Uutiset & Artikkelit

25.03.2020 08:55
Vilpasvikings.fi

Kausi, joka ei tule unohtumaan, osa 1

Tällä rosterilla lähdettiin liikkeelle syyskuussa. Kuva Ville Vuorinen (Hanhivaara -turnauksen yhteydessä)

 

Korisliigakausi 2019-2020 tulee jäämään historiaan ja se tullaan muistamaan mustana täplänä Suomen korishistoriassa. Kautena jolloin mitaleita ei jaettu eikä mestaria palkittu. Kautena, jonka runkosarjaa kolme kovaa hallitsi, mutta josta Kiinasta maailmalle levinnyt koronavirus vei selkävoiton. Koripalloliitto ilmoitti ensimmäisten lajiliittojen joukossa, että pelit seis. Siihen päätökseen jokaisen oli helppo yhtyä, vaikka pandemian laajuus ja rajuus ilmeni vasta myöhemmin. Vaikka kausi päättyi kuin kanan lento, siitä jäi kuitenkin paljon hienoja muistoja. Päätimme julkaista juttusarjan, jossa palataan erikoiseen liigakauteen pala kerrallaan. Tässä aloitus.

 

Loppukesä ja alkusyksy paljastivat, että Korisliigan mestarisuosikki numero yksi tulee tällä kertaa pääkaupungista. Seagulls sai houkuteltua Karhubasketin kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen luotsanneen Jussi Laakson lokkilauman lennonjohtajaksi ja valmennusjohto kokosi Kisahallille ryhmän, jolla ei muuta tavoitetta voinut olla kuin pantteripatsas.

Vilppaan osalta tavoite ei ollut yhtään vähäisempi. Joonas Iisalon saatua sopimuksen Saksan Bundesliigaan salolaiset palkkasivat pätkäsopimuksella penkin päähän Ville Tuomisen. Ruotsissa asuva 37-vuotias Tuominen oli tuttu mies ToPon, Pyrinnön ja BC Nokian penkiltä ja mies saapui Saloon täynnä intoa.

- Vilppaan tekemä tarjous sopi omiin suunnitelmiini täydellisesti. Tämä on vaimolle luvattu asia, jolla kymmenen kuukauden lisenssi kotoa irtosi. Vaimo jää työasioiden vuoksi Helsingborgiin ja itse tulen tekemään töitä Saloon. Tämä on hieno mahdollisuus päästä valmentamaan organisaatioon, joka on ottanut isoja harppauksia eteenpäin ja näyttää nykyään muille seuroille suuntaa, miten asioita pitää tehdä, visioi Tuominen kesäkuun alussa.

 

Coach Tuomisella oli heti selkeä kuva tulevasta.

- Olen aina ihaillut Salohallin upeaa tunnelmaa ja onkin hienoa päästä nauttimaan siitä kotipenkin puolelta. Tavoitteena on koota joukkue, joka tulee pelaamaan vauhdikasta ja aggressiivista koripalloa. Materiaalimme pysyy laajana ja sitä täytyy pystyä hyödyntämään. Se on meidän vahvuus ja ulkomaalaispelaajilta tullaan edellyttämään urheilullisuutta ja aggressiivisuutta, kiteytti Tuominen.

Kun Vilppaan kotimainen pelaajamateriaali säilyi entisellään, Gullsin ykköshaastaja oli selvillä. Yhtään tuplamestari Kauhajokea ja muita liigajengejä väheksymättä. Kokeneet Teemu Rannikko Mikko Koivisto ja Juho Nenonen näyttivät esimerkkiä nuoremmille ja kolmikon takana väijyivät nälkäiset nuoret miehet Henri Kantonen, Aatu Kivimäki ja Riku Laine. Loppu oli enää kiinni ulkomaalaisvahvistuksista.

 

Jenkkipassimiehistä ensimmäinen sainaus oli viime kaudesta tuttu Reggie Dillard. Vaikka Dillardia mukavampaa ja joukkuekemialle sopivampaa kaveria saa etsiä, kävi varsin nopeasti selväksi ettei Dillard tule Salossa joulua näkemään. Eikä nähnyt. Marraskuun puolivälissä Dillard sai tyhjentää pukukopin kaapin ja tilalle saapui Chris Flemmings. 197-senttinen laituri olisi voinut pelata Salossa kuutta ottelua pitempäänkin, ellei karmaisevaa tammikuun viidennen päivän iltaa olisi tapahtunut. Salohallin yleisön verkkokalvolla on varmasti edelleen se Teemu Rannikon hyökkäyslevypalloon lähtö ja epäonninen laskeutuminen parketin pintaan. No, siihen palataan myöhemmin...

 

Tuomisen toinen hankinta oli 24-vuotias ja 196-senttinen laituri Tim Coleman, joka oli hankkinut ammattilaiskannuksensa Luxemburgin liigasta. Suurherttuakuntaa ei pidetä koripallon kehtona ja epäileviä tuomaita löytyi Salohallin kaiteelta.

- Tim on monipuolinen ja atleettinen pelimies, josta saimme erittäin hyvät referenssit. Hän on kova tekemään töitä ja on erittäin motivoitunut ottamaan seuraavan askeleen urallaan. Coleman vaikuttaa kaikin puolin erittäin sopivalta palalta ensi kauden konseptiimme, totesi Tuominen tuolloin Luxemburgin MVP:stä ja tuplamestarista.

Eikä olisi voinut olla enemmän oikeassa. Mikäli Korisliigan palkintoja jaetaan keväällä, Colemania on aika vaikea syrjäyttää vuoden ulkomaalaispelaajaa julkaistaessa. New Jerseyn laituri nostettiin liiton toimesta kahdesti kuukauden pelaajaksi ja se kertoo Colemanin tärkeydestä Vilppaalle. 

 

Auki oli vielä kaksi paikkaa isoon päähän ja sitten homma olisi valmis. Heinäkuun alussa Vilpas julkaisi viikon sisällä kaksi uutta sopimusta, jotka sisälsivät 198-senttisen DJ Lasterin (Gardner-Webb) ja 208-senttisen "Mr. Syliväli" Jamuni McNeacen (Oklahoma) nimet.

- DJ sopi hakemaamme muottiin mainiosti eli kyseessä on monipuolinen pelimies ja kova atleetti pitkillä käsillä. Laster on voittajatyyppi, joka 32 pisteellään konferenssifinaalissa johti joukkueensa mestariksi ja NCAA-lopputurnaukseen. Sentterin paikalle etsimme raudan yläpuolella pelaavaa ulottuvaa ja kovaa atleettia. Nämä kriteerit täyttyvät Jamunin kohdalla melko täydellisesti. Hänen seniorikauden numerot menivät pilalle nilkkavamman takia, mutta loukkaantumista edeltäneillä (28min/10ppg/7rpg/2blk) luvuilla meillä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta saada miestä Saloon. Taikuri Rannikko lupasi jo neljä alley-oopia per ottelu, joten eiköhän me ihan yleisöystävällistä korista tällä nipulla pystytä pelaamaan, arvioi Tuominen kokoonpanoaan.

 

Harjoituskaudella Vilpas pelasi säästeliäästi treenipelejä, sillä 44 ottelun runkosarjassa pelejä riittäisi. Hanhivaara-turnauksessa se voitti TLU Kalevin 97-94 ja Lahti Basketballin 76-71, mutta Tuomisen haluama pelityyli näkyi jo. Rotaatio pyöri laajana, joukkue halusi juosta ja puolustus oli aggressiivista. Eli juuri sitä, mistä yleisö tykkää! Viimeinen pyristys ennen runkosarjan kotiavausta pelattiin Pyynikillä, jossa Pyrintö oli parempi kolmella pisteellä. Loukkaantumisista huolimatta Tuominen oli tyytyväinen. 

- Ei näitä harjoituspelejä pelata Teemun, Juhon tai Mikon vuoksi enkä ole heistä huolissani. Kyllä tässä on ihan positiiviset fiilikset, totesi Tuominen sarja-avauksen kynnyksellä.

 

Kausi, joka ei tule unohtumaan, osa 2 tulossa piakkoin. "Stay tuned" ja käy sillä aikaa vaikka Vilpas Shop -verkkokaupassa hankkimassa itsellesi Vilppaan uunituore t-paita mallia #unfinishedbusiness. Tuet toimellasi Vilpasta yli vaikeiden aikojen... 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit