Uutiset & Artikkelit

27.09.2019 12:22
Vilpasvikings.fi

Lauantaina se alkaa - Hopea-Kouvot Salohallin avausvastustaja

 

Vilppaan kausi 2018-2019 päättyi katkeriin tunnelmiin 18. toukokuuta 2019. KTP Basket oli juuri pokannut pronssimitalit Salohallista ja Vilppaan käteen jäi pitkästä kaudesta Korisliigan neljäs sija. Se oli jotain ihan muuta, mitä kauden alussa tavoiteltiin. 

Lauantaina tuo hetki on enää muisto takaraivossa, sillä uusi koriskausi starttaa Salohallissa kello 17:00 ja viikinkien vieraaksi saapuu rakas kilpakumppani Kouvolan Kouvot. Vilpas on ollut koossa vajaan kuukauden ja näyttää siltä, että kotijoukkue pääsee ensimmäistä kertaa syksyn aikana täydellä miehistöllä kentälle. 

 

Kouvot oli keväällä juuri se joukkue, joka latisti salolaisten kauden ratkaisevassa game sevenissä ja eteni finaaleihin Kauhajoen Karhubasketia vastaan. Sinne, missä Vilppaan piti pelata kahden edellisvuoden tapaan. Lauantaina joukkueet lähtevät liiga-avaukseen erilaisista lähtökohdista. Vilpas kuuluu edelleen Korisliigan suurimpiin suosikkeihin, mutta hopeakouvoja ei ole ennakkoarvioissa noteerattu ihan kärkikastiin.

Kesällä Lahti Basketballiin siirtynyt Tuomas Hirvonen hiljensi Salohallin välierien seiskapelissä. Nyt Vilppaalla on revanssin paikka heti sarjakauden avauksessa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Syitä on useita. Ensinnäkin pitkän uran Kouvojen peräsimessä tehnyt Jyri Lehtonen jättäytyi sivuun ja valmennusvastuu siirtyi kesällä Seagullsista tulleelle Tuomas Ojalle. Viime kevään aloitusviisikosta ovat poissa Tuomas Hirvonen (Lahti), Ville Kaunisto (eduskunta), Thomas Gipson (Argentiina) ja Jeremy Morgan (Saksan Crailsheim). Starttereista jäljellä on vain kolmannen kautensa Kouvolassa aloittava David Gonzalvez, jolla on taskussa aiemmilta vuosilta kultaa ja hopeaa. Eli Kouvojen halun jatkopestiin kyllä ymmärtää...

Toinen asia liittyy ulkomaalaisosastoon, jossa on edelleen tilaa yhdelle, joka käyttää Rexonaa. Outoa kyllä, neljättä vahvistusta ei Kymijoen yläjuoksulle ole vieläkään löytynyt. Kokeneen Gonzalvezin ohella rosterissa nähdään 196-senttinen Derrick Barden Jr, joka aloittaa jo kuudennen ammattilaiskautensa Euroopassa. Niistä neljä kului Luxemburgin liigassa ja viimeisin Ranskan kolmostasolla. Kolmas vahvistus Duke Shelton (208) saapui suoraan Salohallin Hanhivaara-turnaukseen ja hänellä on alla yksi kausi ammattilaisena (MBK Lucenec, Slovakia).

Päävalmentaja Ojalla on käytössään tuttu kolmikko Severi Kaukiainen, Teemu Knihtinen ja Vili Nyman. Uusina niminä Kouvopaidassa nähdään Korihaista siirtynyt 210-senttinen Mika Nuolivirta, Turun Kristikasta tullut Tomi Lommi sekä LrNMKY:n 19-vuotias kasvatti Kalle Kalin.

 

Ville Tuomisen valmennukseen siirtynyt Vilpas pelasi treenikaudella vain kolme ottelua. Kotiturnauksessa punapaidat kaatoivat TLU/Kalevin ja Lahti Basketballin ja hävisivät Tampereella Pyrinnölle kolmella pisteellä. Tuominen on ajanut kuukauden päivät uutta pelitapaa joukkueelle ja lauantaina nähdään, miten pelaajat ovat sen omaksuneet. Kaikissa kolmessa pelissä yhteinen tekijä on ollut kaksijakoisuus. Ensimmäinen puoliaika on menty jostain syystä pintakaasulla, mutta pukukopista on tullut kentälle eri joukkue ja etenkin kolmas neljännes on ollut erityisen vahva.

 

Ville Tuominen on lauantaina tulikokeessa Salohallissa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Tuomisen Vilpas on kotimaiselta puolelta sama kuin Iisalon Vilpas. Konkarikaarti Teemu Rannikko, Mikko Koivisto ja Juho Nenonen on taas vuoden kokeneempi ja haastajatrio Aatu Kivimäki, Henri Kantonen ja Riku Laine saa Tuomisen systeemissä mukavasti vastuuta. Aggressiivinen pelitapa ei anna mahdollisuutta +35 minuutin peliajoille, joten Tuomisen puheet kymmenen pelaajan rotaatiosta eivät ole tuulesta temmattuja. 

Amerikkalaiset ovat kokemattomampia, mutta taatusti urheilullisempia kuin viime kaudella. 208-senttinen Jamuni McNeace tulee ilahduttamaan kotiyleisöä korin päällä pelaamisella, Reggie Dillard (193) rakkikoiramaisella puolustuksella, Tim Coleman (196) monipuolisuudellaan ja DJ Laster (198) periksiantamattomalla työllään molemmissa päissä.

- Hienoa päästä tositoimiin ja vielä kotiyleisön edessä! Keskittyminen on lähes täysin omassa pelaamisessa, mutta toki Kouvojen vahvuudet tiedostetaan, toteaa Tuominen. 

Vilpas lauantaina: 4 Koivisto, 5 Kantonen, 7 Nenonen, 9 Rannikko (C), 11 Coleman, 12 Kivimäki, 14 Dillard, 15 Taimela, 17 McNeace, 21 Laine, 22 Laster.

 

 

Ennakointia joukkueiden voimasuhteista

Tuleva liigakausi näyttää kokonaisuutena erittäin mielenkiintoiselta. Selkeää ennakkosuosikkia mestariksi ei ole ja mahdollisuuksia pantteripatsaaseen löytyy usealta paikkakunnalta. Suurimmat paineet kantaa selässään Helsinki Seagulls, joka on satsannut kauteen enemmän kuin koskaan. Siitä kertoo jo muhkea 850.000 euron kausibudjetti. 

- Vaikka fanit ja yleisö odottaa menestystä, mitään paineita ei ole tullut. Meillä on paljon heittovoimaa ja olemme kokenut joukkue. Itselle on haaste päästä peluuttamaan laajempaa pataljoonaa mitä aiempina vuosina. Hienoa, että Shawn Huff palaa Korisliigaan ja toinen mielenkiintoinen nimi on Elijah Stewart. Hän on todella kova hyökkäyspään pelaaja, arvioi uusi päävalmentaja Jussi Laakso.

 

Vilppaan budjetti alkavalle kaudelle on 670.000€. Tuplamestari Kauhajoki (700.000€) näytti jo tasonsa selvittämällä tiensä Mestarien liigan toiselle kierrokselle Tsmoki-Minskin kustannuksella ja torstaina kaatui Puolan Torun kotona 11 pisteellä. Varsinkin Okko Järvi on ollut huikeassa iskussa. 

- Yksi tavoitteemme on kasvattaa pelaajarotaatiota otteluissa 9-10 pelaajaan ja meillä on nyt 11 ammattipelaajaa. Rene Rougeauta ei voi kukaan korvata, mutta uusilla pelaajilla on nyt tilaa nousta suurempaan rooliin. Esimerkiksi Mikael Laihosen ja Eero Innamaan vastuu kasvaa varmasti. Cameron Jones oli mielestäni viime kauden paras pelaaja Korisliigassa ja oli hienoa, että hän jäi tänne, toteaa uusi päävalmentaja Janne Koskimies.

 

Eurokentillä jatkava Joensuun Kataja (720.000€) näyttää tasapainoisemmalta kuin viime kaudella. Itäsuomalaiset joutuivat juuri sarjan kynnyksellä pelaajamarkkinoille, kun vahvasti esiintynyt Earvin Morris lähti isomman palkkapussin perään Libanoniin. FIBA Europe Cupin karsinnat Kataja aloittaa ensi viikolla virolaista Tartoa vastaan.

- Joukkueemme on viime vuotta nuorempi. Olemme urheilullinen joukkue ja toivottavasti monipuolisempi kuin viime kaudella. Toivon, että Aapeli Alasen kehitys jatkuu ja Fiifi Aidoo pystyy ottamaan ottamaan ainakin yhden askeleen eteenpäin. Nuoret pelintekijät nostavat valmennuksen vaatimustasoa ja se motivoi, kertoo toista kauttaan Katajan peräsimessä aloittava Juha Sten.

 

Pronssijoukkue KTP:llä (434.000€) on varsin mielenkiintoinen jenkkinelikko ja eniten mielenkintoa herättää NBA:n varausnumero 37 DeAndre Daniels. 

- Meillä on kliseisesti sanottuna mielenkiintoinen remmi. Kaksi aika hyvää ison pään pelaajaa (Langford, Pinkston), yksi liikkuva ja urheilullinen laituri (Daniels) sekä todella lahjakas hyökkäyspään pelaaja (Wesley). Tavoitteena on ehdottomasti voittaa koko touhu, paukauttaa Kotkan kapteeni Michael Pounds. 

 

Viime keväänä flopannutta Tampereen Pyrintöä (400.000€) ei voi myöskään laskea ulos kärkikahinoista. Päävalmentaja Sami Toiviainen hankki kokemusta ryhmään BJ Raymondin ja Ray Nixonin palkkaamisella ja teki viime hetken vaihdon ottamalla ex-kobra Khalil Smallin Ahmad Thomasin tilalle. 

- Meillä on pakka pysynyt kotimaisten osalta suht hyvin kasassa ja se aina helpottaa. Vilpas ja Seagulls ovat kovia nippuja, mutta sitten on liuta muita, jotka taistelevat kärkisijoista. Näkisin, että me ollaan yksi niistä, pohtii kokenut kippari Antero Lehto.

 

Nähtäväksi jää, minkälaiseen lentoon mestarivalmentaja Greg Gibson saa toisen pirkanmaalaisen eli BC Nokian (450.000€). Myös Gibson joutui viime hetken markkinoille Kalin Fisherin loukkaannuttua. Uusi takamies Demarcus Holland löytyi USA:n G-liigasta. Mielenkiintoisia nimiä ovat myös jenkkien yliopistosarjasta palanneet Shawn Hopkins ja Lassi Nikkarinen.

- Korisliiga on kehittynyt valtavasti ja sarja on täynnä kilpailukykyisiä joukkueita ja kunnianhimoisia pelaajia. Terveenä pysyminen on tärkein asia, jotta pelaamisemme kehittyy läpi kauden. Emme ole vielä kovinkaan hyvä joukkue ja valmistautumisjaksomme on kaukana ideaalista. Meillä on nuori joukkue ja toivon, että saamme nuoria kehitettyä jatkuvasti, pohtii Gibson.

 

Sarjanousija Lahti Basketball (425.000€) kokosi divarissa hienot katsojaluvut, joten se on taatusti tervetullut lisä liigakartalle. Epäonni vaivaa myös lahtelaisia, sillä Jarred Jonesin kausi päättyi Salohallin turnaukseen ja päävalmentaja Petri Velling joutui kääntymään uudestaan agenttilistojen puoleen. Neljäs vahvistus on vielä haussa, mutta kolmas jenkki Devante Wallace vaikuttaa kovalta heittäjältä. 

- Joukkue on muuttunut jonkin verran, mutta odotan innolla alkavaa kautta. Meillä on sarjanousijaksi yllättävän kokenut joukkue. Aleksanteri Ahola on mennyt koko ajan eteenpäin ja haluan nostaa esille myös Arttu Saarijärven, joka palasi kotiin neljän vuoden jälkeen. Näkisin, että liigassa on kuusi todella hyvä joukkuetta ja sitten kuusi muuta, jotka tappelevat kahdesta pudotuspelipaikasta. Meidän kohdallamme ei riitä se, mikä riitti viime vuonna. Ero liigalla ja divarilla on selvä, myöntää Velling.  

 

Lapuan Kobrat (350.000€) on tunnettu joukkueena, jolla on kapea kotimainen rosteri ja hyvät ulkomaalaiset. Pitkästä aikaa leveyttä löytyy myös kotimaisessa rungossa, kiitos Antto Nikkarisen ja Juho Lehtorannan. Päävalmentajaksi nostettiin peruskobra Ville Turja.

- Ihan hyvältä näyttää. Nikkarinen ja Lehtoranta ovat kokeneita pelaajia, jotka ovat tottuneet pelaamaan menestyneissä joukkueissa. Myös ulkomaalaiset ovat kokeneempia viime kauteen verrattuna. Jordan Capps on erityisen lahjakas hyökkäyksellisesti, Julien Lewis vikkelä takapelaaja, Brandon Boggs perinteinen jokapaikanhöylä ja Reggie Keely väkivahva sentteri, arvioi kobrakapteeni Lauri Toivonen.

 

Hopealle viime keväänä itsensä taistelleen Kouvolan Kouvojen (670.000€) tarina voi muuttua melkoisesti neljännen vahvistuksen myötä. Uuden päävalmentajan Tuomas Ojan tilannetta helpottaa kokeneen David Gonzalvezin jatko Manskarilla.

- On tärkeää, että Gonzalvezin kaltainen kokenut johtaja on ottanut nuoret pelaajat siipiensä suojaan. Severi Kaukiaiselta ja Teemu Knihtiseltä on syytä odottaa kasvua entistä suurempaan rooliin. He ovat iästään huolimatta kokeneita pelaajia tähän sarjaan ja ovat päässeet harjoittelemaan hyvin, sanoo Oja. 

 

Ura Basket (365.000€) lähtee sarjaan jälleen vain kolmella ulkomaalaisella ja se ei ainakaan vahvista kaarinalaisten osakkeita. Kotimaisella puolella joukkue vahvistui Marius van Andringalla (Korihait), Atte Pertulla (Kataja) ja Miikka Luosmaa jatkaa Kaarinassa. Selkeitä menetyksiä ovat Mikael Sandberg, Eldar Skamo ja Fiifi Aidoo.

- Meillä on mielestäni harvinaisen fiksu joukkue, jossa kaikki ymmärtävät peliä. Pyrimme pelaamaan nopeaa koripalloa ja hallittu kaaoskoris voisi terminä kuvata meitä. Trey Niemi on mennyt huimasti eteenpäin fyysisesti ja häntä kannattaa pitää silmällä. Ehdoton mestarisuosikkini on Vilpas, koska Teemu Rannikko pelaa siellä, kehuu loukkaantumisesta toipuva van Andringa.   

 

Uudenkaupungin Korihait (350.000€) menetti amerikkalaisten ohella Nuolivirran, Kuukkasen ja van Andringan, joten kysymys kuuluu: miten espanjalainen valmentaja Jordi Juste onnistuu paikkaamaan menetykset? Tuore luotsi on kuitenkin tyytyväinen joukkueensa rakenteeseen. Casey Benson toimii pelintekijänä, Anton Cook on korintekijä, Luke Meikle kaarelle levittävä sisäpelaaja ja Andre Berry perinteinen sentteri.

- Meillä on nuori joukkue, jolla on varmasti paljon opittavaa. Viime kaudesta Miikka Marttinen on ainoa rotaatiopelaaja, joten aikaa menee yhteisen pelitavan sisäistämiseen. Haluan joukkueen juoksevan mahdollisimman paljon ja siirtymät ovat meille avainasia, paljastaa Juste.

 

Korisliigan sähköinen avaus Salon Vilpas - Kouvolan Kouvot Salohallilla lauantaina kello 17:00. Otteluisäntänä on Elisa Oyj, joka lahjoitti 50 vapaalippua Salon Kehitysvammaisten Tuki ry:lle. Pistetään kunnon bileet pystyyn!

 

OSTA LIPUT MATSIIN

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit