Uutiset & Artikkelit

20.07.2020 18:23
Vilpasvikings.fi

Osa 18: Reda Bentebrasta uusi EU-pelaaja ja Chris Cameronin comeback!

Vilppaan historian toinen EU-pelaaja Reda Bentebra teki sopimuksen Vilppaan kanssa marraskuussa 1999. Kuva SSS arkisto.

 

Kausi 1999-2000 jatkui Salossa ristiriitaisissa merkeissä. Vaikka pelit kulkivat kohtalaisesti, valmentaja Bernard Harris tuskaili ulkomaalaisvahvistusten sopivuuden kanssa. Takamies Greg Burstonin sopimus irtisanottiin jo kuuden ottelun jälkeen ja marraskuun lopun maajoukkuetauolle lähdettäessä myös EU-pelaaja Erik Johnson sai lentolipun kouraan. Vilppaan peli lepäsi liikaa Faisal Abrahamin leveillä hartioilla ja edessä oli taas yhteydenotto agentteihin.

 

Edelliskauden seitsemäs sija ei avannut Vilppaalle portteja kansainvälisille kentille ja jälkikäteen voi todeta, että onneksi. Europelit olivat kova rypistys edelliskauden kärkikuusikolle ja näkyvimmin homma konkretisoitui Äänekoskella. Pienen seuran resurssit eivät vaan riittäneet kahteen sarjaan ja Euroopan kentät syöksivät Huiman hyvin käynnistyneen SM-kauden alamäkeen. Se oli voittanut kahdeksasta viimeisestä SM-pelistään vain kaksi ja Korac-cupissa tappio oli tosiasia kaikissa kuudessa kamppailussa. 

 

Maajoukkuetauolla uusi kala ui Vilppaan haaviin ja tälläkin kertaa seura pestasi pelaajan Ruotsista. Kahdeksan kautta Södertälje Kingseissä pelannut 185-senttinen takamies Reda Bentebra saapui Saloon kolme ottelun koesopimuksella. Redalla oli vyöllään Södertäljestä yksi mestaruus ja yksi hopea.

- Me tarvitsemme Redan kaltaista pelaajaa, koska Sami Lähteenlahti joutuu urakoimaan aivan liikaa omalla pelipaikallaan, painotti Harris EU-sentterin vaihtumista EU-takamieheen.

Maajoukkuetauolla Suomi kohtasi EM-karsinnassa Israelin Tel Avivissa ja hävisi 93-68 aloitusviisikolla Teemu Rannikko, Juha Luhtanen, Maurizio Pratesi, Jukka Matinen, Martti Kuisma. Edessä oli vielä peli Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ja sitten maajoukkue kotiutuisi helmikuussa Salohalliin Hollannin kohtaamisessa.  

 

EU-mies Bentebran ura Vilppaassa alkoi ikävissä merkeissä. Jo kuuden minuutin kohdalla ruotsalainen väänsi nilkkansa ja sarjakakkonen Piiloset otti summerin soidessa 70-73 vierasvoiton totaalisesti mykistyneestä 1200 katsojan Salohallista. Hiljaisuuden aiheutti kukas muu kuin Teemu Rannikko. Sami Lähteenlahti oli tasoittanut pelin 4,1 sekuntia ennen loppua lukemiin 70-70 ja turkulaiset pelasivat pallon Rannikon käsiin. 

 

Reda Bentebra vietti tuskaisia hetkiä Salohallin parketin pinnalla heti avausottelussa. Onneksi nilkkavamma ei koitunut vakavaksi ja mies palasi jo seuraavaan otteluun. Kuva SSS arkisto.

 

- Ei siinä paljoa ehtinyt miettiä. Aika loppui ja oli pakko yrittää heittoa kun tilaa oli. Joskus lämmittelyssä olen heittänyt samanlaisia heittoja, kommentoi marraskuun pelaaja Rannikko ratkaisuheittoaan.

Ja tilaa todella oli, koska pallo lähti pitkälle radalle puolesta kentästä toimitsijapöydän edestä. Peli itsessään oli todellista paikallisvääntöä, jota kovat otteet ja käsirysyt värittivät alusta lähtien. Inus Norville ja Sami Laaksonen virheilivät itsensä suihkuun ja Vilpasta muistettiin peräti kolmella teknisellä virheellä (Iltanen, Breilin, Harris).

 

Joulukuun pelit jatkuivat iloisella 72-91 vierasvoitolla sarjajumbo Korihaista. Faisal Abraham (21/13) noukki seitsemän hyökkäyslevypalloa ja takamiehet Ilpo Jalonen ja Sami Lähteenlahti jakelivat kuusi syöttöä mieheen Fred Drainsin osuessa 18 pisteen edestä. Nilkka vahvasti teipattuna pelannut Bentebra osoitti pelimiehen merkkejä 11 pisteellään.  

Voittojen tie jatkui Salossa Karkkilaa vastaan ja joulutauolle oli hyvä lähteä Högfors Teamin kaaduttua 1300 katsojan edessä 65-56. Faisal Abraham varasti shown runnomalla kauden toisen tripla-tuplansa - 13 pistettä, 15 levypalloa ja 11 torjuntaa!

 

Kuva ottelusta Vilpas-Karkkila, jossa Faisal Abraham oli jälleen kentän kunkku tilastoiden tripla-tuplan (pisteet, levypallot ja torjunnat). Kuva SSS arkisto.

 

- Aivan uskomaton esitys Abrahamilta. Milloin hän ei torjunut meidän heittoa, silloin hän vei ribarit. Mies dominoi täysin korinalustoja, jonne meillä ei ollut mitään asiaa tänään, hämmästeli Karkkilan valmentaja Timo Hakamaa.  

Väkkärämäinen Bentebra viihdytti kotiyleisöä 13 pisteellä ja loppukauden sopimus oli tosiasia.

- Ihmisenä hän sopii joukkueen kemiaan erinomaisesti ja pelillisesti hän nopeuttaa hyökkäyspeliä, puolustaa kovaa ja tuo lisää syvyyttä, kommentoi Harris jatkosopimusta. 

 

Kolmen viikon joulutauolle purjehtinut Vilpas oli puolimatkan krouvissa sijalla seitsemän kahdeksalla voitolla ja yhdeksällä tappiolla. Abraham lensi joulun viettoon Millwaukeen maisemiin ja duo Drains - Bentebra laivalla Ruotsiin. Joulukuun pelaajaksi valittiin Piilosetin Sami Laaksonen 20.3 pisteen keskiarvolla. 

Kokonaisuutena syyskausi oli ollut yksi SM-historian parhaita. Kärkikaksikko Honka (14/3) ja Piiloset (14/2) oli omilla teillään, mutta muuten taistelu pudotuspelipaikoista kävi kiivaana järjestyksessä BC Nokia (9/9), ToPo (10/6), Kouvot (9/8) ja Namika Lahti (9/7). 

Joulutauon aikana tapahtui paljon myös Salon ulkopuolella. Högfors Team oli muuttanut nimensä Team Componentaksi ja Eric Payne sai Suomen kansalaisuuden. Muutoksia tapahtui mm. Korihaiden leirissä ja jenkkiruletissa otettiin käyttöön miehet numero 4 ja 5 eli Jason Johnson ja Alex Austin. Ruletti pyöri vahvasti myös Turussa, kun kolme ottelua Eero Saarisen alaisuudessa pelannut Raphael Edwards sai lähteä ja tilalle tuli Jayson Wells.

 

Suurin pommi tuli kuitenkin ToPosta, jossa kuohui kuin shamppanjapullossa. Sakari Pehkonen siirtyi pahimman kilpailijan Hongan leiriin yhdessä Falur Hardarssonin kanssa ja mestarivalmentaja Aaron McCarthy jätti joukkueen siirtyen Hongan urheilutoimenjohtajaksi. Torpan uusi valmentaja oli Anatoli Krikun ja avuksi nostettiin Tomi Kaminen. McCarthy jatkoi silti maajoukkueen peräsimessä. 

Hongassa polvileikkauksessa käynyt Steve Rich vaihtui 212-senttiseen Melvin Robinsoniin, Pyrbasketissa nilkkavaivainen Patrick Teagues sai tehdä tilaa Trent Pulliamille ja Kouvot palkkasi EU-pelaaja Roger Janssonin Ruotsista. Salostakin tuttu Garcia Hopkins rikkoi 12. pelaajana SM-sarjassa 7000 pisteen rajapyykin.  

 

Vilppaan kevätkausi starttasi Korihaita vastaan Salohallissa ja hyvän syyskauden pelanneen Erik Iltasen huono tuuri jatkui. Joulukuussa Eetu joutui autokolariin ja loukkasi niskaansa. Heti joulutauon jälkeen Perälän mies väänsi nilkkansa ja edessä oli toinen lepojakso. Se ei viikinkien menoa haitannut, vaan Korihait kaatui 61-54 Bentebran osuessa 16 pisteen edestä. Hyvä voitto ilman yhtään onnistunutta kolmosta! Mika Vesterinen sai paljon vastuuta flunssaisen Abrahamin paikkaajana ja heitti uudeksi piste-ennätyksekseen 10 pinnaa.

- Tässä pelissä oli vain kaksi hyvää asiaa. Voitto ja se, että huonommaksi heittopeli ei enää voi mennä. Yleisö haluaa nähdä koreja ja Salohallissa niiden tekeminen on äärimmäisen vaikeaa, viittasi Harris Salohallin armottoman koviin koreihin.Sitten rävähti Kouvolassa. Sopimus Daron Jenkinsin kanssa irtisanottiin välittömästi ja Troy Smith asetettiin pelikieltoon. Syynä oli poliisitutkinnassa ollut rasismisävytteinen tappelunujakka KooKoo:n jääkiekkoilijoiden kanssa sunnuntaiyöllä, jonka seurauksena yksi lätkämies vietiin teho-osastolle. Kuukauden päästä juttua käsiteltiin Kouvolan käräjäoikeudessa ja Jenkinsille luettiin syyte törkeästä pahoinpitelystä ja Smithille pahoinpitelystä. Peliura Mansikka-aholla tyssäsi kummaltakin jo kahakan jälkeen ja tilalle Kouvot hankki Javan Goodmanin ja Todd Burganin. EU-pelaaja Athanasios Spyropoulosin koeaika päättyi Kouvolassa kolmeen viikkoon.

Kuohunta jatkui myös Turussa. Jenkkiä lappasi ovista ja ikkunoista ja uusin hankinta Jayson Wells hankki itselleen pelikiellon menetettyään malttinsa Vantaalla. Tappion jälkeen mies heitti parhaan pelaajan palkinnon lattiaan, iski nyrkillä käytävän panssarilasin palasiksi ja potkaisi pukukopin oven mäsäksi. Liiton kurinpitoryhmä muisti Wellsiä 500 markan sakolla.Siitä alkoi Vilppaan oma Via Dolorosa. Kuuden ottelun mittainen tappioputki käynnistyi Karkkilasta, jossa Vilpas kärsi niukan 68-67 tappion Team Componentalle. Eric Paynen kansalaisuuden myötä Karkkila oli hankkinut kolmanneksi vahvistukseksi takamies Sam Salterin. Salolaisilla oli mahdollisuus mennä ohi viimeisessä hyökkäyksessä, mutta Bentebran pallonmenetys neljä sekuntia ennen loppua tuhosi suunnitelmat. Drains onnistui 25 pisteeellä, Abraham jäi lukemiin 7/6.

- Faisalin 28 minuutista 4-5 olivat maininnan arvoisia, totesi Harris lyhyesti.  

Pyrbasket osoittautui Tampereen kori-iloittelussa paremmaksi 108-101 jatkoajan jälkeen. Ihmeellinen ottelu, sillä Vilpas onnistui pitämään korikuningas Damon Williams kohtuullisen hyvin kurissa, mutta valmentaja Jarkki Laitinen löysi ratkaisijat penkiltä. Junnuikäiset Toni Nummi (21) ja Roope Tähkä (13) heittivät jatkoajalla Pyrbasketin 18 pisteestä 13. Abraham murjoi korin alta 34 pistettä. 

Kolmas tappio tuli kotona mestarisuosikki Honkaa vastaan 76-89. Valtakunnan laajimmalla rosterilla mellastanut Honka viiletti selvään voittoon Steve Whiteheadin (24) ja Adonis Jordanin (21) johdolla Faisal Abrahamin lähenneltyä kauden kolmatta tripla-tuplaa (27/16/7 torjuntaa).Kovassa myllerryksessä paininut Kouvot juotti seuraavaksi karvasta kalkkia Vilppaalle 71-66 kotivoitolla. Drains (20/6) ja Abraham (18/11) olivat ainoat valopilkut ja tappioputken myötä Vilppaan johdolla oli palaverin paikka. Ja pöydällä oli vaikea päätös -  pitäisikö joukkueen paras pistemies Fred Drains pistää vaihtoon? 

Asia nousi ajankohtaiseksi, kun uutiset rapakon takaa saapuivat Saloon. Jenkkien IBL-seura San Diego Stingrays oli pistänyt joukkueen kaikki 12 pelaajaa vaihtoon ja pesuveden mukana meni myös eräs Chris Cameron. 

Vilpas oli pitänyt portteja auki Cameronille jo Burstonin potkuista saakka ja nyt valoa tunnelin päässä näkyi. Cameron ehti pelata San Diegossa 20 ottelua tehoin 9.3/3.1.

 

Kuvassa Fred Drains, joka sai tehdä tilaa Chris Cameronille. Kuva SSS arkisto.

 

- Käynti Drainsin kämpillä oli elämäni vaikeimmat potkut. Fred on hieno pelaaja ja hieno ihminen. Tarvitsimme kuitenkin loppukaudeksi profiilipelaajan, joka pystyy kääntämään tiukat pelit voitoiksi. Chris otti meihin yhteyttä sunnuntaina ja tarjosi itseään takaisin. Hänen merkitys joukkueelle ja yleisölle on kuin kaataisi bensaa tuleen. Lisäksi Chris tuntee Ilpo Jalosta lukuun ottamatta joukkueen viime kaudesta, kommentoi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

 

Tästä jatketaan osassa 19. Miten runkosarja loput kymmenen peliä sujuivat ja nousiko Cameron Vilppaan pelastajaksi? Silloin selviää myös pudotuspelijoukkueet ja ne, ketkä lähtivät karsintasarjaan. Stay tuned!  

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit