Uutiset & Artikkelit

02.07.2020 15:39
Vilpasvikings.fi

Osa 15: Vilpas törmäsi kevään 1999 pudotuspeleissä Honkaan

Hongan Greg Joyner ja Vilppaan Faisal Abraham väänsivät kovaa kevään 1999 puolivälierissä. Kuva SSS arkisto.

 

Bernard Harrisin ensimmäinen kausi Vilppaan peräsimessä oli mielenkiintoinen. Näkyvin muutos aiempiin kausiin oli joukkueen parantuneessa puolustuspelaamisessa ja menestykseen vaikutti myös onnistuminen amerikkalaishankinnoissa. Chris Cameronia ja Faisal Abrahamia voidaan pitää yhtenä Salon kautta aikojen vahvistuskaksikkona ja Titus Channeria kovempaa kolmosjenkkiä saa hakea.

Joukkueena esitys oli kuitenkin melkoista vuoristorataa. Neljällä voitolla sarjan aloittanut joukkue ajautui talven pakkasissa kahdeksan ottelun tappiokierteeseen, mutta ei hätää. Kevätkaudella salolaiset olivat taas iskussa ja kevään 17 ottelustaan viikingit voittivat 14 nousten kansallisen lohkon kakkossijalle Äänekosken Huiman jälkeen. Se tiesi suoraa paikkaa puolivälieriin ja siellä kotietua kansainvälisen lohkon Tapiolan Honkaa vastaan.

 

Pakkipään kehittymisestä kertoi kylmästi omaan päähän tehdyt pisteet. Kahdella aiemmalla SM-kaudella Vilpas oli kova hyökkäysjoukkue, jonka päätyyn tehtiin yli 90 pistettä per ottelu. Benkun avauskaudella lukema putosi 77 pisteeseen ja yksi syy oli helppo löytää ilman suurennuslasia. Blokkimies Faisal Abraham oli sellainen pelote korin alla, jota vastustajien oli pakko kunnioittaa. Abrahamin torjuntahanakkuudesta kertoi keskiarvo 3,79 ja näitä lukemia ovat SM-sarjassa hätyytelleet vain Cypheus Bunton (FoA, 3.77) ja Damon Vance (FoKoPo 3,62). Sekä tietysti Abraham itse kaudella 1999-2000 (3,44).

 

 

SM-kevään pudotuspelit käynnistyivät uusitun sarjajärjestelmän vuoksi neljännesvälierillä ja siellä ei yllätyksiä nähty. Honka pudotti Uudenkaupungin Korihait 2-0 ja puolivälierissä vastaan tuli Vilppaan. Lahti kaatoi BC Nokian 2-0 ja tuleva vastus oli Huima. ToPo voitti Pussihukat 2-0 ja seuraavaksi vastaan tuli viime kauden finaaliuusinnassa Kouvot. Vain otteluparissa KTP-Pyrbasket mentiin kolmanteen peliin ja se päättyi Tampereella KTP:n yhdeksän pisteen voittoon. Toisella kierroksella Kotka joutui lohkovoittaja Piilosetin kyytiin. Välieräpaikka irtosi kaikille kolmella voitolla.

 

 

Honka-ottelusarja pelattiin todella tiukalla aikataululla johtuen jääkiekon Blues-HIFK puolivälieristä Espoon päässä ja joukkueet kohtasivat toisensa neljästi viiden neljän päivän sisällä, joten lepoaika oli kortilla. Runkosarjassa molemmat juhlivat niukkakorisesti vieraskentillä, sillä Salohallissa Honka oli parempi 58-66 ja Mankkaalla Vilpas voitti 51-61. Salohallin lauantain avauspeliin oli saapunut 1300 katsojaa, mutta kotiyleisön pettymys oli suuri Hongan jyrättyä 49-72 voittoon.

Kotijoukkueen esitys oli karmeaa räpellystä ja pahiten petti osumatarkkuus kaaren takaa. Vilpas pisti palloa radalle 19 kertaa onnistumatta kertaakaan eli prosentiksi tuli puhdas nolla! Suurin tuhlari oli kauden tehomies Cameron, jolle sattui todella musta päivä kaarella, 0/11. Faisal Abraham (18) ja Sami Lähteenlahti (10) olivat ainoat pelaajat, joihin valmentaa Harris oli edes hieman tyytyväinen.

- Joukkue on ollut viime päivät flunssan kourissa ja Mika Vesterinen on sivussa kokonaan. Puolustus toimii harjoittelemattakin, mutta heittopeli kärsii. Honkaa ei kaadeta kahden miehen voimin, myönsi Harris.

Hongan päävalmentaja Gordon Herbert oli tyytyväinen omaan pakkipäähän. Roope Mäkelän (24) ohella kiitokset sai takamies Hamilton.

- Sherman Hamilton (11) teki loistavaa työtä Cameronin kanssa puolustuspäässä, hehkutti Herbert.

Hongan tilastot: Toiviainen 0/2, Rautajoki 2/0, M. Hemdahl 2/6, Nikula 4/1, Hamilton 11/2, Zitting 2/2, Mäkelä 24/4, J. Hemdahl 0/1, Allen 17/11, Joyner 10/5.

Vilppaan tilastot: Heinonen 0/3, Lehto 0/1, Cameron 13/7, Kajander 0/1, Lähteenlahti 10/2, Talviniemi 2/0, Breilin 0/5, Iltanen 2/0, Abraham 18/13, Arosilta 4/2.  

Avauskierroksella Lahti voitti Huiman 73-89, Kouvot ToPon 80-65 ja Piiloset KTP:n murskaavasti 106-68.

 

Toinen osaottelu pelattiin heti seuraavana päivänä sunnuntaina Mankkaalla eikä lopputulokseen tullut muutoksia. Palloa ei saatu koriin, Vilppaan kolmoset (12,5%) takkusivat edelleen ja Honka oli parempi 79-63. Roope Mäkelä säkitti jo avausjaksolla 16 pistettä ja kuumeisen Cameronin sokeus kaarella jatkui. Tällä kertaa kaikki kymmenen yritystä kolisivat rautoihin Hamiltonin ja Jukka Hemdahlin tiukassa vartioinnissa.

- Sunnuntaina me taistelemme voiton Salohallissa ja tulemme tänne takaisin tiistaina, vakuutti Harris synkästä heittopelistä huolimatta.

Honka: M. Hemdahl 5/10, Hamilton 23/2, Zitting 0/1, Mäkelä 18/6, J. Hemdahl 8/1, Allen 19/12, Joyner 6/3.

Vilpas: Heinonen 2/1, Lehto 2/1, Cameron 17/12, Lähteenlahti 4/1, Breilin 6/8, Iltanen 7/3, Abraham 19/4, Arosilta 6/1.    

Huima tasoitti voitot Lahden kanssa (82-104), ToPo voitti Kouvot 80-67 ja KTP yllätti Piiloset 69-66.

 

Titus Channer nousi pelaavaan kokoonpanoon 3.puolivälierässä. Kuva SSS arkisto.

 

Benkku olikin lupausten mittainen mies. Maanantain treenit jätettiin suosiolla väliin ja palaverissa keskityttiin pelaajien murheisiin ja mietteisiin. Harris päätti lähteä kuolemanpeliin ilman Cameronia ja kehiin hyppäsi Titus Channer. Keinot tepsivät ja Vilpas löi espoolaiset liekeissä olleen Channerin johdolla 72-65.

Vilpas johti toisella jaksolla jo 17 pisteellä, mutta Honka hivuttautui vajaa kaksi minuuttia ennen loppua kahden pisteen päähän 62-60. Loppuhetkillä tärkeää roolia näyttelivät vaparit, joista Channer ja Mikko Arosilta niittasivat voittoon tarvittavat pisteet.

Pelastava enkeli oli kuitenkin vikkeläkinttuinen Channer.

- Titus piti meidät hengissä ja 26 pistettä on äärettömän kova juttu mieheltä, joka pelaa sormi murtuneena puudutuspiikin voimalla. Jos joutuisin sotaan, haluaisin ehdottomasti olla Tituksen puolella. Hän on käsittämättömän kova taistelija, ylisti Harris kolmosjenkkiään.

Sami Lähteenlahti sai vihdoin Roope Mäkelän kuriin ja Erik Iltanen sekä kuumeesta toipunut Mika Vesterinen painoivat pystypainia Greg Joynerin kanssa. "Vili" Vesterinen loi taistelutahtoa omalta osaltaan toteamalla Harrisille ennen peliä "olen tullut takaisin, me voitamme".

Vilpas: Heinonen 0/1, Vesterinen 7/0, Lähteenlahti 6/4, Breilin 8/6, Iltanen 7/6, Abraham 12/12, Arosilta 6/3, Channer 26/3.

Honka: M. Hemdahl 6/4, Hamilton 18/3, Mäkelä 9/2, J Hemdahl 1/1, Allen 19/6, Joyner 12/8.

Kaikissa puolivälieräsarjoissa mentiin nyt tilanteissa 2-1. Huima otti johdon Lahdesta (90-76), Kouvot ToPosta (92-71) ja Piiloset Kotkasta 100-66.

 

Faisal Abraham estämässä Greg Joynerin korintekoyritystä Espoon Länsi-auto Areenassa. Kuva SSS arkisto.

Neljäs kohtaaminen tiistaina Espoossa alkoi vaisusti (20-11), mutta siirtyminen paikkapuolustukseen sekoitti Hongan kuviot ja salolaiset nousivat 22-26 johtoon. Abrahamin loukattua nenänsä Honka vei neljän minuutin jakson 10-2 ja se oli lopun alkua Vilppaalle. Kun levypallopelissä hävittiin selvästi 39-22 ja heittoprosentit kääntyivät kaikki Hongalle, terassikevät alkoi viikingeille lopputuloksella 81-66.

Isäntien sankariksi nousi jälleen kerran Roope Mäkelä, joka upotti 20 pisteestään 13 toisella puoliajalla. 

- Neljä peliä viidessä päivässä eli todellista playoffia ja hirveää vääntöä. Taitokoris oli tästä aika kaukana, kertasi Piilosetiin katseet kääntänyt Mäkelä.

Coach Harris oli tappiosta huolimatta tyytyväinen kauteen.

- Hävisimme hyvälle joukkueelle ja teimme kaikkemme että voimme kulkea päät pystyssä. Honka hallitsi korien alustaa ja pakotti meidät tekemään töitä. Emme saaneet missään vaiheessa ottelusarjaa helppoja koreja, kertasi Harris.

Honka: M. Hemdahl 6/9, Hamilton 24/5, Zitting 0/1, Mäkelä 20/5, J. Hemdahl 5/0, Allen 16/11, Joyner 10/8.

Vilpas: Heinonen 0/1, Lähteenlahti 10/1, Breilin 6/3, Iltanen 10/3, Abraham 17/8, Arosilta 0/2, Channer 23/4.

 

Herbertin Honka runnoi lopulta finaaliin asti runkosarjan ykkösen Piilosetin kustannuksella, mutta joutui toteamaan pantteripatsaan jäävän Kouvolaan. ToPon kolme vuotta kestänyt mestaruusputki katkesi puolivälieriin. Pronssipelissä Piiloset voitti Äänekosken Huiman. 

Piilosetin Teemu Rannikko valittiin SM-sarjan vuoden pelaajaksi ja Vilppaan Faisal Abraham ulkomaalaispelaajaksi sekä vuoden puolustuspelaajaksi. Kehittynein oli Turun Timo Parviainen, paras kuudes pelaaja Hongan Jukka Hemdahl ja kauden tulokas  FoKoPon Tuukka Kotti. Kouvojen Risto Piipari valittiin vuoden valmentajaksi ja erotuomareista ykköseksi arvostettiin jälleen Mika Moberg.

 

Yksin Vilppaan kovimmista jenkkikolmikoista (Channer, Cameron, Abraham)

 

Tähän päättyy Vilppaan ikimuistoinen kausi 1998-1999, jolla salolaiset kirjataan liiton tilastoissa sijalle seitsemän. Toivottavasti olette jaksaneet seurata mukana ja seuraavaksi siirrytään vaikealle kaudelle 1999-2000. Faisal Abraham teki kaikkien riemuksi paluun Saloon, mutta muistatko vielä nimet Greg Burston, Erik Johnson, Fred Drains ja Reda Bentebra? Ja mitä teki Chris Cameron Salossa helmi-maaliskuussa? Pysykää kanavalla!

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit