Uutiset & Artikkelit

05.04.2020 18:32
Vilpasvikings.fi

Kausi joka ei tule unohtumaan, osa 5

Kausi päättyy. COVID-19 vs Koripallo 6-0

Vuorossa on koripallokauden 2019-2020 viimeinen osa, se synkin. Helmikuun maajoukkuetauon jälkeen liiga jatkui Vilppaan osalta viiden ottelun ajan, kunnes se lopullinen isku sarjatoiminnalle tuli. Tuomionpäivä oli torstai, maaliskuun 12. päivä. Vilpas oli juuri edellisenä iltana voittanut kotonaan KTP Basketin ja noussut takaisin Korisliigan kärkipaikalle. Vaikka liiton julkaisema uutinen ei tullut yllätyksenä, löi se jokaisen sydämeen kuin miljoona volttia. Se oli tässä!

 

Koripalloliitto ilmoitti, että kaikki kilpailutoiminta keskeytetään ja sarjataulukot muutetaan voittosuhde-muotoon tulevia rankingeja varten. Suomen mestaruuksia, muita mitaleita eikä valtakunnallisten sarjojen henkilökohtaisia palkintoja jaeta. Edellisen kerran vastaava tapahtui sotavuonna 1943.

 

Palataan ajassa kuitenkin 15 päivää taaksepäin. Maajoukkuetauon aikana suurin pommi tuli Joensuusta, kun Kataja julkaisi tehneensä loppukauden sopimuksen susijengin takamiehen Jamar Wilsonin kanssa. 35-vuotiaan Wilsonin peliaika oli vähentynyt Ranskan ProA:n Bourg-en-Bressessä ja paluu Suomeen yhdeksän vuoden tauon jälkeen oli tosiasia. Jammun sopimus nosti Katajan osakkeita pudotuspelejä ajatellen, mutta kärkikolmikkoa Seagulls-Vilpas-Karhubasket se ei enää nousisi uhkaamaan.

 

Kupittaalla laitettiin ennätykset uusiksi helmikuun lopussa, kun Vilpas murskasi Ura Basketin. Kuva Anne Nenonen.

 

Ennen maajoukkuetaukoa Vilpas oli rökittänyt Korihaita Salohallissa 50 pisteellä ja meno jatkui hurjana susijengiläisten palattua takaisin seuroihinsa. Rankaisuvuorossa oli Ura Basket, jonka Vilpas tyrmäsi Kupittaalla ennätyksellisesti 59 pisteellä, ilman Jamuni McNeacea. Peräti kuusi miestä tilastoi vähintään +36 teholukemat Riku Laineen (+44) johdolla ja Kuppiksella olisi varsin nopeasti voinut todeta, että tehdään uudet jaot. 

Vilppaan peli oli loksahtanut Jeremiah Woodin tulon jälkeen kohdilleen ja seuraava osoitus joukkueen iskukyvystä nähtiin heti lauantaina Salohallissa. Sarjakärki Seagulls jäi täysin aseettomaksi Vilppaan puolustuksen pihdeissä ja Tuomisen ryhmä siirtyi pitkästä aikaa sarjataulukon keulille 81-62 voitolla. McNeace palasi kentälle, mutta Tobin Carberryn jalka ei vielä kestänyt pelaamista.

 - Onnittelut Salolle ennenkaikkea  hienosta puolustuspään tekemisestä. Toisella kympillä päästiin juoksemaan muutama nopea, mutta muuten ei oltu valmiita vastaamaan Salon kovuuteen. He tulivat skriinien läpi, pakottivat meidät erilaisiin entreihin ja otettiin aika heiveröisiä ratkaisuja. Salo oli tosi hyvä ja me ansaittiin tämä, myönsi lokkiluotsi Jussi Laakso.

 

Tim Coleman palkittiin myös kuukauden pelaaja helmikuussa. Kuva Markus Moisio.

 

Tämä voitto jos mikä oli todiste, että Vilpas tulisi olemaan potentiaalinen mestaruuden tavoittelija toukokuussa ja mainiot otteet jatkuivat Jammu Wilsonin Katajaa vastaan Salohallissa. Kataja oli juuri julkaissut uutisen, että Petri Virtanen nousee ensi kaudella päävalmentajaksi ja Juha Sten siirtyy liiton hommiin sekä HBA:n peräsimeen. Lähtökohdat illan otteluun eivät olleet ruusuiset, sillä Rannikon ja Nenosen ohella sivussa olivat Carberry (jalka), Kivimäki (kuume) ja Haanpää (jalka). Lisäksi McNeace ja Laine tulivat hallille aivan puolikuntoisina.

- Siihen nähden, että Jamuni ei päässyt aamulla edes sängystä ylös sairauden jäljiltä, hän pelasi hurjat 29 minuuttia ja otti pelin ratkaisseen hyökkäyslevypallon Katajan korilta. Se kertoo asenteesta, jolla jokainen jätkä painaa joukkueen eteen. Yksi iso luoti taas väistettiin, kun tällä rosterilla saatiin tällainen voitto raavittua. Nostan taas hattua jätkille. Meillä on fantastinen joukkue kasassa, kiitteli Tuominen illan pressissä muistaen kiitellä myös Mikko Koiviston panosta.

 

- Mikko on noussut meidän johtajaksi, joka pitää homman kasassa. Se ei ole sattumaa, millaisen uran hän on tehnyt, Tuominen myönsi.

Ja kovahan Koiviston esitys jälleen kerran oli. Vilppaan parhaan teholukeman (+16) tehnyt ja parhaan pelaajan palkinnon pokannut Koivisto viimeisteli 19 pistettä kuudella kolmosella seitsemästä yrityksestä. Tammikuun alusta lähtien Koivisto oli heittänyt 53 kolmosta ja niistä on uponnut 32 eli jyvä oli mukavasti kohdallaan.

 

Unohtaa ei voinut myöskään Tim Colemanin panosta kummassakin päässä kenttää. Sen huomioi myös Koripalloliitto, joka palkitsi Colemanin helmikuun pelaajana. Timi urakoi helmikuun läpi 25.2 pisteen, 8.0 levypallon ja 3.0 syötön keskiarvoilla. Kuukauden pelaaja -tunnustus oli Colemanille jo toinen tällä kaudella, mikä on varsin harvinaista.

Tuominen sai vihdoin Tobin Carberryn takaisin kokoonpanoon Lahdessa, jossa Vilpas esitteli todella kaksijakoisen näytelmän. Puoliajalla Lahti johti vielä 50-45, mutta pukukopista asteli kentälle sisuuntunut vierasryhmä. Vilpas vei kolmannen jakson 7-35 ja viimeisen 18-31.     

- Kyllä nää jatkät jaksaa yllättää minut joka kerta. Ollaan oltu aika kovilla ja tässä oli ne seitsemän jätkää, jotka tänään pystyivät pelaamaan. Koska yritetään pelata kovalla intensiteetillä, siihen ottaisi mielellään muutaman jätkän lisää. Yritettiin muuttaa alkuun hieman konseptia ja ekalla puoliajalla ei ollut rytmiä eikä sovittuja asioita tehty kauhean hyvin. Puoliajalla jätettiin kaikki ylimääräiset kikkaillut pois ja tuloksena upea vierasvoitto, iloitsi Ville Tuominen.

 

Kaarinassa Kristian Palotien valmentajasopimus purettiin ja ohjaimiin hyppäsi kakkoscoach Andrew Johnston Jr. Ura Basketin matka pudotuspeleihin näytti silti aika kivikkoiselta. Seagulls palasi  Lahti-voitollaan liigakärkeen, mutta vain päiväksi. Vilpas kipusi ykköspaikalle taas 97-76 kotivoitolla KTP Basketista ja se oli salolaisille velanmaksun paikka. Olihan Kotka juuri se joukkue, joka aiheutti viikingeille kauden ainoan kotitappion tammikuun 18. päivä. 

Tällä kertaa yllätystä ei nähty, vaan Vilpas jyräsi 97-76 voittoon Carberryn ja Woodin johdolla ja salolaisten voittoputki kasvoi kymmeneen otteluun. 

Pelin jälkeen pukukopissa oli oudot fiilikset, sillä koronauutiset jatkuivat ilkeinä ja tauti levisi hurjaa vauhtia ympäri maapalloa. Odotettu ilmoitus tulikin heti torstaina ja peli oli sillä selvä. Kausi oli lopullisesti ohi ja seuroissa alkoi selvitymiskamppailu.

 

Koripalloliitto vahvisti viikolla lopullisen sarjataulukon ja Vilppaan ykköstila piti myös voittosuhteen perusteella. Se oli kuitenkin laiha lohtu siihen nähden, mitä kuluvaan kauteen oli satsattu. Pantteri jäi pitämään kotia Kauhajoelle ja ainoa tulos kaudesta oli, että Vilpas voi hakea ensimmäisenä paikkaa eurokentille halutessaan. 

Tässä taloustilanteessa on vaikea nähdä, että yhdenkään seuran ajatukset ovat nyt kansainvälisillä kentillä. Tärkeämpää on pitää nyt laiva pinnalla ja sammutella koronasta johtuvia tulipaloja. Seurojen talous joka paikkakunnalla on taatusti tiukemmalla kuin koskaan.

Se on pistänyt seuroja miettimään uusia keinoja talouden paikkaamiseen ja yhteistyötä sekä ideoita on jaettu seurojen kesken ansiokkaasti. Kannatusjäsenkampanjat ovat tuoneet hienon määrän euroja seurojen kassaan, game worn -peliasujen huutokaupat pyörivät ja ihmisillä on aidosti oikea halu tukea vaikeuksissa olevia seuroja. Toivotaan ja uskotaan, että tästä selvitään ja päästään aloittamaan uusi kausi ensi syksynä.   

 

Epidemiatilanne Suomessa on tällä hetkellä aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja etenkin USA:ssa. Olimme viikonloppuna yhteydessä rapakon takana oleviin pelaajiin ja siellä on kaikki hyvin. Tukalin tilanne on New Jerseyn alueella asuvalla Tim Colemanilla.

- Voin ihan hyvin ja pysyttelen täällä sisätiloissa. Toivottavasti Amerikka voittaa viruksen yhdessä, Tim toivotteli yhdeltä USA:n pahimmalta epidemia-alueelta.

Jamuni McNeace on kotona Teksasissa rauhallisin mielin. 

- New Yorkin alueella on se suurin hätä. Meillä täällä Teksasissa ja Oklahomassa tilaa on paljon ympärillä eikä meillä ole samanlaista hätää.

Kentuckyssä asuvalla Trenton Thompsonilla ei ole myöskään ongelmia.

- Suuret kiitokset ajatuksista. Asiat ovat huonosti USA:ssa, mutta olemme terveitä. Perheeni työskentelee sairaanhoitoalalla ja he ovat tietysti riskiryhmässä. Terveisiä kaikille ystäville sinne Suomeen. 

Tobin Carberryä ei tavoitettu ja viisikon viides mies Jeremiah Wood asustelee edelleen Salossa. Isolla miehellä ei ole mitään kiirettä epidemia-alueelle ja se tuntuu tällä hetkellä juuri oikealta päätökseltä.

 

Vilpas haluaa kiittää kaikkia upeaan kauteen osallistuneita ja yhteistyökumppaneitaan. Työnne ja tukenne on ollut tärkeää ja toivottavasti nähdään syksyllä entistä vahvempina. Suuret kiitokset myös päävalmentaja Ville Tuomiselle, joka jätti Suomen heti KTP-pelin jälkeisenä päivänä ja palasi Ruotsin Helsingborgiin vaimonsa ja koiriensa luokse. Tuomisen työ Vilppaan peräsimessä olisi ansainnut erilaisen lopun, sillä jälki jonka hän jätti Vilppaan organisaatioon oli ensiluokkaista. Tack, Ville!

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit