Uutiset & Artikkelit

16.08.2020 19:45
Vilpasvikings.fi

Osa 21: Salohalli, Sundsvall, Borås - matkailu avartaa...

Vilppaan kova avausviisikko (Coley, Praznovsky, Kotti, McDonald ja Nikula) kaudella 2000-2001. Kuva SSS arkisto.

 

Eteenpäin, sanoi mummo hangessa... Viidenteen pääsarjakauteensa valmistautuva Vilpas oli koonnut kesän aikana joukkueen, jolla voitaisiin mennä keväällä pitkälle. Kauden 2000-2001 harjoitusottelut käynnistyivät syyskuun alussa Helsingissä ja homma näytti olevan pulkassa. Neljän SM-joukkueen kesken järjestetyssä Viking Cupissa Vilpas voitti Kouvot, Pantterit sekä Pyrbasketin sekä kävi seuraavana viikonloppuna pokkaamassa Äänekoskelta TUL:n mestaruuden. Katseet oli kuitenkin jo käännetty syyskuun lopulla käynnistyvään Suomi-Ruotsi -liigan avausviikonloppuun Salohallissa.

 

Jo Viking Cup osoitti, että Bernard Harrisin uusi aloitusviisikko John McDonald, William Coley, Peter Praznovsky, Tuukka Kotti ja Jarno Nikula toimi ja tulisi olemaan kovaa valuuttaa SM-sarjassa. 

- Minun valmentamissani joukkueissa ei ole koskaan ollut näin paljon korintekijöitä, iloitsi Harris. 

Äänekosken kultajuhlissa Vilpas kaatoi alkulohkossa Karkkilan sekä Pontevan ja finaalissa kukistui tuttu kilpakumppani Huima selvällä erolla 87-66. Kentän tehomies oli nilkkaansa hieman loukannut Praznovsky (20/18) ja Coley pysäytti kovakätisen Matt Williamsin.

- Vahvat sisäpelaajamme tekivät hyvää työtä. Minulla on nyt joukkue, jossa kaikki haluavat tehdä töitä yhteiseksi hyväksi. Minun tehtäväni on vain yrittää kertoa, mitä kaikkea he voivat kentällä tehdä, Harris kommentoi.

Suomen cupin puolivälieräturnaus järjestettiin Espoossa ja avauspäivänä Vilpas löi John McDonaldin (30) johdolla BC Nokian niukasti 82-80, mutta joutui finaalissa SM-sarjan suurimman ennakkosuosikin Hongan hampaisiin 78-64 eikä polveaan kolhinut McDonald pelannut lainkaan. Tie cupissa tyssäsi siihen.

 

John McDonald osoitti heti ensimmäistä matseista lähtien olevan liukas pideltävä vastustajille. Kuva SSS arkisto.

 

Sitten historialliseen kansainväliseen viikonloppuun. Vilpas sai Suomi-Ruotsi -liigan Salohallin avaukseen vieraita länsinaapurista ja avauspäivänä Södertälje Kings osoittautui rahtusen paremmaksi luvuin 86-90. Virhevaikeuksiin ajautunut Vilpas kivitti kolmoset heikosti ja parhaat olivat McDonald 24/8, Nikula 17/1 ja Praznovsky 15/8.

Toisena päivänä Tampereella hävinnyt Alvik sai siipeensä 93-74 ja näin voittotili liigassa oli auki. McDonald (26/5) oli jälleen pitelemätön, Tuukka Kotti upotti 21 pinnaa ja Coley repi 13 levypalloa. Pyrbasket voitti viikonlopun molemmat ottelunsa ja saman tempun teki Sundsvall Dragons. Seuraavan kerran samoissa merkeissä kohdattaisiin Ruotsissa lokakuun lopulla.

 

Nyt on aika siirtyä 32 ottelun SM-sarjaan, jossa sarjauudistuksen myötä Korihait ja Karkkila tulisivat varmasti tutuiksi salolaisille. Kaksinkertaisen sarjan lisäksi pelattaisiin ns. paikalliskierrokset ja Vilpas tulisi kohtaamaan lähinaapurit peräti viidesti. Korihait oli siirtynyt Erkki Saariston valmennukseen ja Karkkilassa tahtipuikkoa heilutti Heino Lill. 

Muut paikallislohkot muodostivat etelässä Pussihukat, Pantterit ja Honka, idässä Kouvot, KTP, Lahti ja Lappeenranta sekä pohjoisessa BC Nokia, Huima, Pyrbasket ja SäyRi. Poissa kuvioista olivat viime vuosien menestyjät ToPo ja Piiloset talousvaikeuksien vuoksi.

 

SM-sarjan ehdottomaksi suosikiksi oli nostettu lähes viiden miljoonan markan budjetilla operoiva Honka, joka sai tyytyä päättyneellä kaudella pronssimitaleihin. Coach Mihajlo Pavicevic lähti sarjaan neljällä ulkomaalaisella (John Cliff, Anthony Allison, Rastko Cvetkovic ja Luca Pavicevic). Kun listaan lisättiin nimet Roope Mäkelä, Sakari Pehkonen, Markus Hemdahl ja Timo Parviainen, suosikin viitta ei ollut turhaan Hongan harteilla.

Ykköshaastajat tulivat Lahdesta ja Kouvolasta. Timo Hakamaan valmennukseen siirtynyt Namika Lahti jatkoi Marcus Grantilla ja vahvistui Sami Lehtorannalla ja Jari Vekkilällä. Jukka Toijalan Joensuuhun menettäneellä Kouvoilla oli käytössä myös neljä ulkomaalaista eli Dion Edward, Sanjay Adell, Roger Lilliesköld ja Philip Jones ja penkin päässä hääräsi Timo Nieminen. Yllättäjän roolia tarjottiin Pyrbasketille (Jarmo Laitinen), BC Nokialle (Tommi Koskinen) sekä Vilppaalle.

 

Sarja-avaus oli kovinta mahdollista luokkaa eli mestarisuosikki Honka saapui Salohalliin ajatuksella Daavid vs. Goljat. Vaikka Honka haki pisteet 74-80 voitolla, Vilppaalla oli omat mahdollisuutensa. Se voitti levypallot 39-26 ja niissä kunnostautuivat etenkin Coley (12/17) ja Praznovsky (24/10).

- Keskityimme McDonaldin (12) pysäyttämiseen, sillä hän on Salon pelin moottori ja siinä onnistuimme hyvin, myönsi Pavicevic.

Ensimmäinen vieraspeli suuntautui Lahteen eikä sieltäkään helpotusta voittosarakkeeseen tullut. Namika voitti kauden ensimmäisen tripla-tuplan tehtailleen Marcus Grantin (26/14/11 syöttöä) johdolla 106-88.

- Aina kun olimme pääsemässä lähelle, Grant tuli ja tuhosi suunnitelmamme, harmitteli Harris.

 

Kauden kolmas peli oli Korihaita vastaan - tai ainakin piti olla. Pohitullin tulostaulu irtisanoi sopimuksensa ja peli siirtyi SM-yksikön johtajan Carl Jungebrandin päätöksellä helmikuulle. Onneksi ilmoitus tuli Saloon päivää ennen, joten turhaa reissua Vakka-Suomeen ei tarvinnut tehdä.

Äänekoskelta kuului kovia uutisia. Seuran 26-vuotias kasvatti Jyri Lehtonen palasi Suomeen ja "Koskelle" Italian Udinesta ja järkälemäinen John Smith teki samalla paluun Keski-Suomen kentille. Lehtonen aloitti urakkansa Lappeenrantaa vastaan 15 pisteellä ja 12 syötöllä. 

 

Vilppaan kaivattu avausvoitto tuli Salohallista KTP:n kustannuksella numeroin 94-68. Virhevaikeudet pakottivat Vilppaan paikkapuolustukseen ja se tehosi täydellisesti Kotkaan, jonka heittotarkkuus jäi 32 prosenttiin. McDonald (28) oli elementissään ja kun Praznovsky avusti 18/13, Harrisilla oli varaa antaa päätösjaksolla peliaikaa myös penkkimiehille. Jouni Töyry huudatti Salohallia tykittämällä lopussa kaksi komeaa kolmosta pussin pohjalle.

 

Peter Praznovski nostamassa koria KTP:ta vastaan. Kuva SSS arkisto.

 

Voitot jatkuivat Säynätsalossa, jossa Vilpas voitti ilman Petri Virtasta pelanneen Riennon 80-97. Peli oli nopeasti ohi, sillä vieraat veivät alun 3-20 eikä kotijoukkue ehtinyt kissaa sanomaan. Jarno Nikula (21) osui viidesti kaaren takaa ja McDonald viimeisteli tutut 24 pinnaa. Ensimmäisen ottelunsa SM-sarjassa pelannut Niilo Merilä avasi pistetilinsä viime sekunnin kakkosella.

- Harjoitukset ovat olleet hyviä ja kova työneko poikii vielä jotain. Olemme olleet tähän asti pelien alussa vähän uneliaita, mutta nyt lähti hyvin käyntiin eikä jatkossakaan tullut nukahduksia, tuumi tarkkakätinen Nikula.

 

Voittoputki kasvoi kolmeen Lappeenrannan vierailulla. Namika kaatui rutiiniesityksellä 72-89 ja Tuukka Kotti (19) nousi parhaaksi korintekijäksi. Nollakerholaisen NMKY:n tilanne ei näyttänyt hyvältä. 

- Ei onnistunut kukaan emmekä pelanneet joukkueena missään vaiheessa. Kakkoset osui 36 prosentilla ja 16 kolmosesta meni kaksi sisään. Tämä on puhtaasti henkisellä puolella. Paljon aikaa on käytetty videoiden kanssa, mutta se ei ole auttanut, harmitteli Mika Turunen.

Voittoputki katkesi Salohallissa, jossa Pyrbasket oli omaa luokkaansa oikeassa "neljän pisteen" ottelussa. Peli oli näet samaan aikaan Suomi-Ruotsi -liigan ottelu ja loppunumerot 72-93 kertovat matsista kaiken. Salolaisten heittopeli oli surkeaa, vastustajan prässiä ei pystytty murtamaan ja esitys oli muutenkin pehmeä.

- Taktiikkana oli luoda painetta Kotille ja Praznovskylle. Kotti ja Coley joutuivat virhevaikeuksiin, mutta slovakkipoikaa emme pystyneet horjuttamaan. Prässäämme, koska emme pärjää tässä sarjassa kiloilla tai senteillä, totesi Jarkki Laitinen SM-sarjan kärkipaikalle nousseesta joukkueestaan.

 

Lokakuun lopulla oli edessä matkalaukkujen pakkaus ja suunta kohti Ruotsia. Tiedossa oli, että tässä reissussa rähjääntyy, sillä kolmen päivän aikana viikingit tulisivat istumaan bussissa yli tuhat kilometriä ympäri Ruotsin maata. Viikinkimatka käynnistyi torstai iltana Turun satamasta ja perjantaiaamulla edessä olisi bussimatka Sundsvalliin, josta varsinainen pelipaikka Sollefteå sijaitsi 150 kilometrin päässä. Hyppäys takaisin bussiin olisi edessä heti pelin jälkeen ja 800 kilometrin päässä häämötti lauantaina Borås. Sunnuntaisen kotimatkan saisi onneksi tehdä SAS:n siivillä...

Sundsvall Dragons oli voittanut syyskuussa Suomessa molemmat ottelunsa ja joukkueessa oli tuttuja miehiä SM-sarjasta. Korin alla mylvi jättikokoinen Inus Norville (Piiloset) ja pelinteosta vastasi Doremus Bennerman (Honka). Boråsin M7-joukkueessa ei nähtäisi polvileikkauksesta toipuvaa Pasi Riihelää, mutta Forssasta tuttu Cypheus Bunton oli mukana. Buntonhan jäi tunnetuksi heittotaidostaan - tai oikeastaan sen puutteesta Alun paidassa. Korirenkaaseen osumatonta vapaaheittoa kutsuttiin vorssalaisittain leikkisästi "buntoniksi"...

 

Sundsvallin lohikäärmeet osoittautuivat matkaväsyneelle Vilppaalle liian kovaksi Sollefteån ahtaassa hallissa ja loppunumerot kirjattiin 85-77. Levypallot hävittiin 50-27 ja vain härkämäinen Praznovsky (22/9) pysyi ruotsalaisten kyydissä. Samaan aikaan Pyrbasket kukisti Boråsin 74-88. Yöllisen bussimatkan jälkeen Vilpas saapui aamupäivän puolella Boråsiin. M7 tuli tunnetuksi edellisellä kaudella "kummistaan" eli Earvin "Magic" Johnsonista, joka oli liittynyt seuran toimintaan. Tälle kaudelle Magic muutti Kööpenhaminaan hyväntekijäksi.

Illan pelistä ei tullut voittoa, sillä M7 oli parempi 93-83 ja pelistä jäi suuria kokkareita hampaankoloon.

- Käsittämättömiä vihellyksiä ja käsittämätöntä kotiinpäin vetoa ruotsalaistuomareilta. Tällaista ei Suomessa sattuisi, puhisi oudoista hyökkääjän virheistä suihkuun vihelletty Ilpo Jalonen pelin jälkeen.

Peli oli vielä hanskassa tilanteessa 83-81, mutta lopun tuomiot ja Buntonin onnistumiset käänsivät pelin ruotsalaisille. Praznovsky oli taas kova, 16/19, Coley teki mukavat 19/14.

- Boråsin pelintekijä Rodney Hamilton pelasi todella hienon pelin ja pieni mies teki tärkeitä koreja, myönsi joukkueensa esitykseen tyytyväinen Harris.  

 

Paluu SM-kuvioihin tapahtui Helsingissä, jossa John McDonald (27) johdatti Vilppaan selvään 64-90 voittoon nousijajoukkueesta. Voitonavaimet olivat paikkapuolustus, koko kentän prässi sekä Ilpo Jalosen nosto aloitusviisikkoon. Voitot jatkuivat Salohallissa, kun Karkkila kaatui 94-85 ja ottelu oli samalla Suomi-Ruotsi -liigan peli, joten Vilpas kuittasi voitosta neljä pistettä. 

Seuran sisällä ja etenkin katsomon puolella oli jo jonkin aikaa pohdittu William Coleyn tilannetta ja mies luuli jo itsekin saavansa potkut. Huhut katkesivat kuitenkin Karkkila-pelin jälkeen, jossa Coley riehui tehoin 18/15.

 

Kuvassa Willian Coley. Kuva SSS arkisto. 

- Will pelasi Karkkilaa vastaan juuri sillä tavalla ja siinä roolissa, johon olemme häntä kaavailleet. Huhut Coleyn kotiin lähettämisestä voidaan unohtaa, totesi Harris.

 

Seuraavaksi oli edessä vierailu aina vaikealle Mansikka-aholle ja mustia pilviä alkoi kerääntyä Harrisin taivaalle. Jarno Nikula ei pystynyt pelaamaan lainkaan reisivamman vuoksi ja edessä oli vähintään kolmen viikon pakkolepo. John McDonald heitti avauspuoliskolla komeat 22 pistettä, mutta loukkasi nilkkansa ja loppupeli oli siinä. Kun lisäksi Henrik Hannonen kärsi olkapäävammasta, Erik Iltasen nilkka vaati kortisonihoitoa, Ilpo Jalosen polvi keräsi jatkuvasti nestettä ja Coley ja Praznovsky tuskailivat nilkkojensa kanssa, Benkun vitsit alkoivat olla vähissä. Kouvot voitti 90-83 ja ottelu ratkesi lopullisesti Tuukka Kotin tekniseen virheeseen. 

 

Uudenkaupungin vierailu meni täysin pyllylleen eikä todellisessa korijuhlassa (121-100) juuri puolustettu.

- John McDonald heitti 25 pinnaa, Peter Praznovsky 38 ja Tuukka Kotti 18. Valitettavasti kentässä on kaksi puolta ja nyt meidän on palattava takaisin juurille. Puolustuspeli on saatava kuntoon, puhisi Harris.

Paluu voittojen tielle tapahtui TV-ottelussa Pussihukkia vastaan, kolmannessa pelissä viiteen päivään. Mikko Arosilta nostettiin aloitusviisikkoon ja William Coley (22/13) katkaisi PuHun selkärangan McDonaldin (19) ja Kotin (17) antaessa sivutukea 75-72 voittopelissä. 

- Me tarvitsimme kipeästi tätä voittoa Kouvolan ja Uudenkaupungin reissujen jälkeen, muistutti kahdeksan hyökkäyslevypalloa repinyt Coley.  

Sarjataulukossa Pyrbasket (10/1), Lahti (9/2) ja Honka (8/1) olivat erottautuneet muusta porukasta ja hännillä Lappeenrannan (0/11) tilanne oli tukala. Vilpas (6/5) oli tukevasti keskikastissa.

Marraskuu päättyi Vilppaan osalta vierailuun Äänekoskelle ja sieltä tuli takkiin 88-73. Matt Williamsin 33 pistettä oli kovaa luokkaa, salolaisten tehoista vastasivat pääasiassa McDonald (22) ja Kotti (21).

 

Tuukka Kotti Vilppaan paidassa kaudella 2000-2001. Kuva SSS arkisto.

 

Edessä oli nyt maajoukkuetauko ja Harris joutui pyörittämään treenejä ilman maajoukkueryhmään valittua Tuukka Kottia ja Slovakian paitaan kutsuttua Peter Praznovskya. Marraskuussa 50 vuotta täyttänyt Harris sai itse mukavia uutisia kotimaastaan, kun hänet oli valittu opinahjonsa Virginia Commonwealthin Hall of Fameen. Benkku pelasi VCU:n paidassa kaudet 1970-1974 ja hän sai kutsun saapua Virginiaan tammikuun alussa.

- Olen todella positiivisesti yllättynyt valinnasta ja tämä on parasta, mitä minulle on tapahtunut pitkän urani aikana. Kun pääset kerran Hall of Fameen, olet siellä ikuisesti, ihasteli Harris.

 

Osassa 22 jatketaan ja Vilpas julkaisee kovia uutisia joulukuussa. Kuka liittyy Vilppaan ryhmään? Siitä seuraavassa osassa, joten pysy mukana! 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit