Uutiset & Artikkelit

14.11.2019 16:09
#korisliiga #vilpas #redandwhite
Vilpasvikings.fi

"Voimalla seitsemän miehen..."

Vilppaan keskiviikkoista vierailua Kouvolaan voisi verrata Aleksis Kiven kansallisromaaniin Seitsemän veljestä. Kiven vuonna 1870 luomana veljeskatraana toimi Vilpas ja kotijoukkue Kouvot esitti Toukolan kylän miehiä. Seitsemällä veljeksellä matkassa ollut Vilpas pelasi kauden parhaan puolustuspelinsä ja haki vieraspisteet Mansikka-aholta lukemin 59-69 (33-39). Koritehtailua ei todellakaan nähty ja joukkueiden tekemät yhteispisteet 128 ovat alhaisimpia mitä Korisliigan historiassa on nähty. Vilpas ja Seagulls jatkavat tasapisteissä Korisliigan kärjessä. Molempien saldona on kymmenen voittoa ja kaksi tappiota.

Aluksi kuitenkin Kiven kuvitteellisiin maisemiin eli hetkeen, jolloin Vilpas saapui sateiseen Kouvolaan seitsemän pelimiehen voimin. Pari viikkoa syrjässä ollut Aatu Kivimäki oli tosin kahdeksantena penkillä, mutta kentälle ei tarvinnut mennä. Vilpas hoiti homman kotiin voimalla seitsemän miehen. Ja tyylikkäästi.

Olkoon veljeksistä vanhin (Juhani) Teemu Rannikko (6/2/6 syöttöä, 28:42 minuuttia). Rannikon peli näytti katkeavan toiselle jaksolle, jolloin vastustajan kyynärpää kolahti Rannikon päälakeen ja taikuri talutettiin penkille verta valuvana. Onneksi Rannikko saatiin parsittua kasaan ja mies palasi kentälle kolmannella kympillä ladaten heti ensi kosketuksella kolmen pisteen korin... Perusvarmaa työtä läpi ottelun.

Kaksosveljekset Tuomas ja Aapo löytyvät tällä kertaa jenkkiosastolta. Tasaisesti läpi ottelun esiintynyt Tim Coleman (18/12, 36:10 min) saa näytelmässä Tuomaksen roolin. Tuomas oli veljessarjan harteikkain ja luonteeltaan vakaa. Timin vahvaa iltaa himmentää ainoastaan muutamat lähtöaskeleet. Kauden parhaan pelinsä pelannut Jamuni McNeace (15/7, 33:50 min) istutetaan Aapon rooliin, Aapohan oli veljeksistä se pisin. Avauspuoliajalla kolme räväkkää donkkia iskenyt McNeace kävi myös paikkauttamassa itseään avauspuoliajalla. Korinalustilanteessa nenään tuli pitkä haava, mutta laastarilla siitäkin selvittiin. Pitkä ja ulottuva McNeace oli jatkuva uhka Kouvojen sisäpuolustukselle.

Ikänsä puolesta Juho Nenonen (10/8, 30:55 min) kuuluisi sinne vanhempaan veljesosastoon, mutta castingissä Juholle lankeaa silti Simeonin rooli. Kiven romaanissa Simeoni oli veljeksistä se hengellisen herätyksen saanut saarnamies ja Nenonen täyttää papin poikana nuo saappaat erinomaisesti. Puhujanlahjoista ei ole muutenkaan epäilystä.

Kaksospoikien Timo ja Lauri roolit täytetään Riku Laineen ja Henri Kantosen hahmoilla. Jukolassa Timoa pidettiin hieman yksinkertaisena mutta suosittuna heppuna ja rooli menee Laineen Riksalle. Tarkoittakoon yksinkertaisuus tällä kertaa sitä, että periksi ei anneta missään tilanteessa ja sitähän Rikun (3/1, 24:18 min) pelaaminen aina on. Hienoa kautta pelaava Henri Kantonen olkoon siis Lauri, käsistään taitava ja hiljainen veljes. Kantonen (15/5, 35:30 min) pelaa kovalla tasolla illasta iltaan ja itseluottamus sekä uskallus kasvavat koko ajan.

Veljeskimaran viimeinen rooli menee Trenton Thompsonille. Perniön miehestä tulee sitten Eero, veljessarjan nuorin ja lyhyin. Älykäs toisinajattelija, joka mielellään seuraa sivusta muiden hölmöilyjä. Thompson (2/2, 10:35 min) heitti Korisliigauransa ensimmäiset pisteet ja täytti tonttinsa ihan mallikkaasti. Hyviä lepominuutteja muille, ei suuria urotekoja eikä hölmöjä missejä kentällä ollessaan.

Kouvot oli Mansikka-ahon illassa oudon vaisu. Peli ei kulkenut missään vaiheessa ja korinteko tuntui yhtä vaikealta kuin voitto Kiven romaanin kuuluisassa tappelukohtauksessa, jossa Toukolan miehet ottivat turpaan oikein kunnolla Jukolan sakilta. Silas Melson (20/6) oli kotijoukoista ainoa, joka esiintyi normitasollaan. Lokakuun Korisliigapelaaja Duke Shelton (8/11) jäi selkeästi Vilppaan isojen varjoon ja vieläkin näkymättömämmin hiihteli kovia lukemia pussittanut Derrick Barden (4/4). Ihmeitä eivät esittäneet myöskään David Gonzalvez (8/3), Severi Kaukiainen (4/1) eikä Teemu Knihtinen (6/2).
- Vilpas toteutti erittäin hienosti heidän puolustussuunnitelmaa. Kaikkea erilaista kokeiltiin, mutta mikään ei toiminut. Alussa yritettiin mennä sisään, mutta ei päästy sinne. Sitten yritettiin lähteä haastamaan kaarelta eikä sekään onnistunut, harmitteli päävalmentaja Tuomas Oja.

Vilpas johti peliä lähes koko ajan ja oli tasaisesti parempi kaikilla neljällä jaksolla. Sen etumatka oli suurimmillaan 19 pisteessä. Korinaluspisteet menivät Vilppaalle selvästi 16-30, levypallot 32-40 ja myös heittoprosentit kääntyivät vieraille. Voiton avaimena oli tällä kertaa rautainen puolustus, johon päävalmentaja Ville Tuominen oli laatinut ihan erilaisen lähestymistavan.
- Muutettiin meidän puolustamista aika radikaalisti eikä päästy harjoittelemaan sitä kovin paljoa. Olen todella ylpeä meidän pelaajista, että siinä onnistuttiin näin hyvin ja oltiin samalla sivulla. Peli oli hyvin kontrollissa koko ajan ja tämä oli iso tasonnosto edellisestä pelistä, iloitsi Tuominen.

Vilppaan kausi jatkuu lauantaina Salohallissa. jolloin se kohtaa kello 17:00 Joensuun Katajan. Toiveissa on, että riveissä nähdään myös Aatu Kivimäki ja DJ Laster. Uuden vahvistuksen ensiesiintyminen menee väkisin ensi viikkoon, sillä Chris Flemmingsin kone rapakon takaa saapuu Suomeen vasta sunnuntaina.

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit