Uutiset & Artikkelit

01.03.2020 20:37
Vilpasvikings.fi

Vilpas Korisliigan paalupaikalle rautaisella puolustuspelillä

 

Täysi Salohalli (1737 katsojaa) sai todistaa karkauspäivänä, kuinka Salon Vilpas siirtyi Korisliigan paalupaikalle. Salolaisten rautainen puolustus piti Helsinki Seagullsin 62 pisteessä ja loistavan toisen puoliajan Vilpas runnoi selkeään 81-62 (34-34) kotivoittoon. Vilppaan voiton takuumiehenä hääri Henri Kantonen, joka pussitti hyvällä tarkkuudella 20 pistettä. Vilpas johtaa nyt keskinäisiä pelejä voitoin 2-1 ja runkosarjan voiton kannalta huipputärkeä peli pelataan maaliskuun 27. päivä Kisahallissa.

 

Jollei mitään aivan mullistavaa tapahdu, Korisliigan runkosarjan ykköstila ja kotietu loppuun saakka on enää kolmen kauppa. Vilpas ja Seagulls etenevät tasatahdissa 27 voittoa, kuusi tappiota ja Kauhajoen Karhubasket (25/9) hönkii kaksikon takana kolme tappiota enemmän kärsineenä. Kärkikaksikon ero neljäntenä olevaan KTP Basketiin on jo kahdeksan voittoa.

Vilppaan kärkipaikkaa voi pitää pienenä ihmeenä, sillä vastoinkäymisiä on joulun jälkeen riittänyt. Päävalmentaja Ville Tuominen sai kärkiotteluun takaisin Jamuni McNeacen, mutta Tobin Carberry istui yhä siviilit päällä Juho Nenosen ja Teemu Rannikon seurana. 

 

Lauantainen kärkikamppailu alkoi hermostuneesti ja avauskoria saatiin odotella yhdeksänteen hyökkäykseen saakka. Seagullsin ongelmat korinteossa jatkuivat läpi avauskympin ja Vilpas karkasi ensimmäiselle tauolle 15-6 johdossa. Kumpikaan joukkue ei vieraillut kertaakaan vapariviivalla ja osumat kaaren takaa olivat harvassa. Vilpas osui kerran viidestä, Seagulls pommitti kaikki seitsemän yritystään ohi.

Toiselle jaksolle coach Jussi Laakso onnistui löytämään uusia elementtejä peliin ja kympin aikana nähtiin oikeastaan ainoat helsinkiläisten nopeat hyökkäykset. Takamieskaksikon Trae Bell-Haynes (11) - Richard Williams (8) ansiosta Gulls nousi pitkälle tauolle tasalukemiin 34-34 ja Tuomiselle ongelmia aiheuttivat Aatu Kivimäen ja Jamuni McNeacen kolmannet virheet.

 

Vilpas ryhtyi repimään eroa kolmannella jaksolla ja viimeiselle kympille lähdettiin kotijohdosta 56-49. Päätöskympillä ero kasvoi kolmessa minuutissa 14 pisteeseen (63-49) ja vaikka McNeace sai suihkukomennuksen, Gulls ei enää päässyt yhdeksää pistettä lähemmäksi. Jeremiah Wood päätti lopulta vieraiden pyristelyn lukemiin 81-62 ja ne kertovat Vilppaan kovasta työmoraalista puolustuspäässä. Sen noteerasi myös Gulls-valmentaja Jussi Laakso.

- Onnittelut Salolle ennenkaikkea  hienosta puolustuspään tekemisestä. Toisella kympillä päästiin juoksemaan muutama nopea, mutta muuten ei oltu valmiita vastaamaan Salon kovuuteen. He tulivat skriinien läpi, pakottivat meidät erilaisiin entreihin ja otettiin aika heiveröisiä ratkaisuja. Salo oli tosi hyvä ja me ansaittiin tämä, myönsi Laakso.

 

Vilppaan pakki olikin kovaa luokkaa. Korisliigan tehokkain hyökkäysjoukkue Seagulls on kahlannut liigan läpi liki 94 pisteen keskiarvolla, mutta tällä kertaa nousi seinä vastaan ja seinällä oli monta nimeä. Tim Coleman (17/6) nollasi tehokkaan Elijah Stewartin (7/1) täydellisesti ja Mikko Koivisto (11/2) teki kovan päivätyön Antti Kanervon (11/3) päällystakkina.

Otteluisäntä Astrum Auton palkitsema Henri Kantonen (20/6/6 syöttöä) osui heittonsa 7/9 eikä takuuvarma tupla-tuplamies Jeremiah Wood (16/11) paljoa jäänyt. Kotijoukkueen sytyttäjänä toimi Riku Laine (8/4), joka raatoi ja taisteli jälleen kerran suurella sydämellä. Muut: Jamuni McNeace 6/1, Aatu Kivimäki 3/0, Samuel Haanpää 0/1, Elias Eerikinharju 0/1.

- Tosi tasapainoinen esitys ja jätkät toteutti gameplania todella upeasti. Toisella jaksolla hyökkäyksestä loppui liike, tuli pallonmenetyksiä ja Seagulls pääsi juoksemaan. Saimme riittävän hyviä heittopaikkoja ja ehdittiin niistä alas puolustamaan. Seagulls jäi tänään 62 pisteeseen eli täytyy olla todella tyytyväinen, jutteli Ville Tuominen.

Henri Kantonen kiitteli kotipuolustusta.

- Jatkettiin samaa rataa mitä ollaan viime pelit pelattu. Pidettin Seagullsin heittäjät kurissa ja heidän syöttö-menetyssuhde 9-15 on ennenkuulumaton. Puolustettiin tosi hyvin tänään, iloitsi Kantonen.

 

Tuomisen mainitsema gameplan oli, että Seagullsin vaaralliset heittäjät täytyy tunnistaa ja tehdä heidän pelaamisensa hankalaksi. Siinä onnistuttiin mainosti, sillä Elijah Stewart osui 2/8, Shawn Huff 2/5, Antti Kanervo 5/11 ja Timo Heinonen 0/2. Seagulls elikin hyökkäyspäässä pitkälti vikkelien takamiestensä kautta ja heistä Trae Bell-Haynes teki tehot 15/4 ja Richard Williams 13/7. 

Laakso ei saanut juuri mitään isosta päästä, sillä kokenut maajoukkueratsu Tuukka Kotti (2/4) oli näkymätön eikä Kazembe Abifkaan (5/3) ihmeitä esittänyt. 

- Hattu päästä Salolle. He tulivat peliin hyvällä energialla emmekä pystyneet siihen vastaamaan. Menetysten määrä oli suuri eikä päästy pelaamaan meidän omaa koripalloa. Saadaan paljon oppia tästä filmistä, totesi Richard Williams.

 

Vilpas jatkaa pelejään keskiviikkona, jolloin se saa vieraita itärajalta. Kataja vahvistui vastikään maajoukkuetakamies Jamar Wilsonilla, joten mielenkiintoa riittää. Vilpas-Kataja starttaa kello 18:30 ja viikon toinen ottelu pelataan lauantaina Lahdessa. Toiveissa on, että coach Tuominen saisi myös Tobin Carberryn vahvuuteen mukaan.

 

OSTA LIPPU MATSIIN JA TULE KANNUSTAMAAN VILPAS VOITTOON!

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit