Uutiset & Artikkelit

24.07.2020 10:26
Vilpasvikings.fi

Osa 19: Cameronin tehot tallella, mutta pudotuspelit jäivät haaveeksi

Chris Cameron palasi Saloon uuden vuosituhanne alussa. Kuvassa Cameron & Olli Breilin. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan juttusarjassa siirrytään helmikuuhun vuonna 2000. Salon Seudun Sanomat uutisoi urheilusivuillaan seuraavaa: "Neljän häviön putkeen ajautunut Vilpas Vikings tekee kaikkensa kurssinsa kääntämiseen. Pelastavana enkelinä Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui eilen tuttu tumma mies, 25-vuotias ja 193-senttinen heittokone Chris Cameron, joka ottaa Ruotsiin palaavan Fred Drainsin paikan salolaisten jenkkikiintiössä Faisal Abrahamin rinnalla."

 

Se tarkoitti, että edelliskauden tehokaksikko oli jälleen kasassa. Vilpas oli nyt ajautunut SM-sarjataulukossa sijalle kymmenen ja pudotuspelit olivat karkaamassa. Runkosarjaa oli jäljellä kymmenen ottelua ja seurassa laskettiin, että niistä oli voitettava seitsemän. Siksi hätään hälyytettiin IBL-liigasta irtisanottu Cameron, joka teki kovaa jälkeä (26.8/5.6) kaudella 1998-1999 Suomessa.

- Sama Cameron hän on kuin viime kaudellakin. Heitto lähtee tarkasti ja tallella on se tuttu röyhkeys, jolla mies on ajanut ennenkin korin alle. Chris on tuonut joukkueeseen lisää vauhtia ja hän on juuri sellainen sytyttäjä, jota olemme kaivanneet, kommentoi kippari Olli Breilin muutaman treenin jälkeen.

 

Ensimmäinen koitos Cameronin kanssa nähtiin Ukissa, jossa jumbopaikalta ylös kivunnut Korihait lähti metsästämään kauden avausvoittoa Vilppaasta. Ja reisillehän se salolaisilta meni. Nykyinen Korihai-luotsi Jarno Nikula intoutui huikeaan esitykseen ja hän upotti peräti 38 pistettä seitsemällä onnistuneella kolmosella Alex Austinin tykittäessä jo avausjaksolla 18 pistettä. Lopputulos 115-101 teki hallaa Vilppaan pudotuspelihaaveille, mutta Cameronia tappiosta ei voinut syyttää. Avauspelissä syntyi tutut 32 pistettä ja Abraham säesti luvuin 22/13.

- Tänään voitti se joukkue, joka halusi sitä enemmän. Hyvä peli meiltä ja jokainen täytti paikkansa. Uusi 211-senttinen EU-mies Karim Ouattara ei ollut tähän peliin sopiva pelaaja. Kentällä oli niin hyviä pelaajia, ettei heitä kannattanut ottaa pois, totesi Vilppaan edelliskauden kapteeni ja Korihaiden päävalmentaja Kimmo Heinonen.

 

Edessä oli tärkeä peli Kotkaa vastaan, sillä joukkueet kävivät samaa taistoa pudotuspelipaikoista. KTP:n terveystilanne ei ollut ihanteellinen ja valmentaja Mauri Laiho oli joutunut kutsumaan reserveistä Jarkko Tuomalan (38) ja Pertti Marttilan (39) apuun. Myös sarjan tehomies Tony Turner (27.3/12.0) oli kysymysmerkki. 

No Turner oli tietenkin mukana Salohallissa ja ratkaisi pelin kuusi sekuntia ennen loppua vaikeuttaen salolaisten tietä pleijareihin. Ilpo Jalonen oli nostanut viiden minuutin hirmujaksollaan (10 pinnaa) kotijoukkueen pisteen päähän 79-80 minuutti ennen summeria ja kun Cameron donkkasi kotijohdon 81-80 23 sekuntia ennen loppua, yleisö oli seota. Sitten tuli Turner (29/13) ja hiljensi hallin.

- Turnerilta erinomainen ottelu, koska hän ei ole päässyt harjoittelemaan kahdeksaan päivään, kiitteli Laiho.

Chris Cameron. Kuva SSS arkisto.

 

Cameron tulitti nyt 30 pistettä ja neljä tikkiä päässä pelannut Abraham 19/11. Faisal oli aamutreeneissä törmännyt kentän yli viritettyyn lentopalloverkon vaijeriin ja valmistautuminen peliin tapahtui ensiavussa. Verta nähtiin myös itse pelissä, sillä Reda Bentebra mursi nenänsä törmäyksessä Gary Lumpkinin kanssa toisen jakson alkupuolella ja hänet vietiin loppupeliksi pukkariin paikattavaksi.

- Redaa olisi tarvittu, koska Sami Lähteenlahti sai virhetilinsä täyteen viisi minuuttia ennen loppua, harmitteli Bernard Harris.

 

Vilppaan tilanne oli nyt entistä tukalampi ja viimeisistä kahdeksasta ottelusta viikinkien olisi voitettava seitsemän. Kun kuuden pelin tappioputkessa vastaan asettui seuraavaksi sarjakakkonen Piiloset, homma ei näyttänyt ruusuiselta. Vilpas sai kuitenkin putken poikki, kun ilman jalkavaivaista Inus Norvillea pelannut Piiloset kaatui trillerissä 94-93.

Matsi huipentui Juho Terhon kaukaa lähteneeseen eturautaheittoon summerin soidessa ja illan sankari oli tietysti huikeat 42 pistettä säkittänyt Chris Cameron. Niistä 26 syntyi jälkimmäisellä jaksolla, jolla Piiloset oli noussut 16 pisteen takaa-ajoasemasta 81-89 johtoon. Loppupelin salolaiset hoitivat kotiin ja isossa roolissa olivat myös Ilpo Jalonen (13) ja taistelijan luonteensa näyttänyt Reda Bentebra (15). Pelin voi pelata myös murtuneella nenällä! Turkulaisista Sami Laaksonen heitti 23 ja Teemu Rannikko 18 pinnaa.

Pelin jälkeen valmentaja Eero Saarinen näytti ovea Norvillelle ja EU-pelaajaksi hankitulle Leonidas Skoutarikselle. Saarisen liipaisinsormi oli edelleen herkässä, sillä kuusi ulkomaalaista oli jo saanut lähtöpassit Turusta.

 

Kun voittotili saatiin taas auki, jatkoa seurasi Salohallissa HNMKY:n kustannuksella 87-75 ja epätoivoinen taistelu jatkopeleistä säilyi hengissä. Olli Breilin oli sivussa polven takia, mutta Cameron mätti tuttuun tapaan 32 pinnaa ja Abraham lähenteli tripla-tuplaa rivillä 21/17/7 torjuntaa. Ottelun jälkeen tunnelmat himmenivät, kun Pussihukkien ja Hongan lopputulos tuli julki. PuHu voitti sarjajohtajan 84-81 ja tasoitti edelleen tilannetta pleijariviivalla.

 

Sitten Salohallissa siirryttiin maajoukkueaikaan, sillä Koripalloliitto ja Vilpas järjestivät Salossa Suomi-Hollanti EM-karsintapelin. Suomi oli juuri kairannut Turussa kotivoiton Bosniasta Teemu Rannikon johdolla ja Saloon suomalaiset lähtivät kokoonpanolla Pekka Markkanen, Tom Gustafsson, Sakari Pehkonen, Sami Laaksonen, Maurizio Pratesi, Sami Lehtoranta, Jukka Matinen, Juha Luhtanen, Pasi Riihelä, Roope Mäkelä, Kimi Klingberg  ja Teemu Rannikko. Hollannin tähtinä tuikkivat NBA-taustainen 210-senttinen Geert Hammink sekä 208-senttinen Mike Nahar.

 

Teemu Rannikko pyöritti maajoukkueen peliä Salohallissa Hollantia vastaan. Kuva SSS arkisto.

 

Samat ongelmat olivat esillä jo tuolloin, sillä päävalmentaja Aaron McCarthy joutui peliin ilman Utahin Hanno Möttölää ja Espanjan Gironassa pelannutta Martti Kuismaa. Salossa päärooliin nousi Lahden Juha Luhtanen 29 pisteellään ja Suomi otti toisen voiton putkeen numeroin 86-83.

 

Takaisin SM-sarjaan. Vilppaan seuraava vastus olisi kauden ehdoton väriläiskä Team Componenta. Karkkilan kaupunki tuki uuden nimen saanutta seuraa 100 000 markalla ja into oli kova sarjakakkoseksi kivunneessa 8000 asukkaan pikkukaupungissa. Salohalliin matkasi peräti 150 kannattajaa ja kaksimetrinen Harry Harrison (20.1/11.8) oli juuri valittu helmikuun pelaajaksi. Kaiken lisäksi Karkkila oli viimeksi kaatanut sarjajohtaja Hongan vieraissa 75-85.

 

Faisal Abraham levypallotaistelussa Team Componentaa vastaan. Kuva SSS arkisto.

 

Cameron ja kumppanit olivat kuitenkin pelipäällä ja Team Componenta kaatui 75-68. Maestro Cameron pussitti 36 pistettä lähes 73 prosentin tarkkuudella ja kun Abraham tilastoi 18/16 sataprosenttisella heittopelillä, valmentaja Timo Hakamaa oli mykistynyt.

- Tämä ottelu vahvisti, että Vilppaalla on sarjan paras amerikkalaiskaksikko. Cameron ja Abraham ovat niin hurjia pelimiehiä, ettei heitä tahdo saada kuriin kahdellakaan vartijalla, totesi "Hakis".

Tiukat pelit jatkuivat ja seuraava niukka tappio haettiin Helsingin Kisahallista. Vilpas joutui leikkiin ilman kapteeni Breiliniä, joka oli treeneissä saanut pallon kovaa kämmeneensä ja kämmenluu murtui. Jukka Matinen puolusti Chris Cameronin (12) ensi kertaa kauden aikana pimentoon ja kun heittopeli ei muutenkaan ollut kohdallaan, ToPo otti 80-78 kotivoiton. Pekka Markkanen siirsi ToPon johtoon 5,9 sekuntia ennen loppua ja Ilpo Jalosen voittoyritys kolahti rautaan.

 

Harrisin miehistöllä oljenkorret harvenivat ja loppukauden kohtalo roikkui enää yhden säikeen varassa. Sekin napsahti poikki, kun Pussihutkat kairasi 70-75 voiton Salohallista. Ero playoffs-viivaan kasvoi neljään pisteeseen ja otteluja oli jäljellä enää kaksi. Vilppaan onneksi Pyrbasket voitti Korihait 101-94 ja se sinetöi ukilaisten lähdön karsintasarjaan HNMKY:n kanssa. Pussihukkien vauhdissa kalpenivat yli 30 pisteen keskiarvolla pussittanut Cameron (16/8) kuin Abrahamkin (12/11). Ilman Reda Bentebran (20) esitystä loppunumerot olisivat olleet paljon rumemmat. Illan positiivisin anti ole nuoren Henrik Hannosen avauspisteet SM-sarjassa.

- Pelaajatkin myönsivät, että tämä oli puhtaasti asennetappio. Bentebra oli ainoa, joka yritti pelata tosissaan voitosta, muut olivat jo kesälomatunnelmissa. En voi millään hyväksyä tällaista. Pelaajille, jotka eivät pelaa täydestä sydämestä voitosta suosittelen eläkkeelle jäämistä, harmitteli Harris.         

 

Kahteen viimeiseen peliin ei jäänyt enää panosta. Turussa jenkkirumbaa pyörittänyt Piiloset oli jälleen uuden edessä. Jamal Kendrick ei vakuuttanut ja yhdeksäs ehdokas Johnny McCrimmon saapui IBA-liigasta. Tai piti saapua, sillä Suomeen hän ei koskaan saapunut. Pikasopimus tehtiin 205-senttisen Jamie Petersonin kanssa ja pudotuspeleihin Piiloset lähti lopulta Jason Winningmanin kanssa.

Itse pelissä yhden jenkin Piiloset viipaloi Vilppaan Caribia-hallissa 103-82. Jayson Wells viimeisteli 26 pinnaa ja kaksinumeroisille ylsivät myös Sami Laaksonen (19), Arto Talvitie (15), Teemu Rannikko (15), Juho Terho (10) ja Samu Kaaresvirta (10). Salolaisista Cameron heitti kovalla prosentilla 37 pistettä.

 

Illan kierroksen jälkeen pudotuspelijoukkueet olivat selvillä ja kotiedun olivat varmistaneet Honka, Piiloset, Lahti ja ToPo. Sijat 5-8 olivat vielä viimeisen kierroksen varassa ja ne jaettiin nelikon Karkkila, Pyrbasket, Kouvot ja Huima kesken. Vilppaan viimeinen peli nähtiin Salohallissa Huimaa vastaan. Mikäli Huima voittaisi, se olisi runkosarjan kuudes ja vastaan tulisi Lahti. Tappiolla se jäisi kahdeksanneksi ja joutuisi kohtaamaan ykkössuosikki Hongan.

 

Huiman valmentaja Markku Rannalla oli varmaan keskusteltavaa joukkueelleen paluumatkalla Keski-Suomeen, sillä päätöspeli päättyi Vilppaan 81-77 voittoon. Huima hukkasi toisella jaksolla kahdeksan pisteen johtonsa ja Chris Cameron (24) rankaisi.

- Pelasimme ja hävisimme täysin vastustajan ehdoilla. Meiltä puuttui kovan työn tekijä ja vastuunkantaja. Honka on niin hyvä vastustaja, että tällä asenteella meille ei voi luvata hyvää, manasi Ranta.

Faisal Abrahamin ura Salossa päättyi lukemiin 16/15 ja edessä oli vierailu Jussi Rantasen leikkauspöydällä ennen kotiinlähtöä. Abrahamin suoritus kauden aikana oli jäätävän kova, sillä joulusta lähtien blokkihirmu oli pelannut kovilla polvikivuilla ja jäitä meni treenien ja pelien jälkeen kilokaupalla.

- Faisalin esitys oli siihen nähden kerrassaan mahtava, että hänen polvensa ovat kamalassa kunnossa. Polvi leikataan Turussa eikä hänestä olisi ollut meille enää apua pudotuspeleissä, kiitteli luottomiestään oman jatkosopimuksen ensi kaudesta tehnyt Harris.

Abrahamia polvikivut olivat vaivanneet koko kauden ja korkeasta kipukynnyksestä kertoo se, ettei mies suostunut huilaamaan yhtään peliä kauden aikana. Lisäksi minuuttimäärä 37.7 oli viidenneksi korkein SM-sarjassa.

 

Faisal Abraham tutussa puuhassa Salohallissa. Kuva SSS arkisto.

 

Tähän on pakko ottaa pieni kuvaus yhdestä kaikkien aikojen vahvistuksista Suomessa. Faisal Abrahamin vanhemmat olivat New Yorkista, mutta muuttivat 1970-luvun alussa Neitsytsaarille ja Faisal syntyi 1974 St. Croixilla. Samassa paikassa kuin hänen suuri idolinsa Tim Duncan.

- Pelasimme toisia vastaan yläasteella, mutta en tunne Duncania henkilökohtaisesti. Pidän hänen herrasmiesmäisestä asenteestaan eikä hän tee numeroa itsestään, kertoi blokkikone. 

Faisalin isä oli kansalaisoikeusaktivisti ja harras muslimi. Siitä juontaa nimi Faisal ja kaikkien lasten nimet. Hänen siskonsa Tajama Abraham pelasi uran WNBA:ssa. Ajan myötä islamin vaikutus perheessä väheni ja perhe palasi USA:han ja Virginiaan 1989. Faisal sai stipendin Marquetten yliopistoon lähelle Millwaukeeta, jossa lunta ja pakkasta riitti. Kolmena kautena neljästä Marquette selviytyi NCAA-lopputurnaukseen ja parhaimmillaan se pääsi 16 parhaan joukkoon.

Mistä sitten syntyi into torjuntoihin?

- Marquettesta. NBA:han päätyneet Jim McIlvaine, Chris Crawford ja Amal McCaskill olivat hulluna siihen puuhaan ja sitten minäkin ryhdyin tarjoilemaan niitä. Minulla on aina ollut pitkät sormet, nauroi Abraham.

Entä jokapojan unelma NBA?

- Sain kutsun Detroit Pistonsin leirille 1997. En mennyt, koska en uskonut mahdollisuuksiini päästä joukkueeseen, paljasti Faisal. 

 

Vilppaan lopullinen sijoitus oli 12. sija saldolla 13 voittoa ja 19 tappiota. SM-karsintasarjassa HNMKY jäi ilman voittoja ja kolme muuta (LrNMKY, SäyRi, Korihait) pelasivat pelinsä ristiin. I divisioonaan lähti korieron turvin Korihait. Eli ensi kaudelle SM-sarjaan saatiin kaksi uutta seuraa.

Runkosarjan parhaita arvioitiin ns. tendex-indeksillä ja ulkomaalaisten osalta listan ykkönen oli KTP:n Tony Turner (0,821). Korikuningas Damon Williams (0,774) oli kakkonen ennen Hongan Steve Richiä (0,758). Faisal Abraham oli listan viides (0,668).

Kotimaisten kohdalla ykköseksi nousi Turun Teemu Rannikko (0,586) ennen Hongan Roope Mäkelää.

 

Pudotuspelien ensimmäinen kierros mentiin pareilla Honka-Huima, Piiloset-Karkkila, Namika Lahti-Pyrbasket ja ToPo-Kouvot. Suursuosikki Honka hyytyi lopulta pronssille ja mestaruus matkasi Jouni Mäkäläisen luotsaamalle Namika Lahdelle, joka kaatoi finaaleissa Marcus Grantin johdolla ToPon 3-2.

SM-sarjavalmentajat ja kapteenit valitsivat kauden parhaat ja lista näytti tältä. Vuoden pelaaja - Teemu Rannikko, ulkomaalaispelaaja - Damon Williams, puolustuspelaaja - Abraham/Luhtanen/Rich/Terho, kuudes pelaaja - Heikki Zitting, kehittynein - Vesa Parviainen, tulokas - Jarno Mäkelä, valmentaja - Jarmo Laitinen, tuomari - Ovaska, All Stars - Rannikko, Williams, Rich, Turner, Laaksonen. 

Koripalloliiton valinnat näyttivät tältä: vuoden pelaaja - Teemu Rannikko, finaalien MVP - Juha Luhtanen, ulkomaalaisvahvistus - Marcus Grant, puolustuspelaaja - Greg Joyner, kuudes pelaaja - Petri Jaakkola, tulokas -Jarno Mäkelä, kehittynein - Vesa Parviainen, valmentaja - Jarmo Laitinen, tuomari - Ovaska, organisaatio - Huima, kotiyleisö - Karkkila.

 

Kiitokset lukijoille ja palataan asiaan.

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit