Uutiset & Artikkelit

25.04.2020 14:47
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20 vuotta Korisliigassa, osa 6: Uusi kausi - kultahammasta ja jenkkivaihtoja

Osa 6: Uusi kausi - kultahammasta ja jenkkivaihtoja

 

Vilppaan toinen kausi SM-sarjassa alkoi kesällä 1997 positiivisella uutisella. Vilpas ja SalPa sopivat edustustasolla uudesta tehtäväjaosta nelivuotisella sopimuksella. Siinä päätettiin, että Vilpas ottaa vastuulleen mieskoripalloilun Salossa ja SalPa panostaa puolestaan naiskorikseen. Järkiliike, molemmin puolin.

 

Kuvassa Seppo Eskola & Keijo Poutiainen. Kuva SSS arkisto.

 

- Pyrimme tällä toimenpiteellä järkiperäistämään salolaista koripalloilua ja varmistamaan, ettei keskinäinen kilpailu tappaisi kokonaan toista seuraa ja sitä, ettemme tappele vuodesta toiseen samoista pelaajista, valotti SalPan koripallojaoston puheenjohtaja Seppo Eskola sopimuksen taustoja. SalPalle naiskorikseen panostaminen helpottui, koska Vartsalan Sauvan naislentopalloilijat joutuivat  luopumaan SM-sarjapaikastaan ja toimitilaa syntyi naispuolelle enemmän.

Ensimmäinen konkreettinen asia sopimuksesta oli B-poikien maajoukkuepelaajan Erik Iltasen siirtyminen Vilppaan paitaan. Valtakunnan tasolla alkukesän suurin uutinen oli haudan partaalla horjuneen Panttereiden pudottaminen SM-sarjasta ja uutena seurana mukaan otettiin Pekka Salmisen luotsaama Vantaan Pussihukat.

 

Vilppaassa valmentaja Tero Järvisen kanssa sorvattiin nopeasti jatkosopimus ja kun 47-vuotias Bernard Harris pisti nimensä sopimukseen, tärkein kotimainen jatko oli varmistettu. Joukkueen runko säilyi lähes entisellään, sillä kokoonpanossa nähtiin Erik Iltasen lisäksi avauskauden pelaajista Olli Lehto, Mika Vesterinen, Ilpo Jalonen, Sami Lähteenlahti, Esa Talviniemi, Olli Breilin ja Jouni Töyry. Haussa oli lisäksi kaksi amerikkalaispelaajaa viime kauden tapaan.

 

14 joukkueen SM-sarjaa pelattiin edelleen kahdessa lohkossa, mutta sarjataulukossa kaikki olivat yhdessä. Kaudelle oli vain yksi suosikki - kaksinkertainen mestari Torpan Pojat. Kurk Lee ja James Gatewood jatkoivat kolmatta kauttaan Aaron McCarthyn alaisuudessa, samoin Klinga, Markkanen, Joyner, Hautala... Kun vielä Saku Pehkonen palasi Belgiasta ryhmään, mikäs siinä oli porskutellessa. Kovimmat haastajat olivat Gordon Herbertin Honka ja Risto Piiparin Kouvot. 

Gerald Leen ura SM-tasolla päättyi 12 556 pisteeseen ja Kotkasta virta vei Kouvolaan Larry Poundsin ja Pertti Marttilan. ToPo pelasi myös Euroopan Cupia ja LaNMKY Korac-cupia. SM-sarjaseurat valitsivat hallitukseensa Markku Vilkin (Lahti), Kimmo Honkavaaran (HNMKY), Hannu Koiviston (KTP) ja Heikki Walan (Uki) ja sen tehtävänä oli organisoida SM-sarjasta itsenäinen, toiminnallinen ja taloudellinen tulosyksikkö Koripalloliiton sisälle. 

SM-runkosarjan (32 kierrosta) kahdeksan parasta selviytyisi pudotuspeleihin ja kaksi heikointa karsisi paikastaan kahden parhaan I divisioonan joukkueen kanssa.

 

Salossa alkoi tietenkin jenkkien rekrytointi. Avauskauden jenkeistä Tick Rogers oli saanut sopimuksen Kroatiaan ja James Dockery jatkoi Suomi-uraansa Turun Piilosetin riveissä. Ensimmäinen sopimus sorvattiin elokuussa 196-senttisen Jon Gainesin kanssa. Cal State Bakersfieldin kasvatti tiedettiin kovaksi kolmostykiksi yliopistossaan (48%). Toinen sainaus oli 198-senttinen Michael Jackson, joka pelasi yliopistokorista samassa koulussa kuin Gaines. Kyse ei ollut tietenkään siitä tunnetummasta kaimasta eli "popin kuninkaasta", vaan Salon katukuvaan pöllähti kultahampainen Scottie Pippen -fani. Kummallakin oli sopimuksessa kuukauden koeaika. 

 

John Gaines. Kuva SSS arkisto.

 

Jacksonin ensimmäisestä hakumatkasta Helsinki-Vantaalle tuli kuitenkin hutireissu, sillä Latvian Riikassa kokeella ollut Jackson ei ollut sovitusti koneessa. Syykin selvisi nopeasti. Riikan lentokentälle matkalla ollut taksi ajoi kolarin ja Jackson missasi lentonsa. Seuraavana päivänä Jackson nähtiin jo Urheilutalolla tositoimissa.

- Harjoituksissa on pientä laulunluritusta kuultu, kommentoi Ilpo Jalonen uudesta "kultakurkusta".

 

Michael Jackson. Kuva SSS arkisto.

 

Ensimmäiset pelinsä Vilpas pelasi Nokian turnauksessa ja aloitti kolmella voitolla Pussihukkia, Huimaa ja BC Nokiaa vastaan. Gaines teki tehot 23/5, 23/6 ja 25/3, Jackson 20/15, 29/20 ja 31/20. Kolmipäiväisen turnauksen finaalissa tuli tappio Högfors Teamille ilman nilkkavaivaista Gainesia, Jackson urakoi 24/16.

Iso pyörä lähti sen jälkeen pyörimään ja seuraavalla viikolla Saloon saapui kolmas kokelas, 205-senttinen Mark Hutton Auburnin yliopistosta. Hutton oli pelannut jo IBA:ssa ja Hong Kongissa (28/16, MVP, vuoden puolustuspelaaja).

- Testaamme kaikkia yhtäaikaisesti reilut kaksi viikkoa ja yksi heistä joutuu jättämään joukkueen TUL:n lopputurnauksen jälkeen. Hutton vaikuttaa olevan mahtava blokkimies, seurasta kommentoitiin.

 

Mark Hutton. Kuva SSS arkisto.

 

Ensimmäisen kerran kolmikko pelasi yhdessä Urheilutalolla FoKoPoa vastaan. Jackson (29/14) vahvisti asemiaan ja Gaines (28/8) otti niskalenkin Huttonista (14/2). Päätös kypsyi seurassa nopeammin kuin oli tarkoitus, sillä Hutton osoittautui täydelliseksi flopiksi.

- Kaveri oli ihan pelle! Huttonin asenne oli pahasti pielessä ja hän oli ilmeisesti tullut vaan vilkaisemaan Eurooppaa, rapakuntoisena ja jalkavaivaisena, puhisi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen pettyneenä.

Tuohon aikaan ei pelaajia testattu harjoituskaudella ja Hutton olisi tuskin läpäissytkään testiä. Siksi outoa miehen touhu oli, että veressä taisi virrata muutakin kuin pelkkää AB-verta... No, onneksi levottoman miehen visiitti jäi lyhyeksi. 

 

Jacksonin (24+29) ja Gainesin (19+21) sopimukset sinetöitiin heti TUL:n mestaruusturnauksen jälkeen ja edessä oli vielä Suomen cupin ensimmäinen kierros ennen SM-sarjan avausta. Cupia pelattiin otteluparein ja Vilpas kohtasi Piilosetin vieraissa ja kotona.

Piiloset oli Kupittaalla parempi 92-86 (Harris 31, Jackson 25, Gaines 4) ja kun Vilpas voitti Salossa vain 89-86 (Jackson 27, Jalonen 26, Gaines 10), Vilppaan tie nousi heti pystyyn. 

Jatkopaikka oli hanskassa vielä 16 sekuntia ennen loppua, mutta Teemu Rannikon viime sekuntien NBA-kolmosella Piiloset oli yhteistuloksessa kolme pistettä parempi. Toinen ratkaisija oli James Dockery (22/19) eli oma koira puraisi kipeästi. Puolustuksessa laiskalle Jon Gainesille cupin ottelu oli viimeinen Vilppaan paidassa. Puolitoista kuukautta Salossa eivät lopulta vakuuttaneet seurajohtoa.

- Haemme Gainesia aktiivisempaa ja monipuolisempaa pelaajaa. Tämän viikon listoilla on liikkunut 11 kandidaatin nimet, totesi Tero Järvinen.

Palapelin viimeinen palanen lohsahti paikoilleen vasta sarja-avausviikolla ja Saloon saapui numeron 54 tossuissa 203-senttinen George Byrd, mies Benkku Harrisin omasta yliopistosta, Virginia Commonwealthista.

- Jackson on yleispelaaja, joka viihtyy myös korinaluskamppailuissa. Byrd on taas selkeä sisäpelaaja, jollainen sopii joukkueeseen mainiosti, totesi Järvinen SM-avauksen aattona.

 

George Byrd ja 54:n pelitossu. Kuva SSS arkisto

 

Tästä jatketaan osassa 7. Miten päättyi avausottelu Kupittaalla? Mikä mies oli Michael Jackson? Mitä tapahtui Kisahallissa 23.11.1997? Pysykää kanavalla... 

 

 

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit