Uutiset & Artikkelit

19.04.2020 10:55
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20 vuotta Korisliigassa, osa 4

Ilpo Jalonen nousi jo ensimmäisellä kaudella SM-sarjan kovimpien kotimaisten pelaajien joukkoon. Jalosen tilastot runkosarjassa olivat 15,8 pistettä ja 2,2 syöttöä. Suomalaisten pistetilastossa Jalonen oli 6.sijalla. Kuvassa Jarno Nikula ja Ilpo Jalonen. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Ilpo Jalosen 37 pisteen suonenveto ja sensaatiomainen eteneminen pudotuspeleihin

 

Vilppaan tarina SM-sarjassa jatkuu. Eletään marraskuun loppua 1996 ja pelit jatkuvat tiuhalla tahdilla. Viisi ensimmäistä otteluaan hävinneen Vilppaan kurssi oli kääntynyt James Dockeryn tulon myötä ja toiveet neljän parhaan joukkoon pääsystä nousivat Salossa. Korisbuumi oli kaupungissa hurja ja siitä kertoi vuoden 1996 Salon parhaiden valintatilaisuus. Bernard Harris valittiin ensimmäisenä koripalloilijana Salon ykköseksi, kakkossija meni Ilpo Jaloselle, Vilpas oli vuoden joukkue ja Tero Järvinen pytytettiin vuoden valmentajana.

 

Salon TOP-10 näytti seuraavalta: 1) Bernard Harris/Vilpas, 2) Ilpo Jalonen/Vilpas, 3) Riku Vanhanen/Viesti, 4) Jukka Koivunen/Karate-klubi, 5) Eerik Breilin/Viesti, 6) Harri Koistinen/SalPa, 7) Mervi Sirkiä/Salon Voimailijat, 8) Sami Lähteenlahti/Vilpas, 9) Sami Keskimäki-Tiina Toyoki/Swivel, 10) Ilkka Landen-Eero Anjalin/SP.   

 

SM-sarjassa Bernard Harrisin vire ei näyttänyt laantumisen merkkejä, päinvastoin. Mestarisuosikki ToPoa vastaan (tappio 112-93) 46-vuotias ikäpresidentti murjoi 30 pistettä ja kotivoitossa Kisa Nokiasta 39.

- Komea esitys kokeneelta mieheltä. Harrisin heitto putosi pussiin, vaikka yritimme puolustaa häntä kaikilla mahdollisilla keinoilla, puhisi Nokian valmentaja Jarkki Laitinen. Ja Benkun heittolupa oli vihreällä, sillä vaparit upposivat 4/4, kakkoset 7/8 ja kolmoset 8/13.

Seuraavaksi sarjajumbo Alku kaatui Forssassa 85-90 Tick Rogersin 35 pisteellä, mutta Kotkasta tuli kauden yhdeksäs tappio Kari Liimon KTP:ltä ja heti perään Lahden NMKY haki pinnat Urheilutalolta Sami Melasniemen hurjalla heittopelillä (32 pistettä, kolmoset 8/9). 

Hienosti sarjan aloittanut Äänekosken Huima joutui taipumaan kauden ensimmäiseen kotitappioonsa, kun Vilpas viiletti 91-94 voitton Rogersin (26) ja Dockeryn (25/15) johdolla. Olli Breilin puolusti Louis Banksin pimentoon, Ilpo Jalonen heitti 18 pinnaa ja Vilpas lähti joulutauolle länsilohkon viidenneltä sijalta (seitsemän voittoa, kymmenen tappiota). Ihan ok tulos.

 

Itälohkosta pudotuspeliviivan yläpuolella olivat Kouvot (13/4), KTP (12/5), Huima (11/6) ja kauden yllättäjä Pyrbasket (9/8). HoNsU:n kausi oli vaikea ja karsintasarja kolkutti jo nyt ovella. Kotimainen kaarti oli mitä oli, Herbert Crook sai paremman sopimuksen Luxemburgista ja toinen jenkki Jesse Ratliff ei palannut joululomalta lainkaan. Liikehdintää tapahtui myös muualla. Forssan Alun kippari Mikko Lujasmaa jätti joukkueensa opiskelukiireidensä vuoksi ja itälohkon kärkijoukkue Kouvot iloitsi puolestaan Mikko Sydänmaanlakan paluusta yli vuoden takaisen jalkavamman takia.

 

Länsilohkossa ToPo (15/1) oli hävinnyt vain yhden pelin syyskaudella ja Honka (12/5) oli selkeä kakkonen. UU-Korihait (9/8) oli vielä kolmantena, mutta taustoilla lainehti. Gordon Herbert sai kenkää ja tilalle astui Heikki Wala. Lohkon hännillä Forssan Alun (1/15) taival oli täynnä tuskaa eikä Timo Hakamaan kengissä ollut helppoa.

"Jammu" Dockery lähti joulunviettoon Cincinnatiin, mutta Tick Rogers vietti suomalaista joulua Saloon saapuneen tyttöystävänsä kanssa.

 

Tick Rogers vietti joulun Salossa.

 

- Saimme seuralta pienen joulukuusen ja joulu sujuu mukavasti jouluruuan ja Selinan kanssa. Suomen kylmyys ei ole ollut ongelma. Viime joulun vietin Alaskassa ja kotona Kentuckyssä meillä on myös lunta, kertoi kovilla tehoilla syksyn pelannut Rogers.

Kevätkausi alkoi surkean HoNsUn vieraana 100-120 voitolla. Rogers heitti 36, Harris 28, Jalonen 19 sekä Dockery 18 pistettä ja Jouni Töyry avasi SM-sarjan pistetilinsä kolmosellaan. Kolmas peräkkäinen voitto irtosi Urheilutalolta Pyrbasketista 124-114. Parhaat pistemiehet olivat Rogers 34, Jalonen 30, Harris 24 ja Olli Lehto heitti SM-sarjaennätyksensä 17 pistettä. 

Viikinkien meno katkesi vasta omalla Urheilutalolla, jossa HNMKY oli parempi 96-115 ja toinen tappio tuli heti perään Kouvolasta Jukka Toijalan (35) hurjan kolmosshown avustamana. Toijala iski avauspuoliskolla peräti kahdeksan kolmosta Vilppaan naruihin.

New Wave Panthers piti Vilpasta tiukilla Chris Collinsin (41) ja Gerry Besselinkin (34) voimin, mutta Vilpas vastasi kolmikolla Dockery (30), Harris (29) ja Rogers (26) ja pisteet jäivät Saloon 115-108. Tappion vuoro oli sitten Lahdessa, kun Namika karkasi Tommi Lankin 28 pisteellä 90-81 kotivoittoon.

Seuraavaksi Vilpas kaatoi Perniöntiellä KTP:n 100-87 ja nousi tasapisteissä Korihaiden kanssa pudotuspeliviivalle.

- Tällaiset ottelut tarvitsevat sankareita ja sellaiseksi nousi tänään Ilpo Jalonen (20), totesi peräti viisi vapaapäivää pelaajilleen antanut Tero Järvinen. 

 

SM-sarja oli 16 joukkueeseen kasvatuksesta huolimatta osoittautunut hyväksi sarjaksi ja etenkin sarjanousijat Huima ja Vilpas olivat selvinneet kuivin jaloin debyyttikaudestaan. Vilppaan ongelmaksi muodostui puolustuspään vuotaminen, sillä sadan pisteen ottelut vastustajille eivät olleet harvinaisuuksia. Siksi kolmikon Rogers-Harris-Dockery piti onnistua illasta iltaan.

 

Sami Lähteenlahti pyöritti avauskaudella Vilppaan peliä mallikkaasti. Allu jakeli runkosarjan päätösottelussa peräti 10 koriinjohtanutta syöttöä. Kuvassa pallosta taistelemassa Allun kanssa HNMKY:n Ray Ailus. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Espoossa panokset kovenivat ja länsilohkon kakkossija ei tyydyttänyt Hongan manageria Paavo Koskivaaraa. Kenkää saivat samalla ovenavauksella valmentaja Pekka Eklund sekä molemmat jenkit Kirk Ford ja Godfrey Thompson.

- Fordin ja Thompsonin esityksiin en ole ollut missään vaiheessa tyytyväinen ja Eklundilla on liikaa kiireitä, sillä hänet on valittu Espoon liikuntalautakuntaan, kuittasi Koskivaara.

Tilalle manageri-Paavo palkkasi Korihaista potkut saaneen Gordon Herbertin ja korin alle voimaa toivat 25-senttinen Daniel Watts ja 203-senttinen Kanadan maajoukkueen ykkössentteri Michael Meeks. Pitkään kotimaisilla vääntänyt HoNsU sai helpotusta, kun se palkkasi Chad McLendonin ja Jerome Scottin Australian liigasta. 

Myös Kouvolassa vaihdettiin miestä. Laiskuudesta syytetty Andre Tate sai lentolipun kouraan ja tilalle Timo Nieminen roudasi rookien Mississippi Statesta, kaksimetrisen Marcus Grantin. Jälkikäteen ei ollenkaan huono veto, sillä Grantin kohdalla ei olla Suomessa menty kertaakaan vikaan. Liiton ulkomaalaisvahvistus -tittelin mies saavutti 1999-2000 Lahdessa, 2002-2003 Hongassa ja 2003-2004 Kouvoissa.

 

Kaudella pelattiin myös koripalloilun All Stars -tapahtuma Kouvolassa. Idän joukkueeseen valittiin: Jukka Toijala/Kouvot, Marcus Norris/Pyrbasket, Jari Vekkilä/KTP, Pasi Riihelä/Kouvot, Louis Banks/Huima, Sami Laaksonen/Kouvot, Harry Harrison/Huima, Lewis Preston/LaNMKY, Peter Muhonen/HNMKY, valmentajana Timo Nieminen/Kouvot.

Lännen ryhmässä pelasivat: Ron Rutland/Nokia, Kari-Pekka Klinga/ToPo, Aleksi Wuorenjuuri/Honka, Tick Rogers/Vilpas, Kurk Lee/ToPo, Roope Mäkelä/Honka, James Dockery/Vilpas, Eric Cuthrell/FoKoPo, James Gatewood/ToPo, Jay Webb/Nokia, valmentajana Aaron McCarthty/ToPo.

Vilppaasta donkkikisaan osallistui James Dockery, mutta voiton vei kolmen maassa makaavan miehen yli hypännyt Pyrbasketin Marlow Talley. Kolmoskisassa Bernard Harris oli kakkonen Huiman Jouni Määttäsen jälkeen. Itse ottelussa Länsi riepotteli Itää 137-110.           

 

Kymeenlaakson viihdepläjäyksen jälkeen itälohkon jumbo HoNsU kaatui Salossa helposti 110-92 (Rogers 34). Tämä ottelu nyt nähtävillä Vilppaan Youtube -kanavalla

 

Pudotuspeliviiva jäi ensi kertaa taakse 81-86 vierasvoitolla Pyrbasketista. Rogersin 32 ja Dockeryn 30 pistettä eivät tulleet yllätyksinä, mutta ratkaisija löytyi tällä kertaa penkiltä.

- Olli sanoi puoliajalla, että pallo vaan mulle, mää oon kuumana, muisteli Tero Järvinen.

- Mies teki Salossa meitä vastaan 17 pistettä ja nyt 16. Vilpas ansaitsi voittonsa ja onnea heille tuleviin pudotuspeleihin, toivotti puolestaan Ilpo Rantanen.

Ja kysehän oli 13. kauttaan Vilppaan edustusjoukkueessa pelaavasta Olli "Opa" Lehdosta.

 

Pleijariviivan yläpuolelle noussut Vilpas pelasi omia pudotuspelejään jo nyt ja jokaisella pelillä oli merkitystä. Siksi neljän ottelun tappioputki ei näyttänyt hyvältä. Kouvot voitti Salossa 99-113 (Troy Smith 44), New Wave kotonaan 113-100, Huima Salossa 84-112 ja Honka Espoossa 110-99. Länsilohkon tilanne oli kihara, sillä pelejä oli jäljellä kuusi ja yksi kolmikosta Korihait-Vilpas-Kisa Nokia putoaisi ulos pleijareista.

Sonique Nixon korvasi Kotkassa kauden mittaan hiipuneen Chris Alexanderin ja Forssan Alku yllätti palkkaamalla loppukaudeksi legendaarisen Larry Poundsin (43).

 

Vilppaan kilpajuoksu pudotuspelipaikasta helpottui 125-113 voitolla UU-Korihaista. Rogers tykitti huikeat 38 pinnaa ja hyvää tukea antoivat reisivammasta parantunut Harris 30, Dockery 20 ja Jalonen 22. Lisää toivoa antoi 110-101 voitto FoKoPosta.

- Yritimme pysäyttää Ilpo Jalosen jo jenkkienkin voimin, mutta turhaan. Loistava, kertakaikkiaan loistava suoritus Ilpolta, kehaisi valmentaja Aki Selkee 37 pistettä säkittännestä Jalosesta. Kerrataan vielä, miten ennätysluvut syntyivät: kakkoset 6/6, kolmoset 4/5 ja vaparit 13/14. Huh huh ja siinä jäi Rogersin 35 pistettäkin hieman unohduksiin!

 

Kuvassa Samu Lang (HonSu) ja Ilpo Jalonen. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Nyt Vilpasta voi onnitella ainakin sarjapaikasta, mutta ajatukset oli toki aivan muualla. Tick Rogers näytti Turussa jälleen kerran, miksi hän oli painonsa arvoinen kultaa Vilppaalle. Hyvän avauspuoliajan (39-52) jälkeen Rogers iski yksinään Vilppaan ensimmäiset 21 pistettä ja kasasi koko otteluun muikeat 39 pinnaa.

ToPo oli vieläkin liian kova, mutta Vilpas kaatui Urheilutalolla saappaat jalassa 92-98. Toisen jakson sankari oli 20 pistettä 20 minuutissa tehnyt Jalonen ja Kari-Pekka Klinga jäi 17 pisteellään vain neljän pisteen päähän 10 000 pisteen merkkipaalusta. Vilppaan play-offpaikka olisi edelleen yhden voiton päässä ja jäljellä oli kaksi peliä.

 

Ensimmäinen paikka varmistukseen oli heti Nokialla ja sieltä palasi Saloon iloinen ryhmä. Vilpas voitti 106-115 neljän miehen tehtyä jälleen yli 20 pistettä: Harris 27, Dockery 26/13, Rogers 24 ja Jalonen 22.

- Meillä on ollut kevätkierroksella onneakin matkassa, mutta olemme osoittaneet, että nousijajoukkueellakin on paljon annettavaa SM-tasolla, iloitsi 27 pistettä upottanut Harris.

Länsilohkon viimeiseen peliin jäi vielä panosta, sillä voitolla lohkojumbo Forssan Alusta Vilpas varmistaisi kolmannen sijan ja välttäisi itälohkon kovimman porukan Kouvot. Itälohkossa viimeisestä pudotuspelipaikasta väänsivät LaNMKY ja Pyrbasket, koska syksyn yllätysjoukkue Huiman mahdollisuudet katosivat tappioon Tampereella. 

 

Kaksi legendaa (Larry Pounds & Bernard Harris) kohtasivat Salon Urheilutalolla 23.3.1997 Vilpas-FoA matsissa, joka jäi loistavan uran tehneen Larry Poundsin viimeiseksi matsiksi SM-sarjassa. Kuva Salon Seudun sanomat arkisto.

 

Urheilutalon viimeinen alkusarjan ottelu oli samalla kahden legendan kohtaaminen, sillä kentällä kohtasivat Bernard Harris (46) ja Larry Pounds (43). Kaksikosta kokeneempi Benkku Harris oli pelissä täysin pitelemätön ja Roanoken ihmemies heitti 38 pistettä 11 levypallon siivittämänä. Reisivammainen "Lauri" heitti 13 minuutissa yhden kolmosen sisään ja otti kaksi levypalloa. Ilpo Jalonen jatkoi hurjaa kauttaan heittämällä kuudella kolmosella 34 pistettä ja Rogers teki "normaalit" 28. Sami Lähteenlahti jakeli 10 syöttöä ja Järvisen yllätysveto illan aloitusviisikkoon oli Jouni Töyry, joka pimensi Alun pelintekijän Kauko Kanervan viiteen pinnaan.

- Meillä oli toisella jaksolla kentällä niin kuumia miehiä, että yksi pallo ei tahtonut riittää. Pojat upottivat pelin loksahdettua kohdalleen mistä paikasta tahansa, riemuitsi Tero Järvinen voittoa ja lohkon kolmostilaa.

 

Nyt oli selvää, että puolivälierissä vastaan asettuu KTP, joka tunnettiin hidastempoisena joukkueena ja sopi siksi Vilppaalle paljon paremmin kuin lohkovoittaja Kouvot.

Kausi oli menestys myös jännityksen puolesta, sillä 16 joukkueesta yhdeksän ei tiennyt sijoitustaan ennen viimeisen kierroksen pelien päättymistä. Vilpas voitti kauden 37 ottelustaan 18 ja niistä peräti kahdeksan tuli vieraskentällä. Puolivälierät aloitettiin ottelupareilla ToPo - LaNMKY, KTP - Vilpas, Honka - HNMKY ja Kouvot - UU-Korihait ja jatkoon mentiin kolmella voitolla.

 

Osassa 5 siirrytään huikeaan ottelusarjaan KTP-Vilpas ja Kari Liimon kysymykseen: "Kuka ihmeen Lehto?" Viime kerran kysymys koski Vilppaan jenkkipelaaja Scott Sparksia ja miten hän liittyy koripalloon tänä päivänä. Vastaus tulee tässä: Sparks on toiminut vuodesta 2012 lähtien NJCAA:ssa Lincoln Trail Collegen naisten päävalmentajana ja jälkikasvua kotona on kaksi poikaa, Daniel ja Andrew. Jos pitää veikata, pitkiä poikia molemmat.

Tämän päivän kysymys kuuluu: paljonko Tick Rogers sai sakkoa välierässä ToPoa vastaan? Se selviää osassa 5, joten stay tuned!

 

Lue myös juttusarjan aiemmat osat

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit