Uutiset & Artikkelit

01.01.2019 11:44
Vilpasvikings.fi

Vilpas hankki korintekijän - Jack Gibbs uusi viikinki

Kuva: Augustin Pirard (Fiba Europecup)

 

Salon Vilppaan etsintä pelaajamarkkinoilla on toivottavasti ohi. Korisliigaa ylivoimaisesti johtava Vilpas on tehnyt loppukauden kestävän sopimuksen 183-senttisen takamies Jack Gibbsin kanssa. Jenkkitakamiehen pitäisi saapua Suomeen torstai-illalla ja perjantainen kevätkauden avaus Nokialla jäänee mieheltä väliin. 23-vuotiaan Gibbsin ensiesiintyminen Korisliigassa tapahtuu näillä näkymin keskiviikkona 9. tammikuuta Salohallissa Kouvolan Kouvoja vastaan.

Vilpas joutui käymään pelaajamarkkinat uudestaan läpi, kun kävi ilmi, ettei sopimuksen salolaisseuran kanssa tehnyt Kelsey Barlow saavukaan Saloon. Barlow valitsi Suomen sijasta Turkin pääsarjan ja uusi seura on Sakarya BSB, jossa hän on ehtinyt pelaamaan jo yhden ottelun. 24 minuutissa syntyi 12 pistettä, neljä levypalloa ja viisi syöttöä, mutta Sakarya hävisi ottelun Banvit BK:lle 67-75.

Päävalmentaja Joonas Iisalo totesi jo Salohallissa voitokkaan Ura Basket -ottelun jälkeen, että uuden miehen pelipaikalla ei ole niin suurta väliä. Haussa on paras mahdollinen pelaaja, joka näillä budjeteilla on saatavissa. Sellainen löytyi 183-senttisestä Jack Gibbsistä, jolla on melkoinen tausta nimenomaan korintekijänä. 

Molemmilla takamiehen paikoilla viihtyvä Gibbs pelasi täydet neljä vuotta Davidsonin yliopistossa ja jälki oli tehokasta. Debyyttikauden 2013-2014 (6.6/1.9) jälkeen ura lähti lentoon ja takamiestä vertailtiin medioissa jopa Davidsonin kuuluisimpaan kasvattiin, Stephen Curryyn. Curry ehti tehdä opinahjossaan 2635 pistettä ennen siirtymistään Golden State Warriorsin paitaan ja sen jälkeen miehen ura on ollut uskomaton. 

Kahdeksan senttiä Currya lyhyempi Gibbs on Davidsonin kautta aikojen kolmanneksi paras pistemies (2033 pistettä) ja hänet valittiin kahdesti peräkkäin Atlantic-10 konferenssin ykkösviisikkoon. Toinen kausi Davidsonissa poiki tilastot 16.2/3.7/4.8 syöttöä ja kolmannella kaudellaan Gibbs oli koko NCAA:n kuudenneksi paras pistemies 23.4 pisteen keskiarvolla. Vertauskohtaa Curryyn antoi huimat korijuhlat, sillä Gibbs rikkoi 40 pisteen rajan kaudella kolmesti, 35 pisteen rajan seitsemän kertaa ja 30 pisteen iltoja syntyi kymmenen. Seniorikaudellaan Gibbs naulasi edelleen huimat tehot 22.1/4.0/4.1 syöttöä, 3p 39.2% ja tie vei odotetusti kesällä 2017 NBA-draftiin. 

Hän kävi näytillä useissa NBA-seuroissa (Charlotte, Denver, Millwaukee) ja pelasi NBA:n kesäliigaa Minnesota Timberwolvesin rosterissa viiden ottelun verran (9.2/2.0/3.2). Lopullista sopimusta ei kuitenkaan syntynyt, joten Ohion Westervillestä Gibbs suuntasi laukkuineen Belgian pääsarjaan, Spirou Charleroihin. Siellä takamies johdatti joukkueensa välieriin ja kauden huippupelissä Oostendea vastaan hän pyssytti 39 pistettä. 30 ottelussa syntyi tilastorivi 13.5/2.2/1.8 syöttöä ja kolmosprosentti oli komea, 46.7%. Kauden aikana Spirou pelasi myös FIBA Europe Cupia, jossa Gibbs tilastoi tehot 11.9/1.9/2.1 syöttöä. .

Kuukausi sitten Gibbs teki sopimuksen Espanjan pääsarjaan, mutta tiet erosivat madridilaisen Fuenlabradan kanssa juuri ennen joulua ja Vilpas sai solmittua sopimuksen kovakätisen takurin kanssa.

- Gibbsin resume on vähintäänkin vakuuttava. Collegessa kaksi kertaa konferenssin ykkösviisikon pelaaja ja kovin skoraaja. Viime kaudella erinomaiset tehot Belgiassa huippujoukkueessa ja tälle kaudelle sopimus Espanjan pääsarjaan. Voisikin sanoa, että olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan, iloitsee Joonas Iisalo.

Mitä Gibbsiltä on odotettavissa?

- Pelaajana Gibbsin pelipaikka on enemmän kakkonen kuin ykkönen. Alkuun ajattelimme sainaavamme isomman pelaajan, mutta kun Gibbs tuli tarjolle, niin olimme kaikki yhtä miletä, että hän on selkeästi paras pelaaja tarjolla olleista vaihtoehdoista. Heitto on Gibbsin suurin ase, mutta hän pääsee hyvin renkaalle sekä omaa hyvän pull-up heiton, arvioi Iisalo. 

Gibbsin on määrä saapua Suomeen torstai-illalla, joten perjantainen BC Nokia-peli tullee vastaan liian nopeasti. Kouvolan Kouvot on sitten ensimmäinen joukkue, joka pääsee tutustumaan Gibbsin taitoihin lähemmin keskiviikkona 9. tammikuuta Salohallissa. Voisi kuvitella, että tyhjät istumapaikat ovat tuolloin vähissä...

 

#3 Jack Gibbs

Yhteistyökumppanit