Uutiset & Artikkelit

03.05.2018 08:28
otteluennakko, Finaalit 2018, Karhu Basket
Vilpasvikings.fi

Finaaliennakko 1 - Vilpas Vikings vs. Karhubasket

Ennakkoasetelmien ja tilastojen valossa odotettavissa on erittäin tasainen finaalisarja. Kuva Markus Moisio.

 

Korisliigan kauan odotetut finaalipelit käynnistyvät sunnuntaina Salohallissa Salon Vilppaan ja Kauhajoen Karhubasketin välillä. Avauspeli mitellään Salossa kello 18:15 ja mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa. Mikäli joukkueet etenevät loppuun asti pitkän kaavan mukaan, pantteripatsas nousee ylös game sevenissä toukokuun 21. päivä. Kummatkin joukkueet etenivät kauden huipentumaan yhdellä pudotuspelitappiolla. Vilpas kärsi puolivälierien avauspelissä kotitappion KTP:lle, mutta harjasi Helsinki Seagullsin sitten suoraan neljässä ottelussa. Karhubasket selätti ensimmäisellä kierroksella Tampereen Pyrinnön 3-0, mutta puhdas tili tahraantui kertaalleen Nokialla ja finaalipaikka irtosi voitoin 4-1. 

Kevään 2018 finalisteilla on paljon yhteistä historiaa, vaikka ne kohtaavat nyt vasta toista kertaa toisensa pudotuspeleissä. Ensikosketus saatiin viime kaudella, jolloin huikea välieräsarja päättyi Vilppaan 4-3 voittoon ja ottelun jälkeinen fanikohtaaminen jätti jäljen moneen sydämeen Salohallissa. Toukokuun aikana tullaankin taatusti näkemään tiukkaa taistelua niin kentällä kuin katsomossakin. Karhu sai kannattajansa hienosti liikkeelle välierissä ja parhaimmillaan Nokialle reissasi pari sataa äänekästä pohjalaista. Kun tiedetään myös Vilppaan fanien innokkuus, viimeisen finaalin jälkeen nähdään, onko Suomen koriskevät punavalkoinen vai oranssi!

 

Viime keväänä nähtiin kova ja rehti seitsemän pelin sarja, niin kentällä, kuin katsomossakin. Kuva Anne Nenonen.

 

Aloitetaan ottelusarjan ennakointi pätkissä ja ensiksi tutkaillaan joukkueiden matkaa loppuotteluihin. Tässä vaiheessa koko kauden tilastot eivät enää paljoa paina, sillä kummatkin joukkueet ovat muuttuneet matkan aikana. Ensimmäisen kerran Vilpas ja Karhu iskivät yhteen syyskuussa Salon Hanhivaara-turnauksessa ja Vilpas oli parempi 112-87. Aaron Jones, Javontae Hawkins ja Tobin Carberry olivat jo tuolloin mukana, mutta Canyon Barry vaihtui ensiksi Johnathan Jordaniin ja lopulta Jaylon Browniin. Kotimaisista miehistä Vilpas menetti harmittavasti Teemu Rannikon runkosarjan päätöspelissä sivuun loppukaudeksi.

Karhulta Salohallin preseasonilla nähtiin Flenard Whitfield ja Stephen Maxwell, mutta muu osasto onkin mennyt uusiksi. Marcus Allen ja Fuquan Edwin ovat poistuneet rosterista ja tilalle ovat tulleet Rene Rougeau, Greg Mangano sekä Kelvin Lewis. Siinä on myös suuri syy, minkä coach Jussi Laakso nosti Karhun menestyksen avaintekijäksi. Seurajohto pystyi reagoimaan nopeasti ja hankkimaan Pohjanmaalle kovia pelimiehiä. Nyt sitä viljaa niitetään finaaleissa. Suomi-osastosta kevään aikana on pudonnut ison pään tuuraaja Samuli Vanttaja ja Whitfield on pudonnut Karhussa ns. varajenkin rooliin. Hän tuurasi nilkkaansa loukannutta Maxwellia viimeisessä välieräkamppailussa, mutta mikäli/kun Maxwell on pelikunnossa sunnuntaina, Whitfield istuu siviileissä.

 

Karhu Stephen Maxvell loukkasi jalkaansa välieräsarjassa Nokiaa vastaan. Sunnuntaina nähdään onko mies toipunut pellikuntoon. Kuva Markus Moisio.

 

Kaikki kohtaamiset päättyneet kotivoittoihin

Joukkueiden välisiä voimasuhteita voisi kuvailla parhaiten sanalla tasaisuus. Runkosarjassa kohdattiin neljä kertaa ja kaikki ottelut päättyivät kotivoittoihin. Salohallissa Vilpas oli parempi 103-82 ja 99-73, Kauhajoella mentiin Karhun tahtiin 85-73 ja 92-80. Voitot jaettiin siis 2-2 ja pisteissä Vilpas jäi plussalle 23 pinnan verran. Huomionarvoista on, että kaikki kauden ottelut ovat päättyneet kotivoittoihin.

- Kumpi joukkue pysyy freesimpänä ja pystyy kehittymään enemmän ottelusarjan aikana, on vahvoilla. Onneksi useamman ottelun välissä on kaksi päivää aikaa huilata ja palautua - mutta myös tehdä muutoksia game planiin, arvioi Joonas Iisalo ensimmäiseksi ratkaisutekijäksi finaalisarjassa.

Tällä hän viittaa viime kevään finaaleihin, jotka kävivät lievästi sanoen raskaiksi. Etäisyys Salon ja Joensuun välillä oli pahinta mahdollista luokkaa ja ottelutahti oli epäinhimillinen. Vuosi sitten pelattiin mm. lauantaina Salossa ja sunnuntaina Joensuussa. Siinä sitä köröteltiin bussissa lähes peräkkäin halki Suomen. Tämän vuoden ottelutahdista jo nyt suuri kiitos liiton suuntaan.

Kauden kaikki aiemmat keskinäiset matsit ovat päättyneet kotivoittoihin. Kuva Ville Vuorinen.

 

Tasaista on taisto myös joukkuetilastoja tutkailtaessa. Vastakkain asettuu kaksi liigan kovinta korintekojoukkuetta, sillä pisteissä Vilpas on ollut kauden paras (93.0, Aaron Jones 16.0) ja Karhubasket kakkonen (89.5, Greg Mangano 16.9). Levypalloissa Vilpas on liigan kakkonen (40.6, Jones 11.1) ja Karhubasket kolmonen (40.5, Mangano 8.8). Syötöissä Kauhajoki on koko porukan ykkönen (18.5, Bojan Sarcevic 6.5) ja Vilpas kolmonen (18.3, Jaylon Brown 3.4). Kummatkin joukkueet pitävät huolta pallosta varsin hyvin ja menetykset jäävät ottelua kohden alle kahdentoista. Suurin ero joukkueiden välillä löytyy vapaaheittoviivalta. Vilpas on upottanut esteettömät heittonsa 74.7 prosentin tarkkuudella, kun Kauhajoki on osunut tasan 70%.

- Toinen tekijä mestaria haettaessa on henkinen kovuus. Vastakkain on sarjan kaksi parasta joukkuetta, jotka molemmat ovat olleet loppuhetkillä erinomaisia pleijareissa, pohtii Iisalo.

Tämänkin voi allekirjoittaa huolella. Seagulls oli jokaisessa välieräottelussa taistelemassa voitosta, mutta Vilpas onnistui kääntämään kaikki neljä peliä kotiin loppuhetkien aikana. Se on sitä henkistä kovuutta ja siihen tarvitaan kokeneita pelimiehiä. Koivisto, Nenonen ja Ojala ovat niitä miehiä, joille nämä ottelut eivät tule vastaan ensimmäistä kertaa. Eikä Tobin Carberrykään ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä...

Karhubasket osoitti samanalaista sitkeyttä, vaikka BC Nokia pisti sen siltaan useampaan otteeseen. Nokian neljännessä pelissä voitto sinetöityi vasta jatkoajalla ja ratkaisevassa viidennessä pelissä Nokialla oli kaikki avaimet voittoon, mutta loppuratkaisut kaivertavat taatusti coach Ville Tuomisen yöunissa pitkään. Se on sitä henkistä kovuutta ja siihen tarvitaan kokeneita pelimiehiä. Sarcevic, Rougeau, Mangano, Lewis, Lehtoranta ovat kaikki syntyneet 1980-luvulla, jotenpelivuosia on takana jo melkoisesti.

Vaikka Vilpas ja Karhu osaavat molemmat hyökätä tehokkaasti, pakkipäässä vaaka kallistuu pudotuspelien perusteella hienoisesti Vilppaalle. Se päästi Kotkaa vastaan omaan päähän 68.8 pistettä per peli ja Seagulls onnistui tekemään pisteitä keskiarvolla 72.0. Kahdeksan pelin yhteismääräksi tulee 70.4 pinnaa ottelua kohden. Se on erittäin kova lukema. Vastaavasti Pyrintöä vastaan Karhu päästi omaan päätyyn 79.0 pistettä per matsi ja BC Nokia kuritti kauhajokisia 84.6 pinnan edestä. Se antaa kahteen pudotuspelisarjaan lukemaksi 82.5 pistettä per ottelu.   

- Kumpi joukkue pystyy puolustamaan toiselta enemmän vahvuuksia pois. Meillä keskiössä on Kauhajoen nopeiden hyökkäysten minimointi, Sarcevicin palloskreenien hidastaminen sekä kakkosyritysten eliminointi, toteaa Iisalo kolmanneksi avaintekijäksi. 

 

Tässä kaikki tältä erää ja palataan huomenna pelaajakohtaisiin vertailuihin. Pelaajien pelihän tämä on...

 

Osta liput finaaleihin

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit