Uutiset & Artikkelit

28.06.2020 23:40
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20v Korisliigassa, osa 14: Salohallin ikisuosikki Faisal Abraham

Faisal Abraham teki ison vaikutuksen kaudella 1998-1999. Abraham tilastoi myös harvinaisen tripla-tuplan pisteillä, levypalloilla ja torjunnoilla. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan tarina kaudella 1998-1999 jatkui helmikuun pakkasissa. Bernard Harrisin ryhmä oli noussut huikeaan lentoon Titus Channerin saavuttua Saloon ja joukkue nousi kohisten sarjataulukossa. Tammikuun saldo oli 5-1, helmikuussa 6-1 ja kun maaliskuussakin tilille mahtui vain yksi tappio, Vilppaasta voitiin puhua todellisena kevään joukkueena. Chris Cameron oli toipunut nilkkavammastaan kolmen kuukauden sairaslomalta ja teki comebackissään mainiot 31 pistettä FoKoPon naruihin, joten coach Harrisilla oli positiivinen ongelma loppukaudelle - kumpaa peluuttaa jatkossa, Channeria vai Cameronia?

 

Kovakuntoisen Vilppaan seuraava testi tuli kestomenestyjä TeamWare ToPoa vastaan Salohallissa. Torppa oli pistänyt vaisun alkukauden jälkeen miehistönsä uuteen uskoon ja stadilaiset hankkivat riveihinsä mm. 110 NBA-peliä pelanneen Trevor Ruffinin. Ei auttanut, vaan Vilpas otti komean 99-78 voiton hallitsevasta mestarista 1200 katsojan edessä.

Vaikka J.Karjalainen jo aikoinaan lauloi "me ollaan sankareista kaikki", ottelun tähdeksi nousi silti 24-vuotias takamies Sami Lähteenlahti. "Allu" pussitti suurella sydämellä Ruffinin vartioinnissa 20 pistettä ja kaapi lisäksi kahdeksasta levypallostaan viisi hyökkäyskorilta. 

- Kauden paras esitys minulta ja koko joukkueelta. ToPo oli todella huono puolustuspäässä ja asenne ei ollut samalla tasolla meidän kanssa. Silti kohtaisin pudotuspeleissä mielellään jonkun muun kuin ToPon, pohti kentän ykköstakamies.

Aaron McCarthy pitämässä aikalisää. Kuva SSS arkisto.

 

- Sorry, että olen myöhässä. Ymmärtänette, että tällaisen pelin jälkeen minulla on paljon asiaa joukkueelleni. En selittele, Vilpas oli tänään parempi kaikessa. Bernard on tehnyt hyvää työtä joukkueen kanssa ja Cameron ja Abraham ovat todella loistavia pelaajia. Meidän pelaajat luulevat, että näillä runkosarjan peleillä ei ole merkitystä ja pudotuspeleissä sitten kukistetaan kaikki. Se on paha juttu, ihmetteli aina tyylikäs Aaron McCarthy.

Cameron kuritti Torppaa 30 pisteellä ja Abraham takoi tutut luvut 23/21.

- Kaikki tekivät rankasti töitä ja tässä on tulos. Jos Ruffin on pelannut NBA:ssa, myös Cameronin pitäisi olla siellä, täräytti Harris.

 

Voitollaan Vilpas nousi taistelemaan Huiman kantaan kansallisen lohkon ykköspaikasta ja meno jatkui upeana. Ilpo Jalosen Korihait kaatui 85-69 ja Channer antoi lepoa Cameronille. Kukkona hääri jälleen Faisal Abraham, jonka huimia tilastorivejä ei näe enää tänä päivänä. Reilut 20 vuotta sitten Salohallin illassa syntyi rivi 34 pistettä, 26 levypalloa ja seitsemän torjuntaa. Huh huh! 

- Lähdimme taktiikalla, että korin alla meitä ei tapeta. Onnistumisen voi päätellä tilastoista, tuumi hailuotsi Timo Nieminen.   

Hienoon helmikuuhun mahtui vielä 51-61 vierasvoitto Hongasta ja se kertoi Vilppaan puolustuksen tehosta. Kentän ykköseksi nousi tällä kertaa väkivahva Olli Breilin (15/10). 

- Olemme harjoitelleet enemmän kuin tosissamme ja hienoa saada siitä palkinto. Otimme Hongan vauhdin pois ja jokainen kentällä käynyt teki hommansa. Esimerkiksi Mikko Arosilta tuli ratkaisuvaiheessa sisään, heitti heti kylmiltään kakkosen sisään ja haki seuraavassa hyökkäyksessä hyökkäyslevypallon. Se on osoitus hyvästä itseluottamuksesta, pohti Breilin.

 

Viimeistään tässä vaiheessa on pakko nostaa esille Vilppaan puolustuksen lukko Faisal Abraham, joka valittiin itseoikeutetusti SM-sarjan helmikuun pelaajaksi. Kuukauden aikana hän tilastoi tehot 22.3/18.4/3.6 torjuntaa ja hän oli kahdeksas SM-sarjan pelaaja kautta aikojen, joka ylsi harvinaiseen tripla-tuplaan. Pyrbasketia vastaan syntyi komea rivi 21/13/11 blokkia.  

 

Faisal Abraham tutussa puuhassa donkkaamassa. Kuva SSS arkisto.

 

24-vuotias, kaksimetrinen ja 109-kiloinen sentteri oli kotoisin USA:n Neitsytsaarilta, mutta yliopistoura Marquetten opinahjossa (4.4/4.6) ei vielä antanut viitteitä, millaisen kultakimpaleen Vilpas aikoinaan sainasi. Ennen Suomea hän ehti pelata Puerto Ricossa ja Espanjassa.

- Salossa oli amerikkalainen valmentaja ja se helpotti päätöstä tulla tänne. Kausi on ollut melkoista vuoristorataa, mutta nyt näyttää hyvältä ja toivottavasti pelaajat säilyvät terveinä, totesi helmikuun pelaaja.

Abraham pelasi Vilppaassa kauden 1998-1999 tilastoilla 19.7/113.2/3.8 torjuntaa ja toisen kauden 1999-2000 tehoilla 17.6/11.7/3.4 torjuntaa. Avauskaudellaan Abraham valittiin vuoden ulkomaalaispelaajaksi sekä vuoden puolustuspelaajaksi. Vilppaan aikana hänelle kirjattiin peräti kolme tripla-tuplaa - pisteissä, levypalloissa ja torjunnoissa. Enemmän niitä on kerännyt vain Damon Williams, viisi kappaletta. Nykyään 46-vuotis Abraham asuu Washington D.C:ssä ja on kahden lapsen isä.

 

Sitten takaisin Vilppaan voitokkaaseen maaliskuuhun, jonka ainoa tappio tuli vaikeassa Mansikka-ahon hallissa Kouvoille 98-68. Titus Channer oli pelivuorossa eikä tappiota voi laittaa hänen (30) piikkiin. 

- Kouvoja vastaan tarvitaan ainakin kuusi pelaajaa, jotka onnistuvat. Nyt vain Titus pelasi normaalisti, harmitteli Benkku.

Chris Cameron teki paluun taas seuraavaan peliin ja pussitti seitsemällä kolmosellaan huikeat 37 pistettä 71-69 päättyneessä voittopelissä Karkkilan Högfors Teamia vastaan. Voittoputki sai jatkoa Kotkasta, jossa kansainvälisen lohkon jumbo KTP joutui taipumaan 66-75 Abrahamin (23/16) tehoillassa.

Runkosarja päättyi Vilppaan osalta Tampereella ja se peli onkin jäänyt jonkinlaiseen seurahistoriaan. Tuossa vaiheessa oli selvää, että FoKoPo lähtee karsintasarjaan ja toinen karsija olisi yksi kolmikosta Korihait, Karkkila ja BC Nokia. Vastaan tulisi I divisioonan HNMKY ja LrNMKY.

Viimeisellä kierroksella oli panosta myös tulevan kauden kansainvälisen lohkon paikoista. Pudotuspelien uusittu pelisysteemi oli poikkeuksellinen, sillä peräti 12 joukkuetta pääsisivät taistelemaan mitaleista. Neljännesvälierien huilivuoroon pääsivät kv. lohkon voittaja Piiloset ja kakkonen Kouvot sekä kansallisen lohkon ykkönen Huima ja kakkonen Vilpas. Puolivälieriin mentiin lopulta pareilla pareilla Piiloset-KTP, Vilpas-Honka, Kouvot-ToPo ja Huima-Lahti. Niihin palataan osassa 15.

 

Lopuksi vielä Pyynikille ja siihen legendaariseen kahden jatkoajan peliin. Vilpas päätti huilauttaa isoilla minuuteilla uurastanutta Abrahamia ja lähti pelaamaan smallballia kaksikolla Channer-Cameron. Kahden jatkoajan ja 50 minuutin jälkeen taululla loisti Vilppaan 108-112 voitto - ja millä tavalla se tehtiin!

Pyrbasket oli jo voitossa kiinni (94-87) Cameronin tahallisen virheen jälkeen, kun kellossa oli jäljellä 1:20, mutta Vilpas nousi vielä tasoihin ja jatkoajalle Mika Vesterisen kahdella viime sekuntien vapaaheitolla. Siinä David Martino vei kotijoukkueen 98-95 johtoon 4,4 sekuntia ennen summeria ja kotivoitto näytti jälleen hyvältä. Vilpas pelasi pallon Cameronille, joka kuljetti ja John Smith meni rikkomaan lähes puolesta kentästä lähtenyttä heittoa. Cameron pussitti kaikki kolme heittoa sisään ja toinen jatkoerä oli valmis. 

Sen sankari oli puolestaan Titus Channer, joka oli ollut sivussa pitkään sormen väännyttyä mutkalle varsinaisella peliajalla. Sisupussi ilmoitti, että hän on valmis hyppäämään kentälle ja teki yksinään 10 pistettä viiden minuutin jatkoajalla - murtuneella sormella.

- Kiitokset Pyrbasketin lääkäri Mika Salolle Channerin sormen vetämisestä paikalleen. Nostan hattua Titukselle. Moni muu olisi jäänyt penkille irvistelemään loppupeliksi, kiitteli Harris.

Channer kasasi lopulta tehot 40/5, Chris Cameron 38/8, Sami Lähteenlahti 15/6, Olli Breilin 8/6, Mika Vesterinen 5/1, Jussi Kajander 3/0, Mikko Arosilta 2/2, Olli Lehto 1/1, Kimmo Heinonen 0/1. Että semmoista.

 

SM-sarjavalmentajat äänestivät keskuudessaan vuoden pelaajista ja lista näytti tällaiselta. MVP - Teemu Rannikko, ulkomaalaispelaaja - Chris Cameron, kuudes mies - Jussi Virtanen, puolustuspelaaja - Faisal Abraham/Kari Hautala, kehittynein - Timo Parviainen, tulokas - Tuukka Kotti, valmentaja - Eero Saarinen, erotuomari - Mika Moberg. All Starsviisikko: Teemu Rannikko, Roope Mäkelä, Chris Cameron, Faisal Abraham, Anthony Allison.

 

Teemu Rannikko pelasi kaudella 1998-1999 viimeisen kauden Korisliigassa ennen siirtymistä ulkomaille ja valittiin liigan parhaimmaksi pelaajaksi. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan paikka kahdeksan parhaan joukossa oli nyt selvä ja puolivälierissä vastaan asettui maineikas Tapiolan Honka. Aiemmat kohtaamiset olivat päättyneet molempien vierasvoittoihin 58-66 ja 51-61, joten tiukkaa puolustuspeliä oli odotettavissa. Niistä jatketaan osassa 15 eli pysykää kanavalla...    

 

LUE JUTTUSARJAN AIEMMAT JUTUT

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit