Uutiset & Artikkelit

29.04.2020 09:00
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20 vuotta Korisliigassa, osa 7

Syyskauden 1997 hienoin hetki koettiin Kisahallissa, kun Vilpas katkaisi jatkoaikavoitolla ToPon 48 ottelun voittoputken Gearge Byrdin ja Michael Jacksonin johdolla. Kuva SSS arkisto.

 

Osa 7: Vilpas katkaisi ToPon kahden vuoden voittoputken

 

Vilppaan toinen kausi SM-sarjassa ei saanut tuulta alleen missään vaiheessa. Avauskaudellaan sensaatiomaisesti mitalipeleihin edennyt Vilpas voitti syyskaudella 14 ottelustaan viisi ja kevätkauden 18 ottelusta voitollisia oli vain viisi. Joukkue ajautuikin keväällä putoamiskamppailuun ja sarjapaikka säilyi vasta viimeisten kierrosten ansiosta.

Joukkueen materiaali jäi liian kapeaksi etenkin hyökkäyspäässä ja tehot jakaantuivat lähinnä neljän pelaajaan varaan. Jenkeistä Michael Jackson osoittautui kovaksi hankinnaksi, sillä "kultahammas" oli SM-sarjan kolmanneksi kovin pistemies (26.8) ja levypallotilastoissa mies oli sarjan viides (12.4). Nyt edessä muistelua Vilppaan syyskaudesta.

 

Alku näytti vielä hyvältä, sillä SM-avaukseen Kupittaalle matkannut Vilpas aloitti sarjan 74-83 voitolla Piilosetista. Jackson riehui tehoin 34/16, Bernard Harris säesti 20 pisteellä ja juuri maahan saapunut George Byrd 14/7. Sami Lähteenlahti oli tärkeässä roolissa ryöstäen pallon neljästi kolmen viimeisen minuutin aikana.

 

Sami Lähteenlahti oli myös toisella kaudella Vilppaan aloittava pelintekijä. Kuva SSS arkisto.

 

Seuraavalla viikolla koripalloilevaa Suomea kohtasi suru-uutinen. Lahden Urheilukoulussa palvellut 20-vuotias suurlupaus Miska Alanko menehtyi auto-onnettomuudessa ja sen vuoksi Pyrintö-Pussihukat -ottelu siirrettiin toiseen ajankohtaan. 

Tero Järvisen ryhmän lento jatkui vielä toisen ottelun ajan, vaikka tappio suursuosikki ToPolle tulikin 73-77. Vilpas piinasi tuplamestaria pitkään, mutta hyytyi loppuhetkillä ja teki viimeiseen viiteen minuuttiin yhden ainoan korin. Sillä ei mestaria kaadeta.

- Huh huh, toivottavasti emme joudu enää tällä kaudella Saloon, huokaili helpottunut Aaron McCarthy pelin jälkeen.

 

Salolaisten lokakuu jatkui mollivoittoisesti, sillä takkiin tuli Korihailta (99-89, Jackson 37/17), FoKoPolta (92-94, Jackson 35/17) ja BC Nokialta (86-82, Jackson 31/9). Eli Jacksonia ei voinut suuremmin syyttää, sillä mies johti sarjan pistetilastoa (32.0) ja levypalloja (14.3). Osasyy tappioihin oli Bernard Harrisin murtunut pikkusormi, joka piti 47-vuotiaan konkarin sivussa kolmesta ottelusta. Tappioputki jatkui Honkaa vastaan (87-99) ja 26 pistettä lingonnut Roope Mäkelä kehui Jacksonia.

- "Laulajapoika" näyttää olevan maineensa veroinen mies. Salossa onnistutaan vuosi toisensa jälkeen jenkkivalinnoissa.

 

Michael Jackson oli alkukaudella SM-sarjan tehokkain pelaaja. Kuva SSS arkisto.

 

Marraskuun saldo oli lopulta kaksi voittoa ja kolme tappiota. Kauden toisessa Piiloset-voitossa (92-79) Olli Lehto ja Sami Lähteenlahti pimensivät toisella jaksolla 17-vuotiaan Teemu Rannikon ja kun Jackson (31/13) ja Byrd (18/19) hallitsivat korin alustaa, kauden toinen voitto oli tosiasia. 

Todellisen pommin Vilpas jysäytti sitten Helsingissä. Kaksi vuotta ja 48 ottelua tappiottomana Kisahallilla pelannut ToPo joutui nöyrtymään pistein 88-89. Jackson missasi lopussa molemmat vaparinsa, mutta haki niistä hyökkäyslevypallon ja pisti kulmasta hurjan heiton sisään. Edessä jatkoaika, jonka Vilpas hoiti kotiin Jacksonin (31/16) ja Ilpo Jalosen (22) ansioilla. 

- Tähän saakka olemme hävinneet ToPolle kaikki tiukat pelit, nyt voitontahtoa riitti loppuun saakka. Valmistauduimme peliin hyvin ja jopa katselimme ToPoa videolta, mitä emme ole ennen tehneet, iloitsi Järvinen.

Pelin jälkeen Ilta-Sanomien tenttiin joutui myös täydet 45 minuuttia paininut Jackson ja aiheena oli tietysti kuuluisa täyskaima.

- Isäni on suuri Michael Jackson fani, siitä tulee nimeni. Olen liian iso moonwalkiin. Oma musiikkisuosikki on Master P, lateli Michael toimittajalle neljä kultahammasta loistaen.

 

Syyskauden yksi positiivisimpia uutisia oli Ilpo Jalosen valinta marraskuun liigapelaajaksi ja sitä seurannut maajoukkuekutsu. Kuva SSS arkisto.

 

Voitto oli erityisen tärkeä loisto-ottelun pelanneelle Ilpo Jaloselle, sillä maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi valittu Aaron McCarthy lähetti Jaloselle kutsun maajoukkueleirille. Muut kutsutut olivat: Kari Hautala, Toni Ilmonen, Jussi Kumpulainen, Teemu Laine, Pekka Markkanen, Peter Muhonen, Roope Mäkelä, Antti Nikkilä, Teemu Rannikko, Tero Rantaniva, Pasi Riihelä, Mikko Sydänmaanlakka ja Jukka Toijala. 

 

Jatko oli sitten ToPo-huumassa vaikeaa. Korihait haki pisteet Urheilutalolta 74-83 Leon Morganin (34) johdolla ja FoKoPo oli kotonaan parempi 100-90. Duo Jackson (37) & Byrd (33) iski Vilppaan pisteistä peräti 70 ja Jalonen lähetettiin suihkuun kahdella teknisellä virheellä. Alamäki jatkui kotona BC Nokaa vastaan (73-90) ja etenkin väkivahvaa Anthony Cadea (25/15) ei saatu kuriin.

Vierailut pääkaupunkiseudulle kuitenkin sujuivat ja Vilpasta tituuleerattiin SM-sarjan Robin Hoodiksi: "Vilpas vie rikkailta ja antaa köyhille." Nyt saaliina oli Honka ja Ilpo Jalonen palkittiin ennen ottelua SM-sarjan marraskuun pelaajana. Surkeasti aloittanut Vilpas (18-2) nousi Erik Iltasen osumilla 77-80 voittoon .

- Kun saa tuntumaa isompiin ympyröihin niin mukavaltahan se tuntuu. Ei tässä mitään poppakonsteja esitetty, tuumi 17-vuotias Iltanen 15 pisteen ennätysillastaan. Jacksonille normit 34/15.

Stadilaisten kurittaminen jatkui vielä Urheilutalolla HNMKY:n kaaduttua 82-69, mutta joulutauolle lähdettiin tappiolla. Sarjajumbo Huima oli Äänekoskella parempi 99-82 ja eniten joululentoa tuntui odottavan 12 pisteeseen hyytynyt Jackson. Mies kivitti 24 heitostaan 18 harakoille eivätkä Byrd (27/14) ja Harris (23/12) pystyneet nostamaan Vilpasta voittoon. Louis Banksillä asenne oli kohdallaan, kuten tilastorivi kertoi: 24/13, 6 syöttöä, 6 riistoa.

- Olen tyytyväinen ja helpottunut. Viikko on ollut meille raskas, kun lehdissä on ollut kovaa tekstiä. Hyvin olemme paineet kestäneet eikä olla sorruttu sisäiseen syyttelyyn, iloitsi kokenut Markku Ranta.

 

Joulutauolle mentiin ToPon (13/1) johdolla, Kouvot (12/2) oli kakkosena ja Vilpas yhdeksäntenä (5/9). Michael Jackson hallitsi edelleen koritilastoa (29.7) ja oli Caden jälkeen kakkosena levyreissä (12.8). Molemmat amerikkalaiset lähtivät Floridaan joulunviettoon, sillä miesten kotipaikat sijaitsivat vain 150 kilometrin päässä toisistaan.

 

Kuva SSS arkisto.

 

Ilouutisia alolaisille tarjoiltiin urheilupuistossa, jonne oli nousemassa uusi ja uljas palloiluhalli. Joulukuussa sen valmiusaste oli 20% ja ennuste valmistumiselle oli syksy 1998. Hyvää kannatti odottaa!

 

Tästä jatketaan osassa 8 eli tulossa on kevätkausi 1998. Silloin Vilpas ajautui putoamisuhkan alle ja valmentaja Tero Järvisen palli alkoi heilua. Maaliskuussa riveissä nähtiin lisäksi yllättävä poistuminen. Kuka häipyi? Kuka oli Lorenzo Orr? Entä Gerard Arcement? Miksi Benkku Harris kukitettiin kauden päätteeksi? Pysykää vauhdissa mukana!  

 

Lue kaikki juttusarjan jutut

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit