Uutiset & Artikkelit

29.12.2020 08:12
Vilpasvikings.fi

Osa 27: Vilpas kohti puolivälieriä Kotka vastaan

Kuva NEBL päätösottelusta Vilpas-Asker Salohallissa. Kuva SSS arkisto.

 

Kauden 2001-2002 matka Vilppaan mukana jatkuu. Tammikuuhun siirryttiin tappiottoman Espoon Hongan johdolla ja Vilpas oli kivunnut joulukuun viidellä voitolla sijalle viisi. Levypallohirmu Derrick Stroud valittiin joulukuun pelaajaksi yli 20 irtopallon keskiarvolla ja vuoden avauskuukauden aikana Vilppaan kohtalo NEBL:n Challenge Cupissa eli Pohjois-Euroopan liigassa saisi ratkaisunsa.  

 

Tammikuun aluksi Pasi Järvisen viikingit hyppäsivät bussiin ja kohteena oli kaukainen Joensuu. Joukkue yöpyi poikkeuksellisesti Mikkelissä ja jatkoi matkaansa seuraavana päivänä itärajalle. Järjestelyistä ei ollut kuitenkaan hyötyä, sillä sarjakakkonen Kataja oli parempi luvuin 93-80. No, tulipahan sekin kokeilluksi. Derrick Stroud (23/18) teki voitavansa ja raati palkitsi vieraista vain vajaat seitsemän minuuttia pelanneen Samu Kaaresvirran (11/0). 

- Yksi tavoite oli oli aiheuttaa Vilppaalle kauden ensimmäinen tappio levypalloissa, mutta siinä emme onnistuneet, harmitteli Katajan luotsi Timo Heinonen.

Viikinkien lepoaika jäi vähiin, sillä Järvisen suojatit joutuivat kehään jo heti seuraavana päivänä Forssassa. Kun istut 15 tuntia bussissa ja pelaat toisen pelin 24 tunnin sisällä, energiat ovat väkisinkin vähissä. Se näkyi tulostaululla ja FoKoPo rynni kauden suurimpaan voittoonsa 121-92. Vilppaan onnistujat jäivät vähiin ja jenkkikaksikko Stroud-Wilson kokosi puoliaikaan mennessä yhdeksän pistettä. Jani Hiltunen osui 16 pisteen edestä ja kauden ensimmäinen tappio levypalloissa (41-37) oli tosiasia. Stroudille peli oli erikoinen. Alkuun 20 minuuttiin kuusi pistettä, koko kolmas jakso penkillä ja päätöskympillä tilastoihin 22 pinnaa.

 

Väsymyksestä ei ollut tietoakaan enää kolmen päivän päästä Kouvolassa, kun Vilpas kohtasi Mansikka-aholla Kouvot. Salolaisten 91-96 voitto oli historiallinen, sillä koskaan aiemmin Vilpas ei ollut pisteitä hakenut vaikeasta kouvoluolasta. Kouvot hävisi pelin korin alla, sillä kolmikko Derrick Stroud (17/13), Curtis Wilson (15/9) ja Ville Kaunisto (9/1) oli liikaa kotijoukkueelle. Lopullisen sinetin historialliselle voitolle iski Sami Lähteenlahti (20/4) viimeisen minuutin vapaheitoillaan.

Tiukka taistelu pudotuspelipaikoista helpottui kotivoitolla Namika Lahdesta 87-82 ja se oli tosiaan tarpeen, sillä viisi joukkuetta oli kahden pisteen sisällä vaanimassa pudotuspelipaikkaa. Vilpas aloitti Lahtea vastaan komealla 11-0 runilla ja puolusti Jani Hiltusen johdolla tulivoimaisen Marcus Grantin (12/14) pimentoon.

- Me hölkkäsimme ja Vilpas juoksi ohi. Alussa meidät lyötiin niin ruttuun, että siitä on enää vaikea nousta. Dwayne Whitfield oli umpisurkea enkä ole ollut häneen tyytyväinen enää aikoihin, puhisi Lahti-coach Tomi Kaminen. Kotijoukkueesta kunnostautuivat Stroudin (30/17) ohella Sami Lähteenlahti (18), Ilpo Jalonen (14) ja Jani Hiltunen (13).

- Sarjataulukkoa ei parane tuijottaa. Kaksi peliä kun häviää, tilanne on jo aivan toinen, vahvisti Järvinen. 

 

 

Lahti ja Vilpas olivat nyt 22 pisteessä, FoKoPo, BC Jyväskylä ja LrNMKY kaksi pistettä perässä, joten tasaista oli. Kierroksen kovimmasta uutisesta vastasi Korihaiden Dondrell Whitmore, joka pussitti Pyrbasketia vastaan huikeat 52 pistettä. Edellisen kerran 50 pistettä oli ylitetty SM-sarjassa vuonna 1977, kun Gerry Besselink rikkoi maagisen rajan. Whitmoresta tuli samalla 30. pelaaja, joka oli heittänyt SM-sarjassa yli 50 pistettä. Kaikkien aikojen ennätys on edelleen TuNMKY:n Joe Wrightin nimissä vuodelta 1992, 79 pistettä.

SM-sarjassa saatiin nähdä tammikuun aikana kovia pelaajamuutoksia. Hongan EU-pelaaja Philip Jones jätti ryhmän ja siirtyi vanhaan seuraansa Kouvoihin. Jones pelasi Kouvolassa peräti kolmella kaudella ja parhaiten hänet muistetaan Suomen mestaruuden ratkaisseesta kolmosesta kevään 1999 finaaleissa. Alkukauden Viron A. Le Coqissa pelannut Kurk Lee liittyi Pussihukkien vahvuuteen.

- Emme olleet etsimässä vahvistusta, mutta kun kerran tilaisuus aukeni, ei sitä ollut voinut olla käyttämättä, kertoi päävalmentaja Pekka Salminen.

 

Nyt oli aika jättää SM-sarja hetkeksi sivuun ja siirtyä NEBL Challenge Cupiin ja Salohalliin. Vilppaalla oli takana turnaukset Luulajassa ja Oslossa ja päätöskahinat pidettiin Salohallissa. Viikingit voisivat yhdellä voitolla varmistaa paikan kevään  jatkopeleihin. Avauspeli virolaista A. Le Coqia päättyi kuitenkin 78-82 tappioon, joten ratkaisu jäi päätöspäivälle. Kovakätinen Aivar Kuusmaa säkitti 30 pistettä ja Karmo Allikas piti Stroudin 14 pisteessä.

 

Virolaisten kovuus oli liikaa Vilppaalle NEBL:n tärkeässä matsissa. Kuva SSS arkisto.

 

- Vaikea pideltävä. Kuusmaa pisti palloa pussiin vaikka olin aivan iholla kiinni, huokaili 13 pistettä heittänyt Erik Iltanen virolaisten tähtipelaajasta.

Kylmää jäätä tuli niskaan heti päätöspäivän ensimmäisessä pelissä. Jatkopaikkansa jo varmistanut Plannja Basket lähti soitellen sotaan A. Le Coqia vastaan ja hävisi 75-95. Näin Vilppan ja Asker Aliensin päätösotteluun ei jäänyt enää panosta.

- Olen anteeksipyynnön velkaa isäntäjoukkueelle. Joukkueeni ei ollut kentällä täydellä sydämellä, pahoitteli Plannja-coach David Visscher. 

Asker Aliens ottikin avausvoittonsa kukistamalla Vilppaan 85-92 Amir Alagicin (28/12) voimin. Kuuden kolmosen Jani Hiltunen (18/5) ja Derrick Stroud (17/7) pysyivät parhaiten vauhdissa mukana.

 

Samu Kaaresvirta pelissä Asker Aliensia vastaan. Kuva SSS arkisto.

 

- Parin viikon tauolla käymme punttisalilla ja yritämme kehittää kuntopiikin loppukaudeksi. Jatkopaikka tässä turnauksessa jäi lopulta pienestä kiinni. Hävisimme molemmat ottelut, jotka olivat täysin voitettavissa, totesi Pasi Järvinen.

Vilpas liittyi siten samaan salolaisrintamaan, jonka tie nousi pystyyn kansainvälisillä kentillä. Lentopallon puolella Piivolleyn matka tyssäsi CEV-cupissa Valko-Venäjällä ja Viestin naiset jätettiin jumboksi Salohallissa pelatussa Baltian liigan lopputurnauksessa. 

 

Back to normal. Vilpas lähti helmikuun peleihin kuudennelta sijalta (11/10) ja jenkkiosastolla ei ollut tarvetta vaihtoihin. Vaikka Curtis Wilsonin kausi (13.9/10.5) oli ailahtelevainen, hänen roolinsa likaisen työn tekijänä oli tärkeä.

- Jonkunhan sekin homma on hoidettava. En valita, että tämä rooli on osunut minun kohdalle, totesi hiljainen New Orleansin yliopiston kasvatti.

 

Derrick Stroudin suhteen seura oli onnistunut jälleen kerran. 203-senttinen Stroud uhkaili Darryl Johnsonin kovaa runkosarjan levyriennätystä (19.1) ja niiden ohella mies tykitti pinnoja 23.5 keskiarvolla. 

 

- Pallonmenetyksiä minulle tulee aivan liikaa ja sama ongelma tuntuu vaivaavan koko joukkuetta. Kausi on ollut kaikin puolin ok, jos unohdetaan tämä yletön kylmyys. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt missään päin maailmaa näin paljon lunta, naureskeli selkälihaksiensa kanssa taistellut Stroud.

 

Tauon jälkeinen avauspeli meni sitten ilman levyrikuningasta. Selkä ei sallinut pelaamista ja tappiohan Pohitullista tuli numeroin 98-86. Voitto oli Korihaille kauden ensimmäinen Vilppaasta. Wilson teki stroudimaiset tilastot 22/17. 

Herra Levypallo palasi parketille heti seuraavaan kotipeliin ja se tiesi Huimalle vaikeuksia 27 pisteen ja kymmenen levypallon edestä. Yllätys oli, että kentän irtopallorosvo löytyi kuitenkin Huiman paidasta, kun keskisuomalaisten Andre McCullum haki niitä 21.

- Voitimme levypallot ja heitimme enemmän kuin Vilpas, mutta silti hävisimme. Hyökkäyspelimme jäi turhan paljon Jyri Lehtosen varaan, harmitteli kaiken kokenut luotsi Markku Ranta.

Tappion vuoro oli Nokialla, jossa paikallinen BC kuritti Vilpasta selvin numeroin 111-89. Nokia oli voittanut edellisen pelinsä lähes kaksi kuukautta sitten, joten riemun ymmärsi.

- Tunne on kuin kuolleista nousseella. Meidän oli pakko voittaa tämä peli ja onnistuimme laajalla rintamalla, iloitsi valmentaja Tommi Koskinen.

Vilpas oli täysin yhden miehen varassa, sillä Stroud riehui Nokian palloiluhallilla peräti 37 pisteen edestä. Yksi pääsky ei kuitenkaan kesää tee...

 

Orastava voittoputki aukeni seuraavaksi Forssasta, jossa FoKoPo kaatui kauden aikana jo kolmannen kerran, nyt luvuin 99-109. Esa Mäki-Tulokas linkosi komeat 33 pistettä, mutta huikean pituusylivoimansa avulla Vilpas hallitsi korinalustoja ja vei voiton. Stroudin (18/17) forssalaiset saivat ihan kohtuullisesti kiinni, mutta Ville Kaunisto heitti SM-sarjan piste-ennätyksekseen 22 pistettä. Rosterin laajuus tuli ilmi tilastoista; Wilson 14, Hiltunen 14, Jalonen 13, Iltanen 12, Arosilta 12...

Jatkoa seurasi kotona sarjakolmosta Kotkaa vastaan. Stroud riehui nyt tehoin 31/19 ja Wilson avusti 19/10. Kotkalta puuttui Anssi Kinnaslampi ja vihreistä miehistä Markus Myllylä (27/4) pysyi ainoana tahdissa mukana.

Tappion vuoro tuli kuitenkin nopeasti, kun Lappeenrannan NMKY piti pisteet kotonaan 95-81. Ottelu oli 200. runkosarjapeli Ilpo Jaloselle (12/3). Pasi Riihelä sai Stroudin (18/16) melko hyvin aisoihin ja rankaisi salolaisia toisessa päässä 26 pisteellä. Namika nousi voitolla tasapisteisiin Jyväskylän kanssa pudotuspeliviivalle.

- Irtopalloissa ja kaksinkamppailuissa onnistuimme hyvin, vaikka Salo onkin sarjan paras levypallojoukkue. Riihelän Pasi onnistui Stroudin kesyttämisessä ja onneksi meidän kolmoset onnistuivat kun niitä tarvittiin, iloitsi NMKY:n valmentaja Boutros Mali.

Tappiota seurasi taas voitto, kun Korihait teki turhan reissun Salohalliin. Haiparvi oli yrittänyt hakea pisteitä Salosta yhdeksän kertaa viimeisten kolmen vuoden aikana - turhaan. Nyt se oli lähempänä kuin kertaakaan aikaisemmin, sillä eroa jäi vain kaksi pistettä (105-103). Jani Hiltusen (19/1) kaksi loppuhetkien kolmosta katkaisivat Korihaiden pyristelyn. Kaksinkamppailu Stroud-Whitmore päättyi pisteiden valossa tasan 33-33, levyissä Stroud oli niskan päällä 17-6. Erik Iltanen osui 20 pisteen edestä ja Wilson tekoi tehot 14/7.

 

Nyt oli selvää, että pudotuspeleihin olivat matkalla Honka (25-3), nousija-Kataja (20-9), Lahti (18-10) ja KTP (17-11). Neljästä muusta paikasta kisasivat Vilpas (15-13), Pyrbasket (15-13), Pussihukat (14-14), BC Jyväskylä (13-15) ja LrNMKY (13-15). Vilpas voisi varmistella paikkaa auringossa jopa yhdellä voitolla, mutta sitä ei irronnut vielä mestarisuosikki Hongasta. Espoolaiset olivat parempia Salohallissa 78-85 ja Jukka Matinen teki jäätävää työtä Stroudin (2/6) kanssa.

- Löin Derrickin kanssa vetoa, ettei hän tee 10/6. Taidan saada tänään hienon kaviaari-illallisen, naureskeli Mihajlo Pavicevic pelin jälkeen.

Stroudin pimeän illan vuoksi Curtis Wilson (28/11) nousi valokeilaan ja hyvän pelin pelasi myös Ilpo Jalonen (16/7 syöttöä). Honka ratkaisi pelin vasta loppuhetkillä eikä ratkaisija ollut yllätys.

- Taisi olla muut miehet tänään merkattuina, kun minulle tuli tilaa. Hienoa huomata, että selkäleikkauksen jälkeen keskenkuntoisenakin pystyy ratkaisuihin. Miesvartioinnissa ei saatu Jalosta kuriin, mutta paikkapuolustus pysäytti Vilppaan, tuumi 13 pistettä heittänyt Roope Mäkelä.

Varmistusta pleijareihin saatiin odotella vielä Keski-Suomen reissun jälkeenkin. Kotijoukkue BC Jyväskylä murskasi vaisun Vilppaan 107-74 - ensimmäisen kerran tällä kaudella. 

- En ole nähnyt näin luokatonta esitystä koripallojoukkueelta. Pleijareihin olisi kiva mennä, mutta tällä esityksellä me ei sinne kuuluta, pamautti Samu Kaaresvirta.

- Lupasin joukkueelle illallisen, jos Stroud ja Wilson pidetään alle 10 levypallossa. Minun onneksi Stroud vei niitä 13, huokaili päävalmentaja Tom Johnson. Kotijoukkueen sankariksi nousi 35 pistettä heittäneen Ali Willmottin ohella nuori Ville-Pertti Lind, joka 19 pisteen ohella paimensi Pekka Markkasen kanssa Stroudia (22/13). Wilsonin sysimustan illan kruunasi viisi menetystä.

 

Pudotuspelipaikka varmistui viimein Pohitullista, jossa Korihait joutui antautumaan 81-83. Jani Hiltunen tykitti 23 pistettä Wilsonin tukiessa 17 pisteellä. Voittopisteet heitti vapariviivalta pieniin pinnoihin jäänyt Derrick Stroud (8/15). Korihaiden viimeinen yritys ei osunut, vaan Dondrell Whitmoren (36/2) kolmonen pomppi raudasta pois. 

Tappion myötä Korihaiden kausi jatkuisi SM-karsintasarjassa, jonne sen lisäksi matkasi Äänekosken Huima. I divisioonasta sinne tulisivat Porvoon Tarmo ja Torppa. Suora putoaminen osui tällä kertaa BC Nokialle ja kesäloma alkoi vuoden alisuorittaja Kouvoille sekä FoKoPolle.

Runkosarjan päätöspelissä vastaan Vilpasta vastaan asettui Vantaan Pussihukat ja illan käsikirjoitus oli selvä. Voitolla puolivälierissä vastaan tulisi KTP, tappiolla Namika Lahti tai Kataja. Pasi Järvinen sai ladattua joukkueen mainioon iskuun ja runkosarjan viides sija irtosi helpolla 101-79 voitolla. 

- Tiedän, että meillä on taitavia pelaajia, mutta ensimmäistä kertaa jokainen onnistui samassa pelissä. Uutta oli, että menetimme vähemmän palloja kuin vastustaja, totesi Järvinen. Stroudin (23/14) ja Wilsonin (19/13) lisäksi yli kymmenen pisteen iltaa viettivät Kaaresvirta (15), Jalonen (15) ja Iltanen (11).    

Seuraavassa osassa siirrytään puolivälieräsarjaan KTP-Vilpas. Kotka oli Vilppaalle jotenkin ihannevastustaja, kuten SSS:n ansioitunut toimittaja Harri Sulonenkin totesi: "Kokematon KTP pelaa vuoristorataa. Välillä kulkee kuin juna, välillä tulee turpiin niin että raikuu". Mitä tapahtui Karhuvuoressa ja Salohallissa? Kolmella voitolla välieriin, joten pysy menossa mukana osassa 28!

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit