Uutiset & Artikkelit

20.12.2020 13:23
Vilpasvikings.fi

Osa 26: Derrick Stroudin dominointia levypallomarkkinoilla

Derrick Stroud dominoi levypallotilastoa ylivoimaisesti kaudella 2001-2002. 

 

Kausi 2001-2002 Vilppaassa jatkui ja viikingit aloittivat marraskuussa SM-sarjan sijalta seitsemän. Kahdeksasta pelistä oli kasassa neljä voittoa ja nyt päästiin erikoiseen viiden kotiottelun putkeen. Siitä ei ollut joukkueelle kuitenkaan suurta hyötyä, sillä peli ei ollut kuosissa ja kolme ensimmäistä ottelua päättyivät harmittaviin tappioihin. Yksi asia kävi kuitenkin selväksi - Vilpas oli saanut Derrick Stroudissa riveihinsä todellisen irtopallohaukan.

 

Murheellisen kotitappioputken aloitti tyvipään Lappeenrannan NMKY, joka haki kauden kolmannen voittonsa Pormestarinkadulta luvuin 64-75. Namikan sankariksi kohosi sähäkkä takamies Mika Haakana (20), joka upotti viimeisen puolentoista minuutin aikana kahdeksan vaparia pussiin. Sittemmin Haakana on niittänyt kunniaa valmentajana, sillä mies muistetaan peliuran jälkeen Lappeenrannan Catsin naisjoukkueen peräsimestä ja peräti yhdeksästä mitalista. Niistä viisi on kultaisia, kolme hopeisia ja yksi pronssinen. Curtis "Big Cat" Wilsonin (7/14) alavire jatkui ja hätäisimmät olivat tilaamassa miehelle jo lentolippuja. Sentteri pisti kahdestatoista heitosta yhden sisään eli parantamisen varaa jykevälle miehelle jäi.

 

Kauden 2001-2002 jenkkiduo Stroud & Wilson. Kuva SSS arkisto.

 

Toinen tappio tuli heti perään FoKoPolle, joka haki Jukka Katajan (17/7) johdolla sarjapisteet Forssaan jatkoajan jälkeen 81-84. Vilpas vei peliä 35 minuuttia, mutta loppu oli tuskaa. Veriarvojen kanssa kamppailleen Derrick Stroudin (14/18) pelaaminen varmistui vasta iltapäivällä ja mies jäikin ensimmäisellä kaksikymppisellä pisteittä. Positiivista oli Jani Hiltusen kova 26 pisteen heittoilta. Ottelu todisti jälleen kerran, että onnistujien määrä yhden ottelun sisällä jäi turhan pieneksi. Omat huippuhetkensä olivat kokeneet jo Derrick Stroud (FoKoPo, Honka), Ilpo Jalonen (Kouvot), Erik Iltanen (Huima) ja nyt Hiltunen, mutta valitettavasti yksittäiset onnistujat eivät siivittäneet salolaisia voittoihin. Joukkueen vaisut otteet karsivat myös katsojamäärää ja Salohallin penkeillä alkoi olla tilaa kuin nykyisenä korona-aikana.

 

Niukat tappiot jatkuivat vielä Joensuun Katajaa vastaan ja Vilpas putosi sijalle kymmenen. Itäsuomalaiset olivat onnekkaampia pistein 82-83, kun Jussi Kajanderin viime hetken kolmonen pomppi raudasta ulos. Stroudille stroudimaiset luvut 27/19 ja Ilpo Jalonen jakeli 17 pisteen ohella seitsemän passia. Katajan pestaama Andre Foreman ei vielä Salossa pelannut, mutta jo potkut saanut Carl Howell (18/4) palkittiin joukkueen parhaana. Erikoista tuokin...

Hännänhuippu Korihait (1/10) rämpi syvällä suossa ja Uudessakaupungissa tehtiin omat johtopäätökset karmeasta alusta. Päävalmentaja Jukka Mantere sai lähteä ja ruoriin houkuteltiin takaisin 47-vuotias ex-huippupelaaja Erkki Saaristo, joka luotsasi nuoren haiparven viime kaudella runkosarjan viidenneksi. Samalla ovenavauksella lähtivät myös jenkit Steffon Bradford sekä Jamal Palmer ja tilalle hankittiin tutut miehet Luke Lloyd ja Dondrell Whitmore. Lloyd oli viime kauden levyrikuningas (15.0) sekä sarjan kovin blokkimies (2.19) ja Whitmore puolestaan pistetilaston kakkonen (26.1). Eli nousua pohjamudista oli odoteltavissa...

 

Päivä paistoi vihdoin risukasaan, kun Pasi Järvisen miehistö otti kauden viidennen voittonsa. BC Jyväskylä meni nurin 87-77 ja tahtipuikkoa heilutti tarkkakätinen Jani Hiltunen (26/3) viidellä kolmosellaan. Länsirintamalta ei mitään uutta eli "Big Cat" Wilson (4/12) ei saanut palloa sisään helpoistakaan paikoista ja Stroudilta normipäivä 21/15. Tärkeintä oli, että duo pystyi pitämään kaksikon John Smith-Pekka Markkanen aisoissa.

- En ole mikään maailman nopein mies, joten omat onnistumiset tulevat joukkueen mukana. Nyt pallo pyöri hyvin ja minulle sattui hyvä päivä, totesi aina sympaattinen Hiltunen. Valmentaja Järvinen oli erityisen tyytyväinen kotimaiseen osastoonsa.

- Ville Kaunisto (13/8) onnistui hienosti ja pelasi ensimmäisen kerran tällä kaudella yli 10 minuuttia, Järvinen kiitteli.

 

Kun voittotili oli taas auki, sitä oli hyvä jatkaa Korihaita vastaan. Salohallin yleisö sai nähdä iloisesti hyökkäävän Vilppaan ja loppunumerot 104-79 kertovat ottelusta kaiken. Curtis Wilson (22/6) oli ilmeisesti kuullut huhuja potku-uhasta ja pisti nyt palloa pussiin 91 prosentin tarkkuudella. Stroud avusti mukavilla tehoilla 20/20 ja otti selvän niskalenkin yhden pisteen tehneestä Luke Lloydista. Kun koko joukkue haki komeat 52 levypalloa, valmentaja Järvinenkin oli tyytyväinen esitykseen.

- Olemme menneet viime peleissä eteenpäin puolustuspelaamisessa ja jokainen haluaa yrittää, Järvinen totesi.

Tuoreelle hailuotsi Saaristolle tuomaritoiminta ei ollut mieleen ja ottelunauha oli lähdössä pikaisesti SM-yksikön johtaja Carl Jungebrandille.

- Pyydän häntä katsomaan Vilppaan kolmen sekunnin rikkomukset. Niitä ei vihelletty yhtään, mutta me laskimme niitä penkiltä ainakin 15, puhisi Saaristo.

Orastava voittoputki jäi kuitenkin kahteen, sillä sarjan ennakkosuosikkeihin laskettu Pussihukat kaatoi salolaiset Myyrmäessä 78-62 ja vieläpä yhdellä jenkillä (Gregory McQuay, 9/8). Pekka Salmisen hukkalaumasta nuori Timo Heinonen heitti viisi pistettä ja antoi viitteitä, että ura saattaa jatkua pitempäänkin... Vieraista Derrick Stroud (25/20) jäi tällä kertaa aivan yksin, muusta ryhmästä ei ollut edes kymmenen pisteen tappajiksi.  

 

Vilpas oli edelleen sijalla kymmenen (6/8). Oli aika pakata passit sekä hammasharjat ja hypätä Oslon koneeseen. Edessä oli NEBL Challenge Cupin toinen turnaus ja isäntänä oslolainen Asker Aliens. Luulajan NEBL-avausturnauksessa Vilpas hävisi selvästi Plannja Basketille, mutta voitti norjalaiset 11 pisteellä. Plannja oli tuohon aikaan selkeä Ruotsin ykkösjoukkue, joka operoi hulppealla 15 miljoonan kruunun budjetilla.

Oslon avauspelissä Vilpas kaatoi virolaisen A.Le Coqin 82-73 eikä edes ToPosta tuttu Kurk Lee (17) pystynyt auttamaan etelänaapuria voittoon. Kolmostykki Aivar Kuusmaa tykitti kaaren takaa peräti 21 kertaa ilman omantunnon tuskia ja onnistui viidesti. Erik Iltanen upotti lopussa kolme tärkeää kolmosta lähes putkeen ja oli tärkeä lenkki viikinkien avausvoitossa. Turnauksen toisessa pelissä Ruotsin suurseura Plannja Basket päihitti viikingit toistamiseen ja nyt lukemin 117-84. 

- Avausottelu virolaisia vastaan oli meiltä kauden parhaimpia esityksiä, mutta puhtaan pelin Plannja oli vaan liian kova. Meille riittää tammikuun kotiturnauksessa yksi voitto jatkopaikkaan ja silloin olisimme tässä haastajacupissa kahdeksan parhaan joukossa. Täällä Oslossa kaikki toimi hienosti, mutta maan hintataso hirvitti, pohti joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen viikinkien vierailua vuonojen maahan.      

 

SM-sarjan syyskierrosta oli pelaamatta vielä kolmen ottelun verran ja kauden seitsemäs voitto haettiin rankan Norjan reissun jälkeen Pohitullista luvuin 78-96. Kentän herra ja hidalgo oli 28 pistettä ja 23 levypalloa kahminut Stroud, mutta ratkaisijaksi nousi 26 pistettä heittänyt Erik Iltanen.

 

 

Erik Iltanen säkitti Korisliiga -uran ennätyspisteet 26p Korihaita vastaan vieraissa. Kuva SSS arkisto.

 

- Jos heittopaikka on, niin pitää heittää. Tänään sattui onnistumaan normaalia paremmin, totesi Iltanen tyynesti. Voitollaan Vilpas nousi pudotuspeliviivan paremmalle puolelle. Syyskausi päätettiin raskaasti, sillä kahden päivän sisällä Vilpas kohtasi sekä FoKoPon että Pyrbasketin. 

FoKoPo tuli vastaan jo kolmannen kerran ja tällä kertaa Vilpas oli parempi pistein 88-84. Kentällä nähtiin kahden Jalosen taistelu ja se päättyi Mikon voittoon Ilposta pistein 18-15. Ratkaisuhetkillä Ilpon panos oli silti kovempi, sillä hän pussitti viimeisen minuutin aikana neljä vaparia pussin pohjaan ja sinetöi voiton kotiin. Forssalaiset taistelivat hyvin yhdellä jenkillä (Clifford Gray 14/10), koska Renaldo Johnson myöhästyi USA:n lennolta ja saapui Salohalliin vasta ottelun alettua. Koripoikien kovasta 1982-ikäluokasta trio Jalonen, Kataja, Mäki-Tulokas osui 46 pisteen edestä. Tärkeintä kuitenkin oli, että pisteet jäivät Saloon ja Vilpas kipusi sarjataulukossa seitsemänneksi (8/8). Kotijoukkue oli odotetun vahva levypalloissa (52), joista herrat Stroud (19/23) ja Wilson (17/15) kahmivat leijonaosan.  

 

Ilpo Jalonen oli jälleen Vilppaan pelin kantavia voimia. Kuva SSS arkisto.

 

Syksyn viimeinen peli nosti salolaiset sarjassa jo viidenneksi, kun Jarmo Laitisen Pyrbasket joutui poistumaan Salohallista luvuin 102-84. Varsinkin Derrick Stroud oli elementissään. Pomppumies teki tilastot 34/21, mutta silti parhaan pelaajan palkinnon pokkasi otteitaan pikku hiljaa parantanut Curtis Wilson (22/10). Kiitosta sai myös pelintekijä Sami Lähteenlahti 10 pinnallaan ja yhdeksällä syötöllään. Pistepörssin ykkönen Ashante Johnson puolustettiin 16 pisteeseen ja Darrell Waters kasasi tehot 21/7. 

 

Hyvä joulukuu nosti Vilppaan osakkeita ja tilille kilahti viimeisistä kuudesta ottelusta viisi voittoa. Sarjakärjessä viiletti tappioton Espoon Honka (15/0) perässään KTP (12/6), Kataja (11/7) ja Namika Lahti (10/6) ennen yhdeksän voiton Vilpasta. Levypallopörssiä dominoinut Derrick Stroud valittiin SM-sarjan joulukuun pelaajaksi. Vuoden päätöskuukauden aikana Stroud poimi huimat 20.1 levypalloa kouriinsa, joten valintaa oli turha ihmetellä. Osui ja upposi.

Osassa 27 muistellaan, miten Vilppaan kävi Salohallissa NEBL Challenge Cupin päätösturnauksessa ja miten SM-sarja jatkui vuoden 2002 puolella. Vilpas teki muuten tammikuussa historiaa ja sekin selviää seuraavassa jaksossa. Pysykää mukana.

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit