Uutiset & Artikkelit

18.04.2018 11:11
Pantterijahti, Välierät, Seagulls, Salohalli, Otteluennakko
Vilpasvikings.fi

Korisliigan semifinaalit käynnistyvät torstaina - Seagulls liitelee Vilppaan vieraaksi

 

Korisliigan puolivälierät ovat takanapäin ja pantterinmetsästäjien määrä on supistunut kahdeksasta neljään. Syyskuussa käynnistynyt runkosarja osoitti tarkkuutensa ja 40 ottelun mittaisen sarjan neljä parasta joukkuetta eteni liigan välierävaiheeseen. Tie nousi pystyyn Kouvoille, Katajalle, Pyrinnölle ja KTP:lle. Runkosarjan voittaja Vilpas kohtaa torstaina nelosena jatkoon lähteneen Helsinki Seagullsin Salohallissa ja kakkoseksi sijoittunut Karhubasket aloittaa finaalipaikan metsästyksen BC Nokian isäntänä perjantaina Kauhajoella. Välierät pelataan yleisöystävällisesti vuoropäivinä ja finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

Runkosarjan sijoitukset pitivät harvinaisen hyvin kutinsa eikä puolivälierävaiheessa koettu yhtään yllätystä. Vilpas hoiteli KTP:n voitoin 3-1, Karhu pudotti Tampereen Pyrinnön suoraan kolmessa ottelussa, BC Nokia toisti saman tempun Joensuun Katajalle ja Seagulls lähetti Kouvot kesälomille voitoin 3-1. Tästä eteenpäin panokset kovenevat ja jatkopaikkaan vaaditaan neljä voittoa. Sattuman ja epäonnen mahdollisuudet pienenevät ja se on hyvä asia. Vilppaan ja Seagullsin ottelusarjassa ainakaan bussimatkat eivät tule rasittamaan, sillä moottoritietä perille pääsee reilussa tunnissa ja se tulee näkymään varmasti myös fanien liikkumisessa. Hienoa, että näillä näkymin kummatkin joukkueet pääsevät pelaamaan täysillä rostereillaan, tietysti Teemu Rannikkoa lukuunottamatta. Kouvojen kaltaista epäonnea ei toivo yhdellekään joukkueelle mitalipelien lähestyessä.

 

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa ja taistot päättyivät Vilppaalle 3-1. Täytyy kuitenkin muistaa, että yksikään kamppailuista ei ollut läpihuutojuttu. Avauspeli Kisahallissa kääntyi Antti Kanervon (20) johdolla lokeille 78-72 Vilppaan pelatessa ilman Matias Ojalaa ja Mikko Koivistoa. Salohallissa osat vaihtuivat ja Vilpas otti kuuden pisteen voiton 95-89 samoilla poissaoloilla. Voiton takuumiehinä häärivät Teemu Rannikko (18) ja Aaron Jones (16). Kolmas peli päättyi ensimmäiseen vierasvoittoon 72-83 Tobin Carberryn (18) ja Juho Nenosen (15) johdolla ja viimeinen kohtaaminen Salohallissa oli sarjan tiukin, 92-89 Vilppaalle. Javontae Hawkins riehui 26 pisteen edestä Rannikon säestäessä 18 pinnalla.  

 

Kuka hallitsee välieräsarjassa korinalustoja? Vilpas ja Aaron Jones vai Seagullsin kokenut kaksikko Timi Heinonen & Tuukka Kotti. Kuva Ville Vuorinen.

 

Kumpikin joukkue käyttää rosteriaan laajasti eikä kukaan joudu raatamaan ylisuuria minuutteja. Seagullsin kovimman taakan tähän mennessä on kantanut teräsmies Tuukka Kotti (29:06), Vilppaalta vähiten vaihtopenkkiä on kuluttanut Tobin Carberry (28:03). Aloitusviisikot ovat kärkijoukkueissa yleensä lähes kiveen hakattuja eikä niissä nähdä suuria muutoksia. Javontae Hawkinsin loukattua nilkkansa ensimmäisessä KTP-pelissä viisikon paikan on ottanut Mikko Koivisto, mutta muuten aloitus on ollut vakaa. Torstaina nähdään, jatkaako coach Iisalo Koivistolla vai nouseeko Hawkins takaisin aloittajaksi.

 

Pistetään oletetut aloitusviisikot vertailuun peliajassa, pisteissä ja levypalloissa.

- pelintekijät Jaylon Brown (22:43, 14.7/2.5) vastaan Michael Caffey (27:36, 10.0/3.3). Molemmat takamiehet saapuivat joukkueeseen kesken kauden ja kummaltakina löytyy taitoa, urheilullisuutta ja nopeutta. Caffey (4.9 syöttöä) löytää pelikaverit hieman paremmin, Brownilla etu heittäjänä. Menetyksiä Caffeyllä on hieman enemmän.

 

Sarjassa nähdään kahden liukasliikkeisen takamiehen taisto- Michael Caffey vs. Jaylon Brown. Kuva Markus Moisio.

 

- heittävät takamiehet Mikko Koivisto (20:48, 8.0/2.0) vastaan Antti Kanervo (27:30, 13.1/2.5). Molemmat ovat armoitettuja heittäjiä, jotka on taatusti merkitty punaisella huutomerkillä valmentajien scoutteihin. Koivisto heittää mielellään suoraan vauhdista, Kanervo on enemmän catch and shoot. Koiviston tarkkuus kaarella 43.5%, Kanervolla 42.0% eli tasaista on. Kumpikin pystyy ratkomaan pelejä kolmosputkillaan.

- pienet laiturit Tobin Carberry (28:03, 14.5/5.1) vastaan Jermaine Marshall (27:37, 17.9/3.6). Mielenkiintoinen pari, jossa Marshall on skorannut hieman enemmän, mutta Carberry taas vahvempi levypalloissa. 193-senttisten laiturien tasosta kertoo, että Carberry on jäänyt 44 ottelussa kuusi kertaa alle kymmenen pisteen, Marshall neljästi 37 ottelussa. Carberryn tehot puolivälierissä Kotkaa vastaan 12.8/6.5, Marshall Kouvoja vastaan 20.3/4.8.

- isot laiturit Juho Nenonen (21:44, 9.1/3.2) vastaan Timo Heinonen (26:03, 10.0/4.2). Kaksikolta löytyy rutkasti kokemusta näistä kekkereistä ja iskuja ollaan valmiita antamaan ja myös ottamaan vastaan. Kumpikin on vaarallinen kolmen pisteen kaarella (Nenonen 38.2%, Heinonen 42.8%). Korisliigan kokenein pelaaja Heinonen viihtyy enemmän myös korin läheisyydessä.

 

Sytyttääkö Vilppaan kapteeni Juho Nenonen Salohallin jälleen liekkeihin viime vuoden välierien tapaan? Kuva Ville Vuorinen.

 

- sisäpelaajat Aaron Jones (27:32, 16.1/11.1) vastaan Tuukka Kotti (29:06, 13.7/9.1). Hieno kamppailu tulossa myös korien alla, siitä pitävät huolen vuoden paras ulkomaalaispelaaja Jones ja Korisliigan paras kotimainen pelaaja Kotti. 206-senttinen Aaron Jones on takuuvarma tupla-tuplamies ja niitä AJ napsi kauden aikana peräti 28 kappaletta. Toiseksi paras eli Thomas Gipson jäi seitsemän merkinnän päähän. Ulottuva Jones on myös melkoinen pelote Vilppaan korin alla pitkine käsineen ja hänen edessään moni pelaaja joutuu muuttamaan heittoaan aivan toisennäköiseksi. Tilastollisesti 205-senttinen Kotti jää vertailussa kakkoseksi, mutta hän paikkaa "tappiota" uskomattoman fiksulla pääkopallaan. Liigasta ei taatusti löydy toista yhtä hyvää sijoittujaa puolustuspäässä ja 37-vuotiaan Kotin valtavaa kokemusta ei voi väheksyä.

Välieräsarjaa ei kuitenkaan ratkaista viisikoilla, vaan ratkaisevaa tulee olemaan vaihtopenkin peluutus ja suorittaminen. Vilppaalta päävastuun kantavat Javontae Hawkins (14.5/5.1), Matias Ojala (7.4/3.3), Aatu Kivimäki (5.3/1.4) ja Miikka Luosmaa (2.4/2.4). Seagullsilta ensimmäisinä lepuuttajina kentälle tulevat Remy Abell (12.0/3.2), Melsahn Basabe (8.0/4.3), Alex Vaenerberg (3.4/1.6) sekä Antti Niskanen (2.0/1.7).

 

Mielenkiintoinen on myös "kakkospointtien" taisto kun ex-viikinki Alex Vaenerberg haastaa Aatu Kivimäen taistoon. Kuva Ville Vuorinen.

 

Välierä 1 Vilpas Vikings - Helsinki Seagulls torstaina Salohallissa kello 18:30. Otteluisäntänä Mikko Koiviston kummiyritys OP Lounaismaa, joka maksaa tuttuun tapaan "Koivarin" kolmosista bonusta Vilppaan junnuille. Toivotaan Osuuspankille "kallista iltaa"...

 

Kumpi antaa sarjassa ensimmäisen iskun? Sen näet torstaina Salohallissa klo 18.30 alkaen! Kuva Anne Nenonen.

 

Liput matsiin ennakkoon ZupTicketistä ja Vilppaan toimistolta. Hallin ovet auki torstaina klo 17.15.  Otteluisäntänä OP Lounaismaa. Tervetuloa!

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit