Uutiset & Artikkelit

18.10.2020 13:49
Vilpasvikings.fi

Vilppaan trillerit jatkuvat

Kuva Ville Vuorinen.

 

Sami Toiviaisen Vilppaasta on muodostumassa varsin yleisöystävällinen joukkue tällä kaudella. Avauspelissä se kärsi viime hetkillä kahden pisteen tappion Lahdessa ja lauantaina Lapuan Kobrat kaatui yhdellä pisteellä Salohallissa. Kobrat pääsi vielä heittämään voitosta viimeisellä sekunnilla, mutta Justin Piercen yritys kolahti rautaan ja pisteet jäivät Saloon luvuin 95-94 (46-37). Positiivista avausvoitossa oli, että se tuli vahvasti suomalaisvoimin. 18-vuotias Kobrakasvatti Perttu Blomgren (15) nousi voittajien ykköseksi ja isossa roolissa oli myös kokeneen Mikko Koiviston (19) heittopeli. 

 

Jos joku on pitänyt Ville Turjan johtamia lapualaisia alakastin joukkueena, se käsitys on syytä muuttaa pikaisesti. Kobrajohto on koonnut syöttöspesialisti Antto Nikkarisen ympärille maukkaan kattauksen taitoa ja heittovoimaa ja Pohjanmaan miehet olivat jo karkaamassa omille teilleen kolmannella jaksolla. Vilpas taisteli itsensä takaisin peliin 13 pisteen takaa-ajoasemasta (59-72) ja ratkaisevan pisteen upotti vapariviivalta LaDarien Griffin kaksi sekuntia ennen loppua.

Turjalle jäi aikalisällä aikaa miettiä, miten viimeiset kaksi sekuntia käytetään. Kun palloa ei saatu sivurajasta pelattua korin alle, se toimitettiin Justin Piercen käteen kaarelle. 

- Viimeinen hyökkäys meni ihan suunnitelman mukaan ja Justin sai tehtyä oman heittonsa, myönsi päävalmentaja Turja loppuratkaisusta.

Heitto kolahti kuitenkin rautaan ja Vilpas pääsi huokaisemaan helpotuksesta. Jatkopeleihin on helpompi lähteä voiton 1-1 kuin 0-2.

 

Ennen viimeistä heittoa ehti tapahtumaan paljon. Ensimmäinen kymppi meni kotijoukkueelle 19-13 Myles Stephensin (7) ja LaDarien Griffinin (6) avuin. Nate Grimes (10) oli lapualaisille kaikki kaikessa. Huomionarvoista oli, että Vilpas teki 19 pisteestään peräti 18 korin läheisyydestä.

 

Länsirannan Hammaslääkärien kummipelaaja Myles Stephens oli kovalla pelipäällä ja nakutteli 20 pistettä ja napsi 12 levypalloa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Toisella neljänneksellä Kobrat kiri alun 0-7 runillaan kärkipaikalle, mutta Mikko Koiviston kovalla heittopelillä (11 pistettä) Vilpas karkasi 11 pisteen johtoon. Jakso päättyi Aatu Kivimäen puolesta kentästä lähteneeseen kolmoseen, jolla Vilpas lähti pitkälle tauolle yhdeksän pisteen johdossa 46-37. 

Jahaad Proctoria ei kentällä nähty toisella puoliajalla ja polveaan aristellut Jeremiah Wood jäi suosiolla vaihtopenkille. Se aiheutti ongelmia etenkin Grimesin kaitsemisessa ja paikkaaja Juho Nenonen joutuikin virhevaikeuksiin isokokoisen kobrasentterin kanssa. Wood kävi kokeilemassa vielä hetken, mutta liikkumisesta ei tullut mitään ja toinen puoliaika mentiinkin varsin uusitulla viisikolla. Välillä Vilpas hoiteli hommia puhtaasti kotimaisella kaliiberilla.

- Olen miettinyt viimeiset pari viikkoa sopivia viisikoita ja Woodin poissaolo sekoitti tänään meidän pelaamista. Pertun lisäksi Elias Eerikinharju pelasi oman osuutensa hyvin. Pitää vaan sopeutua ja tänään mentiin  tällä viisikolla, totesi Sami Toiviainen pelin jälkeen.

 

Kobrat tuli erinomaisesti pitkältä tauolta ja ykköstykki Jordan Loveridge heräsi horroksestaan. Avauspuolikkaalla viisi pistettä heittänyt laituri ei käynyt kertaakaan vaihdossa ja oli täysin pitelemätön kolmannella jaksolla. 198-senttinen Utahin yliopiston kasvatti säkitti hurjat 21 pistettä kymppiin ja oli nostamassa käärmenippua 13 pisteen karkumatkalle jakson puolivälissä. Toiviaisen onneksi kotisytyttäjäksi nousi nuori Perttu Blomgren, jota ei olla pidetty huippuheittäjänä. Nyt nuori kobrakasvatti pisti kolme kolmosta pussin pohjalle ja ilmeet Vilppaan penkillä kirkastuivat. Kobrien johto oli kaventunut viimeiselle tauolle lähdettäessä neljään pisteeseen 68-72.

- Vapaasti sai tänään heittää ja silloin pitää laittaa pallo ilmaan. Vaikea peli ja Lapua tuli tosi kovaa puoliajan jälkeen. Lopussa keskityttiin enemmän omaan tekemiseen eikä alettu ylimiettimään, pohti nuori Blomgren.

 

Imooven kummipelaaja Blomgren oli Vilppaan sytyttäjä kolmannella jaksolla. Kuva Ville Vuorinen

 

Päätösjakso alkoi molemminpuolisella kolmostykityksellä ja Vilpas siirtyi pitkästä aikaa piikkipaikalle Blomgrenin neljännellä kolmosella ajassa 3:43. Minuutti siitä ja Stephensin kakkosen ja Koiviston kolmosen jälkeen Vilpas johti jo 90-83, mutta Kobrat tuli vielä takaisin. Loveridgen vapareilla ja Anthony Gainesin kolmosella (1:58) ero kaventui kahteen ja jännitys tiivistyi entisestään. Koivisto kuittasi ajollaan 92-88 ja Piercen tip-in kavensi eron taas kahteen (1:25). Stephensin vaparit nostivat Vilppaan 94-90 johtoon ja Pierce teki saman tempun toiseen päähän. Kun Vilpas missasi oman mahdollisuutensa, Antto Nikkarinen purjehti korin alle ja tasoitti pelin 94-94. 

Nyt siirryttiin Vilppaan aikalisälle, kellossa 17 sekuntia ja Vilppaalla mahdollisuus yhteen voittoheittoon. Pallo pelattiin LaDarien Griffinille korin alle ja Grimesin oli pakko rikkoa. Griffinin ensimmäinen vapari pomppi raudan väärälle puolelle, mutta toinen osui keskelle ja Kobrien aikalisälle mentiin yhden pisteen kotijohdossa. 

Kaksi sekuntia on koripallossa pitkä aika ja Kobrat saikin pelattua ihan hyvän heittopaikan Justin Piercelle kaarelle. Vilppaan onneksi pallo kolahti raudasta ulos ja pelastava summeri soi. 

 

Vilpas joutui todella tiukalle kotiavauksessaan, mutta kairasi tärkeän avausvoiton. Siihen on oltava aina tyytyväinen.

- Kova nousu, mutta myös kova lasku kolmannella jaksolla. Olimme ensimmäisen puoliajan vaikeuksissa Nate Grimesin sisäpelin ja toisen puoliskon Loveridgen heittopelin kanssa. Voi olla, että painotin liikaa Anton palloskriinien pelaamista. Voitto kelpaa, mutta ei moni muu asia tässä pelissä. Haluan, että se treenien tekeminen saadaan siirrettyä paremmin peleihin. Stephensin 12 levypalloa, Riku Laineen taistelu ja Mikko Koiviston heittopeli (viisi kolmosta) olivat isossa roolissa, kommentoi Toiviainen.

 

Sami Toiviainen koki voiton hyvänä, mutta tunnusti samalla että parannettavaa löytyy. Kuva Ville Vuorinen.

 

Täytyy kuitenkin muistaa, että voitto otettiin periaatteessa kahdella jenkillä. Jeremiah Wood (2/0) klenkkasi kentällä reilut yhdeksän minuuttia ja roolittomaksi jäänyt Jahaad Proctor (0/1) minuutin vähemmän. Plus/miinuksissa Perttu Blomgren (15/1/4 riistoa) ja Riku Laine (3/5) nousivat lukemaan +10 ja tehokkuudessa kauden parhaansa pelannut Myles Stephens (20/12/+26) oli selkeä ykkönen. Muut: Mikko Koivisto 19/3, Aatu Kivimäki 13/4/5 syöttöä, LaDarien Griffin 13/5, Juho Nenonen 5/2, Elias Eerikinharju 5/3.

 

Kobrat on onnistunut tuomaan jälleen kerran melkoisen vahvistusnipun lakeuksille, mutta Remu Raitasen poissa ollessa materiaali jäi hieman kapeaksi. Penkiltä tuli apuja vain viiden pisteen verran Vilppaan 36 pistettä vastaan. Jordan Loveridge (31/8) on jäätävä heittäjä, Nate Grimes (21/8) vahva sisäpelaaja, Justin Pierce (16/7) isokokoinen takamies ja Anthony Gaines (11/3) täydentää nelikon. Pakan kasaa maestro Antto Nikkarinen, joka ylsi Salohallissa ei niin yllättävään tupla-tuplaan eli 10 pistettä, 10 syöttöä. Muut: Juho Lehtoranta 5/3, Peetu Drockila 0/1, Jussi Turja 1 syöttö.

 

Korona-aika näkyy vahvasti Korisliigassakin ja Salohallin eilinen yleisömäärä 512 katsojaa on aivan muuta, mihin Salossa on vuosien varrella totuttu. Avausviikon yleisöennätys tehtiin Lahdessa, jossa katsojia saapui paikalle 616. Muuten yleisömäärät ovat karua luettavaa: KTP 500, Seagulls 470, Kataja 432, Ura Basket 420, Pyrintö 375, BC Nokia 325, Kouvot 317, Korihait 273, Kobrat 226. Näillä katsojamäärillä seurajohdoilla riittää pohdittavaa.

 

Vilppaan kausi jatkuu jo tiistaina Kotkassa, jossa vastaan asettuu liigan isokokoisin sisäkaksikko Greg Mangano-Joe Burton. Kotka voitti lauantaina Korihait 77-99 ja jatkaa puhtaalla pelillä, kuten illan muut voittajat Seagulls (BC Nokia) ja Pyrintö (Kataja). Tänään ottavat yhteen Kauhajoella Karhubasket ja Lahti Basketball.   

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit