Uutiset & Artikkelit

03.11.2020 14:23
Vilpasvikings.fi

Sarjakakkonen Pyrintö testaa Vilppaan puhtaan kotisaldon

Erinomaiset alkukaudet pelanneet Lassi Kilpinen & Mikko Koivisto kohtaavat huomenna Salohallissa. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Jos koripalloväeltä kysytään alkukauden yllätysjoukkuetta Korisliigassa, aika moni vastaa varmaan Tampereen Pyrintö. Tamperelaisille ei liigan ennakkokaavailuissa aseteltu suurta suosikin viittaa, mutta joukkue komeilee sarjataulukossa kakkosena tappiottoman Seagullsin jälkeen - neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Keskiviikkona nähdään, miten Miikka Sopasen suojatit pystyvät haastamaan Vilppaan Salohallissa.

 

Joukkueet ovat kohdanneet liigatasolla 76 kertaa ja niistä 40 on päättynyt salolaisjuhliin. Vilpas seilaa neljän ottelun voittoputkessa ja viimeisistä kymmenestä pelistä se on voittanut kahdeksan eli valtikka on pysytellyt viime vuodet Salossa. 

Alkuun pieni pähkinä eli keneltä tietoa löytyy? Visainen kysymys kuuluu: kuka oli ensimmäinen koripalloilun ulkomaalaispelaaja Tampereella? Vastaus ennakon lopussa.

 

Pyrintö on pelannut sarjan alkumetrit viihdyttävää korista ja pelityyli poikkeaa vahvasti muista liigajoukkueista. Mikäli veikata pitää, keskiviikkona manselaisilta nähdään paljon vauhtia, erilaisia paikkapuolustuksia sekä vähemmän perinteistä palloskriinipelaamista. Pyrinnön asemaa liigan kakkospaikalla on avittanut otteluohjelma, sillä se on kohdannut kaikki sarjataulukon neljä viimeistä joukkuetta ja kärkinipuista vastaan on tullut vasta Seagulls. Kouvot kaatui +19, Kataja +5, Ura Basket +14 sekä Korihait +26 ja ainoa tappio tuli Seagullsin huikean 0-26 runin vuoksi 21 pisteellä. Ei silti oteta mitään pois keskiviikon vastustajalta.

Tamperelaiset olivat mukana kesän kuumimmassa kohusiirrossa, jossa ikipyrintöläinen Antero Lehto (36) siirtyi paikallisvastustaja BC Nokian riveihin. Se näkyi heti arvomerkeissä, sillä kapteeni Lehdosta tuli Nokialla saman tien majuri Lehto. Hakasten vastaiskussa nokialaiskasvatti Shawn Hopkins (25) veti ylleen punaisen paidan, joten Pirkanmaan paikallisottelut tulevat olemaan tunteita herättäviä tällä kaudella.

 

Pyrinnön valmennustrio Miikka Sopanen - Damon Williams - Antti Nikkilä kokosi Tampereelle joukkueen, joka pelaa omalla tyylillään ja ulkomaalaisvahvistukset tukevat konseptia. Aiemmin pienemmässä roolissa ollut Lassi Kilpinen on oikeastaan ryhmän ainoa puhdas pointti ja vastuu on kasvanut huomattavasti, samoin tehot (13.0/1.8/3.2 syöttöä). Kilpisen tukena ja turvana on viidettä kauttaan Korisliigassa pelaava ex-kouvo David Gonzalvez (11.4/4.6/5.2 syöttöä). 

Heittovoimasta pitävät huolen tuore isä Osku Heinonen (11.5/3.5/3p 39.3%), viime hetken hankinta Tomas Pihlajamäki sekä kovapomppuinen monitoimikone Marcus Lewis (19.4/6.4/6.2 syöttöä). Atleettinen Lewis on vakiovieras Korisliigan TOP-10 viikkokatsauksissa näyttävine donkkeineen ja miehen repertuaari on laaja - viisi kautta Kanadassa palloillut laituri heittää, ajaa, syöttää ja donkkaa.

Tamperelaisten valmennus tuntuu tutkineen kesällä Kanadan sarjaa muita enemmän, sillä Lewisin lisäksi myös isoilla miehillä on taustat vaahteralippumaasta. 201-senttinen Brady Skeens ja 208-senttinen Marlon Johnson pelasivat Kanadan NBL-liigassa viime kaudella. Kaksikosta Skeens (11.8/9.0) on pelannut kaikki viisi peliä, mutta Johnson (16.5/8.5) vain kaksi eikä miestä nähdä Salohallissakaan. Pyrintö ei ole suuremmin kommentoinut syytä poissaoloihin. 

Atleettisuutta löytyy myös Shawn "Garcianpoika" Hopkinsilta (13.2/3.0) ja kuten tarkimmat lukijat varmaan huomasivat, Pyrinnöltä löytyy peräti seitsemän pelaajaa, jotka ovat heittäneet vähintään kymmenen pistettä peliä kohti. Se on harvinaista. 

- Viime tappiosta on otettu opiksi ja syytäkin. Salossa pärjätäkseen pitää pystyä pelaamaan läpi pelin korkealla tasolla, arvioi Miikka Sopanen. 

Kokoonpano: 0 Lewis, 5 Pihlajamäki, 7 Leppänen, 9 L. Kilpinen, 10 Heinonen, 11 Hopkins, 12 Gonzalvez, 16 Peltokangas, 22 Skeens, 40 J. Kilpinen.

 

Sarjakuutonen Vilpas (3/2) on kipuamassa kohti kärkeä ja liikehdintä joukkueen sisällä on rauhoittunut. Jahaad Proctoriin vaihtunut Tyler Cheese on saanut lisää yhteistä aikaa joukkueen kanssa ja pelaa keskiviikkona toisen pelinsä Vilppaan paidassa. Teemu Rannikko ja Riku Laine ovat sivussa, mutta  loppuyhdeksikkö on kunnossa. Yhdeksikkö, jolla Korihait kaatui lauantaina alkuvaikeuksien jälkeen 64-89. Alkukompurointi (Lahti, Kobrat, KTP) on selätetty ja meno kentällä on muuttunut duurivoittoiseksi. 

- Mukava kahden kotipelin viikko ja vastassa kaksi erittäin tuttua seuraa. Pyrintö on pelannut hienon alkukauden, joten odotettavissa hyvätasoinen koripallo-ottelu, johon toivomme saavamme entistä isomman katsojajoukon tueksemme. Voittoon vaaditaan todella aktiivinen koko kentän paine heidän takamiehiinsä, 1vs1 -puolustuksen onnistuminen sekä korkealla tasolla oleva hyökkäyksen toteuttaminen 40 minuutin ajan Pyrinnön paikkapuolustusta vastaan, pohtii maanantaina synttäreitään viettänyt päävalmentaja Sami Toiviainen.

Kokoonpano: 0 Cheese, 2 Stephens, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Blomgren, 11 Griffin, 12 Kivimäki, 14 Eerikinharju, 22 Wood.

 

Vastaus päivän koriskysymykseen: tämä pelaaja ei edustanut Tampereen Pyrintöä vaan Pispalan Tarmoa vuonna 1972. Hän oli 28-vuotias turkkilaisen isän ja suomalaisen äidin jälkeläinen Fikret Ahsen-Böre. Kovaluinen peluri ei ollut taidoiltaan ihan kovimmasta päästä (6.6 pistettä/peli) ja turkkilainen pelasi Pispalassa kuulema tossu- ja ruokapalkalla...   

 

Salon Vilpas - Tampereen Pyrintö Salohallissa keskiviikkona kello 18:30. Otteluisäntänä Salon kaupunki. Tervetuloa turvalliseen ottelutapahtumaan ja pidetään yhdessä huolta turvallisuusohjeita. Koris on parasta paikan päällä!

Lipunmyynti nyt myös hallilla! Ennakkoon hankit lipun kuitenkin edullisemmin.

OSTA LIPPU MATSIIN

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit