Uutiset & Artikkelit

22.10.2020 09:52
Vilpasvikings.fi

Vilppaalla ikävä ilta Karhuvuoressa

Kuva Ville Vuorinen

 

Ei mitään yllättävää auringon alla. Tiistaina Kotkan Karhuvuoreen matkannut Salon Vilpas tiesi tarkkaan mitä tulossa on. Silti ottelun jälkeiset tilastot kertoivat odotettua tietoa - Greg Mangano 32/7, Joe Burton 22/9, Joonas Lehtoranta 16/3. Eli ihan nappiin ei salolaisten game plan mennyt. KTP Basket jyräsi kauden kolmanteen voittoon 94-80 (45-43) ja jatkaa puhtaalla pelillä Pyrinnön ja Seagullsin ohella. Vilppaan kannalta tappion lisäksi murheita lisäsivät LaDarien Griffinin ja Riku Laineen loukkaantumiset.

 

Karhuvuoren katsomo kertoi ikävää kieltä nykytilanteesta, sillä paikalle oli vääntäytynyt maskipäisiä katsojia vain 327. Se on hävettävän vähän. Ja tämän päivän KTP ansaitsisi paljon enemmän. Vilppaan esitys Steveco Areenalla jäi varsin vaisuksi ja mitä pitemmälle ottelu eteni, sitä vahvemmin voittaja tuli selville. 

Sami Toiviaisen joukot aloittivat ihan räväkästi ja vierasjohto oli parhaimmillaan yhdeksässä pisteessä (8-17). Sitä auttoi massiivisen Joe Burtonin nopeasti nappaamat kaksi virhettä ja komennus penkille. Vilpas vei huippujaksonsa 0-11 ja nousi taukojohtoon 18-23. Yllätys ei ollut, että vieraiden pistenikkarina hääri 10 pistettä upottanut Mikko Koivisto.

Toinen kymppi mentiin vielä tasatahdissa ja kotiyleisön huudattajana toimi kaksi kolmosta säkittänyt Joni Herrala. Jakso päättyi Joonas Lehtorannan kolmoseen, jolla kotijoukkue lähti pitkälle tauolle kahden pisteen johtoasemassa 45-43. KTP pisti odotetusti palloa korin alle ja voitti kolmen sekunnin alueelta tehdyt pisteet 20-6. Vilpas yritti kakkosia 16 kertaa ja kolmosia 22 eli pelityylit poikkesivat täydellisesti.

Kotka näytti lähtevän omille teilleen jo kolmannella jaksolla, kun Juho Nenonen joutui virhevaikeuksiin. Viimeiselle kympille mentiin silti kaikkien mahdollisuuksien numeroista 71-62. Päätösjaksolla Vilpas pääsi lähimmäksi Griffinin komealla alley-oopilla (78-71), mutta kokenut Greg Mangano hoiteli voiton kotiin lähes erehtymättömällä heittopelillään. Loppunumerot Kotkalle 94-80 ja Vilppaan kauden toinen tappio oli nähnyt päivänvalon.

 

Tappio on aina ikävä asia, mutta ikävämmäksi sen teki lisäloukkaantumiset. Ilman alaraajavammaista Jeremiah Woodia pelannut Vilpas menetti sairastuvalle loppuhetkillä nilkkansa loukanneen Griffinin sekä toisella jaksolla toisen pelaajan jalan päälle pudonneen Riku Laineen. "Riksa" pelasi urheasti pelin loppuun, mutta jääpusseilla oli käyttöä pukukopissa. Keskiviikon tutkimukset paljastivat, että jalassa on murtuma ja Laine joutuu leikkaukseen. Paluu on arvioitu parin kuukauden päähän.

- Melko harmittoman näköisestä tilanteesta tulikin sitten isompi juttu. Onneksi Riku on valmis tekemään hommia kuntoutuksen eteen ja näemme hänet varmasti takaisin kentällä entistä ehompana, tuumi Sami Toiviainen.

 

Eikä siinä kaikki. Vaisusti esiintynyt ja pienille minuuteille jäänyt Jahaad Proctor pelasi Kotkassa viimeisen pelinsä Vilppaan paidassa. Vajaan 16 minuutin keskiarvolla kolme ottelua pelanneen Proctorin sopimus katkaistiin keskiviikkona ja uuden pelaajan scouttaus on aloitettu.

- Kun rakensimme kesällä joukkuetta, Teemun tilanne oli vielä hyvin epävarma. Jahaad otettiin ajatuksella, että hän pystyy pelaamaan takamiehenä, jos Teemu on pidempään poissa. Nyt kun kuntoutuminen on edennyt ja Perttu Blomgren on täyttänyt vaatimukset hyvin, Jahaad jäi vähän väärän pelipaikan pelaajaksi ja pieneen rooliin. Katsomme nyt tilalle vähän erityyppistä pelaajaa, Toiviainen paljasti.

 

Vilpas voitti Karhuvuoressa hyökkäyslevypallot 18-7 ja teki niistä 23 pistettä (KTP 10). Lisäksi se juoksi Kotkan menetyksistä 22 pistettä (KTP 13), joten ne ovat ihan kelpo lukuja. Miten 14 pisteen tappio on sitten selitettävissä? Vastaus löytyy pelisuunnitelman toteutuksessa, sillä Kotkan "twin towerille" eli Greg Manganolle (32/7) ja Joe Burtonille (22/9) ei löytynyt pysäyttäjää. Wooditon Vilpas jäi vaan liian pieneksi. Kun Manganolle sattui vielä heittopäivä keskimatkan kakkosissa (11/14) ja Burton epäonnistui vain kahdesti (8/10) korin alta, se oli siinä.

KTP pelasi palloa järjestelmällisesti sisään ja heitti ottelussa 44 kakkosta (29 sisään) ja lähti kolmosiin vain 17 kertaa (6 sisään). Vilpas ei päässyt massiivisen Kotkan korin läheisyyteen kuin ajoittain ja heittovalikoima oli aivan toisen näköinen eli 28 kakkosta (14 sisään) ja 42 kolmosta (12 sisään). 

 

Vilppaan parhaana palkittiin hyvää kautta pelaava viiden kolmosen Mikko Koivisto (22/3). Laituri Myles Stephens (17/10) on nostanut tasoaan koko ajan ja onkin ollut Salon ulkomaalaisista selvästi tasaisin. Suihkuun puhallettu Juho Nenonen (12/4) teki minkä pystyi Burtonin kanssa, kiloero on kuitenkin aika suuri. Aatu Kivimäen (11/39 esitystä himmensi kuusi menetystä ja pienelle peliajalle jäänyt Perttu Blomgren jäi kiikaritehoille. Eniten pimentoon jäi LaDarien Griffin (5/4). Muut: Riku Laine 7/4, Jahaad Proctor 6/0, Elias Eerikinharju 0/2, Saiquan Jamison 0/2. 

Kotkan paras oli kapteeni Mangano (32) ja yli 130-killoinen Burton (22) oli odotetun paha pideltävä. Joonas Lehtoranta (16/3/7 syöttöä) jatkoi hyvää kauttaan ja kotkalainen onkin parhaillaan Korisliigan paras kotimainen pistemies. Joni Herralan (9/2) tarkkuus kolmoskaarella yllätti.

 

Vilppaan treenit jatkuu torstaina ja nyt jännitetään, montako tervettä miestä Toiviainen saa parketille. Pelit jatkuvat onneksi vasta viikon päästä, jolloin Joensuun Kataja saapuu Salohalliin keskiviikkona kello 18:30. Kataja otti keskiviikkona kauden avausvoittonsa Korihaista 102-82 ja seura julkaisi tehneensä pelaajasopimuksen Jordan Semplen kanssa. Ensi viikon vierailulla miestä ei kuitenkaan vielä nähdä kokoonpanossa. Keskiviikon muita voittajia olivat Pohjanmaan derbyssä Kobrat, Seagulls, Pyrintö ja Lahti Basketball. 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit