Uutiset & Artikkelit

15.10.2020 14:38
Vilpasvikings.fi

Lahti vei levypallot ja avauspisteet

Korisliiga 2020-2021 on korkattu Vilppaan osalta, mutta vierailu Lahti Energia Areenalle ei taatusti jää salolaisten huippuhetkiin. Lahti Basketball otti avauspisteet niukalla 78-76 voitolla ja reilun 600 katsojan edessä pelattu ottelu jätti monta kysymysmerkkiä valmennusjohdon pohdittavaksi. Videopalavereissa riittää katseltavaa ennen Salohallin lauantaista Kobrat-ottelua.

Ensimmäiseksi täytyy nostaa ponneton levypallopelaaminen, jossa Vilpas jäi kissimirrin asemaan. Kovalla asenteella hyökkäyslevypalloihin vyörynyt Lahti haki jo ensimmäisellä puoliajalla huikeat 16 irtopalloa säyseiden salolaisten keskeltä ja koko matsin saalis 27 on täysin käsittämätön luku. Monipuolinen Wayne McCullough kävi hakemassa niitä kuusi ja Brandon Peel viisi kappaletta. Ei näin.

Toiseksi vapaaheiton pitäisi olla koripalloilun helpoin heitto, koska sitä vastustaja ei pääse häiritsemään. Jo harjoitusottelut osoittivat, että viikinkien käsi tärisee turhan paljon vapariviivalla. Lahdessa missatut kahdeksan vaparia (12/20, 60%) olisivat jo riittäneet kääntämään tappion voitoksi. Sataan prosenttiin ei päässyt salolaisista kukaan ja harmittavin hassi sattui Aatu Kivimäelle, jolla oli ennen Lahti-peliä koossa 30 peräkkäistä osumaa. Ei enää.

Kolmanneksi koriksessa täytyy pitää huolta pallosta. Pallovarman Teemu Rannikon poissaolon taakse on turha mennä, vaan homma täytyy hoitaa niillä, ketkä ovat käytössä. Ykköspelintekijäksi noussut Aatu Kivimäki hölmöili itsensä hieman kyseenalaisilla puhalluksilla nopeasti virhevaikeuksiin ja peliaika jäi 11 reiluun minuuttiin. Se selittää aika pitkälle Vilppaan hurjaa 22 pallonmenetyksen määrää. Niistä lähes puolet sattui kaksikolle Jahaad Proctor (5) - LaDarien Griffin (5). Petrattavaa riittää.

Neljäs ja ehkä ratkaisevin syy tappiolle oli tapa, jolla joukkue hoiteli tiukan pelin loppuhetket. Vajaat kolme minuuttia ennen loppua Myles Stephens tasoitti pelin 74-74 ja Ville Karvonen sai viidennen virheensä. Kun Proctor nosti hyökkäyslevyristä (1:22) vieraat kahden pisteen johtoon, kaikki näytti vielä hyvältä. Seuraavassa puolustuksessa Stephens nappasi McCulloughia paidasta kiinni ja siitä seuraa automaattisesti EU-virhe. Toinen vapareista sisään ja Lahti johti pisteellä. Virhettä seuranneesta sivurajasta Jeremiah Wood joutui rikkomaan Alex Campbellia, joka pussitti molemmat vaparit sisään ja Lahti johti 77-76.
Toisessa päässä Wood menetti pallon korin alla, mutta Lahti tarjosi vielä menetyksellään voittoa Vilppaalle. Viimeinen yritys päättyi Stephensin korille ajoon ja hyökkääjän virheeseen. Tai sen piti olla viimeinen yritys, mutta Lahti päätti vielä kerran tarjota voittoa salolaisille. Brandon Peel heitti ensimmäisen vaparin sisään (78-76) ja yritti taktisesti oikein heittää toisen tahallaan ohi. Kova laakapallo ei kuitenkaan osunut korirenkaaseen ja näin Vilpas sai vielä kerran yrittää voittokoria. Aikaa siihen jäi yksi sekunti. Aikalisällä suunnitellut kuviot eivät kuitenkaan natsanneet ja pallo pelattiin Griffinin käsiin kolmoskaarelle. Huonosta asennosta lähtenyt kolmosyritys kolisi rautoihin ja avauspisteet jäivät Lahteen 78-76.

Kotiraati palkitsi Lahdelta hyvän pelin pelanneen Wayne McCulloughin (18/11/4 syöttöä) ja näkyvässä roolissa oli myös Alex Campbell (13/8), vaikka takamiehen kolmoset (0/7) karttoivat korirenkaan keskustaa. Brandon Peel kasasi tehot 14/9, mutta Brandon Myer (5/1) oli varsin näkymätön ja teki avauspisteensä kolmannen jakson puolivälissä. Muut: Henri Ventoniemi 8/5, Aleksanteri Ahola 7/1, Ricky Waxlax 8/2, Ville Karvonen 3/5, Eemi Luukkonen 2/2.
- Kentällä tapahtui hyviä juttuja. Vaikka meillä oli erinomaisen huono heittoilta, pystyimme puolustuksen kautta grindaamaan takaisin useaan kertaan. Lopussa tuotiin tuoreita jalkoja, Ali Ahola toi erinomaisesti puolustusintensiteettiä ja oltiin onnekkaita, pohti Pieti Poikola.

Vilppaan parhaana palkittiin Jeremiah Wood (17/8), jolle tappio Vilppaan paidassa oli ensimmäinen laatuaan. Jahaad Proctor (18/4) oli paras pistemies, mutta plus/miinuksissa (-12) heikoin. Selkävaivoista kärsinyt Mikko Koivisto (8/2) pystyi pelaamaan liki puoli tuntia. Muut: LaDarien Griffin 9/9/5 syöttöä, Myles Stephens 8/8, Juho Nenonen 7/3, Aatu Kivimäki 5/1, Perttu Blomgren 4/2.
- 27 hyökkäyslevypalloa vastustajalle, meille 22 menetystä ja niistä johtuvia pisteitä 49 Lahdelle. Se on aika iso määrä 78 pisteestä ja siihen päälle 60 prosentin vaparit. Kiitos Brandon Peelin päästiin vielä yrittämään voittoa. Meiltä liian vähän johtajuutta ja hallitsemattomia sekä kamalia valintoja hyökkäyspäässä. Viimeisen sivurajan otan omaan piikkiini, siinä oli muitakin optioita olemassa, totesi Sami Toiviainen.

Vilppaan kausi jatkuu lauantaina Salohallissa kello 17:00 ja vastaan asettuu Lapuan Kobrat, joka voitti avauspelissään Korihait murskaavasti 113-80. Muissa keskiviikon otteluissa voittoihin ylsivät jatkoajan jälkeen KTP (Kataja), Pyrintö (Kouvot) ja BC Nokia (Ura Basket).

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit