Uutiset & Artikkelit

04.05.2018 09:45
Pantterijahti, Finaalit 2018, Otteluennakko, Karhu Basket
Vilpasvikings.fi

Finaaliennakko 2 - Saako pantteri uuden kodin Salosta vai Kauhajoelta?

Antaako Vilpas Ultrasin viime kevään välierä -tifo enteitä myös tämän kevään finaalisarjasta? Kuva Anne Nenonen.

 

Sunnuntaina käynnistyvissä Korisliigan finaaleissa kohtaavat kauden 2017-2018 kaksi parasta joukkuetta. Runkosarjan voittaja Vilpas raivasi tieltään KTP Basketin ja Helsinki Seagullsin ja selviytyi finaaliin yhdellä pudotuspelitappiolla. Runkosarjan kakkonen Kauhajoen Karhubasket ei jäänyt pekkaa pahemmaksi ja ainoa tappio pudotuspeleissä tuli BC Nokian vieraana. Pantteripatsas odottelee uutta kotia vietettyään vuoden Joensuussa ja yritetäänkin seuraavaksi selvittää, millä eväillä finalistit pyrkivät kissapedon huoltajiksi. Varmaa on, että iso kissa saa hyvän kodin kummaltakin finalistilta.

 

Jäljellä olevat joukkueet eivät ole sattumalta mukana kauden huipennuksessa, sillä molemmat tiimit tunnetaan kovina kotijoukkueina. Vilpas on hävinnyt kuden aikana yhden ottelun komeassa Salohallissa. Tuon tappion aiheutti KTP puolivälierien avauksessa. Sen jälkeen Vilpas on voittanut seitsemän ottelua putkeen, joista neljä kotona. Tässä kohtaa on pakko muistuttaa, että finaalisarjan kotietu on Vilppaalla.

Karhubasket aloitti liigakautensa hieman haparoiden, mutta saatuaan rosterinsa lopulliseen kuntoon meno on ollut jäätävän kovaa. Karhu on voittanut 20 kertaa oman yleisönsä edessä ja viidesti ovat vieraat lähteneet hallista hymy huulilla. Se oli alkukevään kuumin joukkue ja napsi 11 peräkkäistä voittoa ennen pudotuspelien alkua. Kotiylivalta on jatkunut nyt 14 ottelun ajan, sillä Karhun viimeinen kotitappio näki päivänvalon tammikuun 10. päivä, jolloin BC Nokia vieraili karhuluolassa ryöväten pisteet 91-95. Pleijareissa samainen BC Nokia katkaisi kauhajokisten rymistelyn kotonaan, mutta ei pystynyt ryöstämään peliäkään Kauhajoen liikuntahallista - Pyrinnöstä puhumattakaan. 

Jos kotietu on molemmilla hyvä, hävetä ei tarvitse vieraspelaamistakaan. Vilppaan vierassaldo kaudella on 16/8, Karhulla 15/8. Ne ovat kumpikin liigan huippulukuja. Kotiedusta niukka plussa Vilppaalle.

 

Jatkaako Karhu isoilla minuuteilla?

Yksi finaalisarjan isoja kysymyksiä on peliajan jakaantuminen joukkueiden sisällä. Ottelutahti on viimevuotista kevyempi, mutta mitä pitemmälle peleissä mennään, sitä enemmän rasitus tuntuu jäntereissä. Vilpas on kahlannut läpi kauden liigan suurimmalla peluutusrotaatiolla ja sen pelaajia on ollut turha etsiä tilastojen suurimmilta minuuteilta. Tobin Carberry on pelannut suurimmat minuutit (28:00) koko kauden aikana ja pleijareissa määrä on hieman kasvanut (29:01), mutta pudotuspelien ykköseksi peliajassa on noussut Aaron Jones (31:22). Teemu Rannikon loukkaannuttua Jaylon Brownin vastuu on kasvanut (23:45 -> 28:10), samoin Mikko Koiviston (24:55) ja Matias Ojalan (22:07).

Karhubasketin aloitusviisikkoa on rasitettu enemmän. Greg Mangano on ahertanut 34:42, Rene Rougeau 32:40 ja yli puolen tunnin on kellottanut myös Bojan Sarcevic 31:41. Seuraavina tulevat Stephen Maxwell (27:38), Kelvin Lewis (24:43) ja Henri Kantonen (25:05). Peliajasta plussa Vilppaalle.

 

Sarcevic ja Salohalli?

Toinen kysymys liittyy Kauhajoen pelin moottoriin, Bojan Sarceviciin. Jo 12 kautta liigaa tahkonnut bosnialainen pelaa viidettä kauttaan Karhun paidassa ja parasta sellaista. 30-vuotias takamies on Karhun paras pistemies (17.6) pudotuspeleissä ja aina valmis ratkomaan pelejä. Yllättäen mies on vasta kakkonen syötöissä (4.6), sillä edelle on hiipinyt monipuolinen Rene Rougeau (13.6/6.9/5.1 syöttöä/2.8 torjunta). Kokenut laituri tulee varmasti olemaan ikävä match-up Vilppaalle. Mielenkiintoinen seikka on se, että Sarcevic ei ole koskaan viihtynyt Salohallissa. Jos Karhu haluaa pantterin, nyt olisi viihdyttävä. Pelkillä kotivoitoilla kissa ei Kauhajoelle kotia tee.

Bojan Sarcevic johtaa tehokkaasti Kauhajoen orkesteria, mutta Salohallissa mies ei ole päässyt juhlimaan. Kuva Markus Moisio.

 

Suuri peikko Iisalon scouteissa on 208-senttinen Greg Mangano (17.6/6.8), joka viihtyy pituudestaan huolimatta kolmen pisteen kaarella ja peli on enemmän pick and poppia Sarcevicin kanssa. Oma lukunsa on viimeiseksi joukkueeseen hankittu Kelvin Lewis. Kokenut Suomen kävijä oli yksi BC Nokian kaatajista upottaen neljässä eri pelissä kolme kolmosta ja vielä ratkaisevilla hetkillä. Pick and roll -mies Stephen Maxwell (15.1/6.3)  loukkasi nilkkaansa neljännessä välierässä ja huilasi viidennen. Karhun ennakkoraportissa Maxwellin pelaaminen on arvioitu 25%, Whitfieldin75%.

- Yksi unelma Kauhajoella on saavutettu mitalin ja finaalipaikan myötä. Siitä huolimatta nälkää riittää edelleen koko joukkueella lähteä haastamaan Vilpasta matkalla kohti Pantteri-patsasta. Tämä on uusi upea kokemus monelle ja näistä peleistä täytyykin ottaa kaikki irti ja nauttia. Ottelusarjasta tulee varmasti elämyksellinen, eikä vähiten faniryhmien vuoksi. Molemmat organisaatiot saavat nyt palkintonsa pitkäjänteisestä työstä täysin ansaitusti, toteaa päävalmentaja Jussi Laakso.

 

Kolmostulitusta luvassa

Kolmas kysymys koskee kolmosten maailmaa. Vielä runkosarjassa Vilpas tykkäsi heitellä kolmoskaarelta selvästi Karhua enemmän, mutta pudotuspeleissä osat ovat vaihtuneet. Kauhajoella on peräti 44 yritystä enemmän bonusviivan takaa ja myös sihti on ollut (37.9%) tarkempi. Todelliset tykittäjät löytyvät kaksikosta Sarcevic (26/61) - Mangano (25/62) ja kyllä yli 40 prosentin tarkkuudella kannattaa heitelläkin. Mainitsemisen arvoisella tarkkuudella ovat osuneet myös Lewis (37.2%) sekä Juho Lehtoranta (40.0%). Jos jollekin pitää tilaa antaa, olkoon se Rougeau (25%).

 

Vilppaan sniperin Mikko Koiviston ruuti on ollut kuivaa pudotuspeleissä (17/40 42,5%). Kuva Ville Vuorinen.

Vilppaan kolmostykki pleijareissa on ollut Matias Ojala hurjalla 60.0% osumatarkkuudella (12/20) ja Mikko Koiviston 40 heitosta on osunut 17 (42.5%). Prosenteissa Javontae Hawkins on hieman parempi (42.9), mutta heittomäärä on alhaisempi (9/21). Eniten parannettavaa löytyy Tobin Carberryltä, joka oli runkosarjassa viikinkien tarkin snaipperi. Playoffeissa tarkkuus on pudonnut 17.9 prosenttiin. Kolmosissa plussa menee niukasti Karhulle.

 

"Märkäkorva ja kloppi"

Valmennusrintamalla kohtaavat coach Jussi Laakson sanoin "Märkäkorva" ja "Kloppi". Märkäkorva on Laakso itse johtuen finaalien ensikertalaisuudesta päävalmentajana, Kloppi on Joonas Iisalo liigan nuorimpana päävalmentajana. Laakson kanssa kuvioita juonii Vilppastakin tuttu Janne Koskimies, Iisalon apuna nähdään trio Teemu Rannikko, Juuso Konttinen ja Jere Anttila. Iisalolla on kokemusta näistä kekkereistä huomattavasti enemmän eli viimeinen plussa menee Vilppaalle.

Karhu Basketin rookie -päävalmentaja Jussi Laakso on valmentanut joukkueensa heti finaaleihin. Kuva Markus Moisio

 

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo johdattaa joukkeensa toista kertaa putkeen finaaleihin. Kuva Ville Vuorinen.

 

Korisliigan ensimmäinen finaali Salohallissa sunnuntaina 6.5.2018 kello 18:15. Otteluisäntänä Finnparttia. Parhaat paikat viedään ensiksi, joten nyt kannattaa tulla ajoissa paikalle nauttimaan Suomen parhaan korishallin tunnelmasta ja kannustamaan Vilpas avausvoittoon! Punaista tai valkoista päälle, sillä kevät on PUNAVALKOINEN...

 

Osta liput 1.finaaliin

 

FINAALIEN OTTELUOHJELMA

1. finaali   su 6.5. 18:15  (Salohalli)

2. finaali     ke 9.5. 18:15  (Kauhajoki)

3. finaali    la 12.5. 17:15 (Salohalli)

4. finaali     ma 14.5. 18:15 (Kauhajoki)

*5. finaali  ke 16.5. 18:15  (Salohalli)

*6. finaali  pe 18.5. 18:15  (Kauhajoki)

*7. finaali  ma 21.5. 18:15  (Salohalli)

(Neljällä voitolla mestariksi)

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit