/2.

 

Laaksosen profetiasta huolimatta Vilppaan kotitaika ei pitänyt, vaan Pyrbasket haki 87-92 tasoitusvoiton Salohallista. Yllättävää ei ollut, että sokerivaahteraparketin herra ja hidalgo oli Damon Williams (37/19). Vilpas johti parhaimmillaan 11 pisteellä, mutta loppuhetkillä Pyrbasket prässäsi McDonaldin kahteen ratkaisevaan pallonmenetykseen. William Coleyn suihkukomennus kahdeksan minuuttia ennen loppua ei ollut Bernard Harrisin mieleen, eikä tuomarivalintakaan.

- Ällistyttävää, että Saloon tuodaan tuomari Tampereelta (Ilkka Weijo). Tämä on luultavasti ainoa liiga maailmalla, jossa näin voi tehdä, puhisi Harris pelin jälkeen.

Vilppaasta kuusi miestä ylsi kaksinumeroisiin pisteisiin eli Praznovsky 17/15, Laaksonen 16/4, McDonald 15/5, Coley 13/15, Kotti 12/9 ja komean play-off parran kasvattanut Iltanen 12/2. Ei auttanut. Lahti tasoitti toisessa välierässä voitot Honkaa vastaan 94-86 kotivoitolla.  

 

Vilppaan taivas musteni kiirastorstaina Pyynikillä. Tamperelaiset  jyräsivät Damon Williamsin (38/10) talutusnuorassa 109-88 voittoon ja Peter Praznovksy  poistui hallilta kainalosauvoilla klenkaten. Slovakki tekoi vasemman polvensa toisen neljänneksen kolmannella minuutilla ja ison miehen kausi oli siinä. Murphyn laki on armoton. 

McDonald (29/3) ja Coley (26/8) tekivät mitä pystyivät, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Mikäli finaalipaikasta vielä voisi unelmoida, prioriteetti numero yksi olisi Mr. Williamsin pysäyttäminen. Kolmen ottelun pisteet 30 + 37 + 38 olivat jäätävää luokkaa.

Vilpas kuitenkin osoitti, ettei sota yhtä miestä kaipaa. Neljäs välierä Salohallissa käänsi ottelusarjan tasoihin 2-2 ja Williams (24/4) saatiin ensi kertaa aisoihin. Urakkaa hoiti vuorollaan peräti viisi vartijaa ja yksi heistä oli naftaliinista kaivettu Olli Breilin. Praznovskyn poissaollessa alueellista III divisioonaa pelaillut Breilin palasi pääsarjaan kuin vettä vaan.

- Täytyy taas kerran nostaa hattua "Patelle". Hän oli henkisesti vahva ja tunsi edelleen systeemimme. Pate ei lakkaa hämmästyttämästä minua. Meidän voitonaseita tänään olivat puolustuspeli, levypallot sekä henkinen kantti. Yritin löytää mahdollisimman monta tuoretta miestä Williamsia pysäyttämään ja Damonkin on vaan ihminen, kiitteli Harris.

Juonikas John McDonald (25/3) oli isäntien ykkönen ja hyvää työtä tekivät myös Coley (21/9), Laaksonen (16/3) ja lopussa hurjaan donkkishowhun intoutunut Kotti (19/7). Edessä oli viides ja ratkaiseva koitos Pyynikillä.

- Salo oli parempi. He panostivat Damon Williamsin puolustamiseen ja rikkoivat häntä jo ensimmäisellä jaksolla kahdeksan kertaa. Salo otti meiltä vauhdin pois eikä päästy pelirytmiin, totesi Laitinen rauhallisesti.

Toisessa parissa Lahti siirsi lopullisen ratkaisun Espooseen voittamalla Hongan kotonaan 92-87 Juha Luhtasen (31) johdolla. 

 

Viides ja ratkaiseva välierä nähtiin täpötäydessä Pyynikin palloiluhallissa. Vilpas roikkui pelissä mukana 27. minuutille asti (69-70).

- Pyrbasket sai tuossa vaiheessa kovia ratkaisuja aikaiseksi ja meidän kolmoset eivät onnistuneet, totesi hurjat 29 pistettä viidellä kolmosella upottanut Ilpo Jalonen.

Päätösjaksolla kotijoukkue meni menojaan ja otti finaalipaikan 111-102 voitolla. Laitisen voimakaksikko Damon Williams (35/8/7 syöttöä) - Darrell Waters (30/9) oli liian kovaa valuuttaa salolaisille. Jalosen huippupelin ohella John McDonald kasasi komeat 32 pistettä ja Coley 24/11, mutta muista ei ollut riittävästi apua. Bernard Harris kävi kuumana pelin jälkeen oikeudenjakajiin.

- Meille kävi toisen kerran ottelusarjassa näin, että tuomarit pilasivat ottelun. Lopetan valmentamisen tähän kauteen, koska yksi mies (Williams) saa tehdä mitä vaan. Kun häntä kosketaan, vihelletään heti virhe, raivosi Harris.

Finaaleihin Pyrbasket sai vastustajan Espoosta, kun Honka löi ratkaisevassa viitospelissä Lahden 91-73 Lonnie Cooperin 33 pisteen illassa. Koripalloliitto teki päätöksen ensi kaudesta, jolla tultaisiin sallimaan kaudella 2001-2002 vain kaksi ulkomaalaisvahvistusta per joukkue.

 

Vilppaalla oli edessä enää pronssiottelut, joita pelattiin kaksi ja mitalistit ratkaistiin ottelujen yhteistuloksella. Pelit aloitettiin Salohallista ja se tulisi olemaan Bernard Harrisin jäähyväisottelu kotiyleisön edessä.

- Benkku ilmoitti päätöksestään jo hyvissä ajoin eikä siihen liity mitään dramatiikkaa. Vilpas aloittaa ensi viikolla uuden valmentajan etsimisen, pudotuspelien aikana siihen ei ole ollut aikaa, totesi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

Ensimmäisestä pronssimatsista kehkeytyi täydellinen farssi. Varjojen mailla liikkunut Vilpas putosi Lahden kyydistä jo heti alkumetreillä ja puoliajalle poistuttiin numeroista 31-59. Kun asenne-ero oli valtava myös toisella puolikkaalla, Lahti lähti kotiotteluunsa poskettomista lukemista 67-111. Eipä jäänyt paljoa jossiteltavaa.

- Kyllä pronssin pitäisi kiinnostaa, mutta nyt lähti heti alusta kulkemaan kaikki pieleen. Itselläkin on virta aivan loppu, kun olen juossut Whitmoren ja Williamsin perässä kahdeksan peliä, harmitteli Sami Laaksonen.

Pestinsä jättävä Harris oli luonnollisesti hyvin pettynyt esitykseen.

- En olisi voinut uskoa tällaista ja luulin, että meillä oli enemmän mitalinälkää kuin Lahdella. Asenne oli aivan amatöörimäinen. Toivon, että Lahdessa joukkueelta löytyy edes yritystä, ihmetteli Harris.

- Lahti oli meitä kaikessa parempi ja henkisesti huomattavasti kovempi, myönsi 25 pistettä heittänyt John McDonald.

- Pelaajat löysivät luottamuksen toisiinsa kentällä ja vastaavaa on tapahtunut viimeksi pari kuukautta sitten. Nyt vaan loksahti kaikki kohdalleen ja Teemu Laine (21) sytytti onnistumisillaan koko joukkueen, iloitsi valmentaja Timo Hakamaa.

 

Toiseen pronssipeliin ei löytynyt ymmärrettävästi enää suurta kiimaa ja Vilppaan 86-92 vierasvoitto Lahden Urheilutalolla ei suuria riemujuhlia saanut aikaan vajaan 700 katsojan edessä. William Coley päätti urakkansa Salossa tehoin 27/11, Sami Laaksonen 22/12 ja Tuukka Kotti 21/7.

 

Benkku jätti jäähyväiset Vilppaalle kauden päätyttyä. Kuva SSS arkisto.

 

Lahti vei pronssilätkät yhteistuloksella 197-159 ja se siitä. Vilppaan ikimuistoinen kausi olisi ansainnut mukavamman päätöksen. Honka nousi lopulta Suomen mestariksi otteluvoitoin 3-0 Pyrbasketista. Ratkaiseva kolmas peli päättyi Pyynikillä Roope Mäkelän kolmoseen seitsemän sekuntia ennen loppua ja sillä kultamitalit matkasivat Espooseen korein 84-85. Sakari Pehkoselle mestaruus oli jo uran kuudes.

- Nyt tämä koripallon harrastaminen saa riittää. Minulla on mestaruuksia kolmelta eri vuosikymmeneltä ja siinä on tavoitetta riittävästi Roope Mäkelälle, letkautti Pehkonen.

Roope Mäkelä valittiin vuoden pelaajaksi ja Lonnie Cooper oli finaalien MVP sekä paras ulkomaalaisvahvistus. Tero Minetistä tuli vuoden puolustuspelaaja, Timo Riihelä oli kehittynein ja Pasi Kauha kuudes pelaaja. Kimmo Muurinen valittiin vuoden kehittyneimmäksi ja Jarmo Laitinen valmentajaksi.

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit