Uutiset & Artikkelit

07.07.2020 22:18
Vilpasvikings.fi

Osa 16: Benkun johdolla kauteen 1999-2000 - Jalonen tekee paluun

Ilpo Jalonen teki paluun kasvattajaseuraan kesällä 1999. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan pääsarjahistoriassa siirrytään kauteen 1999-2000. Edellinen kausi päättyi Vilppaan osalta puolivälieriin Honkaa vastaan ja lopullinen sijoitus oli seitsemäs. Ensimmäinen askel uuteen kauteen oli jatkosopimus valmentaja Bernard Harrisin kanssa. Vaikka Benkulla oli mahdollisuus vaihtaa valmennusmaisemaa hyvän debyyttikauden jälkeen, jatkopäätös syntyi lopulta helposti.

 

- Pesti olisi vaatinut minulta paljon matkustamista. Haluan viettää mahdollisimman paljon aikaa Mercedes-tyttäreni kanssa ja häneltä tuli lopulta se paras tarjous. Tunsin olevani myös kiitollisuudenvelassa Vilppaalle, joka on luottanut minuun ja minä seuraan. Puolustus on kaiken perusta ja valmentamiseni ohjenuora. Sitä lähdetään edelleen kehittämään, pohti Harris kesän alussa.

 

Bernard Harris ja Mercedes tytär. Kuva SSS arkisto.

 

Seitsemäs sija ei avannut salolaisille porttia kansainvälisille kentille. ToPo ja Honka osallistuivat sekä Pohjois-Euroopan NEBL-liigaan että Saporta cupiin. Kouvot, Piiloset, Huima ja Namika Lahti lähtivät mukaan Korac cupiin.

Omituiseksi todettu sarjajärjestelmä päätettiin haudata yksimielisesti ja SM-koripallo lyötiin nyt yhteen 14 joukkueen lohkoon. Kaksinkertaisen sarjan lisäksi pelattiin paikalliskierroksia ja Vilppaan kanssa samassa lohkossa tahkosivat Korihait, Piiloset sekä Karkkila. Runkosarjassa tultaisiin pelaamaan siten 32 ottelua.

 

Pelaajaryhmästä poistuivat pitkäaikainen seuramies Olli Lehto, Esa Talviniemi, Jussi Kajander sekä Korihaiden päävalmentajaksi siirtynyt Kimmo Heinonen. Kun vielä raskaan työn raataja Olli Breilin oli uhannut pistää tossut naulaan, uusille nimille olisi käyttöä. Korihaissa edellisen kauden pelannut Ilpo Jalonen oli tietysti hankintalistan ykkösnimi ja kiinnostusta oli myös vuoden ulkomaalaispelaajan Faisal Abrahamin pitämiseen Salon katukuvassa. Samoin EU-pelaajan hankintaa pohdittiin vakavasti.

Kaksimetrinen Abraham kierteli alkukesän ajan Neitsytsaarten maajoukkueen mukana ja pohti samalla Vilppaan jättämää tarjousta. Chris Cameron teki sopimuksen Meksikoon ja Titus Channer lähti Gordon Herbertin valmennukseen Itävaltaan.

 

Ilpo Jalosen paluu kasvattajaseuraan varmistui ensimmäisenä.

- Pelillisesti kausi Ukissa ei tarjonnut sitä mitä odotin. En kuitenkaan kadu kokeilua hetkeäkään. On pohjaa miettimiselle, jos vastaava tarjous tulisi vastaan myöhemmin. Odotan mielenkiinnolla Benkku Harrisin valmennukseen pääsyä, tuumi 24-vuotias Jalonen.

Nuorisokaartiin Harris kelpuutti kolme keltanokkaa - Henrik Hannosen, Juha Sairasen ja Kalle Saajoksen. Jatkosopimukset rustattiin Sami Lähteenlahden, Mika Vesterisen, Erik Iltasen ja Mikko Arosillan kanssa.

 

Jenkkipalapeli käynnistyi hurraa-huudoin, kun Faisal Abraham raapusti nimensä jatkospimukseen. Vielä huhtikuussa homma vaikutti vaikealta, mutta pitkän työrupeaman jälkeen välillä Salo-Millwaukee Vilppaan syötti kelpasi Abrahamille.

- Uuden amerikkalaisen pestaamisessa on aina riskinsä ja nyt ne vältettiin vaivattomasti. Faisal saapuu Saloon vasta 20. elokuuta, mutta täysin varmasti huippukunnossa ilman grammankaan ylipainoa, iloitsi joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen uudesta sopimuksesta.

Vilpas olisi mielellään sainannut myös 211-senttisen tanskalaistorni Michael Nieblingin, joka dominoi Salohallissa pelattua 20-vuotiaiden PM-turnausta. Neuvottelut eivät lopulta johtaneet sopimukseen ja nuorukainen päätti jäädä Tanskaan. Kultaa voittaneen Suomen tähtinä tuikkivat muuten Piilosetin Teemu Rannikko, Forssan Tuukka Kotti, SäyRin Petri Virtanen sekä Vilppaan Erik Iltanen.   

20-vuotiaiden PM-kisat pelattiin Salohallissa kesällä 1999. Joukkueessa viilettivät myös Erik Iltanen sekä Teemu Rannikko. Kuva SSS arkisto.

 

Seuraavat tapahtumat pelaajarintamalla nähtiin elokuun alussa, jolloin treenivahvuuteen liittyi kaksi uutta vahvistusta, 22-vuotias takamies Greg Burston Riderin yliopistosta sekä brittipassilla pelannut kanadalainen EU-pelaaja Erik Johnson. 205-senttinen ja 115-kiloinen Johnson otti itse yhteyttä Saloon ja hän oli pelannut kaksi edellistä kautta Saksan kakkostason Chemnitzissä yli 16 pisteen ja kymmenen levypallon keskiarvolla. 

- Erik on kotoisin Edmontonista, joten nimet Kurri ja Tikkanen ovat kaverille tuttuja. Hänellä on kaksi viikkoa aikaa vakuuttaa meidät osaamisellaan. Hän totesi, että olo tuntuu heti kotoisalta, koska luonto on samanlainen kuin kotona Kanadassa ja ihmiset vaikuttavat mukavilta, Poutiainen kommentoi.

 

Erik Johnson (Vilppaan 1. EU-pelaaja), Bernard Harris sekä Greg Burston. Kuva SSS arkisto.

 

Greg Burstonin saapumisen kanssa oli pieniä ongelmia, sillä takamies missasi Helsingin koneen Pariisissa ja pelko oharista oli todellinen. Vuorokauden odottelun jälkeen mies kuitenkin nähtiin Salossa. Pelko syntyi syystäkin, sillä yhdet oharit Vilpas oli jo joutunut kokemaan. Seura oli tehnyt kirjallisen sopimuksen takamies Cedric Dixonin kanssa, mutta mies olikin pistänyt nimensä myös bosnialaisseuran paperiin ja päätti lähteä etelämmäksi.

Otetaan seuraavaksi pieni kertaus muiden seurojen vahvistuksiin. Kovimman satsauksen teki Honka, joka värväsi SM-sarjan 19. pelaajan NBA:sta eli Adonis Jordanin. Urheilulehden mukaan Jordan nautti Espoossa 400 000 markan palkkaa. Mielenkiintoinen hankinta tehtiin myös Turussa, jossa Piiloset palkkasi Earvin "Magic" Johnsonin serkun Inus Norvillen (208cm/125kg).

SM-sarjaa pelattiin tuohon aikaan kahdella EU:n ulkopuolisella vahvistuksella ja lista näytti seuraavalta: Kouvoilla Chris Sneed ja Daron Jenkins, Hongalla Adonis Jordan ja Steve Rich (EU Stephen Whitehead), Piilosetilla Inus Norville ja Godfrey Thompson, Huimalla Nate Holmstadt ja Kevin Martin, Lahdella Freddy Hicks ja Carl Howell, ToPolla Rodney Odom, Rytis Vaisvila (EU Falur Hardarson), Karkkilalla Mike King ja James Dockery, Pussihukilla Ryan DeMichael ja William Coley, BC Nokialla Andre Foreman ja Nathan Green, Kotkalla Gary Lampkin ja Tony Turner, Korihailla John Tomsich ja Jason Johnson, Pyrbasketilla Patrick Teagues, Damon Williams sekä HNMKY:llä Chuckie Robinson ja Clinton Holtz.  

 

Sami Lähteenlahti jatkoi Vilppaan pelintekijänä ja myös Olli Breilin (taustalla) pyörsi lopettamispäätöksen ja jatkoi kokoonpanossa. Kuva SSS arkisto.

 

Vilppaan leirissä saatiin loppukesästä mieluisia uutisia, kun Olli Breilin pyörsi lopettamispäätöksensä ja liittyi 12 pelaajan viikinkiryhmään. Ensimmäinen treenimatsi pelattiin Salohallissa Högfors Teamia vastaan ja se päättyi niukkakoriseen 64-61 kotivoittoon. Kovapomppuinen Burston aloitti tehoin 27/10 ja Abraham heitti avauspeliinsä 23 pistettä. Seuraavaksi Harris johdatti miehistönsä Salon ystävyyskaupunki Katrineholmiin, jossa se voitti Solna Vikingsin 70-61 ja Katrineholmin 96-79, mutta joutui taipumaan finaalissa Norrköping Dolphinsille 80-72. 

Treeniohjelmaan mahtui vielä 73-83 tappio FoKoPoa vastaan ilman kuumeista Abrahamia, mutta viralliset pelit alkoivat Suomen cupin pelillä Vantaalla. Cupista ei tullut pitkää murhetta, sillä Pussihukat pudotti salolaiset jatkosta 91-71. Harjoituspelit eivät täysin vakuuttaneet coach Harrisia.

- Selvää on, että vaadin ammattilaisiltani enemmän kuin suomalaisilta pelaajilta. Mitali on selkeä tavoitteemme, mutta se  edellyttää suurten seurojen järkyttämistä ja siinä on meille riittävästi haastetta. Pelintekijä Sami Lähteenlahti ja Faisal Abraham ovat joukkueeni peruspilareita ja varsinkin "Allun" rooli on lähes korvaamaton. Ilpo Jalonen on onnistuessaan loistava heittäjä. Hänen itseluottamuksensa on ollut hieman kateissa, mutta mies on tulossa, pohti Benkku SM-sarjan kynnyksellä. 

 

Osassa 17 pistetään SM-sarja käyntiin ja se alkoi Vilppaan osalta miljoonan markan budjetilla Hongan vieraana. Espoolaisten manageri Paavo Koskivaaralla oli käytössä 4,4 miljoonaa markkaa ja SM-kärki markkamäärissä oli Jukka Suomelan TeamWare ToPo, joka lähti kauteen viidellä miljoonalla markalla. 

Korisbuumi eli edelleen vahvasti Salossa ja Vilpas pesi yleisömäärissä selvästi lentopallon uuden fuusioseuran Viesti-Trolleyn. Koris oli etenkin nuoremman väen suosiossa. Pysykää menossa mukana!

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit