Uutiset & Artikkelit

16.12.2018 10:28
Vilpasvikings.fi

Topias Palmi liikaa Vilppaan ennätysputkelle

Aatu Kivimäen ja muiden Viikinkien estelyistä huolimatta Topias Palmi (38p) hiljensi eilen Salohallin. Kuva Markus Moisio.

 

Vanha viisaus sanoo, että kaikki putket katkeavat joskus. Vilpas oli hävinnyt ennen lauantaita viimeksi kotihallissaan 675 päivää ja 32 ottelua sitten ja tähän kauteen peräkkäisiä voittoja oli kertynyt jo 14. Putken katkaisijaksi saapui raskaalta Venäjän reissulta kotiutunut Joensuun Kataja Basket, joka Topias Palmin johdolla haki vieraspisteet Salohallista numeroin 87-97 (46-55). Susijengilaituri Palmi pelasi uransa parhaan liigapelinsä upottaen 38 pistettä ja johdatti Katajan kaivatulle kotimatkalle iloisissa tunnelmissa.

Euro-Kataja saapui Salohallille levättyään yön lentokenttähotellissa Vantaalla. Alla oli peruuntunut lento Saratovista ja 15 tunnin ikimuistoinen junamatka Moskovaan. Saratovin reissun raskaudesta ei kuitenkaan näkynyt jälkeäkään Salohallissa, sillä Kataja johti ottelua lähes 35 minuuttia ja energiatasossa vieraat olivat monta askelta kotijoukkueen edellä. 

- Jätkien esiintyminen Venäjällä oli ihailtavaa ja lähdettiin tänään tekemään tälle reissulle loppua. Väsyneinä oltaisiin vain voitu tulla pelaamaan, hävitä 20 pinnaa ja kaikki olisivat ymmärtäneet. Jätkät halusivat kuitenkin taistella ja pistää itsensä likoon. Siitä olen todella ylpeä, ihasteli päävalmentaja Juha Sten, jonka mietteet olivat varmaan jo omassa sängyssä, josta matka alkoi tiistaina puoli neljän aikaan.

 

Aatu Kivimäen (23p) hyvästä illasta huolimatta Viikingit jäivät Katajan jalkoihin 1584 katsojan edessä. Kuva Sinikka Makkonen.

 

Vilpas ei pystynyt vastaamaan "väsyneiden" itäsuomalaisten vauhtiin missään vaiheessa ja ero lähti kasvamaan nopeasti väärään suuntaan. Avauskymppi meni vieraille 21-31 ja ansion vahvasta aloituksesta voivat ottaa kontolleen Daniel Mullings (10) ja Topias Palmi (9). Vilppaan onnistujat olivat seitsemän pisteen miehet Jamie Skeen ja Teemu Rannikko. 

Kataja jatkoi vahvaa menoaan toisella jaksolla ja tuntui, että ohiheitto oli tuntematon käsite vieraille. Salohallin yleisö (1584) oli ihmeissään, kun Kataja repäisi 0-15 runillaan eron 24 pisteeseen viiden minuutin pelin jälkeen. Se oli yksinkertaisesti fyysisempi, tarkempi ja liikkeellä huomattavasti paremmalla jalalla. Palmi jatkoi huimaa iltaansa kymmenellä pisteellä ja Vilpas sai ryhtiä otteisiinsa vasta Miikka Luosmaan tullessa sytyttäjäksi. "Miguelin" asenteella ja Aatu Kivimäen kolmosilla tilanne kaventui puoliajalle siedettävään yhdeksään pisteeseen, 46-55. Molemmat joukkueet osuivat kiitettävästi kaarelta, Vilpas 8/19, Kataja 9/15.

Kolmas kymppi aloitti varsinaisen vuoristoradan. Kivimäen ratkaisuilla Vilpas kavensi aluksi eron neljään, mutta Kataja nousi jakson puolivälissä taas 11 pisteen johtoon. Sitten tuli taas Vilppaan hetket ja Henri Kantosen kolmosella (1:32) tilanne tasoittui 67-67. Viimeiselle tauolle poistuttiin Samuli Vanttajan ja  Vincent Simpsonin kolmosilla kuuden pisteen vierasjohdossa 67-73.

Päätöskympillä Kataja ja etenkin Palmi jatkoivat vakuuttavaa menoaan. Kolmessa minuutissa rakoa oli jo 16 pistettä ja Salohallin DJ löysi sopivasti soittolistaltaan Bruce Horsnbyn kasarihitin "That´s just the way it is"... Kivimäki yritti vielä herätellä kotijoukkuetta viidennellä onnistuneella kolmosellaan, mutta nousu katkesi epäonnistuneisiin lay-upeihin ja Katajan voitto kirjattiin lopulta lukemin 87-97.

 

Illan ansaittu ykköstähti oli Topias Palmi, joka kirjautti uudeksi piste-ennätykseksi 38p. Otteluisäntä Signhero palkitsi Palmin parhaana ja matkaan lähti kilon kahvipaketti. Kuva Sinikka Makkonen.

 

- Katajalle täysin ansaittu voitto. Se tuli kauhealla energialla ja jokainen 50-50 pallo oli heidän. Meiltä hyvä nousu 24 pisteen takaa tasoihin, mutta siihen jouduttiin käyttämään valtavasti energiaa. Oltiin vaikeuksissa levypalloissa, irtopalloissa ja olihan Topias Palmin ilta aika huikea. Nuori mies pelaa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Katajalla oli tänään kaksi onnistujaa, meillä yksi, tuumi Joonas Iisalo.

Onnistujilla Iisalo tarkoitti Topias Palmia (38/8) ja Daniel Mullingsia (20/11).  24-vuotias Palmi paransa liigan piste-ennätystään kahdeksalla ja Mullings kävi hakemassa tavoilleen uskollisena komeat kahdeksan hyökkäyslevyriä.

- Tänään sattui hyvä heittopäivä ja kaverit jakoi 21 heittoa mulle. Ylpeä fiilis ja tärkeä voitto joukkueelle. Yllättävän kevyet jalat oli Venäjän reissun jälkeen, fiilisteli illan ykköstykki Palmi.

Vilppaan onnistuja oli Aatu Kivimäki, joka kaunisteli Korisliigan piste-ennätyksekseen 23 pinnaan.

- Tiedetään, että Topias on hyvä tekemään koreja, mutta jos hän tekee 38 pinnaa, se vaikeuttaa aika paljon ja meidän transition-puolustus ei toiminut, Kivimäki totesi. 

Pihviravintolan asteikon mukaan lauantain well doneja Salohallissa olivat Palmi, Mullings ja Kivimäki, medium plussaa Vincent Simpson (12/0/5 syöttöä), Miikka Luosmaa (8/3) ja Teemu Rannikko (13/1). Vahvasti raaoiksi jäivät Ryan Wright (4/2), Guy Laundry Edi (3/0), Diante Baldwin (2/5), Brandon Taylor (4/3) sekä Mikko Koivisto (3/2). Samuli Vanttaja kokosi yhdeksässä minuutissa huikean plustehon 28!

Vilppaan kausi jatkuu jo tiistaina Kotkassa, jossa vastaan asettuu kuuden ottelun voittoputkessa purjehtiva KTP Basket. 

- Pitkässä juoksussa tämä oli sitä, mitä joukkue kaipasi. Uskon, että mulla on maanantaina aika nälkäinen joukkue videopalaverissa, pohti Iisalo. 

 

Seuraavassa kotiottelussa mielenkiintoa lisää Juwan Statenin paluu lokkipaidassa Salohalliin. Osta liput viimeiseen matsiin ennen joulua!

 

Yhteistyökumppanit