Uutiset & Artikkelit

22.04.2020 17:07
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20 vuotta Korisliigassa, osa 5

Vilppaan ja ToPon välierämatsia seurasi Salon Urheilutalolla 900 katsojaa. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Osa 5: KTP nurin kolmesti - Vilppaan kausi päättyi neljänteen sijaan

 

Vilppan ensimmäinen kausi SM-sarjassa päättyi alkusarjan osalta upeasti. Joukkue pelasi hienon kevätkauden, voitti seitsemästä viimeisestä pelistään viisi ja kiilasi kaikkien yllätykseksi länsilohkon kolmoseksi. Puolivälierissä vastaan asettui itälohkon kakkonen KTP ja se otettiin Salossa vastaan hyvillä mielin. Runkosarjassa voitot menivät 1-1 ja lisäksi Kotkan hidas pelityyli sopi salolaisille ja sen materiaali oli kapeampi kuin vuosiin.

 

Puolivälieräsarja aloitettiin maaliskuun 27. päivä Kotkan Karhuvuoressa ja ottelu ennakoi vahvasti, mitä on tulossa. Vilpas johti puoliajalla 40-44, mutta toisella puoliajalla Kotka hivuttautui johtoon. James Dockery teloi kyynärpäällään Olli Breilinin sairaalaan tikattavaksi, mutta se taisikin olla Vilppaan pelastus. Valmentaja Järvinen kaivoi penkiltä kentälle Olli Lehdon, joka pisti heti kolme kolmosta pussin pohjalle ja siivitti 15 pisteellään viikingit 79-83 yllätysvoittoon.

- Ei Lehto kuulunut niihin miehiin, joita piti erityisesti jahdata. Siellä oli paljon muita vahdittavia, myönsi KTP:n joukkueenjohtaja Jorma Bruce pelin jälkeen.

- Vaikka Lehto heittikin kolmosensa yltiöpäisesti, ei sillä ollut nyt väliä. Silloin saa yrittää, kun suma on päällä, totesi puolestaan Järvinen ratkaisijastaan. Tick Rogers nakutti tutut 29 pistettä ja muut tärkeät lenkit olivat Ilpo Jalonen (14) ja James Dockery (13/10).

Olli Lehto nousi puolivälierien avausmatsin sankariksi. 

 

Kahta päivää myöhemmin sarjaa jatkettiin täpötäydellä Urheilutalolla 880 katsojan edessä. Tick Rogers oli täysin pitelemätön ja takamies veti täydet 40 minuuttia tehoilla 35/6. Vilppaan 91-84 voittoon päättyneessä ottelussa Ilpo Jalonen heitti 18 pinnaa, Dockery 13/11, Bernard Harris 12 ja tikit päässä pelannut Breilin 6. Kotka oli täysin Darrin Fowlkesin (33) ja Jari Vekkilän (26) varassa.

 

Kuvassa raamikkaat pelaajat KTP:n Markus Myllylä ja Vilppaan Olli Breilin taistelevat pallosta Urheilutalolla pelatussa 2.puolivälierässä. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Tiukassa tahdissa mentiin ja Järvisen joukot rantautuivat taas kahden päivän päästä Karhuvuoreen. Tällä kertaa joukkue oli saanut tuekseen bussilastillisen kannattajia, jotka yrittivät pistää kampoihin Karhuvuoreen ahtautuneille 1694 katsojalle. Sarja oli nyt kaikkien yllätykseksi katkolla.

Supervaarallinen Rogers joutui heti virhevaikeuksiin ja nappasi neljännen virheensä jo ensimmäisen puoliajan puolivälissä. Ei kuitenkaan hätää, sillä isoihin saappaisiin astui Ilpo Jalonen, joka rankaisi kolmosillaan ja ajoillaan Kotkaa puoliaikaan mennessä 17 pisteellä. Rogers sai viidennen virheensä seitsemän minuuttia ennen loppua Vilppaan johaessa 61-68 ja loppuminuutit olivat tuskaa. 

Dockeryn sutiessa muutaman huonon kaukoheiton Jari Vekkilä tasoitti pelin 77-77 parikymmentä sekuntia ennen summeria ja Karhuvuori kiehui. Viimeinen hyökkäys pelattiin Benkku Harrisille, joka otti neljä sekuntia ennen päätöstä hypärin neljästä metristä - ja sisään!

- Tunsin heti kun pallo lähti kädestä, että sisään se menee. Jarkko Tuomala yritti kalastaa siitä hyökkääjän virhettä ja joutui siksi pois puolustusasemasta, kommentoi Harris voittoheittoaan.

Rogers ja Jalonen kurittivat molemmat Kotkaa 24 pisteellä, Dockery teki 12/13 ja sankari Harris 13. Vilppaan kannattajat tekivät Karhuvuoren pihalle komean kunniakujan, jota pitkin illan sankarit marssivat bussiin ja iloiselle kotimatkalle.

- Pettymys on suuri, vaikka tiedettiin että Saloa pitää kunnioittaa. Uskoimme, että selviämme vielä jatkoon. Rogers ja Jalonen pystyivät koviin suorituksiin ja Salo pelasi kuin me alkukaudesta. Loppukausi meni meiltä pakonomaiseksi ja väkinäiseksi, ihmetteli kaiken kokenut Kari Liimo.

 

Kun samaan aikaan ToPo voitti kolmannen kerran Lahden NMKY:n, ensimmäinen välieräpari oli selvillä. Kouvot pudotti UU-Korihait suoraan 3-0, joten ainoa kysymysmerkki oli enää kumpi jatkaa, Honka vai HNMKY. Ja Gordon Herbertin Honkahan sen neljännen paikan lopulta vei. Vilpas oli nyt voittanut kymmenestä viime pelistään kahdeksan, mutta eurokenttiä kiertäneen ToPon kovuus ja ylivoima tiedettiin. Coach Järvinen oli silti luottavainen.

- ToPo motivoi. Meillä ei ole paineita ja voidaan lähteä riskilläkin pelaamaan. Todennäköisesti ToPolla on motivaatiovaikeuksia, sillä Kari-Pekka Klingakin sanoi että on vaikea mennä Real Madridin jälkeen Saloon pelaamaan. Pelaajat ovat valmiita vaikka millaisiin ihmetekoihin! muistutti kolmatta kauttaan Vilpasta luotsannut Järvinen.

 

Tero Järvinen oli luotsannut kaikkien yllätykseksi sarjanousija Vilppaan jo välieriin asti. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Runkosarjassa vain kolmesti hävinnyt ToPo oli pelottavan kova, mutta rankka ohjelma tasoitti puntteja hieman. Esimerkiksi Pekka Markkaselle SM-sarjan, Eurocupin ja maajoukkueen ottelut kasvattivat kauden pelimäärän 80 otteluun. Ja vaikka Vilpas hävisi kaikki runkosarjan pelit Torpalle, pienin tappio oli vain kuusi pistettä. 

Ennakkoon mielenkiintoisimmat taisteluparit tulisivat olemaan Tick Rogers - Kurk Lee, Ilpo Jalonen - Kari-Pekka Klinga, Benkku Harris - Pekka Markkanen ja James Dockery - James Gatewood. ToPo antoi tasoitusta, koska Kurk Leen treenissä saama nilkkavamma piti miehen sivussa.

 

Takakentän mestarin poissaoloa ei kuitenkaan huomannut Kisahallissa, siksi ylivoimainen ToPo oli alusta lähtien. Se voitti avauspelin 106-75 ja pääsyy murskavoittoon oli 34 pistettä murjonut James Gatewood. Vilppaan tilannetta ei helpottanut Tick Rogersin kiukuttelu ja turhautuminen Kari Hautalan tiukassa vartioinnissa ja se johti ulosajoon viime minuuteilla. Tuomaria ei kannata heittää pallolla!

- Turpaan tuli että soi. Nyt ei saatu yhtään helppoa koria eikä päästy nopeisiin hyökkäyksiin, harmitteli Järvinen.

 

Sarja jatkui Urheilutalolla 900 katsojan edessä ja ToPo jatkoi ilman nilkkavammaista Leetä. Rogers oli mukana seuran maksettua tuhannen markan sakot, mutta se ei pelastanut kauden yllättäjäjoukkuetta. Vilpas johti parhaimmillaan 40-32, mutta rutinoitunut ToPo voitti lopulta 81-92 ja kotijoukkuetta pitivät pystyssä tutut nimet: Rogers 22, Jalonen 19, Harris 17 ja Dockery 14/18. Vieraista Gatewood upotti 23, Greg Joyner 18 ja Klinga 17.

 

Tick Rogersin ajoa yrittävät pysäyttää 2.välierässä Pekka Markkanen ja James Gatewood. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

- Asennetta sekä yritystä löytyi. Loistavaa levypallopelaamista Dockeryltä ja koko joukkueelta. On hienoa, että omat kasvatit pystyvät hassuttamaan tulevia mestareita tuolla tavalla, suitsutti Järvinen.

 

Kolmas ja viimeinen peli pelattiin taas Kisahallissa. Vilpas joutui taistoon ilman pohjevammaista Harrisia ja ToPo karkasi jo turvalliseen 70-49 johtoon. Sitten McCarthy heitti vaihtomiehensä kentälle ja mitä, mitä.... matsi ei ollutkaan vielä ohi. Jenkkivalmentajan oli pakko ottaa aikalisä vajaat neljä minuuttia ennen loppua ja pistää aloitusviisikko takaisin kehiin. Se pelasti Torpan ja kotijoukkue viiletti finaaleihin 85-77 voitolla.

- Otan täyden vastuun Vilppaan kovasta kiristä. Luulin, että kakkosviisikko pystyy hoitamaan pelin kotiin 21 pisteen johtoasemassa. Se oli kuitenkin virhearvio. Onnittelen Vilpasta hienosta välieräsarjasta, totesi McCarthy.

Tick Rogers oli kentän kuningas tehoin 37/10, mutta Dockery (5/11) hyytyi pahasti ToPon isojen miesten puristuksessa. 

- No ainakin näytimme, että olemme parempia kuin ToPon penkki, virnisti Tero Järvinen.

 

ToPo oli liian kova pala Vilppaalle ja joukkue marssi finaaleihin valmentaja Aaron McCarthyn johdolla. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Toisessa välieräsarjassa Kouvot nousi 1-2 tilanteesta finaaliin. SM-karsintasarja oli myös saatu päätökseen ja Piiloset sekä Kisa Nokia säilyttivät paikkansa 14 joukkueseen kaventuvassa pääsarjassa. Forssan Alku ja HoNsU putosivat divariin ja siellä jatkoivat myös Joensuun Kataja sekä Pussihukat.

Edessä oli enää kauden viimeinen ottelu ja pronssimitalien kohtalo ratkaistiin Tapiolan Hongan kotikentällä paremman sarjasijoituksen perusteella. Ottelusta muodostui täydellinen farssi. Syömähammas Tick Rogers väänsi nilkkansa nurin heti toisella minuutilla ja Honka viipaloi salolaiset siivuiksi murskaluvuin 124-72.

 

Ikävä näky Vilppaan kannalta, kun paras pistemies ja loistavan kauden pelannut Tick Rogers makaa kentänpinnassa. Kuva pronssiottelusta Tapiolan Honkaa vastaan.

 

Pronssipelin tehot jakaantuvat seuraavasti: Olli Lehto 10/2, Mika Vesterinen 6/1, Ilpo Jalonen 8/1, Joni Tuominen 2/0, Sami Lähteenlahti 6/1, Esa Talviniemi 5/1, Olli Breilin 1/2, James Dockery 17/15, Bernard Harris 17/1.

- Hyvä kausi, huono lopetus. Ehkä mukana oli ylilatautumista ja kaikki latistui, kun Tick  loukkaantui, mietti Järvinen.   

 

Joka tapauksessa kausi oli menestys ja Vilpas oli sytyttänyt korisbuumin Saloon. Joukkue pelasi hienon kevätkauden ja erityisesti ulkomaalaisvalinnat osuivat nappiin. 

-  Tick Rogers pelasi kaudella 43 ottelua: 37:05 minuuttia, 26.3 pistettä, 7.2 levypalloa, 2.9 syöttöä, 2.4 riistoa ja viihtyi vapariviivalla peräti 313 kertaa.

- James Dockery pelasi 39 ottelua: 36:52 minuuttia, 19.4 pistettä, 12.2 levypalloa joista 4.0 hyökkäyspäästä.

- Bernard Harris pelasi suomalaisena 34:46 minuuttia, 19.4 pistettä, 5.5 levypalloa ja kolmoset upposivat 44.6%.

- vuoden tulokkaaksi valittu Ilpo Jalonen pelasi 29:20 minuuttia, 15.8 pistettä, 1.5 levypalloa ja kolmosprosentti 45.1%.

- En osannut aivan tällaista odottaa.  Ehkä vastustajat eivät osanneet varoa ensikertalaista ja puolustus jäi vajaatehoiseksi, vähätteli Ilpo Jalonen valintaansa.

Vilppaan tilastot kaudelta 1996-1997

 

Pantteripatsas matkasi odotetusti Helsinkiin, kun ToPo voitti finaaleissa Kouvot suoraan 3-0. Mestaruus oli seuralle toinen peräkkäinen ja kaikkiaan kahdeksas. Se ei hävinnyt pudotuspeleissä kertaakaan ja voitti 18 ottelua putkeen.

 

Kuva Basket.fi

 

- Kyllä tämä oli paras joukkue, missä olen pelannut. Materiaalimme oli ylivertainen muihin verrattuna, pohti viidettä mestaruttaan juhlinut Kari-Pekka Klinga.

 

Loppuun vielä Koripalloliiton valinnat: vuoden pelaaja Mika-Matti Tahvanainen/New Wave, ulkomaalaisvahvistus Kurk Lee/ToPo, valmentaja Aaron McCarthy/ToPo, tulokas Ilpo Jalonen/Vilpas, puolustuspelaaja Greg Joyner/ToPo, kehittynein Pasi Riihelä/Kouvot, kuudes pelaaja Mika Luukkanen/ToPo, tuomari Jorma Ovaska.

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Entäs Vilppaan toinen kausi SM-sarjassa? Vaikeaa oli, mutta siihen palataan myöhemmin. Muutama teaseri toki täytyy heittää eli mitä ihmettä teki "popin kuningas" Salon Urheilutalolla? Kuka häipyi riveistä kesken kauden?

 

Lue kaikki juttusarjan jutut

 

-----------------------------------------------------

 

Vilppaan kausikortit kaudelle 2020-2021 nyt myynnissä!

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit