Uutiset & Artikkelit

26.03.2020 13:05
Vilpasvikings.fi

Kausi, joka ei tule unohtumaan, osa 2

Vilpas Ultrasin komea tifo avasi kauden Salohallissa. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Korisliigan ensimmäinen neljännes, voittosaldo 9/2

 

Vilppaan tarina tynkäkaudella 2019-2020 jatkuu ja ollaan edetty runkosarjan kotiavaukseen, lauantaina 28. syyskuuta. Kaikki on Salohallissa valmista, pöytä katettu ja 1432 katsojaa odottaa vesi kielellä, miten viime kauden piikki lihassa eli Kouvolan Kouvot kaadetaan. 

 

Kouvothan oli juottanut Vilppaalle sitä katkerinta kalkkia jo kahdesti. Vuoden 2016 puolivälieräsarja ja Kouvolan game5 ei unohdu Salossa varmaan koskaan ja viime kevään välierien kiivaat tunnelmat muistetaan vielä pitkään pelikieltoisen Juho Nenonen istuttua ratkaisupelin katsomon puolella. Kymeenlaaksolaisten tilanne oli nyt toinen eikä Tuomas Ojan joukkuetta ollut ennakkoveikkauksissa sijoitettu aivan kärkipäähän. 

Ladonoven kokoinen Thomas Gipson III ei ollut enää jyräämässä kevyempiä kumoon korin alla, kovakätinen Jeremy Morgan siirtyi kesällä Iisalo-Brothersin kelkkaan Bundesliigaan eikä kokenut velho Jyri Lehtonen enää piiskannut joukkojaan sivurajalla pomppien, joten illan suosikki löytyi toimitsijapöydän vasemmalta puolelta. 

Valkoisesta kokopunaiseen kotiasuun siirtynyt Vilpas lähetti Kouvot kotimatkalle lukemin 95-77 ja Salohallin yleisölle tarjottiin harvinaista herkkua - Juho Nenosen donkki! 

- Kouvot on hyvä joukkue, vaikka yksi amerikkalaispelaaja puuttuukin. Heti kun meidän palloskriinipuolustus ei ollut paikalla, he rankaisivat välittömästi. Saatiin hyvää videomateriaalia. Juho oli ainoa, joka pelasi yli 25 minuuttia ja 10 jätkää teki pisteitä. Tämä on se mitä me halutaan, hehkutti Ville Tuominen avausottelun jälkeen.

 

Jamuni McNease ja Juho Nenonen pääsivät laulattamaan Ultrasia alkukauden aikana useasti. Kuva Anne Nenonen.

 

Lokakuu näyttikin, minkälainen nippu Tuomisella oli käsissään eivätkä puheet menestyksestä olleet tuulesta temmattuja. Vilpas viiletti heti alkumetreillä kuuden voiton putkessa, jossa kaatuivat vuorollaan Kataja (+2), KTP (+11), Lahti (+5), Karhubasket (+14) ja BC Nokia (+10). Ja mikä parasta, jokaisessa pelissä löytyi eri pelaaja ratkaisijaksi. Joensuussa Juho Nenonen heitti 15 pisteen lisäksi ratkaisukolkin, Kotkassa juhli DJ Laster (22), Lahtea vastaan Riku Laine teki piste-ennätyksensä 17, Karhunkaadossa kunnostautui Henri Kantonen (19) ja Nokian peikkona hääri Tim Coleman (22). 

 

 

Yksi alkukauden hassuimpia episodeja oli Bojan Sarcevicin ja Salohallin yleisön välinen huutelu Vilpas-Karhu matsin jälkeen. Kuva Anne Nenonen.

 

Vilppaan lento katkesi vasta kauden toiseksi pisimmällä pelimatkalla Lapualle, jossa Kobrat oli parempi 90-84.

- Turha selitellä mitään, olimme itse niin huonoja. Kobrille hatunnosto, sillä ei ole helppo vetää kuudella miehellä. Meidän heittopromillet eivät hirveästi hurraa-huutoja aiheuta ja 1vs1 tilanteet hävittiin jatkuvasti. Meiltä selvästi kauden heikoin peli, harmitteli Tuominen Pohjanmaan pettymyksen jälkeen.

Tappio unohtui kuitenkin nopeasti ja paras lääke siihen oli mestarisuosikki Seagullsin kaato pistein 100-88 neljän päivän kuluttua Salohallissa. Rannikko (27) ja Coleman (29) pistivät 1600 katsojan edessä pystyyn huikean shown ja siihen kovarosterinen Gulls ei pystynyt vastaamaan.

- Jos teet 100 pistettä Seagullsia vastaan, olet aika vahvoilla. Meidän hyökkäyspelaaminen oli parasta, mitä ollaan tällä kaudella esitetty ja Coleman puolusti Williamsia erinomaisesti, kehaisi Rannikko.

 

Marraskuu alkoi samaan malliin. Vilpas johti sarjaa saldolla 9/1, kun Pyrintö kaatui Pyynikillä +11 ja Korihait kotona +15. Menestyksestä huolimatta seurajohto päätti tehdä muutokseen kokoonpanoon ja Reggie Dillard sai lähteä.

- Ikävä juttu kertoa näin mukavalle kaverille, että homma oli nyt tässä. Vaikka Vilppaan alkukausi on kulkenut upeasti ja joukkue on voittanut yhdeksän ottelua kymmenestä, ei tämä ihan puun takaa tule kenellekään. Loukkaantumisen kanssa päätöksellä ei ollut mitään tekemistä, vaan tässä vaihdossa katsotaankin pitemmälle kevääseen ja miltä joukkue näyttää kun lumet sulaa. Reggie on ollut erinomainen persoona joukkueessa ja hymy on ollut aina mukana kentällä ja kentän ulkopuolella. Toivottavasti agentti löytää miehelle pikaisesti uuden pelipaikan ja Vilpas toivottaa Reggielle kaikkea parasta jatkoon, seurassa toivottiin.

 

Reggie Dillard pelasi Vilppaassa 8 matsia 2,4 pisteen ja 0,9 levypallon keskiarvolla. Kuva Ville Vuorinen.

 

Dillard löysi kaikkien riemuksi uuden kodin Vakka-Suomesta, kun sekavassa tilassa ollut Korihait pestasi miehen riveihinsä. Korisliigan ensimmäinen neljännes päättyi Vilppaan osalta kauden toiseen tappioon ja se tuli yllättävästä suunnasta, reilun 50 kilometrin päästä Turusta. Nimensä mammuttimaiseen Ura Basket eGameStars -muotoon muuttanut kotijoukkue pelasi kauden parhaan ottelunsa ja 1421 katsojaa sai todistaa 92-87 kotivoittoa. Ilahduttavaa oli todeta, että Kupittaan katsojista melkoinen joukko oli salolaisia.

- Uralta selkeä tasonnosto ja heillä oli taisteluilmettä, yritystä ja kaikkea postitiivista. Vaikka me johdettiin lähes koko peli, tekeminen oli puolittaista ja vähän sinne päin. Meiltä huono suoritus, ei oltu teräviä eikä toteutettu kovin hyvin, ruoti päävalmentaja Ville Tuominen lauantai-illan antia.

 

Neljäsosa kaudesta oli nyt pulkassa ja Tuomisen joukot majailivat sarjassa kakkosena yhdeksällä voitolla ja kahdella tappiolla. Suoritus oli hyvä, sillä loukkaantumiset vaivasivat Vilpasta jo alkukaudesta lähtien eikä täydellä rosterilla päästy kisaamaan kertaakaan.

Kolmesta suuresta Seagulls oli pelannut jo 12 ottelua ja ottanut niistä 10 voittoa. Tappiot se oli kärsinyt Kouvoille ja Vilppaalle. Tuplamestari Kauhajoen kone sakkasi pahasti alkumetreillä ja tuska Pohjanmaalla oli kova. Seitsemästä ensimmäisestä pelistä kuokkaan tuli viidessä ja etenkin kotiesitykset olivat ennen näkemättömiä. Lahdelta tuli turpaan -8, BC Nokialta -8 ja Seagullsilta -7. Oranssipaitojen avausvoitto kotihallista tuli vasta 26. lokakuuta, jolloin Korihait kaatui 81-69. Kauhajoen voittosuhde oli 12 ottelun jälkeen 7/5 eli diesel lähti käyntiin hitaasti mutta varmasti.

Jos lähti Karhubasketin kausi vaisusti liikkeelle, samaa voi sanoa Suomen ainoasta euroedustajasta Joensuun Katajasta. Se pelasi alkukaudesta liigaa muita vähemmän ja ensimmäiset yhdeksän ottelua kulkivat vaisulla voittosuhteella 5/4. Vaisulla siksi, että Katajan yhdeksästä pelistä kahdeksan pelattiin Joensuussa. Oman osansa sekavaan kauteen aiheutti varmasti Jarekious Bradleyn lähtö paksumman palkkapussin perään sekä rasitus FIB Europe Cupin lohkovaiheessa.

 

Chris Flemmings saapui Vilppaan vahvuuteen marraskuussa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Vilpas julkaisi 11. marraskuuta tehneensä sopimuksen Chris Flemmingsin kanssa. 197-senttisen laiturin resumesta löytyi G-liigaa, Kyprosta ja Kreikkaa. Flemmingsin debyytti tapahtui Lahdessa kahden viikon kuluttua Ura-tappiosta ja Korisliigaura lähti käyntiin yhdeksän pisteen illalla.

- Chris tuo meille ulottuvuutta ja korintekovoimaa kolmospaikalle. Hän pystyy olemaan tehokas tarvitsematta jatkuvasti palloa eli pystymme tarjoamaan edelleen Aatu Kivimäelle ja Henri Kantoselle pallollista roolia. Menestyksekkään yliopistouran päälle Chrisillä on jo kokemusta Euroopasta ja häntä on kovasti kehuttu myös persoonana, arvioi Ville Tuominen.

 

Korisfanit ympäri maan saivat tutustua myös uuteen tuotteeseen, kun korismiehet Toni Flink, Saku Mäkynen ja Esa Mäkynen isännöivät Korismaanantai-lähetyksiä jokaisen viikon aluksi. Lähes kolmetuntinen makasiini toi kaivatun herkkupalan koriksen ystäville. Pelaajamarkkinoilla oli ensimmäisen neljänneksen aikana hiljaista. Turbulenssia esiintyi Vilppaan lisäksi vain Uudessakaupungissa, jossa rapakuntoinen Andre Berry vaihtui Jalen Henryyn ja päävalmentaja Jordi Juste sai väistyä 12 peräkkäisen tappion myötä. Tilalle palkattiin vanha tuttu Jarno Nikula. Lokakuun pelaajaksi liitto valitsi Kouvojen Duke Sheltonin.

 

Lopuksi nykypäivään. Vaikeassa pandemiatilanteessa liigaseurat ovat ryhtyneet erilaisiin tempauksiin talousvaikeuksissaan. On myyty kausikortteja, lippupaketteja, fanituotteita... Yksi esimerkki löytyy Kotkasta, jossa viime syksynä käynnistettiin kampanja MYÄ YHES!

- Nyt kun koronavirus pysäytti kaiken kilpailutoiminnan ja kourii rajusti taloutta, on ollut hienoa huomata että tuo tavoiteltu yhteishenki elää vahvasti eikä kaveria jätetä. Kun pelit loppuivat kertaheitolla, käynnistimme pääsylippukampanjan. Oli ilahduttavaa huomata jo heti seuraavana aamuna, että lippuja oli ostettu kymmeniä ja nyt niitä on myyty satoja, iloitsi KTP Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström.

Vilppaan järjestämä kannatusjäsenkampanja on lähtenyt upeasti liikkeelle ja salolaiset ovat osoittaneet tukea seuralle jo yli 15.000 euron edestä. Lämpimät kiitokset kaikille kampanjaan osallistuneille. Jokainen euro tässä koronahelvetissä on tarpeen. Liity kannatusjäseneksi.

Myynnissä myös Unfinished Business T-paita. Hanki omasi ja tue seuraa!

 

Pysykää kanavalla, sillä Korisliigakausi jatkuu täällä piakkoin sarjan toisella neljänneksellä.

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit