Uutiset & Artikkelit

06.04.2018 12:09
otteluennakko, Pantterijahti, KTP-Basket
Vilpasvikings.fi

Nyt se alkaa - eletään kevään parasta aikaa

Kevään pantterijahti käynnistyy sunnuntaina Salohallissa, kun runkosarjan voittanut Vilpas saa vastaansa runkosarjan kasin KTP -basketin. Kuva Ville Vuorinen.

 

Tätä on odotettu kuusi ja puoli kuukautta. Korisliigan 40 ottelun pituinen runkosarja käynnistyi Salohallista 27. syyskuuta ottelulla Vilpas-KTP Basket ja samalla otteluparilla jatketaan myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella 8. huhtikuuta. Tästä eteenpäin ei enää lasketa sarjapisteitä, vain voitot merkitsevät. Sitä ensimmäistä Vilpas lähtee hakemaan Salohallista kello 17:00 ja välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa. Toinen ottelu pelataan tiistaina Kotkassa ja torstaina kohdataan taas Salohallissa. Mikäli ratkaisua ei ole tapahtunut, lauantaina jatketaan Karhuvuoressa ja taatusti viimeinen peli on edessä maanantaina 16.4. Salossa. Muissa sunnuntain puolivälieräpareissa kohtaavat Kauhajoen Karhu (2) - Tampereen Pyrintö (7) sekä BC Nokia (3) - Joensuun Kataja (6). Neljäs taistelupari Seagulls (4) - Kouvot (5) iskee yhteen vasta maanantaina Helsingissä. Välierissä jatkopaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

 

Vilppaan runkosarjavoitto varmistui jo maaliskuun 10. päivä, kun se kaatoi kotonaan Joensuun Katajan 113-84. Sen jälkeen viikingit ovat pelanneet viisi merkityksetöntä liigapeliä ja odotelleet muiden sijoituksia. Kotka sai jännittää hieman pitempään omaa pleijaripaikkaansa. Se hävisi 28. maaliskuuta kotonaan Lapualle 113-119, mutta varmisti kahdeksannen sijansa Espoo Unitedin hävitessä samaan aikaan Kouvolassa. Otteluparina Vilpas-KTP on ollut selvillä pitemmän aikaa kuin muut ja joukkueet ovat voineet valmistautua toistensa kuvioihin muita enemmän.

 

Vilppaan valmistautuminen huhtikuun pudotuspeleihin muuttui radikaalisti keskiviikkona Salohallissa. Viikinkikapteeni Teemu Rannikko joutui Kobrien Jordan Richardin jyräämäksi ja "Taikurin" ottelu päättyi reilussa kolmessa minuutissa. Torstain magneettitutkimus vahvisti pahimmat skenaariot ja tulos oli tyly. Rannikon kausi on ohi ja sunnuntaina kippari nähdään Joonas Iisalon apuna Vilppaan penkillä, jalka kipsissä.

Muuten terveystilanne Vilppaan leirissä on hyvä ja henki joukkueen sisällä mainio. Riku Laine on vielä toipilas polvioperaation jäljiltä, mutta muuten joukkue on iskussa ja varmasti valmis Kotkan kohtaamiseen.

- Olemme valmistautuneet Kotkaa vastaan pelaamiseen jo hyvän tovin. Iso syy siihen on Kotkan erilaiset puolustusmuodot erittäin aggressiivisista prässeistä paikkapuolustuksiin. Avain meidän kannalta on pitää huolta pallosta ja luoda erinomaisia heittopaikkoja. Tällä pystymme kontrolloimaan Kotkan erinomaisia yksilöitä avoimella kentällä. Odotettavissa on erittäin vauhdikas ottelusarja, jonka voittaa se joukkue, joka pääsee paremmin pelaamaan vahvuuksillaan, analysoi Iisalo tulevia koitoksia.

 

Vilpas ja KTP ovat iskeneet vuosien varrella pudotuspeleissä yhteen vain kahdesti. Debyyttikaudella 1996-1997 Vilpas pudotti kotkalaiset puolivälierissä jatkosta voitoin 3-0 ja toisen kerran joukkueet kohtasivat kaudella 2001-2002. Tuolloin KTP oli puolivälierissä parempi 3-1 ja eteni mitalipeleihin. Vilpas on liigahistoriansa aikana mukana pudotuspeleissä 11. kertaa ja niistä seura on ollut mitalipeleissä kolmesti.  

 

Mitä on sitten odotettavissa? 

Vilpas oli runkosarjan paras korintekojoukkue. Se teki ainoana joukkueena yli 90 pistettä ottelua kohti (94.9) ja kotihallissa lukema lähenteli sataa pistettä (98.9). Se on ollut vahvoilla nimenomaan avoimella kentällä eli levypallon jälkeen mennään. KTP pyrkii myös juoksemaan eikä tahti ole ainakaan rauhoittunut pelaajavaihdosten myötä. Coach Ailuksen "smallball" on toiminut ajoittain erinomaisesti ja ennen näkemättömän jenkkivaihdoksen (Kataja) jälkeen Tim Williams on sopeutunut Kenneth Simmsiä paremmin Ailuksen pelitapaan. Kotka on tehnyt 83.7 pistettä per peli, jolla se oli runkosarjan kolmanneksi vähäkorisin joukkue. 

(Javontae Hawkins on esittänyt vahvoja otteita läpi kauden ja roolia on tarjolla hyökkäyspäässä entistä enemmän, kun Teemu Rannikko on poissa pelistä. Kuva Ville Vuorinen)

 

Vilpas oli puolustuspäässä ainoa joukkue, joka piti vastustajansa alle 80 pisteessä (78.4) eli ei ole epäilystäkään runkosarjan parhaasta joukkueesta. Salolaisten voittomarginaali oli komea (+657). Kotkan omaan päähän tehtiin keskimäärin 86.5 pistettä eli pakkipuolella KTP oli liigan kahdeksanneksi paras. Pienempään rosteriin siirryttyä Kotkan aggressiivisuus myös lisääntyi.

 

Ketä KTP:stä kannattaa seurata?

Kotkan miehistöstä salolaisittain mielenkiintoisimmat pelaajat ovat Vilppaan kasvatti Ilmari Kallio (3.8/1.3) sekä viimevuotisen hopeajoukkueen kapteeni Michael Pounds (11.7/2.6). Kallio kellotti keskimäärin 16:35 minuuttia per peli, mutta kevättä kohden vastuu on pienentynyt.  Poundsin peliaika oli runkosarjassa liki 25 minuuttia ja hän kuului yli puolet kaudesta Kotkan aloitusviisikkoon.

Ruotsin Jämtlandista kesken kauden Kotkaan siirtynyt Antto Nikkarinen pelasi satamakaupungissa 13 ottelua tehoilla 8.1/3.9 syöttöä ja täytyy nostaa esiin vielä iso kotimainen Mikael Aalto, joka on oikeastaan ainoa back-up Williamsille.

203-senttinen sisäpelaaja Tim Williams (17.9/6.8) saapui vaihtokaupassa Joensuusta ja on osoittanut hyviä otteita Ailuksen alaisuudessa. Kotkan muu jenkkikolmikko on vikkelä ja korintekovoimainen. Kouvolasta lähtöpassit saanut James Sinclair (194cm/15.0/6.1) löysi uuden kodin Kymin alajuoksulta ja Mandell Thomasin (188cm/14.2/3.2) 34 pistettä helmikuussa Vilpasta vastaan ovat varmaan muistissa. Dion Edwin (190cm/15.3/6.1) on kotkalaisista ainoa, joka on pelannut kaikki 40 ottelua ja hänellä on joukkueen paras osumatarkkuus kaaren takaa (35.8%).

(KTP -basketin tutuimmat kasvot salolaisyleisölle ovat Ilmari Kallio ja Michael Pounds. Kuva Sinikka Makkonen.)

 

Jos joukkueita lähdetään vertaamaan heittojoukkueina, vaakakuppi kallistuu vahvasti Vilppaan puolelle. KTP osui kaarelta vain 30.4% tarkkuudella ja luku on selvästi liigan heikoin. Vilpas tykitti bonuskaarelta yli sata kertaa Kotkaa enemmän ja tarkkuus 38.3% oli Espoon jälkeen liigan toiseksi tarkin. Yli 40 prosentlla osuivat Tobin Carberry (44.3%), Mikko Koivisto (43.6%) sekä Javontae Hawkins (42.0%). Edwiniä paremmin onnistuivat myös Nenonen, Ojala, Jones sekä Brown.

Ahnaasti renkaalle pyrkivä KTP oli puolestaan kakkosissa selvästi aktiivisempi heittäen yli 300 kahden pisteen heittoa Vilpasta enemmän. Ero osumissa oli kuitenkin Vilppaan hyväksi, sillä salolaiset olivat liigan tarkin joukkue lähellä koria (58.7%). Mikäli tulevia otteluita ratkotaan vapariviivalta, etu on edelleen Vilppaan. Se oli runkosarjassa liigassa eniten viivalle päässyt joukkue, KTP heikoin.

Kevään pudotuspelit käynnistyvät Salohallilla sunnuntaina. Vilpas Vikings - KTP Basket käynnistyy kello 17:00 ja otteluisäntänä Salon kaupunki. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, parhaat paikat viedään nopeasti. 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit