Uutiset & Artikkelit

04.03.2018 15:08
#korisliiga #vilpas #redandwhite
Vilpasvikings.fi

"Des, Zo, Mo ja mitä niitä nyt olikaan" eli ex-viikingit maailmalla

Suomen Korisliigassa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että amerikkalaispelaajat lähtevät muille apajille kevään pelien jälkeen - kuka seuran tahdosta, kuka omastaan. Käydäänpä kurkkaamassa, missä Vilppaan parin vuoden takaiset jenkkivahvistukset vaikuttavat tänä päivänä.

Hopeakausi 2016-2017

Kaudella 2016-2017 Vilppaan rosterissa pelasi kaikkiaan seitsemän amerikkalaispelaajaa ja heistä neljä pokkasi kauden jälkeen hopeamitalin kaulaansa Joensuun Mehtimäen jäähallissa. Mitali oli samalla Vilppan seurahistorian ensimmäinen. Vilpas hävisi ensimmäisen finaalipelin Salohallissa viime sekunnin korilla ja Kataja porskutti mestaruuteen Teemu Rannikon johdolla voitoin 4-2.

Korisliigan vuoden ulkomaalaispelaajana palkittiin 185-senttinen takamies Juwan Staten, joka teki 48 ottelussa 13.9 pistettä, napsi 2.9 levypalloa ja jakeli 4.3 syöttöä peliä kohden. Äärimmäisen nopea takamies pelaa parhaillaan Ranskan ProB-liigassa kuudentena (13-7) olevan Saint Chamond Basket Valle Du Gierin paidassa. Staten on pelannut kuluvalla kaudella 15 ottelua tehoilla 12.3/2.1/3.9 syöttöä. Staten huilasi joulukuun alusta reilun kuukauden verran missaten viisi liigapeliä, mutta on tällä hetkellä normitikissä. Saint Chamond on kolmen voiton päässä sarjaa johtavasta kaksikosta Blois / Orleans.

Ranskaan vei myös 199-senttisen laituri Desmond Williamsin tie toiselle ammattilaiskaudelle. Vilppaassa "Des" pelasi kaudella 51 ottelua tehden tehot 13.1/7.1, vaikka loppukautta haittasi runkosarjan lopulla sattunut polvivamma. Williamsin nykyinen seura SPO Rouen Basket on ProB-liigassa yhdeksäntenä (10-10) ja hän on urakoinut 20 ottelua 11.1 pisteen, 3.2 levypallon ja 1.6 syötön ansioilla. Rouen on sarjan puolivälissä kolmen voittoa Statenin Saint Chamondia perässä.

201-senttinen sisäpelaaja Allonzo Coleman (52 ottelua, 11.9 pistettä, 8.5 levypalloa) siirtyi täksi kaudeksi Israelin lämpöön ja hyvätasoiseen National Leagueen, maan kakkostasolle. "Zo" on pelannut Maccabi Rehovotin riveissä hyvän kauden ja viereltä löytyy salolaisille tuttu Marcus Relphorde. Coleman on tehnyt 19 ottelussa 18.3 pistettä, 11.1 levypalloa ja 2.9 syöttöä, 198-senttisen Relphorden vastaavat luvut ovat 17.8/6.7/3.0 syöttöä. Ex-viikinkien Maccabi Rehovot voitti viimeksi vieraissa Maccabi Kiryat Motzkinin ja nousi sarjajohtoon. Voittosuhteella 15-5 se on taistelemassa noususta Winner Leagueen.

Viime kevään neljäs mitalisti oli 29 ottelua pelannut Brandon "Poika" Edwards, joka heitti vajaassa 20 minuutissa 9.6 pistettä ja haki 6.9 levypalloa ollen joukkueen paras hyökkäyslevypallomies (2.9). Edwards teki Colemanin tavoin kesällä sopimuksen Israelin kakkostasolle, ja hän on tehnyt 20 ottelussa Hapoel Upper Galilee Safedille komeat 21.9 pistettä, levyreitä on isoihin kouriin tarttunut 11.0 ja syöttöjä 1.7 peliä kohti. Hapoel Galilee on liigassa viidentenä (12-7) kolmen voiton päässä Rehovotista.

Korisliigan Vilppaan riveissä aloittanut kaksimetrinen Dantiel Daniels ehti pelata neljä ottelua (7.0/4.3) ennen siirtymistään I divisioonan PeU-Basketin riveihin. Perniössä hyvää jälkeä tehnyt "Tiel" ei ole pelannut tällä kaudella missään, lieneekö vanha nilkkavamma päättänyt miehen uran lopullisesti? Ainakin mies seuraa vanhan yliopistonsa Colorado Staten otteita innolla.

Danielsin korvanneen Maurice Pearsonin (206) ura Salossa jäi yhden ottelun mittaiseksi (9/6), sillä Pearson ei ollut oikea palanen Vilppaan rosteriin. Miehen loppukausi jatkui vasta huhtikuussa Kyproksella neljän ottelun verran Enosis Neon Paralimnissä (16.0/10.5/2.0) ja tälle kaudelle ei pelitietoja miehestä ole tihkunut.

Pearsonin jälkeen oman kokeilunsa Vilppaan paidassa teki 206-senttinen Nathan Buss, mutta 13 ottelua ja tehot 8.3/4.1 eivät valmennusjohtoa vakuuttaneet. Buss oli varsin pehmeä pelimies, joka ei osunut kaukaa ja sisäpeliä mieheltä ei oikein löytynyt. Vilpas hankki Bussin tilalle urheilullisen Edwardsin ja loppukausi johti hopeamitaliin. "Nate" jatkoi korisuraansa Australian State Leaguessa Frankston Bluesin riveissä, teki 22 ottelussa 17.0 pinnaa ja otti 6.5 levypalloa. Elokuussa päättyneen aussisarjan jälkeen koripallo sai ilmeisesti jäädä ja syyskuusta lähtien Buss on työskennellyt iowalaisessa tietokonefirmassa Sales Engagement Specialistina.

Karmean päätöksen kausi 2015-2016

Toissa vuonna Vilpas koki historiansa karmeimman kauden päätöksen. Mikko Tupamäen ryhmä nousi kevätkaudella oivaan lentoon ja kohtasi puolivälierissä Kouvolan Kouvot. Ratkaisu venyi viidenteen peliin Kouvolassa ja kahdensadan fanin siivittämänä Vilpas johti ottelua vielä reilut viisi minuuttia ennen loppua 14 pisteellä 61-75. Kouvot nousi kuitenkin DJ Richardsonin huippupelillä taistelemaan voitosta ja ottelu huipentui 0,5 sekuntia ennen summeria, jolloin Ilari Seppälä pääsi nostamaan onnekkaasti voittokorin 85-83. Vilpas lähti kesälomille ja Kouvot jatkoi mestaruuteen. Kauden menestys perustui pitkälti oikeisiin ratkaisuihin jenkkirintamalla.

Tanskan liigasta saapuneen Darryl Partinin otteet eivät vakuuttaneet missään vaiheessa. Polvien kanssa ongelmoinut Partin pelasi Vilppaassa yhdeksän ottelua (10.9/4.3) ennen lähtöään. Kotiin palattuaan Partin jatkoi lakimiesopintojaan ja asuu nykyään Bostonissa työskennellen oikeusavustajana.

Tilalle pestattiin hyvillä tehoilla Euroopassa pelannut Monyea Pratt. Erittäin monipuolinen laituri pelasi Salossa hienon kauden (32 ottelua/11.2 pistettä/9.1 levypalloa). Seuraavan kauden Kotkassa pelannut "Mo" palloilee tällä hetkellä Romanian pääsarjassa CSU Atlassib Sibiun riveissä ja joukkue on Romanian Liga Nationalan kakkosena 14/4. Joukkuekaverina on mm. Lapualta tuttu Lawrence Kinnard. Jukka Toijalan valmentama Steua CSM EximBank Bucuresti (12/5) on sarjassa neljäntenä. Pratt on 16 ottelussa tilastoinut lukemat 12.3/6.4/4.9 syöttöä. FIBA Europe Cupissa Sibiun matka katkesi kahteen otteluun, joissa Pratt teki tehot 9.0/3.5.

Isoksi mieheksi palkatun Cavell Johnsonin (10.3/6.7) tehot laskivat kauden edetessä ja edessä oli vaihto kokeneeseen Sherman Gayhin helmikuussa. 205-senttinen Johnson jatkoi uraansa ensiksi Kreikan pääsarjassa ASP Promitheas Patrasissa kahdeksan ottelun verran (6.6/4.1/1.4 torjuntaa) ja siirtyi sieltä takaisin tuttuun Kanadaan NBL-liigaan KW Titansin riveihin (26 ottelua/8.0/4.3/1.6 torjuntaa). Helmikuussa 2018 Johnsonista tehtiin Titansin päävalmentaja ja sillä tontilla mies toimii edelleen.

201-senttinen Sherman Gay osoittutui nopeasti nappihankinnaksi. Hän pelasi Vilppaassa 16 ottelua 15.6 pisteen ja 6.1 levypallon keskiarvoilla ja esitys poiki Mo Prattin tavoin uuden sopimuksen KTP:n kanssa kaudelle 2016-2017. Tälle kaudelle Gay osui Tuomas Iisalon hyppysiin ja Sherman on pelannut tasaisen kauden Saksan ProA:ssa Crailsheim Merlinsin paidassa (24 ottelua/15.2/6.9/1.8 torjuntaa). Iisalon joukkueessa pelaavat myös Korisliigasta tutut Chase Griffin (Seagulls) ja Michael Cuffee (Kouvot). Crailsheim (21/3) hakee nousua Bundesliigaan sarjakakkosena voiton päässä Vechtasta.

Koko kauden pestillä Vilpas-paidassa pelasi liukas takamies Doug Wiggins. "Dougie" väänsi Korisliigaa 41 ottelun verran (15.7/4.1) ja siirtyi Puolan pääsarjakauden jälkeen täksi kaudeksi Tanskaan Bakken Bearsin paitaan. Kestomenestyjä Bakken on parhaillaan Tanskan liigan kakkosena (17/3), tasapisteissä Horsens IC:n kanssa ja pelaa myös menestyksekkäästi FIBA Europe Cupia. Liigassa Wiggins on esiintynyt 16 ottelussa tehoilla 9.1/3.4/4.6 syöttöä, FIBA Europe Cupissa vastaavat luvut ovat 12 ottelua/7.3/2.5/5.5 syöttöä. Bakkenin tie Mestarien liigassa nousi pystyyn kahden pelin jälkeen. Wigginsin ohella vilpastaustaa juuttien liigassa edustaa Randersin Charlie Burgess (14.4/5.5/4.6 syöttöä), joka on viihtynyt maassa jo pitkään.

Toinen koko kauden viikinki oli 205-senttinen nelospaikan pelaaja Austin Dufault, joka pelasi Salossa 39 ottelua (13.5/5.0). Vaatimaton Dufault pelasi Vilppaan jälkeen Unkarissa (Soproni KC) ja Kiinassa siirtyen 2017 Japanin B-liigan Niigata Albirex BB:n paitaan. Hän pelaa Niigatassa myös tällä kaudella ja 38 ottelussa on syntynyt 6.1 pinnaa ja 2.6 levypalloa.

Vilpas toivottaa onnea ja menestystä koko porukalle myös jatkossa!

 

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit