Uutiset & Artikkelit

13.05.2019 16:17
Vilpasvikings.fi

Juho Nenoselle yhden ottelun pelikielto

Vilpas sai jobinpostia maanantaina, kun koripalloliiton kurinpitäjä langetti Juho Nenoselle eilisessä 6.välierässä tapahtuneesta tahattomasta kontaktista yhden ottelun pelikiellon. Näin ollen Juho Nenonen joutuu seuraamaan sivusta ratkaisevan 7.välierän. Koripalloliitto pyysi myös vastineen tapahtumista Vilppaalta ja Juho Nenoselta, mutta sen painoarvo jäi lopulta täysin olemattomaksi päätöksenteossa.

 

Juho Nenosen vastine tilanteesta:

Haluan aloittaa vastineen toteamalla, että minua ei pelaajana tunneta siitä, että löisin tai muuten vahingoittaisin vastustajia tahallisesti. Kunnioitan vastustajaa ja vaikka pelaan kovalla intensiteetillä, en ole koko 14 vuotisen pääsarjaurani aikana lyönyt tahallisesti toista pelaajaa, eikä minua ole sellaisesta koko urani aikana syytetty. Se ei kuulu tapoihini eikä se kuulu koripalloon. 

Seuraavaksi avaan parhaan osaamiseni mukaan tilanteen, jossa kyynärpääni osuu tahattomasti David Gonzalvezin silmään. 

Syöttäessäni pallon laitaan näen, että Gonzalvez ja Kaunisto vaihtavat tilanteen ja Gonzalvez tulee puolustamaan minua. Tässä vaiheessa nostan käteni ylös, koska huomaan että minulla on mahdollisuus ”siilata” (eli hakea asema, jossa pelaaja jää selkäni taakse) Gonzalvez. Huomaan, että Gonzalves ottaa kahdella kädellä kontaktin rintaani ja tässä vaiheessa pyrkimykseni on nopealla liikkeelle painaa omilla käsilläni Gonzalvezin kädet irti rintakehästäni ja jättää hänet selkäni taakse. Koska Gonzalvez on itseäni huomattavasti lyhyempi, hänen päänsä on osumahetkellä juuri laskeutuvan kyynärpääni korkeudella. 

Tunsin tilanteessa hyvin kevyen kontaktin kyynärpäässäni, mutta tarkoitukseni ei missään vaiheessa ollut lyödä vastustajaa tai aiheuttaa hänelle millään tavalla vahinkoa. Katsoessani tilannetta jälkikäteen videolta, on myös todettava että kyynärpääni suunta on ylhäältä alaviistoon, eikä kohti vastustajan päätä. Gonzalvezin pää ei myöskään, juuri tämän takia, retkahda taakse päin. Tilanteen jälkeen näytti siltä, että kyynärpääni oli hipaissut Gonzalvezin silmään. Mitään ulkoista fyysistä vahinkoa tilanteessa ei sattunut ja pelaaja pystyi jatkamaan peliä välittömästi tilanteen jälkeen. Tämän lisäksi, kun kapteenimme Teemu Rannikko meni selvittämään tilannetta päätuomari Petri Mäntylän ja David Gonzalvezin kanssa, Gonzalvez oli todennut, ettei hän kokenut että olisin lyönyt häntä tahallaan vaan piti tilannetta tahattomana. 

Vaikka kontakti oli tahaton, myönnän virheeni tilanteessa. Minun olisi tullut varoa enemmän, koska vastassa oli pienempi pelaaja ja tilanteesta olisi voinut viheltää virheen. 

Parhaan mahdollisen kokonaiskuvan saamiseksi, toivon että konsultoitte päätuomari Petri Mäntylää, joka puhui tilanteen jälkeen Gonzalvezin kanssa. Päätuomarilla on myös paras mahdollinen kokonaiskuva koko ottelun kulusta. 

Yhteistyöterveisin,

Juho Nenonen 

 

Juho Nenosen vastineesta huolimatta Koripalloliiton kurinpitäjä katsoi tilanteen videotallenteen mukaan tahalliseksi:

Ote päätöksestä:

Kurinpitopäällikkö on päättänyt kurinpitosääntöjen 8 §:n 4 momentin nojalla painavista syistä tutkia videotallenteen perusteella tapahtuman ilman ilmoitusta tai raporttia. Tällaisina painavina syinä on pidetty sitä, että:
1) toisen pelaajan fyysisen koskemattomuuden vakava uhkaus ja loukkaus on jäänyt kokonaan erotuomareilta huomaamatta, eikä siitä ole siten annettu ottelussa rangaistusta lainkaan,
2) teko olisi tullut ottelussa rangaista pelisääntöjen 38.1.1 kohdan mukaisena pelistä erottavana virheenä (D).

Kurinpitopäällikkö katsoo videotallenteen ja vastineen perusteella selvitetyksi, että Juho Nenonen on edellä mainitussa tilanteessa huitaissut korkealla kyynärpäällään tahallaan David Gonzalvezia kohti. Videon perusteella voidaan todeta kyynärpään huitaisun olevan voimakas, mutta osuman olleen kevyt. Videon perusteella ei voida pitää uskottavana Nenosen vastineessaan kertomaa käden liikkeen tahattomuudesta ja liikkeen tarkoituksesta.Kyynärpään tahallinen käyttäminen tällaiseen huitaisuun on jo itsessään räikeän epäurheilijamainen teko ja täyttää kurinpitosääntöjen 4 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaisen fyysisen koskemattomuuden uhkauksen kriteerit. Lisäksi kyynärpää on osunut Gonzalvesia päähän, minkä vuoksi se täyttää saman sääntökohdan fyysisen koskemattomuuden loukkauksen kriteerit. Teko on lajiin kuulumaton. Rangaistusta mitattaessa on otettu lieventävänä huomioon, että osuma Gonzalveziin on kuitenkin kevyt, eikä Gonzalvez loukkaantunut tilanteessa.
Kurinpitopäällikkö katsoo selvitetyksi, että Juho Nenonen on syyllistynyt kurinpitosääntöjen 4 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaiseen vastustajan pelaajan fyysisen koskemattomuuden tahalliseen uhkaamiseen ja loukkaamiseen.
Päätös
Edellä olevan perusteella määrätään Salon Vilppaan pelaaja Juho Nenoselle rangaistukseksi yhden (1) ottelun kilpailukielto. Rangaistus koskee Salon Vilppaan seuraavaa Korisliigan ottelua 14.5.2019 Salon Vilpas-Kouvot. 

 

Päätös on nyt tullut ja näillä mennään. Vilpas keskittää nyt kaikki voimansa huomiseen matsiin ja toivoo salolaisyleisöltä täyttä tukea matkalla kohti finaaleja. Joukkueemme on valmis taisteluun!

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit