Uutiset & Artikkelit

13.10.2020 11:49
Vilpasvikings.fi

Seitsemän kuukauden tauko päättyy Lahdessa keskiviikkona

Aatu Kivimäki tulee pyörittämään Vilppaan hyökkäyspeliä avauskierroksilla, kun Teemu Rannikko palautuu pelikuntoon. Kuva Ville Vuorinen.

 

Seitsemän kuukautta on pitkä aika ja sen verran on aikaa kulunut Vilppaan viimeisestä Korisliigapelistä. Keskiviikkona homma vihdoin jatkuu ja Vilpas suuntaa alkajaisiksi bussin keulan kohti Lahti Energia Areenaa, jossa se kohtaa vierasavauksessaan Pieti Poikolan valmennukseen siirtyneen Lahti Basketballin. Ensimmäisen kerran joukkue esittäytyy liigan merkeissä kotiyleisölleen lauantaina, jolloin Salohalliin saapuu Lapuan Kobrat.

 

Lahti julkaisi 42-vuotiaan Poikolan valmentajapestin jo maaliskuun lopulla, joten kolme kertaa vuoden liigavalmentajaksi valitulla Poikolalla on ollut hyvää aikaa rakentaa joukkuetta.

- Tulemme pelaamaan dynaamista ja intensiivistä koripalloa, jossa kiinnitämme paljon huomiota pallottomaan puolustukseen, pallon jatkuvaan paineeseen sekä reagointiin pallonhallinnan vaihtuessa. Tämä takaa sen, että pelaajat ovat harjoituksissa jatkuvasti paineen alla ja silloin henkilökohtaiset taito-ominaisuudet kehittyvät, ideoi kokenut päävalmentaja.

 

Miten Sami Toiviainen näkee Lahden tekemisen?

- Meillä on hyvin vähän tietoa Lahden tekemisestä, koska heidän valmistavat ottelut eivät ole olleet julkisesti katseltavissa. Ainoa ottelu, jonka olen nähnyt on vierasottelu Katajaa vastaan ja arvio perustuukin otteluraportteihin ja muualta tulleeseen infoon. Varmaa on, että Lahti on vauhdikas koko kentän joukkue. Coach Pieti on tuonut mukanaan kolmiopelin elementtejä, erilaisia puolustusmuotoja ja ennen kaikkea aggressiivista tekemistä, pohtii Toiviainen.

 

Poikolalle tärkein avaus oli Vesa Mäkäläisen jatkosopimus. Raudanlujana puolustuspelaajana tunnettu 33-vuotias kapteeni aloittaa 14. kautensa Korisliigassa. Uusina miehinä Lahteen saapuivat 207-senttinen Henri Ventoniemi Korihaista, Ricky Waxlax Seagullsista sekä vuoden Loimaan visiitin jälkeen paluun mastokaupunkiin tehnyt Ville Karvonen. Mäkäläisen jälkeen eniten liigakokemusta löytyy Arttu Saarijärveltä ja loppumiehistö koostuu nimistä Arttu Nykänen, Eemeli Lampen, Eetu Lähdetniemi, Roi Byman, Aleksanteri Ahola sekä Eemi Luukkonen. 17-vuotias ja kaksimetrinen Luukkonen onkin yksi liigan mielenkiintoisimmista nuorista pelaajista ja Lahden nuorilla on mainio tilaisuus hakea pelituntumaa myös I divisioona B:hen nousseesta Team Pajulahdesta. Menetyspuolelle kirjattiin kesän aikana Tuomas Hirvonen (Kouvot) sekä Vilppaassakin esiintynyt Sami Ikävalko (Team Pajulahti).

 

Lahti palkkasi Poikolan avuksi belgialaisen valmentajan Tom Coomanin ja ulkomaalaisvahvistuksissa nähdään vahvasti väriä Kanadasta. Fyysinen kanadalainen takamies Alex Campbell (27/193) pelasi viimeksi Kanadan pääsarjaa Island Stormin riveissä ja siitä ei ainakaan haittaa ole, että joukkuekaverina oli kakkospaikkaa Lahdessa pelaava Wayne McCullough (25/196). Vahva takamies-laituri pelasi sen jälkeen kaksi vuotta Kanadan Moncton Magicin paidassa kaksi vuotta. Campbellillä on tilillään muutama ottelu myös Kanadan maajoukkueesta. 

Ison pään vahvistukset ovat iso laituri Brandon Peel (25/201) ja Brandon Myer (21/203). Peel on pelannut viimeiset kolme vuotta brittien pääsarjaa London Lionsin joukkueessa ja ryhmän ainoa rookie Myer sopii Poikolan mukaan monipuolisena pelaajana hienosti Lahden pelipaikattomaan konseptiin.

LaBa pelasi preseasonilla neljä harjoituspeliä, joissa se voitti selkeästi Järvenpään Raidersin ja kaatoi kahdesti Joensuussa Katajan. Ainoa tappio tuli Helsingissä Seagullsille 102-93. Lahtelaiset avaavat tälle kaudelle molemmat katsomopuolet ja saavat vallitsevassa koronatilanteessa ottaa kotiotteluihinsa tuhat katsojaa. 

 

Entä sitten Vilpas? Millä eväillä Sami Toiviaisen ryhmä lähtee sarja-avaukseen? Viikingit pelasivat myös neljä treenipeliä ja ne päättyivät kaikki voittoihin. Ura Basket kaatui kahdesti selkein numeroin, 104-80 ja 68-98. Korihait putosi kelkasta selvästi ja tiukimmalle salolaiset pisti Kouvolan Kouvot (62-59).

- Tuleva kausi tulee olemaan monella tapaa mielenkiintoinen ja meillä on oikea ja realistinen mahdollisuus tavoitella Suomen mestaruutta. Salossa on upeat puitteet harjoittelulle sekä pelaamiselle ja taustajoukot hoitavat oman ruutunsa ammattimaisesti keskittyen vain ja ainoastaan koripallon kehittämiseen. Valmistautuminen sarjaan on sujunut ilman suurempia ongelmia, joten todella hyvillä mielin lähdetään uuteen kauteen, Toiviainen toteaa. 

 

Vilpas on esittänyt harjoituspeleissään varsin iloista ja yleisöön menevää koripalloa eikä ulkomaalaisvahvistuksista ole pahaa sanottavaa. Jeremiah Wood on edelleen kova luu ja se yhden käden työntöheitto on uponnut murhaavasti. Urheilullinen ja ulottuva LaDarien Griffin pelaa korkealla, takuri Jahaad Proctor on parantanut koko ajan esityksiään ja Myles Stephensin otteet ovat olleet tasaisia. Uusi takamies Perttu Blomgren on jättänyt erittäin lupaavan kuvan itsestään ja kolmikko Juho Nenonen, Aatu Kivimäki ja Riku Laine ovat hyvässä kunnossa.

Lokakuinen sarja-avaus tulee Teemu Rannikolle vastaan liian varhain eikä taikuria nähdä vielä tositoimissa. Yläraajavammasta toipuva Elias Eerikinharju on vielä kysymysmerkki, mutta selkäänsä potenut sharpshooter Mikko Koivisto lienee pelikunnossa Lahden Suurhallissa. 

- Olemme harjoitelleet erittäin hyvin ja Vilpas on varmasti valmis kauden avaukseen. Muutama pikku kolhu on matkan varrella tullut, mutta hyvin todennäköisesti pääsemme lähes täydellä kokoonpanolla Lahteen. Ainoastaan Teemun kohdalla ei ole vielä järkeä lähteä pelaamaan ja hänen kuntouttaminen jatkuu vielä jonkin aikaa. Teemu on harjoitellut joukkueen mukana tiettyjä treenejä, joten suunta on oikein hyvä, arvioi Toiviainen nykytilannetta.

 

Korisliigan sarjasysteemi uudistui alkavalle kaudelle ja tammikuun 27. päivän jälkeen joukkueet jaetaan kahteen lohkoon. Ylemmän jatkosarjan kuusi joukkuetta pelaavat kymmenen lisäottelua ja jatkavat kaikki pudotuspeleihin. Alemman jatkosarjan kaksi parasta pääsee sinne myös. Suurin toive on tietysti, että liigaa pystyttäisiin pelaamaan koronaepidemian aikana ilman ottelusiirtoja. Kaikkein hurjimmissa skenaarioissa on luonnollisesti koko sarjatoiminnan pysäyttäminen, mutta uskotaan ja toivotaan ettei sitä päivää nähdä. Kaikkien täytyy tehdä oma osansa sen eteen ja otteluihin kannattaa tulla maskit päässä ja jokaisen on huolehdittava hygieniasta. Joukkueet ovat tehneet pelihalleihinsa omat turvajärjestelynsä ja niitä pitää noudattaa. 

 

Liigajoukkueiden sisällä ei ole syksyllä suurta liikehdintää nähty ja ainoa vaihto on tehty Joensuussa. Demetrius Denzel-Dyson ei ole enää itäsuomalaisten vahvuudessa henkilökohtaisten syiden vuoksi, joten Kataja joutuu lähtemään sarjaan kolmella vahvistuksella. Loukkaantumisten kanssa painiva Kataja teki kahden kuukauden sopimuksen 210-senttisen Mika Nuolivirran kanssa.

Seagulls ja Karhubasket ottavat varaslähdön liigaan jo tiistaina ja muut aloittavat 32 ottelun urakkansa keskiviikkona ottelupareilla Lahti Basketball - Vilpas, Kobrat - Korihait, KTP - Kataja, Pyrintö - Kouvot ja Ura Basket - BC Nokia. 

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit