Uutiset & Artikkelit

15.04.2020 10:35
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20 vuotta Korisliigassa, osa 2: Tick Rogers - ei mikään "Louisvillen suurisuu"

 

Kesä 1996 on takana ja Vilpas valmistautuu historiansa ensimmäiseen SM-sarjakauteen. Kaikki on uutta, mutta into on kova. Ensimmäinen liike seuran sisällä oli, että koripallojaosto erotettiin pääseurasta ja Salon Vilpas Koripallo ry näki ensiaskeleensa yhdistyskentässä. Tällä haluttiin varmistaa, että mikäli talouspuoli alkaisi sakkaamaan, Salon Vilpas ry ei menisi lapsiveden mukana. Vilppaan pääsarjaan nostaneen Tero Järvisen kanssa päästiin nopeasti jatkosopimukseen ja joukkueen kasaaminen oli helppoa, koska nousun varmistaneet omat pojat jatkoivat joukkueen runkona. 

- Vilpas on varmasti SM-sarjakelpoinen ryhmä, kun kausi aikanaan käynnistyy. Monet väittävät, että SM-sarjassa pelaa kolmen kerroksen väkeä. Pelatkoon, mutta Vilpas kuuluu vähintään toiseen kerrokseen, arvioi valmentaja Järvinen kesäkuussa.

Paljon parjattu Viestin Urheilutalo siirtyi kesän hallikaupassa Salon kaupungin haltuun ja kauan kaivatut remonttityöt päästiin aloittamaan. Ontto lattia purettiin, uusi vaahteraparketti asennettiin, seinät maalattiin, valaistus uusittiin ja pukukoppitilat saivat uuden kuosin. Kun vielä uusi tulostaulu saatiin seinälle, Koripalloliiton olosuhdevaliokunta totesi Salon Urheilutalon täyttävän sarjamääräysten ehdot ja treenit päästiin aloittamaan uusissa olosuhteissa elokuun alussa. 

Joukkueen kokoaminen oli helppoa, sillä nousujoukkueen runko oli puhtaasti salolainen ja nimensä sopimuspapereihin rustasivat pikaisesti Olli Lehto, Mika Vesterinen, Ilpo Jalonen, Joni Tuominen, Sami Lähteenlahti, Esa Talviniemi, Olli Breilin ja Jouni Töyry. Kun vielä tärkein lenkki Bernard Harris oli heti valmis jatkosopimukseen, pääsi valmentaja Järvinen rauhassa tutkimaan Amerikasta saapuvia VHS-nauhoja. DVD ja netti olivat vielä utopiaa tuohon aikaan. Tiedot putkahtivat rapakon takaa faxilla ja himoitut nauhat tulivat postin mukana pikalähetyksillä. Auta armias, kun pehmustetusta kirjekuoresta pilkisti vahingoittunut VHS-kasetti... Haussa oli joka tapauksessa kaksi ulkomaalaista, toinen korin alle ja toinen heittävän laitahyökkääjän paikalle.

Koripallon SM-sarjan 16 joukkuetta jaettiin kaudelle 1996-1997 kahteen lohkoon. Länsilohkoon kuuluivat Vilppaan lisäksi Forssan Alku, FoKoPo, Honka, Kisa-Nokia, ToPo, Piiloset Basket Turku ja UU-Korihait. Idässä paikkaa neljän parhaan joukkoon tavoittelivat HNMKY, HoNsU, Huima, Kouvot, KTP, LaNMKY, New Wave Basket (Pantterit) sekä Tampereen Pyrbasket.

Vilppaan ensimmäinen jenkkisainaus oli 195-senttinen rookieheittäjä Lawrence Gullette Virginia Military Universitystä. Tai piti olla, sillä miestä ei koskaan Salossa nähty. 

- Gullette haki Euroopasta seuraa kahden agentin välityksellä ja toinen heistä oli kaupannut miehen Luxemburgiin. Emme huoli häntä enää tänne, vaikka olisi halukas vielä tulemaan, puhisi Tero Järvinen ikävästä oharista. Toisaalta aikaa sarjakauden alkuun oli vielä kaksi kuukautta, joten nou hätä.

 

Tick Rogers oli Vilppaan ensimmäinen hankinta kaudelle 1996-97. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Seuraavaa ehdokasta haettiin rauhassa ja elokuussa sitten tärppäsi. Vilppaan haaviin ui Chicago Bullsin leirityksestä pudonnut Noel "Tick" Rogers. Maineikkaasta Louisville yliopistosta valmistunut takamies rikkoi seniorikaudellaan Darrell "Dr Dunkenstein" Griffithin riistoennätyksen ja odotukset Vilppaan leirissä olivat korkealla. Heti Suomeen saavuttuaan Rogers istutettiin bussiin kohti Äänekoskea, jossa kisattiin TUL:n mestaruudesta.

Vilpas voitti lauantaina Forssan Alun 88-80 sekä KTP:n 94-88 ja Rogers nakutti peleissä 23 ja 25 pistettä. Sunnuntain peleissä tuli takkiin Huimalta ja Kisanokialta ja Rogersin pelaaminen näytti paljon vaikeammalta. Syykin selvisi suihkuun mennessä, minne mies ei pystynyt kunnolla kävelemään. Louisvillen poika oli painanut neljä peliä ilman sukkia ja jalat olivat aivan rakoilla ja veriset. Hiljainen kaveri ei vaan kehdannut pyytää lainasukkia keneltäkään... 

 

Seuraavalla viikolla varmistui kauden toinen vahvistus, kun kaksimetrinen ja satakiloinen Kirk Smith pisti nimensä paperiin. Kovaa jälkeä Weber Statessa tehnyt Smith oli pelannut edellisen kauden Puolan Krakovassa 21 pisteen ja 12 levypallon tilastoilla, mutta mutta... Smithin alle vuoden ikäinen lapsi sairastui juuri ennen lähtöä ja mies perui pestinsä Suomeen. Great! Agentilla oli kuitenkin takataskussa plan B eli muutamassa päivässä Urheilutalon uudella parketilla viiletti 211-senttinen sentteri Evansvillen yliopistosta, 24-vuotias Scott Sparks.

- Pelasin kesällä Kroatiassa ja Puolassa, mutta en pitänyt niistä paikoista. Suomessa oli mukavin lentokenttä, täällä on kauneimmat maisemat ja kaikki puhuvat englantia. Luulen, että viihdyn täällä, totesi uunituore sentteri.

 

Liigan pisin eturivi: Mika Vesterinen 204cm, Scott Sparks 211cm, Bernard Harris 208cm ja kuvassa myös Tick Rogers. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto.

 

Harjoituspelit jatkuivat hurjalla tahdilla. Honkaa vastaan tuli vierastappio (Rogers 36), mutta FoKoPo kaatui Salossa 95-91 (Harris 26, Rogers 26, Sparks 18) ja heti perään Karkkila 90-80 (Sparks 22/13, Rogers 16/12). Piilosetille hävittiin kotona 94-97 (Rogers 28/10, Sparks 27/6) ja Suomen cupin jatkopaikka irtosi Orimattilasta luvuin 80-95 (Sparks 26/7). 

Timo Tähtisen muistoturnauksessa FoKoPo maksoi kalavelkoja 109-76 (Sparks 28/6), mutta Forssan Alku kaatui 102-83 (Rogers 30/11). Suomen cup päättyi Lahden NMKY:n kynsissä 100-90 (Rogers 29/10, Sparks 22/9). 

Salossa Rikala-turnauksessa Vilpas kaatoi BBK Skånen 94-76 (Rogers 24/9, Sparks 21/6) ja Tallinnan BC Baltikan 97-91 (Rogers 22/5, Harris 21/15, Sparks 18/6), mutta hävisi Piilosetille 95-90 (Sparks 28, Rogers 24). Molempien jenkkien sopimukset oli nyt vahvistettu ja kaikki oli valmista Espoossa käynnistyvään SM-sarjaan.  

 

Tulevassa sarjassa oli vain yksi suosikki, Aaron McCarthyn 2.5 miljoonan markan budjetilla painiva Torpan Pojat. Tasosta vastasi jenkkikaksikko Kurk Lee - James Gatewood. Yli miljoonan panostuksella leikkiin lähtivät New Wave (1,5 - Gerry Besselink, Chris Collins), Kouvot (1,3 - Andre Tate, Troy Smith), Korihait (1,3 - Winston Peterson, William Benjamin), LaNMKY (1,2 - Larry Jones, Lewis Preston), HNMKY (1,2 - Marcus Allen, Charles Jones), KTP (1,2 - Darrin Fowlkes, Chris Alexander), Honka (1,1 - Kirk Ford, Godfrey Thompson) ja HoNsU (1,0 - Jesse Ratliff, Darron Rambert). 

Miltsin viivan alla painivat Piiloset (900.000 - Tony Moore, Alonzo Harris), Vilpas (800.000 - Rogers, Sparks), Pyrbasket (750.000 - Marlow Talley, Marcus Norris), FoKoPo (750.000 - Brian Beauford, Eric Cuthrell), Kisa Nokia (700.000 - Jay Webb, Ron Rutland), Forssan Alku (700.000 - Cameron Boozer, Rick Yudt) ja Äänekosken Huima (700.000 - Louis Banks, Harry Harrison). Eli Vilpas oli kesän aikana tuplannut divarimarkkansa. Häntäpäähän aiheutti jännitystä se, että alkulohkojen jälkeen neljä heikointa tuupataan voittoprosenttien perusteella karsintasarjaan ja SM-sarja kaventuu 14 joukkueen kokoiseksi seuraavalle kaudelle.

 

Scott Sparks. Kuva Salon Seudun Sanomat arkisto

 

Vilpas aloitti kautensa Espoossa Hongan vieraana ja sillä oli sarjan pisin eturivi: Sparks 211, Harris 208 ja Vesterinen 204.

- Vilpas ei ole mikään ToPo, mutta pakettimme on kaiken kaikkiaan hyvä. Yllätysvalmiuden ohella löytyy nuoruutta ja kokemusta sopivassa suhteessa. Sentteri Sparks on pituuteensa nähden yllättävän nopea pelaaja ja lisäksi hyvä torjuja ja Rogers parantaa otteitaan koko ajan, pohti ryhmäänsä luottavainen Tero Järvinen.

 

Seuraavaksi luvassa osa 3 ja sieltä löytyy mm. James Dockeryn debyytti Urheilutalolla. Ai niin, palataan vielä lopuksi jutun otsikkoon. Tick Rogersia ei voi millään moittia äänekkääksi, joten kuka olikaan se oikea "Louisvillen suurisuu"? Siihenkin löytyy vastaus seuraavasta pätkästä eli muista pysyä mukana...  

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit