Uutiset & Artikkelit

07.12.2020 22:57
Vilpasvikings.fi

Osa 24: Kauteen 2001-2002 tuttujen miesten voimin

Tutut kasvot (Lähteenlahti, Jalonen) saivat rinnalle nuorta verta, kun Samu Kaaresvirta ja Jani Hiltunen liittyivät Vilppaan miehistöön. Kuva SSS arkisto.

 

Kun Korisliiga jäi joulukuiselle koronatauolle, on oiva aika palata Vilppaan pääsarjahistoriaan. Juttusarjassa on nyt edetty kauteen 2001-2002 ja muistissa on edelliskauden neljäs sija yhdellä kaikkien aikojen joukkueella. Bernard Harris ilmoitti jo hyvissä ajoin, että kausi Vilppaan penkin päässä jää hänen viimeisekseen ja mies siirtyi Hongan valmennusryhmään. Oli siis edessä uuden päävalmentajan hakeminen. Uusi kausi toisi mukanaan myös mielenkiintoisia haasteita. Salohallissa nähtäisiin Suomen maajoukkuepeli Irlantia vastaan ja Vilppaan tie vei myös kansainvälisille kentille, kun seura päätti osallistua Pohjois-Euroopan liigaan NEBL:iin. Vilppaan seurana kisassa olivat Asker Aliens Norjasta, Plannja Basket Ruotsista sekä TTU A.Le Coq Virosta.

 

Keväällä seuran taustaryhmä aloitti vapaana olevien valmentajien kartoituksen ja tunnusteluja tehtiin usealle kandidaatille. Huhtikuun alussa seuran papereissa vilahtivat mm. nimet Timo Hakamaa, Jari Marjamäki, Tommi Koskinen, Markku Jääskeläinen sekä Pasi Järvinen. Pommiin menneiden pronssipelien jälkeen pyörät lähtivät pyörimään vauhdikkaammin ja nimiä putoili listoilta. Lahtea valmentanut Timo Hakamaa päätti pitää valmennuksesta välivuoden perheenlisäyksen vuoksi ja siten Vilpas päätti luottaa omiin miehiin. 

Sopimus tehtiin toukokuun alussa Pasi Järvisen kanssa ja valmennustroikkaan nostettiin samalla isot Vilpas-sydämet omaavat Mikko Viitanen ja Tero Järvinen. 43-vuotias kasvatustieteiden maisteri Pasi Järvinen teki näin paluun edustusjoukkueen peräsimeen ja päävalmentajan johtoajatuksena oli pistää Vilpas taas juoksemaan.

 

Pasi Järvinen. Kuva Vilpas arkisto.

 

- Roolitus kentällä ei tule olemaan yhtä kiinteä kuin Harrisin aikakaudella ja tulemme pelaamaan vapaampaa peliä. Monipuolisuus on iso tekijä myös jenkkipelaajien hankinnassa. Toiveissa on saada ensi kertaa jalkeille myös joukkue 22-vuotiaiden SM-sarjaan. NEBL Challenge tuo maukkaan lisämausteen SM-sarjaan ja saamme sieltä kaivattua kovuutta kotimaan kentille, suunnitteli Pasi Järvinen, joka valmensi menneellä kaudella Salo-85 -joukkueen Suomen mestaruuteen. 

 

Ensimmäiseen pelaajapalaveriin vanhoista pelaajista kutsuttiin Urheilutalolle Sami Lähteenlahti, Ilpo Jalonen, Mikko Arosilta, Erik Iltanen, Jouni Töyry, Henrik Hannonen sekä Namika Turussa pelanneet Samu Kaaresvirta (20/192) ja Niilo Lehtilä (17/195).  Sopimukset rustattiin kuntoon toukokuun aikana ja runko uuteen kauteen oli näin kasassa.

- Samu ja Niilo saivat paljon vastuuta I divisioonassa, molemmat pelasivat yli 30 minuuttia peliä kohden. Nyt heille on aika siirtyä sarjapykälää ylemmäs, totesi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

 

Samu Kaaresvirta & Niilo Lehtilä. Kuva SSS arkisto.

 

Pronssipelijoukkueesta Sami Laaksonen siirtyi SM-sarjaan nousseen Joensuun Katajan miehistöön, Jarno Nikula palasi Ukiin ja Tuukka Kotti suuntasi rapakon taakse Providencen yliopistoon. Jenkkipuolella päätettiin hankkia kaksi pitempää apua USA:sta ja takamiesosasto rakennettiin kotimaisten varaan.

- Viime kaudella rakensimme avausviisikon aivan uusiksi ja joukkue menestyi paremmin kuin koskaan. Silti yleisömäärät laskivat eikä yleisö oikein ottanut joukkuetta omakseen. Nyt sitä rakennetaan entistä enemmän salolaiseksi ja Sami Lähteenlahden paluu pelintekijäksi oli loistava asia. Viime kauden neljäs sija oli joukkueen kalleuteen nähden pettymys. Olen edelleen sitä mieltä, että Vilpas oli paperilla SM-sarjan toiseksi paras joukkue, Poutiainen pohti.

Tuleva Vilpas olisi entistä salolaisempi ja entistä nuorempi, sillä joukkueen keski-ikä oli vain 22 vuotta.

 

Kuvassa Erik Iltanen ja korinalla puolustava Ville Kaunisto. Kuva SSS arkisto.

 

Lisävahvistusten kartoitus oli käynnissä ja ensimmäisenä Vilppaan verkkoon tarttui 19-vuotias ja 203-senttinen alle 20-vuotiaiden maajoukkuemies Ville Kaunisto, jolla oli jäljellä yksi vuosi Turun urheilulukiota. Heinäkuussa salolaishaaviin tarttui yllätyssaalis, kun kaksi vuotta Middle Tennessee Staten yliopistossa palloillut Jani Hiltunen pisti nimensä sopimuspaperiin. Kaksimetrinen Hiltunen oli Panttereiden ja Pussihukkien kasvatti.

- Tavoitteena oli löytää Suomesta sellainen joukkue, jossa pelaamalla tiet aukenisivat pidemmälle. Kuulin hyvää Salosta ja päädyin tänne. Jenkeissä tein vain kahta asiaa eli puolustin ja heitin. Vilppaassa vapautta on tarjolla enemmän, valotti Hiltunen päätöstään.

Ennen sarjakauden alkua Vilpas solmi vielä yhden sopimuksen, kun vuoden verran Binghamptonin yliopistossa pelannut Jussi Kajander (21/182) teki paluun Suomeen USA:sta. Kotimainen kaarti oli nyt valmis ja sääntöjen sallimat kaksi ulkomaalaisvahvistusta olivat maassa. Päättyneen kauden jenkeistä William Coley ja John McDonald jatkoi uraansa Ruotsissa ja Peter Praznosvsky suuntasi Belgiaan.

 

Jussi Kajander saapui Saloon Binghamptonin yliopistosta. Kuva SSS arkisto.

 

Uusista vahvistuksista ensimmäisenä Suomeen saapui 203-senttinen ja 106-kiloinen Curtis Wilson. Liikkuva ja harteikas Wilson pelasi seniorikautensa New Orleansin yliopistossa 9.2 pisteen ja 5.7 levypallon tehoilla. Sisäpelaaja saapui Saloon elokuun 20. päivä ja seuraavana päivänä lentokenttäkyytiin hyppäsi toinen vahvistus Robert Haskins. 

203-senttinen laitahyökkääjä oli St. Josephin yliopiston kasvatti ja ehti ennen Suomea pelaamaan kovilla tehoilla Ecuadorissa (27.3/10.2) ja Meksikossa (28.2/6.7). Wilson vakuutti osaamisellaan ja asenteellaan valmennusjohdon, mutta Robert "Bob" Haskinsin ura Salossa jäi kolmen treenipelin mittaiseksi - ja aivan ansaitusti. Mies ei halunnut luopua pallosta edes treeneissä ja itsekkyys oli luokkaa potenssiin sata. Kun mies kutsuttiin kahdenkeskiseen palaveriin, hän oli heti valmis vaihtamaan Wilsonin toiseen pelaajaan. Hämmästys oli suuri, kun hän kuuli lähtökäskyn koskevankin itseään.

- Haskins oli hyökkäyspäässä erittäin hyvä, mutta puolustuksessa liian pehmeä, totesi päävalmentaja Järvinen kohteliaasti.

 

Uusi kausi pelattaisiin 14 joukkueella 32 ottelun runkosarjalla, jossa paikallisvastustajat (FoKoPo, Korihait) kohdattaisiin neljästi. Mestari Honka pääsi mukaan varsinaiseen NEBL-liigaan ja Vilppaan lisäksi Namika Lahti ja Pyrbasket olivat mukana NEBL Challenge Cupissa. 

Vilppaan virallisen pelit alkoivat Forssan turnauksesta, jossa se kukisti KTP:n 98-91 ja hävisi Lappeenrannan Namikalle 85-82. Haskins teki 28 ja 24 pistettä, Wilson 23 ja 17. Pelit jatkuivat Suomen cupin välieräturnauksessa Salohallissa. Viikingit kohtasivat avauspelissä Lappeenrannan NMKY:n ja toinen taistelupari oli Kataja-Korihait. 

Haskinsin lähdön myötä uusi mies oli jo Salossa ja debyytti LrNMKY:tä vastaan ei olisi voinut sujua paremmin. Vilpas voitti Namikan 94-78 ja Derrick Stroud möyhi 34 pistettä ja raapi kahdeksan levypalloa. Wilson tuki tehoin 20/19, joten uusia vaihtoja ei tarvinnut enää miettiä. Jatkopaikan turnauksesta otti kuitenkin Kataja Jukka Toijalan (25) ja Sami Laaksosen (31) johdolla. Se kaatoi Vilppaan 99-82.

 

Derrick Stroud. Kuva SSS arkisto.

 

Ensiesiintymisensä Vilppaan paidassa tehnyt 26-vuotias ja 203-senttinen Stroud pelasi kolme vuotta NCAA1:n Indiana Staten riveissä ja vaihtoi viimeiseksi kaudeksi kakkostason Clayton State -yliopistoon. Euroopan kokemusta kovapomppuisella Stroudilla oli Luxemburgista ja Hollannin Den Haagista (17.7/11.5).

- Hollannin muovipinnoitekenttiin verrattuna Salohalli vaikuttaa Madison Square Gardenilta. Uskon, että tulen viihtymään, Stroud ennakoi. Ja hyvin iloinen velikulta viihtyikin, sillä mies palasi Vilppaaseen vielä toiselle kaudelle 2002-2003...

Viimeinen rutistus ennen liiga-avausta nähtiin Salohallissa, jossa pelattiin TUL:n mestaruudesta. Vilppaan lisäksi mukana olivat SM-sarjasta KTP, BC Jyväskylä ja Äänekosken Huima ja divarista Hyvinkään Ponteva ja Visa-Basket. Mestaruuden vei KTP, joka kukisti finaalissa Vilppaan 77-76. Viikonlopun kovimman suorituksen esitti Jani Hiltunen, joka pussitti välierässä Huimaa vastaan 36 pistettä.

- Miehiä on vaihtunut paljon ja rakennustyö on vielä kesken, Järvinen muistutti. 

 

SM-sarjan avaus Tampereen Pyrintöä vastaan Pyynikillä oli edessä. Siihen ja syksyn muihin otteluihin palataan osassa 25, joten pysykää kanavalla.

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit