Uutiset & Artikkelit

14.04.2020 10:22
Vilpasvikings.fi

Uusi juttusarja: Salon Vilppaan 20 vuotta Korisliigassa

Kuvassa valmentaja Tero Järvinen ja joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen SM-sarjapaikan ratkettua kabinettipäätöksellä keväällä 1996. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Osa 1: Kahden vuoden pohjatyötä ja kabinettipäätöksiä

 

Koska uutisvirta Korisliigankin ympärillä on hiljentynyt maailmalla riehuvan koronaepidemian vuoksi, Salon Vilpas haluaa tarjota koriksen ystäville historian havinaa menneiltä liigavuosilta. Juttusarjassa keskitytään Vilppaan ensiaskeliin kohti SM-sarjaa ja sitten kahteenkymmeneen kauteen parrasvaloissa. Juttuhistoria aloitetaan kuitenkin ajalta ennen pääsarjaan nousua ja se kulminoitui vahvasti valmentaja Tero Järviseen, ikinuoreen Bernard "Benkku" Harrisiin ja seuran omaan kasvattikatraaseen.

 

Aluksi palataan reilut parikymmentä vuotta ajassa taaksepäin vuoteen 1972. Tuolloin suomalaisyleisön ihmeteltäviksi saapuivat ensimmäiset ulkomaalaispelaajat. FIBA Euroopan Champions Cupiin osallistunut Tapiolan Honka toi maahan amerikkalaiset Greg Douglasin (Kansas) ja Ernest Pettisin (Western Michigan), TuNMKY pallotaituri Donald Crenshawnin (South California) sekä HNMKY pomppuihme Matt Ganttin (St. Bonaventure). Oman värinsä SM-sarjaan toi myös Pispalan Tarmo turkkilaisen Fikret Ahsen-Bören kanssa.

Sen jälkeen "jenkit" ovat kuuluneet suomikorikseen kuin voisilmä kaurapuuroon. On pelattu yhdellä, kahdella, kolmella ja neljällä vahvistuksella ja kokeiltu jopa täysin rajatonta peluutusta. Nykyinen neljän vahvistuksen käytäntö on ollut voimassa jo vuosia ja sillä tullaan jatkamaan ensi kaudellakin. Tässä juttusarjassa tullaan puhumaan paljon juuri Vilppaan ulkomaalaisvahvistuksista, joita vuosien varrella on paikkakunnalla nähty reilut sata.

 

Sitten takaisin Saloon ja 1990-luvun puoliväliin. Vilpas oli ollut yksi pitkäikäisimmistä I divisioonaa tahkonneista joukkueista, mutta haluja pääsarjaan oli selkeästi olemassa. Ensimmäinen askel kohti pääsarjaa tehtiin kesällä 1994, jolloin Vilpas palkkasi riveihinsä vuonna 1980 Suomeen ja TuNMKY:n paitaan saapuneen Bernard Harrisin. 

208-senttinen "Benkku" oli Virginia Commonwealthin sentteri, NBA:n neljännen kierroksen varaus numerolla 63 vuodelta 1974. Hän pelasi tammikuuhun 1975 mennessä 11 ottelua Buffalo Bravesin riveissä maailman arvostetuimmassa liigassa. 

Suomeen Roanoken kasvatti saapui Israelin ja Filippiinien kautta ja miehen palkintokaapista löytyy SM-kultaa 1982, hopeaa 1984 ja pronssia 1983 TuNMKY:stä. Harris edusti Vilppaan lisäksi Suomessa myös Scotch Teamiä/Tapiolan Honkaa, Salon Palloilijoita ja FoKoPoa. Hänestä tuli vanhin koskaan miesten pääsarjatasolla pelannut pelaaja, kun hän pelasi FoKoPossa 52 vuoden ja 12 päivän ikäisenä ja yliopistonsa VCU:n kunniagalleriaan hänet nostettiin 2001.

 

Bernard Harris kaudella 1995-1996 Hermannin kotisalissa. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Vilpas kävi jo Tero Järvisen ja Benkun ensimmäisellä kaudella haistelemassa sarjanousua. SM-karsinnoissa Kankaantaan Kisa osoittautui kuitenkin liian kovaksi taitavan Clifford Scalesin johdolla. Kisa veti koko divarikauden läpi ilman ainoatakaan tappiota ja ansaitsi nousunsa. Pirkanmaan kauden täydensi se, että Koripalloliitto nosti toisena joukkueena I divisioonasta Tampereen Pyrinnön SM-sarjaan. Vilppaassa menestyksekäs kausi antoi toivoa tulevasta. 

- Viime kausi kulki siksi hyvin, ettei tavoitteista ole mitään syytä tinkiä. Seurassa on tehty periaatepäätös, että nyt jos koskaan on aika panostaa nousuun. Divarissa ei ole tällä kaudella KanKin ja Pyrinnön tasoisia joukkueita, todettiin seurasta.

 

Kaudelle 1994-1995 mammuttimainen I divisioona oli jaettu neljään lohkoon ja peräti 40 joukkueeseen. Vilppaan lisäksi länsilohkossa pelasivat paikallisvastustaja SalPa, Korinokia, Raholan Pyrkivä, Karkkilan Urheilijat, Kaarinan Ura, TuNMKY-66, Isojoenrannan Sisu, Turun Pyrkivä ja UU-Koris. Nousuhalunsa ilmoittivat Vilppaan lisäksi ainakin Äänekosken Huima ja Vantaan Pussi-Hukat. Heti alusta lähtien lohkojen sisäiset tasoerot olivat valtavat eikä lähes sadan pisteen voitot olleet harvinaisuuksia. Suoraa nousua ei ollut tarjolla kenellekään, koska Huippukoripallon arviointiryhmä tulisi kauden jälkeen arvioimaan mahdolliset nousijat.

 

Vilppaan joukkue pysyi vahvasti salolaisena ja nousua vauhdittamaan hankittiin korintekovoimainen laituri Johnny Melvin. 26-vuotias Melvin oli tehnyt kesän ja syksyn aikana kovaa jälkeä Australiassa, mistä kertoi tehot 34.0/13.6 Lismoren joukkueessa. El Pason yliopiston miehellä oli kokemusta myös Sveitsin ja Latvian pääsarjoista.

 

Johnny Melvin pelasi Vilppaassa kaudella 1995-96. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

18 ottelun pituinen runkosarja ei kuitenkaan tuonut kaivattua lohkovoittoa, vaan sen otti Korinokia. Siksi edessä oli neljällä paikkakunnalla järjestetyt karsintaturnaukset, joista haettiin joukkueet loppusarjaan. Vilpas karsi omasta paikastaan Viestin Urheilutalolla Hyvinkään Pontevan, Kuopion Linkin ja Lappeenrannan NMKY:n kanssa. 

Vilppaan tilannetta ei helpottanut, että suurin odotuksin Saloon tuotu Johnny Melvin osoittautui pettymykseksi. Levypalloissa mies oli  vielä ok, mutta korinteko oli ailahtelevaa ja asenne huono niin kopissa kuin kentällä. Kotikarsinnan kynnyksellä edessä oli pakkovaihto. Melvin sai käteensä  lentolipun Chicagoon ja tilalle hankittiin pikakomennuksella 197-senttinen Elliott Henderson, joka oli  pelannut alkukauden Luxemburgissa (Palma) 37 pisteen, 14 levypallon ja 11 syötön keskiarvoilla. 

 

Lievästi ontuvan Hendersonin debyytti nähtiin Viestin Urheilutalon turnauksessa, jossa Vilpas vyöryi loppusarjaan kolmella komealla voitolla. Ponteva kaatui 114-74, Linkki 114-69 ja LrNMKY 106-92. Loppukauden sopimus 86 pistettä kolmeen peliin pussittaneen Hendersonin kanssa vahvistettiin heti turnauksen jälkeen. Ontumisen syykin selvisi, sillä mies oli joutunut ennen lähtöä Luxemburgissa auto-onnettomuuteen...

Elliot Henderson. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto

 

Pienestä ja tutusta Hermannin liikuntasalista Viestin Urheilutalolle joutunut Vilpas osoitti Salossa vallitsevan ison ongelman - kaupunki tarvitsee kunnollisen liikuntahallin ja nopeasti. Puutteelliset ajanottolaitteet, huono valaistus ja liukas lattia eivät tee pelaamisesta helppoa. 30 sekunnin laitteet roudattiin paikalle jäähallista, aikalisät jouduttiin viestittämään tuomareille pillillä ja lattiassa oli "tyhjiä" paikkoja, joissa pallo ei pompannut juuri lainkaan.

Koripalloliitto jakoi loppusarjan kahteen lohkoon ja päätös aiheutti suurta porua pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Lohkossa 1 kisasivat Äänekosken Huima, Säynätsalon Riento, Orimattilan Jymy, Korinokia, Hyvinkään Ponteva ja Salon Vilpas. Lohkon 2 muodostivat Espoon Kelohonka, Rekolan Urheilijat, Vantaan Pussi-Hukat, Super-Pantterit, Porvoon Tarmo ja Peli-Karhut Kotkasta. Matkojen puolesta aika epäreilua...

Vilppaan lohkokumppaneista Huima hankki loppusarjaan Louis Banksin, SäyRillä oli Thomas Wyatt, Korinokia palkkasi Ronnie Bellamyn ja Pontevalla oli Ian Stanback. Ainoastaan Orimattila jatkoi pelkillä suomalaisilla. Loppusarja kulki Vilppaalta yllättävän SäyRi-kotitappion jälkeen mukavasti ja se sijoittui Huiman jälkeen lohkokakkoseksi. Paikka välieriin Peli-Karhuja oli varma ja toisessa parissa kohtasivat Huima ja Pussi-Hukat. 

 

Sekavuus nousun ympärillä velloi kuitenkin jatkuvasti. Koripalloliiton puheenjohtaja Kari Laento vakuutteli, että liitto halusi laajentaa SM-sarjan 16 joukkueen kokoiseksi. Kriteerit olivat silti hämärän peitossa ja osalla SM-sarjan joukkueista oli halu supistaa sarja kymmeneen joukkueeseen. Ennen välieriä liiton arviointiryhmä näytti ainakin epävirallisesti vihreää valoa Huiman nousulle. Vilppaan osakkeita vaikeutti saliolosuhteet, Peli-Karhujen tilannetta junioreiden puute. Virallinen tieto oli, että kaksi joukkuetta nousee kauden päätteeksi SM-sarjaan. 

 

Vilpas aloitti välieränsä Kotkassa ja murskasi Peli-Karhut 73-106 Elliot Hendersonin tehdessä ihan kohtalaisen iltapuhteen, 33/24. Salolaisten finaalipaikka varmistui Viestin Urheilutalolta, jota Vilpas isännöi luvuin 107-78. Harris oli illan isäntä 32 pisteellään.

- Kysy koripalloliitolta, miksei meillä ole shamppanjaa pelin jälkeen. Tilanne on surkuhupaisa, kun kukaan ei tiedä tulevaisuuttaan, tiivisti Vilppaan koripallojaoston puheenjohtaja Keijo Poutiainen tunnelmat kahden voittopelin jälkeen.

Divarin finaaleissa Vilpas haki ensiksi 89-97 vierasvoiton Äänekoskelta Bernard Harrisin pussittaessa 34 pinnaa ja varmisti ykkössijansa 107-99 kotivoitolla. Harris kuritti Huimaa tehoin 39/5 ja Henderson 27/10.

- Olo on nyt aika auvoinen. Vilpas ja Huima jättäisivät taakseen kolmesta viiteen nykyisistä mestaruussarjajoukkueista, totesi tyytyväinen valmentaja Tero Järvinen.

 

Nyt jäätiin odottelemaan liittohallituksen päätöstä. Arviointiryhmä oli työnsä tehnyt ja kritteerit pyörivät kolmen asian kohdalla: talous, pelillinen menestys ja juniorityö. Arviointiryhmää vetänyt pj. Laento kommentoi tilannetta seuraavasti:

- Tässä vaiheessa on vasta tehty päätös siitä, että Vilpas ja Huima täyttävät SM-sarjaan vaadittavat kriteerit arviointiryhmän puolesta. Me esitämme sitä liittohallitukselle, joka tekee aikanaan päätöksen siitä, pelataanko ensi kauden SM-sarja 16 joukkueella.

Liittohallitus kokoontui huhtikuun 11. päivä ja asialistan hännillä oli kohtana Vilpas/Huima. 

- Kokous jatkuu edelleen, mutta jo nyt voin onnitella Vilpasta. Vilpas ja Huima pelaavat ensi kaudella SM-sarjassa, raportoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Litmanen kesken kokouksen Salon Seudun Sanomille.

Kuusihenkisen arviointiryhmän jäsenenä toiminut päävalmentaja Henrik Dettmann jätti eriävän mielipiteensä Vilppaan noususta. Hän ei suostunut hyväksymään tehtyä päätöstä.

- Olen jättänyt tämän vuoksi eronpyyntöni arviointiryhmästä, ilmoitti Dettmann.

 

Kahden vuoden työ 400.000 markan kausibudjetilla oli nyt takana ja oli shamppanjan aika. Edellisen kerran Vilpas oli kamppailemassa noususta SM-sarjaan 25 vuotta aiemmin eli vuonna 1971, mutta tappio Pispalan Tarmolle vesitti haaveet. Nyt nousu SM-sarjaan oli tosiasia ja sen tekivät seuraavat miehet: Olli Lehto, Mika Vesterinen, Ilpo Jalonen, Joni Tuominen, Sami Lähteenlahti, Esa Talviniemi, Olli Breilin, Teemu Lehtinen, Jouni Töyry, Mika Silen, Bernard Harris, Elliott Henderson (Johnny Melvin), valmentaja Tero Järvinen, joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen ja huoltaja Jari Aalto.   

 

Ilpo Jalonen oli Vilppaan kantavia voimia jo divarissa. Kuva kotiottelusta Hyvinkään Pontevaa vastaan Urheilutalolla kaudelta 1995-1996. Taustalla kuvassa Elliot Henderson sekä Olli Lehto. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Takamies Ilpo Jalonen valittiin I divisioonan vuoden pelaajaksi liiton päätösgaalassa Vierumäellä. Jalonen pelasi kauden läpi 19.7 pisteen keskiarvolla. Loppusarjassa Vilppaan parhaat pistemiehet olivat Elliott Henderson (28.7) ja Bernard Harris (22.2). Etenkin 44-vuotiaan Bernard Harrisin tärkeyttä nousussa ei voi vähätellä.

 

I divisioonan All Stars -viisikkoon valittiin Vilppaan Elliott Henderson ja Bernard Harris, PeKan Tyrone Boardley, Huiman Louis Bansk sekä SäyRin Thomas Wyatt. Kakkosviisikkoon mahtuivat Vilppaan Ilpo Jalonen, Huiman Tero Rantaniva, Korinokian Harri Setälä, Kelohongan Ville Suuraho sekä Porvoon Tarmon Mitro Mero.

SM-sarjassa palkittiin myös parhaita: vuoden pelaaja - Markku Larkio, LaNMKY, kehittynein - Jyri Lehtonen, HoNsU, kuudes pelaaja - Jari Raitanen, Honka, paras puolustaja - Greg Joyner, ToPo, tulokas - Pasi Riihelä, Nokia, valmentaja - Ari Tammivaara, LaNMKY. Mestaruuden vei ToPo, joka kaatoi finaaleissa Lahden NMKY:n.

 

Salon kaupunki sai Vilppaan nousun lisäksi toisenkin ilouutisen. Pitkään suunnitelmissa ollut liikuntahalli päätettiin rakentaa Salon ainutlaatuiseen urheilupuistoon ja toisena vaihtoehtona ollut kallion sisään suunniteltu halli jäi unholaan. Arvioitu hinta uudelle hallille oli 31,6 miljoonaa markkaa ja se tulisi valmistumaan Vilppaan ensimmäisen SM-sarjakauden aikana.

- Urheilupuisto on Salon käyntikortti ja olisi outoa, jos liikuntahalli sijoitettaisiin jonnekin muualle, perusteli kaupunginjohtaja Reijo Lindqvist rakennuspäätöstä. 

 

Pysy kanavalla, sillä seuraavassa osassa siirrytään Vilppaan ensimmäiseen kauteen SM-sarjassa. Mikä mies oli Tick Rogers? Mitä tapahtui pronssiottelussa? Kuka oli Scott Sparks?

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit