Uutiset & Artikkelit

01.02.2018 20:08
Otteluraportti, Voitto, Salohalli, Seagulls
Vilpasvikings.fi

"Iso askel kohti runkosarjan voittoa"

(Kapteeni Rannikko sytytti Vilppaan ja koko Salohallin ilmiliekkeihin toisen jakson aikana. Kuva Ville Vuorinen)

 

Milloin Vilppaan kauden ensimmäinen kotitappio näkee päivänvalon? Keskiviikkona se oli todella lähellä, sillä Korisliigan kärkikamppailussa Helsinki Seagulls pisti Vilppaan melkoiseen kuoppaan ja johti parhaimmillaan 21 pisteellä. Päätösjaksolla kotijoukkue löysi sellaisen draivin päälle, että kotitili pysyi edelleen puhtaana ja Vilppaan sarjajohto on taas 12 pistettä. Illan sankareita on tietysti useita, mutta Teemu Rannikon ja Javontae Hawkinsin panos ottelua ratkaistaessa oli jotain huikeaa. Rannikko upotti päätöskympillä 13 pistettä ja Hawkins säkitti viisi tärkeää vapaaheittoa koriin. 

Loistavasti 30 minuuttia pelannut Seagulls hyytyi päätöskympillä totaalisesti ja Vilpas vei ensimmäiset kuusi minuuttia 22-0! Vieraat nousivat kolmen pisteen vapareillaan vielä pisteen päähän, mutta viimeinen tasoitusyritys oli epätoivoinen ja pisteet jäivät Saloon, 14. kerran tällä kaudella. Vilppaan kannalta voitto Seagullsista oli normaalia suurempi. Runkosarjan kohtaamiset ovat nyt ohi ja keskinäiset otteluvoitot ovat Vilppaalle 3-1. Se tarkoittaa, että runkosarjan ykköstila alkaa olla lähellä. Sarjakakkosena olevan Seagullsin on voitettava lopuista peleistään viisi enemmän kuin Vilpas, mikäli se aikoo ohittaa salolaiset.

 

Asetelma kärkipeliin

Upea ottelu tiedossa. Hyvässä vireessä oleva Seagulls (16/9) saapuu Salohallin kattilaan täydellä rosterilla ja Vilppaasta (21/6) sivussa on vain Juho Nenonen. Mukana myös uusi mies Jaylon Brown. Porukkaa valuu Salohalliin tasaisena virtana ja lopulta paikalla on 1812 katsojaa. Tunnelma on yksi kauden parhaista, kun Ultras laulaa, kansa viihtyy ja tällä kertaa ottelun kulkukin on hieman poikkeuksellinen.

 

(Jaylon Brown debytoi Vilpas -paidassa. Kuva Markus Moisio)

 

Lopputulos ja tilastot

Vilpas-Seagulls 92-89 (18-20, 13-26, 30-25, 31-18)

Vilpas: Javontae Hawkins 26/9, Tobin Carberry 19/8, Teemu Rannikko 18/3/10 syöttöä, Aaron Jones 10/11, Aatu Kivimäki 9/0, Mikko Koivisto 5/1, Matias Ojala 3/4, Miikka Luosmaa 2/2.

Seagulls: Jermaine Marshall 21/4, Antti Kanervo 17/3, Tuukka Kotti 16/4, Michael Caffey 14/4/6 syöttöä, Timo Heinonen 10/11, Kayel Locke 5/2, Alex Vaenerberg 3/1, Antti Niskanen 2/1, Remy Abell 1/2.

 

Ottelun kulku jaksoittain

1) Ottelu käyntiin Tuukka Kotin kolmosella, mutta kolmessa minuutissa Vilpas johtaa 8-3. Sen jälkeen Seagulls vie Kotin johdolla seuraavat minuutit 0-12. Loppuhetkillä Vilpas kaventaa ja tauolle numeroista 18-20. Jakson harvinaisuus oli, että ainoan hyökkäyslevypallon vei Seagulls. 

2) Toinen jakso oli selkeästi vieraiden (13-26) ja se esitteli parasta asettaan eli nopeisiin lähdöissä ei viivytellä. Kakkospalloissa Seagulls oli parempi 2-13 ja tehoista vastasivat Marshall (13) ja Kotti (12). Vilppaan esitys oli lammasmainen.

- Toinen peli putkeen, että tullaan peliin ihan flättinä. Nyt pitää miettiä, mistä se johtuu, ihmetteli Joonas Iisalo. 

3) Takamies Caffeyn kolmosella ero kasvoi jo 21 pisteeseen ja epätoivo Salohallin lehtereillä alkoi heräillä. Tuleeko tänään takkiin? Tobin Carberryn ja Javontae Hawkinsin tehtyä 11 pistettä mieheen toiveet kuitenkin kohosivat ja ero kaventui viimeiselle tauolle kymmeneen pisteeseen. Myös levypalloissa Vilpas nousi edelle, 30-27. Seagulls jatkoi kovaa esitystä kaarella (9/16) ja Vilpaskin löysi jyvän (9/22) vaikean ensimmäisen puoliajan jälkeen.

4) Harvoin on nähty sellaista ylivoimaa, mitä kotijoukkue esitteli päätöskympillä. Seagulls ei osunut läheltä, ei kaukaa ja Vilppaan yritykset tuntuivat menevän koko ajan sisään. Kun Alex Vaenerberg osui vihdoin kolmosen (83-74), kellossa oli aikaa jäljellä 3:52 ja Vilpas oli vienyt reilun kuuden minuutin pätkän 22-0! Kun mukaan lasketaan kolmannen erän loppu, koko runi meni Vilppaalle 27-0... Seagulls ei kuitenkaan luovuttanut. Marshall kavensi kolmosellaan (1:37) 86-80 ja Antti Kanervo kolmella vaparillaan (1:05) 86-83. Hawkins kuittasi heti perään nopealla 88-83 ja ero kaventui kahteen pisteeseen Caffeyn kolmosella (0:16). Vilppaan aikalisän jälkeen Hawkins lisäsi vapariviivalta kotijohdon 90-86, mutta Marshall pääsi 0:08 jäljellä viivalle. Kaikki kolme vaparia sisään ja ero yhteen pinnaan. Seagullsin oli pakko rikkoa ja Hawkins sinetöi viivalta loppunumerot 92-89.   

 Ottelun ratkaisu

Kuten Joonas Iisalo totesi pressissä, tältäkin joukkueelta löytyy henkistä kovuutta. Vaatii paljon nousta 21 pisteen tappiosta voittoon. Päätösjakson tilastot ovat mukavaa luettavaa. 8:49 Carberry 3p 67-71, 8:03 Jones 2p 69-71, 7:38 Rannikko 3p 72-71, 6:58 Rannikko 2p 74-71, 6:08 Rannikko 3p 77-71, 4:42 Rannikko 3p 80-71 ja 4:13 Kivimäki 3p 83-71.  

 

Parhaat pelaajat

Joskus elämä ei ole reilua. Javontae Hawkins pelasi hienon ottelun ja teki kentän korkeimman pistemäärän 26. Paikalla sattui kuitenkin olemaan Vilppaan kapteeni Teemu Rannikko, jolle pelien ratkaiseminen ei ole vierasta puuhaa. Keskiviikkona Rannikko otti pelin haltuunsa, kun sitä eniten tarvittiin. Loppupelissä verta syljeskellyt kippari oli sitä ennen sytyttänyt joukkueen, fanit ja koko Salohallin yleisön sellaiseen kiimaan, että alta pois. Rannikko tykitti päätösjaksolla 13 pistettä, antoi kolme vapauttavaa syöttöä ja villitsi täyden Salohallin todellisiin liekkeihin. Kympin arvoinen suoritus. Sama mies pokkasi myös Länsirannan hammaslääkäreiden palkinnon. Seagullsin parhaana palkittiin kokenut Tuukka Kotti.

 

(Javontae Hawkins esitti jälleen loistavia otteita ja oli isäntien paras pistemies 26p saaliillaan. Kuva Ville Vuorinen)

 

Erikoishuomiot

Vilppaan ylivoimaiset kotiesitykset ovat näkyneet myös Ultrasin katsomossa ja kiihkoa ei ole ollut entiseen tapaan. Ymmärrettävää, että selvät voitot eivät sytytä. Sarjakakkonen Seagulls sytytti myös punavalkoiset uuteen iskuun ja se näkyi ja kuului. Eniten kritiikkiä hienossa korisillassa sai osakseen tuomarikolmikko, jonka vihellyksiä eivät oikein ymmärtäneet pelaajat, valmentajat, yleisö...

 

Coach corner

Mikko Larkas: "Teemu oli aika hyvä siinä vaiheessa, kun Salo tarvitsi nostetta. Me pelattiin aika tyhmästi, kun johdettiin 20 pisteellä. Lähdettiin pelaamaan speed-upia vaikka siihen ei ollut mitään syytä. Viimeisen jakson ensimmäiset kuusi minuuttia heitettiin ihan kaikki ohi, koko runi meni 27-0 ja päät painui liikaa. Lopussa keksittiin keinot ja pääsimme yrittämään tasoitusheittoakin. Olen ylpeä, että pelattiin loppuun asti. Usko omaan tekemiseen pitää säilyä niin kauan kun kellossa on aikaa jäljellä."

Joonas Iisalo: "Pukukopissa käytiin puoliajalla läpi, että siellä oli kentällä vain yksi joukkue. Oltiin pehmeitä molemmissa päissä kenttää eikä voi puolustella meidän esitystä. Kiva nähdä, että joukkueesta löytyy henkistä kovuutta tulla 21 pisteen tappioasemasta takaisin. Tämä oli iso askel kohti runkosarjan voittoa."

 

(Salohalli oli revetä liitoksistaan, kun Vilpas esitti huikeita otteita toisella jaksolla. Kuva Anne Nenonen)

 

Seuraavaksi perjantaina Lapualle

Huilaamaan ei kuitenkaan ehditä, sillä seuraava peli on edessä jo perjantaina. Vieraspelissä on vastassa loukkaantumiskierteessä painiva Lapuan Kobrat. Vilppaan uudelle amerikkalaispelaajalle Jaylon Brownille lienee luvassa enemmän vastuuta. Seagulls-pelissä peliaika jäi ymmärrettävästi vähiin, sillä Brown pääsi haistelemaan liigan ilmapiiriä vain reiluksi seitsemäksi minuutiksi. 

Kobrilta rivit ovat harvenneet viime aikoina. Takareisivammasta kärsivä heittokone Maurice Creek on sivussa viikkokausia ja keskiviikko päätti ilmeisesti Terence Jenningsin kauden. Rampa Kobralauma kaatoi kuitenkin keskiviikkona Kouvot selvästi 99-72 ja jäljellä olevista vahvistuksista Stephen Croone upotti kahdeksalla kolmosella peräti 38 pistettä ja Christopher Ortiz avusti 24 pisteellä. Onko uusia miehiä tulossa apuun jo perjantaina?

Kobrat-Vilpas Lapuan urheilutalolla perjantaina kello 18:30 ja matsi on nähtävillä tuttuun tapaan suorana Fanseatilla.

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit