Uutiset & Artikkelit

16.05.2019 10:15
Vilpasvikings.fi

Kouvot Salohallin seiskapelistä Korisliigan finaaliin

Kuva Ville Vuorinen
Pantterijahti päättyi Vilppaan osalta tylysti. Tiistain Salohallin game sevenissä Kouvolan Kouvot hallitsi peliä alusta loppuun ja lähtee perjantaina alkavaan Korisliigan finaalisarjaan Kauhajoen Karhubasketia vastaan 82-91 (33-47) voitolla. Vilppaan kompastuskiveksi osoittautui surkea ensimmäinen puoliaika, jolla Kouvot viiletti parhaimmillaan 23 pisteen johtoasemaan. Päätösjaksolla Vilpas nousi huimalla kirillään vielä pisteen päähän, mutta Kouvot hallitsi loppuhetkillä hermonsa ja voitti upean välieräsarjan 4-3. Vilpas päättää kautensa lauantaina Salohallin pronssiottelussa KTP:tä vastaan.
Game7 aiheutti etukäteen ennen näkemättömän kuhinan, sillä kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää langetti maanantaina Juho Nenoselle yhden ottelun pelikiellon Kouvolan tapahtumista. Vilppaan leirissä uutinen otettiin järkyttyneenä vastaan, mutta toisaalta se siivitti joukkueen aivan uuteen olotilaan. Illan kysymys olikin, käyttääkö viikinkiryhmä Nenosen poissaolon henkisenä motivaattorina vai meneekö lataus yli. 
Avausjakso todisti jälkimmäisen vaihtoehdon kaikessa karmeudessaan. Vilppaan gameplan oli, että korinaluskamppailussa autetaan mahdollisimman paljon ja annetaan mielummin tilaa Kouvojen heittäjille. Tällä kertaa taktiikassa ammuttiin omaan polveen, sillä keskinkertaisena heittäjänä tunnetulla Tuomas Hirvosella sattui vuoden toinen joulu. Koko välieräsarjan yli keskiarvojensa kaarelta pommittanut Hirvonen oli tulikuuma ja säkitti heti avauskympillä kolmosensa 4/5. Takamies kasasi tauolle mentäessä 14 pinnaa plakkariinsa ja Kouvot oli karannut hurjaan 17-30 johtoon.
Toisella jaksolla Vilppaan joukkuevirheet täyttyivät jo alle kolmen minuutin ja Kouvot jatkoi sulavaa menoaan. Vilpas teki vajaaseen seitsemään minuuttiin vaivaiset neljä pistettä ja Thomas Gipsonin vapareilla ero kävi jo 23 pisteessä 21-44. Oli siinä Salohallin 2012 katsojalla ihmettelemistä. Vilppaan toisen aikalisän jälkeen salolaiset saivat ryhtiä riveihinsä ja veivät loppuminuutit 12-3 kaventaen taukotappion 14 pisteeseen (33-47). 
- Tuli mieleen Tumpin kolmosissa, että onko meidän gameplan oikea ratkaisu. Pysyttiin kuitenkin samassa ja näin jälkikäteen se oli oikea päätös, pohti Joonas Iisalo illan pressissä.
Ensimmäisen puoliajan kolmosistaan 5/7 pommittanut Hirvonen kadotti jyvänsä ja osui toisella puolikkaalla enää 0/5. Vilpas hiipi pikkuhiljaa lähemmäksi yleisön rajussa huutomyrskyssä ja ero oli kaventunut kolmennelle tauolle lähdettäessä kahdeksaan pisteeseen 60-68. Eli toivo oli yhä elossa ja ensimmäisen puoliajan haparointi kaarella (3/14) kääntyi kolmannella kympillä lukemiin 6/11. Sytyttäjäksi nousi Aatu Kivimäki upottamalla kaksi peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.
Mikko Koivisto kohotti Salohallin tunnelman potenssiin sata päätösjaksolla nostaen kotijoukkueen kahdella kovalla kolkilla pisteen päähän (69-70) vajaan kolmen minuutin kohdalla. Kaikki olikin yhtäkkiä mahdollista finaalipaikkaa ajatellen. Kouvot on kuitenkin niin kokenut joukkue, että se ei mennyt paniikkiin. Ensimmäisen puoliajan nollassa pisteessä pelannut David Gonzalvez otti porukan reppuselkään ja kairasi hyökkäys toisensa jälkeen vastustamattomia koreja. Kun Vilpas suti omat heittonsa ohi, Gipson kasvatti vierasjohdon yhdeksään (73-82) ajassa 3:15. 
Vilpas nousi vielä Teemu Rannikon vapareilla viiden pisteen päähän 80-85 reilu minuutti ennen loppusummeria ja sai vielä mahdollisuutensa Gonzalvezin hyökkääjän virheen muodossa (0:36). Koiviston kolmonen meni kuitenkin ohi ja Vilppaan oli pakko rikkoa. Jeremy Morgan pisti molemmat vaparit sisään 80-87 ja viimeiset toiveet karisivat siihen. Finaalipaikan arvoiset loppupisteet Kouvoille 82-91 ja pettymys hallissa oli käsin kosketeltava.
Mikä sitten teki Kouvoista kauden 2018-2019 finalistin? Kippari Teemu Rannikko kiteytti homman täydellisesti lehdistössä.
- Erityinen joukkue. Kouvot lähti kauteen kolmella jenkillä, sitten tuli viisi jenkkiä. Odotusarvo nousi Gipsonin tulon myötä ja heillä oli erilaisia optioita kuin alkukaudesta. Se otti aikansa ja runkosarja oli vielä kohtalainen, playoffsit tähän asti loistavat. Kouvot on tarkalleen roolitettu joukkue, jossa on kaksi kovaa sisäpaikan pelaajaa ja Ville siihen lisänä. Gonzalvez pystyy voittamaan kaarella oman jätkänsä ja tekee pyyteetöntä työtä molemmissa päissä. Morgan oli suurin yllättäjä runkosarjan jälkeen. Siellä hän oli ihan ok, mutta pelasi jo Pyrintöä vastaan hyvin ja heitti koko välieräsarjan paremmin kuin runkosarjassa eli melkoinen tasonnosto mieheltä, Rannikko summasi.
Tähän kevääseen pitkän urakkansa Kouvojen päävalmentaja päättävä Jyri Lehtonen nosti kuitenkin oman suosikkinsa ottelusarjan ratkaisijaksi.
- Olen tyytyväinen, että Gipsonin hermokontrolli oli tänään kunnossa, mutta me mentiin tästä ottelusarjasta jatkoon Tuomas Hirvosen ansiosta. Hänen pallokontrollinsa on niin hyvä, että me päästään pelaamaan koripalloa kolmen pisteen viivalla. Se peli, mistä Tumppi oli poissa me oltiin jossain puolessa kentässä syöttelemässä ja olen Tumpin puolesta äärimmäisen onnellinen, kiitteli Lehtonen takamiestään.
Hirvonen pelasi ratkaispelissä täydet 40 minuuttia ja rokotti Vilpasta 19 pisteellä. Massiivinen Thomas Gipson runnoi alta Nenosen poissaollessa 20 pistettä ja Gonzalvez oli toisella puoliajalla pysäyttämätön 18 pisteellään. Kun listaan lisätään 14 pinnaa heittänyt Jeremy Morgan, 10 pisteen Brian Asbury ja tehot 7/8 nakuttanut Ville Kaunisto, Kouvojen ratkaisijat onkin esitelty.
- Aikamoinen alku meiltä. Heitettiin todella hyvin eikä ole helpoin mahdollinen tilanne olla johdossa Vilppaan tasoista joukkuetta vastaan. Pidettiin homma kasassa, vaikka Vilpas hiipi pikkuhiljaa peliin mukaan. Lopussa ne onnistumiset sattuivat meille. Tässä on ollut kaksi upeaa joukkuetta, jotka molemmat halusivat voittaa älyttömästi, tuumi kansanedustajan uralla jatkava Ville Kaunisto.
 
Mihin Vilpas sitten kaatui seiskapelissä? Syitä on tietysti monia ja niistä ei ole suuremmin huudeltu ottelusarjan aikana. Tosiasia on, että Vilpas oli puolirampa kauden tärkeimmillä hetkillä. Jamie Skeen (polvi) ja Brandon Taylor (olkapää, pohje) vetivät ottelusarjan hampaat irvessä ja Jack Gibbs (nilkka, polvi) pelasi kolmospelistä lähtien pelkästään puudutuspiikkien voimalla. Päätöspelin riskipeli ei lopulta kannattanut ja Gibbsin paikat eivät kestäneet yhdeksää minuuttia kauempaa. Rannikolta nelospeli jäi kesken päätikkauksen vuoksi ja viimeiseen matsiin jäi Juho Nenosen kokoinen aukko. Lähes loukkaantumisvapaa runkosarja käänsi siten kasvonsa ilkeästi Vilppaalle välierissä. 
Eikä unohtaa voi Kouvojen vahva kehityskäyrää runkosarjan ajoista. Rosteri on kaventunut melkoisesti pudotuspeleissä, mutta Team Lehtonen pelasi todella hienoa ja taktisesti järkevää koripalloa. Mielenkiintoista seurata, miten kymeenlaaksolaisten energiat riittävät finaaleissa viikon levännyttä Kauhajokea vastaan. Pelit alkavat perjantaina Kauhajoen oranssissa kotihallissa.
 
Otteluisäntä  Visiopalo palkitsi kotijoukoista viisi kolmosta säkittäneen Mikko Koiviston (23/1). Sähäkkä Antonio Ballard (19/14) raapi huimat 10 hyökkäyslevypalloa ja taisteli tilanteet loppuun saakka. Kapteeni Rannikko heitti 18 pistettä kuudella syötöllä ja Aatu Kivimäki (6/2) täytti minuuttinsa mainiosti. Myös Henri Kantonen (7/3) pelasi pirteästi. Nenosen poissaollessa Jamie Skeen (7/8) ei saanut riittävää otetta Gipsoniin, Jack Gibbsiä (2/0) ei nähty enää toisella puoliajalla kentällä ja Brandon Taylorin ilta jäi synkäksi (0/0). 
 
Päävalmentaja Joonas Iisalo onnitteli Kouvoja finaalipaikasta ja löysi tärkeimmät tekijät Kouvojen jatkopaikkaan.
- Ottelusarjassa oli kaksi pelaajaa, joihin ei vaan saatu otetta. Toinen oli Thomas Gipson sisällä puolen kentän hyökkäyksessä ja toinen oli David Gonzalvez ihan yleisesti. Koko ajan tuli hyviä asioita ja se teki puolustamisen todella vaikeaksi. Kouvojen peruskonsepti ja tekemisen taso oli korkeampi koko ottelusarjan ajan. Jouduimme muuttamaan taktiikoita ja kikkailemaan. Se ei ole ikinä hyvän joukkueen merkki. Meikäläinen siitä kantaa tietysti vastuun. Olen tämän joukkueen kasannut ja tätä valmentanut, totesi Iisalo.
Samalla hän päätti jättää kommentoimatta case Nenosen.
- On viisaampaa, etten lähde kommentoimaan asiaa millään tavoin. Päätin, että kommentoin asiaa jos voitamme tämän ottelun. Jos häviämme, en keksi yhtään ainoaa tekosyytä ja pidän tämän linjan. Chuck Dalya lainaten: "Always take the high road", päätti pronssipeliin valmistautuva Iisalo.
 
Vilpas jatkaa kauttaan vielä yhden ottelun verran. Lauantaina Salohalliin saapuu kello 17:00 pitkään levännyt KTP Basket Kotkasta ja panoksena on Korisliigan pronssimitalit.
- Nyt koitetaan päättää kausi voittoon ja kokemuksesta tiedän, että se on aika paljon mukavampaa kuin tappioon päättäminen, Iisalo totesi.   

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit