Uutiset & Artikkelit

10.07.2020 15:55
Vilpasvikings.fi

Salon Vilppaan 20v Korisliigassa, osa 17: Kotona kulkee, vieraissa vaikeaa

Sami Lähteenlahti johti Vilppaan peliä myös kaudella 1999-2000. Kuva SSS arkisto.

 

Kesä oli taas painettu hommia ja kaikki oli valmista SM-kauden 1999-2000 avauskierrokselle. Vilpas kohtasi sarja-avauksessa mestarisuosikiksi nostetun Hongan, joka lähti kauteen sarjan toiseksi suurimmalla budjetilla. Mestaruuden haastajiin luettiin myös ykkösbudjetin omaava ToPo, kestomenestyjä Kouvot sekä Vilppaan kasvatti Sami Laaksosella vahvistunut Piiloset.

 

25-vuotias Laaksonen saavutti Kouvolassa yhden kullan ja yhden Suomen cupin voiton, mutta veri veti lähemmäs kotiseutua. Eikä pienin syy muuttoon ollut mahdollisuus pelata Teemu Rannikon rinnalla.

 

- Onneksi Samilla on sen verran vahvat sormet, että pallo pysyy niissä, naureskeli 19-vuotias viime vuoden MVP Rannikko.

 

Honka lähti kultataistoon uusin taustavoimin, sillä autourheilupiireistä tuttu Mika Sohlberg oli liittynyt Paavo Koskivaaran kelkkaan ja pitkälti Sohlbergin ansiosta SM-sarjaa nähtiin ensi kertaa mtv3-kanavalla. Uutta oli tapahtunut myös liiton puolella, sillä SM-sarjan kehityspäälliköksi oli palkattu kansainvälisenä erotuomarina mainetta niittänyt Carl Jungebrand.

Heti sarjan kynnyksellä nähtiin ensimmäiset jenkkivaihdot. ToPo vaihtoi Rodney Odomin Tracey Walstoniin ja Piiloset korvasi Godfrey Thompsonin Fred Edmundsilla.

 

Honka puristi Vilppaasta kauden avausvoiton varsin helposti Espoossa. Faisal Abraham (31/12) piti Dennis Rodman -klooni Steve Richin (8) hyvin aisoissa, mutta 180-senttiselle NBA-taustaiselle pallojonglööri Adonis Jordanille (27) ei voitu mitään. Kun myös Roope Mäkelä (25) ja EU-mies Steve Whitehead (16) olivat pelipäällä, lopputulos 101-84 oli oikeutettu.

Sarjanousija HNMKY oli alkumetrien yllättäjä. SM-sarjan pienimmällä budjetilla (800 000 markkaa) leikkiin lähtenyt Kristika kaatoi avauksessa Korihait ja heti perään suuren ja mahtavan ToPon 89-80.

 

Vilppaan kotiotteluiden sarja käynnistyi hallitsevaa mestaria Kouvoja vastaan ja ottelussa kirjattiin historian havinaa. Kouvot oli ainoa joukkue, jota Vilpas ei ollut pääsarjauransa aikana voittanut ja nyt se harvinaisuus nähtiin luvuin 67-60. 

- Harjoittelu ei ole mennyt hukkaan ja kiitos seisoo tässä. Keskityimme Jukka Toijalan eliminoimiseen ja siinä onnistuimme Sami Lähteenlahden ansiosta täydellisesti (7p). Burston (23), Abraham (14) ja Jalonen (9) heittivät tärkeitä koreja, totesi Bernard Harris.

Alkukauden teemaksi Harrisin leirissä muodostui "voitto kotona, tappio vieraissa". Seuraavaksi Vilpas matkusti Namika Lahden vieraaksi ja jatkoaikataistelun päätteeksi Saloon palattiin 87-72 tappiolla. Eli viiden minuutin jatkoerä meni kotijoukkueelle 17-2! Juuri Lahteen saapunut Marcus Grant avasi Suomi-uransa 29 pisteellä ja Vilppaan tehomies oli Abraham 23/18.

Kotivoitot jatkuivat Salohallissa, kun Korihait kaatui 75-58. Puolustuspeli toimi ja yhdeksän hyökkäyslevypalloa hakenut Abraham puristi haisentteri John Tomsichin (5/3) täysin pimentoon. Parhaana palkittiin 14 pistettä heittänyt Erik Iltanen.

 

Hyökkäyspeli tökki edelleen Turun Caribia-hallissa. Piilosetin jättikokoinen Inus Norville pimensi nyt Abrahamin (10) ja ilman puujalkaista Lähteenlahtea pelannut Vilpas jäi aseettomaksi. Ilpo Jalosta (26) ei tappiosta voi syyttää, mutta Vilppaan äänekkäiden kannattajien katseet kääntyivät ottelun tuomareihin. Päätuomari Harri Joutsi joutui jopa poistamaan yhden Vilpas-fanin hallista. Samoilla linjoilla oli myös valmentaja Harris.

- Tiesin, että tästä tulee vaikeaa kun näin Joutsin. Olen ollut Suomessa vuodesta 1980 asti enkä ole koskaan nähnyt hänen tuomitsevan hyvin. En ole kenenkään edes kuullut kertovan, että hän olisi tuominnut hyvin. Pelaajankin on pakko pelata urallaan edes yksi hyvä matsi, puhisi Benkku.

Viiden sarjakierroksen jälkeen sarjakärkenä hääri puhtaan pelin Äänekosken Huima ja syyskuun pelaajaksi liitto valitsi HNMKY:n Tommi Nordbergin. Vilppaan voittosaldo kasvoi kotiottelussa BC Nokiaa vastaan. Viikingit pitivät nokialaiset vaivaisessa 53 pisteessä ja Olli Breilin pysäytti pistetykki Andre Foremanin 12 pisteeseen. Faisal Abraham teki kauden ensimmäisen tripla-tuplan 18 pistettä, 10 levypalloa ja 10 torjuntaa!

Greg Burstonin pesti Vilppaassa jäi lopulta lyhyeksi. Kuva SSS arkisto.

 

Kolmesta kotivoitosta huolimatta valmentaja Harris ei ollut tyytyväinen vahvistuksiinsa. Vaisusti esiintynyt Erik Johnson sai pitää vielä pestinsä, mutta ailahtelevasti esiintyneelle Greg Burstonille tuli eteen matkalaukkujen pakkaaminen.

- Meidän tavoitteet ovat korkealla, mutta valitettavasti Burston ei ole sen tyyppinen pelaaja, jonka avulla me niihin yllämme, muotoili Harris ratkaisuaan.

Uusi mies oli jo matkalla Saloon. Peräti kuusi vuotta Ruotsissa pelannut ja niistä viimeiset kolme vuotta Norrköping Dolphinsia edustanut Fred Drains jäi veroteknisistä syistä ilman pelipaikkaa länsinaapurissa ja valmentaja Kelly Grantin suosituksista Harris tarttui 196-senttiseen laituriin. Edellisellä kaudella Drains kirjautti tehot 14.4/7.5 Ruotsin liigassa.

 

Fred Drains. Kuva SSS arkisto.

 

- Viime kaudella pelasimme Suomi-Ruotsi -liigaa, joten tunnen suomalaista koripalloa jonkin verran. Peli on Suomessa fyysisempää ja virheitä ei puhalleta niin herkästi. Minulle ei ole tärkeää kuka pisteet tekee, vaan se kuinka pystyn parhaiten auttamaan joukkuettani, totesi Drains fiksusti.

 

Vaikeudet vieraskentillä jatkuivat Karkkilassa, jossa Högfors Team nappasi 78-68 voiton - ilman Vilppaasta tuttua James Dockerya. Seura oli katkaissut sopimuksen Ruotsista palanneen Dockeryn kanssa juuri ottelun alla viiden pelin jälkeen (11.6/10.4). Potkujen syynä oli erimielisyydet valmentaja Timo Hakamaan kanssa ja jatkossa Namukylässä mentiin kaksikolla Mike King-Eric Payne, joista jälkimmäinen oli "viittä vaille suomalainen".

Karkkilan hallissa Abraham joutui nopeasti virhevaikeuksiin ja Drains aloitti Vilpas-paidassa 14 pisteellä. Erik Iltanen osui 19 pinnan edestä, mutta EU-mies Erik Johnson ei edes käväissyt kentällä.

- Ei ollut Faisalin päivä. Pari turhaa virhettä eikä hän muutenkaan vakuuttanut. Johnsonia en voinut laittaa kentälle, vastustajat olivat liian nopeita. Drains teki hommansa hyvin ja hän on hyvä vahvistus meille, kommentoi Harris uutta tulokasta.

 

Vaikka salolaisten puolustuspeli oli uomissaan, ongelmat seitsemässä ensimmäisessä pelissä löytyivät hyökkäyskorilta. Harrisin komppania oli SM-sarjan heikoin korintekojoukkue 73 pisteen keskiarvolla. SM-sarjan kärkimiehet pisteissä olivat Marcus Grant (Lahti) 30.5, Tony Turner (KTP) 28.6 ja Adonis Jordan (Honka) 27.6. Levypalloissa Kotkan Turner oli ykkönen (14.6) perässään Chris Sneed (Kouvot) 12.0 ja Faisal Abraham (Vilpas) 11.8. Lokakuun pelaaja -titteli meni Hongan Adonis Jordanille, joka heitti Pussihukkia vastaan uuden SM-sarjan kolmosennätyksen - 14 onnistunutta kolkkia sisään 67% tarkkuudella!

 

Drainsin ensiesiintyminen Salohallissa poiki totuttuun tapaan kotivoiton ja tällä kertaa jalkoihin jäi 1200 katsojan edessä Namika Lahti lukemin 79-63. Duo Lähteenlahti (17) - Drains (20) kuroi kymmenen pisteen taukotappion kiinni Iltasen (16) ja Abrahamin (13) tuella. Pakkipään tehosta kertoi se, että Lahden tekemät 63 pistettä oli enemmän kuin kukaan muu oli pystynyt tekemään salolaispäätyyn!

 

Erik Iltanen nousi isoon rooliin kaudella 1999-2000. Kuva SSS arkisto.

 

Vilskettä riitti myös muissa seuroissa. ToPo vaihtoi jälleen jenkkiä, kun Amos Gregory korvasi Helsingissä piipahtaneen Tracey Walstonin. Aiemmin Eric Taylor oli jo hankittu polvensa teloneen liettualaisen Rytas Vaisvilan tilalle. Vaisvila voitti 1996 olympiapronssia Liettuan paidassa. Turussa Fred Edmunds sai tehdä tilaa Chuck Vincentille. Kotkaan odotettu EU-pelaaja Andrew Brook teki satamakaupungille oharit ja valitsi Suomen sijasta Ranskan.

 

Normaali vierastappio haettiin seuraavaksi Kotkasta, jossa sarjan tehomies Tony Turner (34/16) tyrmäsi Vilppaan 84-71. Coach Harris ei antanut armoa vahvistuksilleen.

- Useimmiten joukkue on vaikeuksissa, jos joku suomalainen pelaa paremmin kuin ulkomaalaiset. Faisal Abraham ei ole se sama pelaaja, joka hän oli viime kaudella ja Fred Drains oli tänään vaisu. Ainoa hyvä asia meidän pelissä oli 26 pistettä heittänyt Erik Iltanen, tykitti Harris.

Vieraskankeudesta huolimatta Vilpas oli sijalla kuusi, mutta edessä oli kotipeli ToPoa vastaan. Neljän ottelun viikosta huolimatta Aaron McCarthy aiheutti Vilppaalle kauden ensimmäisen kotitappion luvuin 66-78. ToPo tuplasi Abrahamin lukuihin 12/10 ja kun vain Fred Drains (20) onnistui vieraskorilla, vahva vierailija meni ansaitusti menojaan. Hyökkäyspään ongelmat tiedostettiin myös joukkueen sisällä.

- Meiltä puuttuvat kokonaan nopeat hyökkäykset ja kun loppu meni täysin pipariksi, ero pääsi repeämään turhankin suureksi, harmitteli Olli Breilin.

Neljäs peräkkäinen tappio tuli Salohallista puolirampaa Pyrbasketia vastaan ja nyt luvut olivat 69-74. Kokenut Jarkki Laitinen jätti nelospaikan miehet Breilinin ja Johnsonin vapaiksi ja sumputti tilan pois Abrahamilta.

- Tosiasia on, että Vilpasta on helppo puolustaa. Tuplaamalla Abraham Vilppaan hyökkäys on melko varmasti tukkeessa, totesi Laitinen.

Damon Williams heitti 26 pistettä voittajille, kovasti paimennettu Abraham silti 25 Vilppaalle. Kannattajien sormet alkoivat osoittaa Drainsin suuntaan, sillä viidestä Drainsin pelaamasta ottelusta Vilpas oli hävinnyt neljä.

- Drains on hyvä pelaaja, mutta Pyrbasketia vastaan nähtiin, että kaipaamme kentälle Chris Cameronin kaltaista sytyttäjää ja ratkaisijaa. On johdon tehtävä päättää, tarvitsemmeko uutta pelaajaa, Harris pohti.

 

Kouvolassa Chris Sneed joutui lähtemään kotiin perhesyiden vuoksi ja Kouvot toi katukuvaan tutun Troy Smithin. Turussa jenkkiralli jatkui, koska Chuck Vincent ei vakuuttanut ja tilalle hankittiin Raphael Edwards. EU-pelaaja ilmestyi myös Äänekoskelle, kun Shaun Hartley liittyi keltasinisiin Englannista. 

 

Vilpas teki puolestaan mieluisan poikkeuksen alkukauteen hakemalla kauden ensimmäisen vierasvoittonsa Vantaalta numeroin 67-73. Erik Iltanen oli taas kuumana ja tulitti voittajille 22 pinnaa.

- Eihän siinä auttanut muu kuin antaa palaa, kun heittopaikka tuli. Penkiltä löytyi oikeat miehet ja lisäksi onnistuimme sulkemaan William Coleyn pois levyreistä, kertasi Iltanen illan tapahtumia. 

Noilla miehillä hän tarkoitti viisikkoon noussutta Mika Vesteristä, Ilpo Jalosta ja Olli Breiliniä. Ryan DeMichael teki vain seitsemän pistettä Vesterisen vartioinnissa.

Ja kun putki oli auki, toinen vierasvoitto tuli heti perään. HNMKY kaatui Helsingin Urheilutalolla 74-83 ja pääroolissa olivat jälleen huimassa heittovireessä olleet Faisal Abraham (22/13) ja Erik Iltanen (23/2). Marraskuu päättyi 86-62 vierastappioon BC Nokialle ja nokialaisten 86 pisteestä kolmikko Andre Foreman (36), Nathan Green (25) ja Garcia Hopkins (19) teki peräti 80.

 

Edessä oli parin viikon mittainen maajoukkuetauko, jolle Vilpas (6/8) lähti sille yhdeksänneltä sijalta. Honka (13/2) oli sarjan kärjessä, kakkosena Piiloset (12/1) eikä sarjassa ei ollut yhtään heittopussia. Marraskuun pelaajaksi liitto valitsi Teemu Rannikon.

Nokian vierailu oli samalla viimeinen Erik Johnsonille Vilppaan paidassa. 205-senttinen EU-pelaaja oli jäänyt erittäin vähäiselle peliajalle ja miehen kohtalo oli ollut tiedossa jo jonkun aikaa. Mies saapui Helsinki-Vantaalle elokuussa kitaran kanssa ja sama kuusikielinen oli mukana myös marraskuun räntäsateessa lähtiessä.

- Olemme olleet hänen suhteensa kärsivällisiä ja tarjonneet varmasti riittävästi näyttöpaikkoja. Kerroin Erikille päätöksestä ja fiksuna miehenä hän suhtautui siihen erittäin asiallisesti. Johnson ymmärsi, ettei meidän kannata pitää häntä joukkueessa ja haemme hänen tilalleen parhaillaan EU-takamiestä, paljasti joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

Salaisuus ei ollut, että Vilpas oli tutkaillut vahvasti Chris Cameronin ja Titus Channerin suuntaan. Cameron oli juuri saanut sopimuksen IBL-liigan San Diego Stingraystä ja Channerin tulon esti loistokausi Itävallan Oberwart Gunnersin riveissä. Jomman kumman hankinta olisi tiennyt lähtöä Fred Drainsille.

 

Osassa 18 nähdään, kuka saapuu vahvistamaan Vilpasta. Mikä oli Teemu Rannikon haamukolmonen, josta Salossa puhutaan yhä?

Mitä tapahtui Kouvolan yössä? Entä mitä vaikutti Vilppaaseen, kun San Diego Stringrays vaihtoi koko joukkueen? Näihin saadaan vastaus osassa 18, joten kannattaa pysyä menossa mukana.

   

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit