Uutiset & Artikkelit

28.04.2019 19:49
Vilpasvikings.fi

Korisliigan välierät D-4: Välierien päävalmentajat

Vilppaan Joonas Iisalo ja KTP:n Tomi Kaminen ovat johdattaneet joukkonsa Korisliigan välieriin. Kuva Markus Moisio.

 

Korisliigan välieräjoukkueet selvisivät lopullisesti lauantaina, kun KTP hoiteli Katajan äänekkäässä Karhuvuoressa 96-80 ja marssi neljäntenä joukkueena liigan välieriin voitoin 3-1. D-Day on neljän päivän päästä ja tuolloin Salon Vilpas kohtaa Salohallissa Kouvolan Kouvot ja Kauhajoella iskevät yhteen Karhubasket ja KTP Basket. 

Mitkä joukkueet ottavat ensimmäisinä neljä voittoa ja etenevät toukokuun lopun finaaleihin? Odotettu "May Madness" on siis ovella ja käydään täällä läpi torstaina alkavia välieriä. Ensiksi tutustutaan välieräjoukkueiden valmentajiin. 

 

Suomen kautta aikojen ykkönen päävalmentajien listalla on Kari Liimo, joka istui penkin päässä peräti 26 kautta. Mestaruuksia HKT:n legenda saavutti pitkällä urallaan kolme: Playhongassa 1979 ja KTP:ssä 1988 ja 1991. Liimo valmensi pääsarjatasolla huikeat 914 ottelua ja uran voittoprosentiksi jäi 63.3%. Kolmen kärjestä löytyvät myös ansioituneet nimet Eero Saarinen (716 ottelua, 18 kautta) ja Jarmo Laitinen (684 ottelua, 18 kautta).  

 

Joonas Iisalo 33v, Salon Vilpas / runkosarjan (33/7) 1.

 

Joonas Iisalon Vilpas on takonut kovaa jälkeä hyökkäyspäässä, kehityskohteet löytyvät puolustuspelissä. Kuva Ville Vuorinen.

 

Vilppaalta vakuuuttava 40 ottelun runkosarja. Joonas Iisalo johdatti kolmannella Vilppaan kaudellaan kolmannen kerran runkosarjan voittoon ja punavalkoisten meno on ollut joka vuosi nousujohtoista. Iisalon ensimmäisellä kaudella Vilpas saavutti runkosarjassa 28 voittoa, toisella kaudella 32 ja päättyneessä runkosarjassa voittomäärä nousi lukemaan 33. Iisalo valittiin kaudella 2017-2018 Korisliigan vuoden valmentajaksi.

Iisalon oma pelaajaura Korisliigassa jäi yhteen kauteen ja 19 otteluun Kouvojen riveissä. Sen jälkeen alkoi määrätietoinen kouluttautuminen valmennuksen saloihin ja koutsaaminen alkoi Espoossa, Karkkilassa, Loimaalla ja Forssassa ennen ensimmäistä Korisliigan päävalmentajapestiä Salossa. Iisalolla on jatkosopimus voimassa Vilppaan kanssa.

Puolivälierissä Iisalo johdatti Vilppaan selkeään 3-0 voittoon BC Nokiasta.

 

Berliinissä syntyneen Loviisan Hokin kasvatin päävalmentajaura pähkinänkuoressa: 

runkosarja: 113 ottelua - 92 voittoa - 21 tappiota - voittoprosentti 81.4%.

pudotuspelit: 33 ottelua - 21 voittoa - 12 tappiota - voittoprosentti 63.6%.

kaikki: 146 ottelua - 113 voittoa - 33 tappiota- voittoprosentti 77.4%.

 

Jussi Laakso 42v, Karhubasket / runkosarjan (28/12) 2.

 

Jussi Laakso on johdattanut Karhu basketin jälleen loistavaan kevätvireeseen ja Karhu on suosikki Vilppaan ohella Pantterijahdissa. Kuva Ville Vuorinen.

 

Viime kauden Korisliigan valmentajaksi valittu Laakso on välierien kokemattomin päävalmentajan pallilla, sillä kausi Karhubasketin peräsimessä on Laaksolle uran toinen. Aiemmin hän on toiminut päävalmentajana naisten puolella Catzissä, HNMKY:ssä sekä Hongassa. Valmennustehtäviä on kertynyt myös nuorten maajoukkueista ja naisten maajoukkueen apuvalmentajana. Vuonna 2015 Laakso siirtyi Kauhajoelle ensiksi Sami Toiviaisen apuvalmentajaksi ja 2017 seuran päävalmentajaksi. Hän on jo ilmoittanut jättävänsä Kauhajoen kauden jälkeen ja uudeksi päävalmentajaksi nousee nykyinen kakkonen Janne Koskimies.

Puolivälierissä Laakso johdatti Karhubasketin selkeään 3-0 voittoon Helsinki Seagullsista.

 

Jussi Laakson päävalmentajaura pähkinänkuoressa:

runkosarja: 77 ottelua - 53 voittoa - 24 tappiota - voittoprosentti 68.8%

pudotuspelit: 17 ottelua - 14 voittoa - 3 tappiota - voittoprosentti 82.4%

kaikki: 94 ottelua - 67 voittoa - 27 tappiota - voittoprosentti 71.3%

 

Tomi Kaminen 49v, KTP Basket / runkosarjan (23/17) 5.

 

Tomi Kamisen johtama KTP -basket teki kovan tempun kaadettuaan Katajan puolivälierissä. Kuva Ville Vuorinen.

 

Tälle kaudelle KTP:n peräsimeen Ray Ailusta seurannut Tomi Kaminen pelasi omalla pelaajaurallaan 95 pääsarjaottelua ja kokenut Kaminen on istunut päävalmentajan aiemmin ToPossa, Namika Lahdessa, Pussihukissa ja Tarmossa. Kuuden vuoden tauon jälkeen liigavalmentajaksi palanneen Kamisen kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Alkukausi oli todella raskas ja sitä kuvastaa mainiosti seuraava Kymen Sanomien lehtijuttu:

"Lokakuun lopussa Korisliigan ottelun lehdistötilaisuudessa istui murtunut mies. Tampereen Pyrintö oli juuri kylvettänyt KTP Basketia Steveco Areenalla 24 pisteellä. Edellisessä KTP:n kotiottelussa saman oli tehnyt sarjanousija Kaarinan Ura peräti 26 pisteen marginaalilla. Kysyin Pihviltä (puheenjohtaja Jyrki Lindström), että annatko mun mennä, Kaminen kertoi."

KTP:n onneksi Pihvi ei miestä päästänyt ja koriskevät ahtaajien kaupungissa näyttää pitkästä aikaa upealta. KTP ja Kaminen solmivat tammikuussa kahden vuoden jatkosopimuksen.

Kevään puolivälierät alkoivat Kotkassa pelonsekaisin tuntein. Joensuussa tuli 37 pisteen murskatappio ja kotiottelussa vihreät miehet olivat peräti 22 pistettä tappiolla kahdeksan minuuttia ennen loppua. KTP nousi kuitenkin kolmen pisteen voittoon, haki kovan vierasvoiton Joensuusta ja lähetti mitalisuosikki Katajan kesälomille Karhuvuoressa voitoin 1-3.

 

HNMKY:n kasvatti Tomi Kaminen on Suomen kautta aikojen päävalmentajalistalla kahdeksannella sijalla:

runkosarja: 409 ottelua - 244 voittoa - 165 tappiota - voittoprosentti 59.7%

pudotuspelit: 92 ottelua - 48 voittoa - 44 tappiota - voittoprosentti 52.2%

kaikki: 501 ottelua - 292 voittoa - 209 tappiota - voittoprosentti 58.3%

 

Jyri Lehtonen 45v, Kouvolan Kouvot / runkosarjan (19/21) 6.

 

Jyri Lehtonen luotsasi kolmen vuoden tauon jälkeen Kouvot mitalipeleihin. Kuva Ville Vuorinen.

 

Jyri Lehtonen on välieräkatraan valmentajista se kaikkein kokenein. Lehtosen esittelyn voisi aloittaa tietokilpailukysymyksellä: Mikä on Jyri Lehtosen yhden ottelun piste-ennätys SM-sarjassa? Vastaus 66 pistettä kertoo kaiken Lehtosesta pelaajana ja 526 valmennettua liigaottelua valmentajana.

Turussa syntyneen Lehtosen pelaajauralle mahtuu kotimaasta HoNsU, Alku, Huima, Honka, Korikobrat ja Kataja. Jyrin maajoukkueura kesti vuodet 1995-2004 ja maaotteluita kertyi tilille 82. Ulkomaita tuli nähtyä pelaajana Ranskassa (Strasbourg, Evreux, Brest, Bourg, Golbey-Epinal), Saksassa (Ludwigsburg) ja Espanjassa (Melilla). 

Lehtosen valmennusura alkoi välittömästi peliuran päätyttyä vuonna 2007 Korihaissa jatkuen Kouvolassa vuodesta 2010 aina tähän kauteen saakka. Väliin mahtui yksi välivuosi. Huiman kasvatti on toiminut myös U20 maajoukkuevalmentajana. Lehtonen johdatti Kouvot Suomen mestaruuteen kaudella 2015-2016 ja hänet valittiin Korisliigan vuoden valmentajaksi. Lehtonen päättää pitkän uransa Kouvojen peräsimessä tähän kauteen ja uutena päävalmentajana aloittaa Tuomas Oja.

Puolivälierissä kuutospaikalta startannut Kouvot aiheutti pienen jytkyn pudottamalla Tampereen Pyrinnön jatkosta suoraan voitoin 0-3.

 

Jyri Lehtosella on päävalmentajaurallaan viidenneksi eniten otteluita pääsarjassa:

runkosarja: 475 ottelua - 242 voittoa - 233 tappiota - voittoprosentti 50.9%.

pudotuspelit: 51 ottelua - 19 voittoa - 32 tappiota - voittoprosentti 32.3%.

kaikki: 526 ottelua - 201 voittoa - 265 tappiota - voittoprosentti 49.6%.

 

 

SEMIFINAALIT KÄYNNISTYVÄT TORSTAINA 2.5. SALOHALLISSA KLO 18.30

 

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit