Uutiset & Artikkelit

29.03.2020 13:47
Vilpasvikings.fi

Kausi, joka ei tule unohtumaan, osa 3

Henri Kantonen pääsi kauden aikana näyttämään tanssitaitoja myös Vilpas Ultrasin kanssa. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Jenkinvaihtoviikot alkavat Korisliigassa

Korisliigan kolmas neljännes starttasi Vilppaan osalta Kouvolassa. Salolaisia koko alkukauden vaivanneet loukkaantumiset eskaloituivat Mansikka-aholla, jonne viikingit matkustivat seitsemän miehen voimin. Kentälle saatiin raavittua kotimainen nelikko Kantonen-Nenonen-Rannikko-Laine sekä ulkomaalaisista Coleman, McNeace ja PeU Basketin Trenton Thompson. Sivussa olivat Koivisto, Laster, Kivimäki ja Chris Flemmings ei ollut vielä saapunut maahan.  

 

Kotiyleisön pettymykseksi Vilpas vei ottelua aloitusheitosta lähtien ja voitti jokaisen neljänneksen. Ottelu päättyi yhteen Korisliigan pieninumeroisimmista numeroista 59-69. Tuomisen kapea miehistö näytti ottelun aikana kutistuvan entisestään, kun Rannikko ja McNeace kävivät vuorollaan paikattavana pelin tuoksinnassa. Vierasvoitto antoi kuitenkin uutta uskoa joukkueen venymiskykyyn ja siivitti Vilppaan neljään peräkkäiseen voittoon. Kataja kaatui Salohallissa murskalukemin 97-65.

- Suomi meni EM-kisoihin eilen, tänään voitettiin Kataja ja huomenna lähden käymään kotona eli ihan ok viikonloppu. Täytyy olla tosi ylpeä, miten jätkät pelaa ja toteuttaa, pohti Ville Tuominen.

Lahden reissulle Tuominen sai vihdoin mukaan myös Chris Flemmingsin. 197-senttinen laituri avasi liigauransa yhdeksällä pisteellä ja Lahti Basketball kaatui 91-99. Kotkassa Vilpas järjesti todellisen ilotulituksen ja iski Karhuvuoren tulostaululle huikeat 129 pistettä. Se oli enemmän kuin kukaan muu oli skorannut Korisliigassa lähes 13 vuoteen McNeacen taiteillessa viisi näyttävää alley-oopia. 

 

Tim Coleman palkittiin Korisliigan marraskuun pelaajana. Kuva Markus Moisio.

 

Muualla Korisliigassa Joensuun Kataja sai Libanoniin lähteneen Jarekious Bradleyn takaisin. Se ei kuitenkaan estänyt europelien päättymistä, sillä kotitappio Bakken Bearsille lopetti viimeisen toivon jatkopaikasta. Kotimaan liigassa Kataja haki kauden ensimmäisen vierasvoittonsa 25. marraskuuta Pyynikiltä. Valmentajavaihdoksen tehnyt Korihait viiletti komeassa kolmen ottelun voittoputkessa. Nousu alkoi Lapualta ja ottelun jälkeen nähtiin liigakauden ehkä riemukkain tuuletus päävalmentajaksi nousseelta Jarno Nikulalta. Lahti aloitti jenkkivaihtoviikot pistämällä Desmond Hubertin koneeseen ja toi Taylor Johnsin mastokaupunkiin.

Uudistunut Suomen cup alkoi myös neljällä paikkakunnalla. Liigan neljä parasta pääsi valitsemaan itse vastustajansa ja Vilpas pääsi avauskierrokselta jatkoon vähäisin ponnistuksin. Kouvolan Kouvot tuli Salohalliin Korikouvoilla eikä pelistä jäänyt paljoa kerrottavaa jälkipolville. Välieräpaikat arvottiin perään ja Vilppaan tie vei onnettaren avustuksella Pyynikille. 

 

Vilppaan seitsemän ottelun voittoputki katkesi aina vaikeassa Kauhajoen hallissa lauantaina 30. marraskuuta. Torstaina koko koripalloilevaa Suomea kohtasi järkyttävä uutinen Karhubasketin pitkäaikaisen taustavoiman Mika Perälän kuolemasta ja tunnelma Pohjanmaalla oli käsin kosketeltava. Ottelu alkoi hiljaisella hetkellä ja ottelu alkoi Queenin "Show must go on" -biisillä. Illan lehdistötilaisuus oli hengen mukainen, sillä päävalmentajat eivät kommentoineet pelistä mitään vaan keskittyivät tärkeimpiin asioihin. Upea hetki kaikille paikalla olleille.

- Elämässä on aika paljon isompia asioita kuin koripallo. Urheilu pystyy antamaan pakokeinoja tai muuta ajateltavaa parin tunnin ajaksi ja se on hieno asia. Salon päässä Koiviston Mikon perheeseen syntyi lapsi ja siksi Mikko ei ollut mukana. Se, mitä täällä on tapahtunut, siinä ei yksittäinen koripallopeli tunnu missään. Elämä kuitenkin jatkuu ja Kauhajoki oli pystynyt hienosti kasaamaan itsensä peliin. Vaikka pelin aikana jaksaa hyppiä ja ihmetellä miksei vihelletä tai miksi vihelletään, ne ovat kuitenkin aika pieniä asioita tässä isossa kuvassa, totesi Ville Tuominen tunteitaan pidätellen.

 

Justin Baker pelasi Vilppaassa joulukuun ajan. Kuva Anne Nenonen.

Kauhajoella Vilpas pelasi ilman Tim Colemania, joka oli pelannut lähes koko alkukauden rannekipujen kanssa. Valmennusjohto päätti huilauttaa Colemania niin pitkään kuin tilanne vaatii ja tilalle tuotiin pikahälytyksellä Kauhajoella kaudella 2013-2014 pelannut 203-senttinen Justin Baker. Tanskassa asuva Baker oli kokenut kehäkettu, jonka passissa oli jo kahdeksan Euroopan maan leimat. Miehen ensiesiintyminen nähtiin heti BC Nokiaa vastaan ja esittelyssä Mikko Koivisto peiteltiin vaippapaketeilla esikoistytön syntymän kunniaksi. Colemanin lisäksi McNeace istui ottelun siviileissä, mutta se ei estänyt Vilppaan 77-74 voittoa. Koripalloliitto palkitsi samalla Tim Colemanin marraskuun pelaajana. Ansaitusti, kuten tilastorivi 21.3/7.6/2.0 riistoa/1.7 blokkia kertoi.

- Kun maanantain treeneissä terveet pelimiehet eivät riittäneet edes 3vs3 peliin, totesimme että on aika reagoida. Bakerin nimi on tullut vuosien varrella muutamankin kerran vastaan ja hänellä on jo kokemusta Suomesta. Justin oli valmiiksi Euroopassa, pelikunnossa ja erittäin halukas tarttumaan tähän mahdollisuuteen, joten asiat saatiin järjestettyä erittäin nopeasti. Iso kiitos seurajohdolle nopeasta reagoinnista, kiittelee päävalmentaja Tuominen.

 

Vilppaan pelit jatkuivat Salohallissa Kobrian vastaan ja Teemu Rannikko nousi seitsemällä onnistuneella kolmosellaan ratkaisijaksi 105-91 päättyneessä keskiviikon ottelussa. Näytti kuitenkin siltä, että joukkueen ajatukset olivat jo tiistaisessa Kisahallin kärkipelissä Seagulls-Vilpas.  

Täpötäysi Kisahalli sai nähdä tasaisen ensimmäisen puoliajan (45-43) ja täysin isäntien hallussa olleen toisen puolikkaan (66-33).

- Onnitelut Jussille ja sarjan parhaalle joukkueelle. Eka puoliaika pelattiin ihan asiallisesti, mutta kolmas neljännes lähti alusta lähtien väärään suuntaan. Hermokontrolli alkoi pettää ensiksi muutamalla, sitten muutamalla muulla ja lopuksi aivan kaikilla. Se oli melkoinen läksytys. Voidaan osoitella sormella muita, mutta kyllä se syyllinen peilistä löytyy. Kolmas kymppi oli niitti ja viimeisellä koitettiin vaan selviytyä elossa kotiin, harmitteli Ville Tuominen.   

Viimeinen peli ennen joulua käytiin Salohallissa ja Pyrintö jäi Vilppaan jalkoihin Mikko Koiviston kovilla kolmosilla 99-77. Se jäi myös Justin Bakerin jäähyväispeliksi, sillä mies sai loppukauden tarjouksen Qatarista eikä Vilpas halunnut estää siirtoa. Colemanin sairasloma jatkui, joten välipäivien ottelut Vilpas sai tulla toimeen Thompsonilla vahvistettuna.

 

Lyhyen joulutauon jälkeen joukkue palasi treeneihin tapaninpäivänä ja Murphyn laki muistutti olemassaolollaan. Harjoitusten loppuvaiheessa McNeace törmäsi levypallotilanteessa Juho Nenosen kanssa ja naks! Tarkemmissa tutkimuksissa kävi ilmi, että Nenosen jalkapöydässä oli murtuma ja edessä leikkaus. Edessä oleva kuukausien sairasloma ja mahdollisesti koko loppukauden menetys veti koko joukkueen hiljaiseksi.

Välipäiväpelit aloitettiin kotona Ura Basketia vastaan. Kaarinalaiset olivat olleet jo pitkään melkoisessa myllerryksessä. Aluksi seurajohto poisti Tyrell Bellot-Greenin (13/4) riveistä ja palkkasi tilalle kaksinkertaisen Slovakian mestarin Jaytornah Wissehin ja Espoo Unitedista tutun Darious Motenin. 

- Tarvitsimme apua kaaripuolustukseen ja hyökkäyspään edunluontiin, perusteli headcoach Palotie kuvioita.

Seuraavaksi koko liigan tehomies Stephaun Branch sai lähteä ja tilalle tuotiin Tre´Shaun Feltcher.

- Persoonat eivät kohdanneet, muutos oli pakko tehdä, kommentoi Palotie Belgian liigan Antwerpen Giantsiin siirtynyttä Branchia.

Fletcheriltä päävalmentaja odotti paljon.

- Saimme aikamoisen pelimiehen ja ennenkaikkea ihmisen. Collegevalmentajien mukaan Fletcher pelaisi nyt NBA:ssa ellei olisi kärsinyt kaksi vuotta sitten polviloukkaantumista ja viimeksi NBA:n kesäliigassa nivusvammaa, arvioi Palotie.

 

Aatu Kivimäen 2v jatkodiili julkistettiin Salohallissa ennen joulutaukoa. Kuva Markus Moisio.

Vilppaan 100-76 voittoon päättyneessä ottelussa tulikuuma ja juuri 2v jatkosopimuksen Vilppaan kanssa tehnyt Aatu Kivimäki säkitti liigaennätyksensä 23 pistettä. Syyskausi päätettiin Pohitullissa Korihaiden vieraana ja Vilpas haki Vakka-Suomesta helpon 63-95 vierasvoiton siirtyen puolivälin krouvissa rakettitauolle sarjakakkosena 18 voitolla ja neljällä tappiolla.

 

Juho Nenonen vastaanotti tsemppiviestejä vuosikymmenen viimeisessä kotimatsissa pari päivää loukkaantumisen jälkeen. Kuva Anne Nenonen.

 

Seagulls oli liideri voittosuhteella 20/3 ja Karhubasket kolmantena saldolla 15/8. Seagullsin meno oli vakuuttavaa ja ilman KTP:lle kärsittyä tappiota se olisi yltänyt komeaan 14-0 voittoputkeen.

Vaihtoviikot jatkuivat myös muualla. Kotkassa toi DeAndre Danielsin loukkaannuttua Cullen Russon satamakaupunkiin ja Lahdessa ykköstykki Jerry Evans Jr sai paremman tarjouksen muualta ja päätti vaihtaa maisemaa. Tampereella LJ Rosen taidot eivät riittäneet ja Sami Toiviainen kutsui tilalle Lapualta tutun Nick Kelloggin. Korihait jatkoi sekavaa kauttaan ja kaverivierailulle tullut Richaud Pack korvasi loukkaantuneen Anton Cookin. 

 

Joulukuun pelaajaksi liitto valitsi Seagullsin urheilullisen Elijah Stewartin (18.8/8.0/1.5 torjuntaa) ja liittohallitus siunasi joulukuun lopulla uuden sarjajärjestelmän tulevalle kaudelle. Tulevassa 12 joukkueen sarjassa pelataan 44 ottelun sijaan vain 32 peliä ja kahden kierroksen jälkeen liiga jaetaan kahteen lohkoon. Alemmasta pääsee kaksi parasta joukkuetta pudotuspeleihin ja uudistus otettiin tyytyväisenä vastaan kaikissa seuroissa. Se mahdollistaa paremman harjoittelun ja seuroille jää enemmän aikaa valmistella kotiotteluitaan. 

 

Tämä tältä erää ja palataan astialle vuoden 2020 tapahtumilla. Pysykää mukana!  

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit