Uutiset & Artikkelit

03.08.2018 12:02
Vilpasvikings.fi

Kesätentissä päävalmentaja Joonas Iisalo

Joonas Iisalo aloittaa kolmannen kauden Vilppaan päävalmentajana. Kuva Markus Moisio.

 

Salon Vilpas valmistautuu uuteen Korisliigakauteen rauhallisissa merkeissä. Pelaajat ovat pitäneet huolen omasta perusharjoittelusta omilla tahoillaan ja valmennusjohto kokoaa ryhmän ensi viikon alussa yhteen. Vilppaan korismiehistö on liigajoukkueista valmis ensimmäisenä, kun viimeinen palanen varmistui alkuviikosta D.J. Fennerin sopimuksen myötä. 

Joukkueen pelillinen ohjelma käynnistyy perinteisillä Tallinnan harjoitusotteluilla 21.-22. syyskuuta. Tallinnassa Vilpas kohtaa TLU Kalevin ja BC Kalev Cramon ja seura järjestää myös faneille mahdollisuuden lähteä tutustumaan uuteen joukkueeseen. Viikkoa myöhemmin pelataan Salohallissa Hanhivaara-turnauksen merkeissä. Vilppaan ohella turnauksessa nähdään viime kevään pronssiottelussa kohdanneet Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä sarjanousija Kaarinan Ura Basket. Korisliigan 40 ottelun mittainen runkosarja pyörähtää käyntiin lokakuun 7. päivä, jolloin viime kevään finaalijoukkueet Karhubasket ja Vilpas iskevät yhteen Kauhajoella.

 

Otetaanpa Vilppaan kahteen peräkkäiseen hopeaan luotsannut Joonas Iisalo kesätenttiin ja kysellään päävalmentajalta hieman tulevasta.

 

Miten päävalmentajan oma kesä on sujunut?

- Mukavasti on sujunut. Kauden jälkeen lähdettiin perheen kanssa etelän lomalle, mutta muuten on vietetty aikaa Suomessa. Juuri ennen pleijareita syntyi toinen poika maailmaan ja ensimmäisen parin kuukauden aikana tuli vietettyä aika vähän aikaa hänen kanssaan pleijareista johtuen. Nyt on koitettu ottaa sitä aikaa takaisin.

 

Miten Vilppaan kesäharjoittelu on toteutunut?

- Kesäkuussa pelaajat tekivät pääasiassa töitä fysiikan eteen Juhoa ja Mikkoa lukuunottamatta, jotka hyppäsivät melkein heti maajoukkueen harjoituksiin. Heinäkuussa aloitettiin lajiharjoittelu Aatun, Henkan, Miikan, Leevin ja Teemun kanssa ja amerikkalaispelaajat saapuvat Suomeen elo-syyskuun vaihteessa. Kaikki on sujunut hyvin ja kaikilla riittää varmasti nälkää tulevaan kauteen.

 

Jenkit vaihtuvat tuttuun tapaan. Mitä kuuluu viime vuoden kavereille?

- AJ sai diilin Kiinasta ja sen verran voi sanoa, että kyseessä on vähintäänkin rahakas sopimus. Kiinan sopparin jälkeen hän jatkaa matkaa Israeliin. Tobin sainasi Bakken Bearsiin Tanskaan, Hawk teki diilin Kreikan liigaan ja JB Bilbaoon Espanjaan. Voi siis sanoa, että kaverit ovat päässeet mukavasti eteenpäin urillaan ja näinhän sen pitääkin mennä. Kaikki olivat erinomaisia pelaajia, mutta ennen kaikkea upeita joukkuekavereita ja Vilpas-yhteisön jäseniä, joten ei voi toivoa muuta kuin hyvää jatkoon. 

Joka vuosi kun Suomesta lähtee pelaajia hyviin sarjoihin, sen parempi mahdollisuus meillä on löytää tänne jatkossakin huipputalentteja alle markkinahinnan. Korisliigan maine ja taso on hyvä, mutta palkkataso valitettavan alhainen. Meilläpäin maksetaan vähemmän kuin monessa pienemmässä/huonommassa sarjassa tai kakkosliigoissa. Se on realiteetti, jonka kanssa me työskentelemme joka vuosi. Suhteessa palkkatasoon joukkueiden valmentajat ja taustat tekevätkin erinomaista työtä löytäessään tänne pelaajia. Markkina on myös sillä tavalla muuttunut, että alkukesästä kannattaa jo alkaa etsimään tänne vahvistuksia. Esimerkiksi viime vuonna Hawkins ja Jones kiinnitettiin aikaisessa vaiheessa.

 

Vilppaan koko joukkue on kasassa syyskuun alussa, jonka jälkeen alkaa tiukka valmistautuminen kohti lokakuussa alkavaa sarjaa. Kuva Markus Moisio.

 

Minkälainen tuntuma päävalmentajalla on uusiin vahvistuksiin?

- Brandon Taylor on oikeastaan se pelaaja, joka meidän viime kauden joukkueesta puuttui. Nelosvitonen, jolta löytyy post-peli mutta myös kolmen pisteen heitto. Se tekee puolustuksen valinnat hankalaksi etenkin pallosriinitilanteissa. Hän on myös hyvä levypallopelaaja, mikä auttaa aina joukkuetta.

- Henri Wade-Chatman on kombotakamies. Hän pelasi molempia takamiehen tontteja Espanjassa, joten hänen pitäisi sopia hyvin meidän muiden takamiesten kanssa kentällä. Lisäksi hänellä on kokoa puolustaa eri pelipaikkoja. Nykykoriksessa tarvitaan erilaisia” pallonkäsittelijöitä/edunluojia” ja Henri tuo peliimme sille saralle erilaisen ulottuvuuden.

- David Haughton on oikea työmyyrä vitospaikalla. Jokainen aiempi koutsi on kehunut hänen asennettaan ja persoonaa. Mikä pituudesta puuttuu, David korvaa yrityksellä ja atleettisuudella. Veikkaan, että Rannikko-Haughton yhteys toimii hyökkäyspäässä samalla tavoin kuin Rannikko-Jones. 

- D.J. Fenner on all-round kolmonen, jolta löytyy atleettisuutta, taitoa ja kokoa mukavasti. Hän pystyy puolustamaan useita pelipaikkoja sekä hakemaan mukavasti levypalloja omalla pelipaikallaan. Hänellä on vähiten kokemusta vahvistuksistamme, mutta erinomainen yliopistotausta. 
- Remond Brown tulee pelaamaan PeU Basketissa, mutta harjoittelee suuren osan harjoituksista meidän kanssa. Hän on motivoitunut atleettinen ja taitava laituri, joka tuo meille harjoituksiin kilpailullisuutta ja urheilullisuutta. 

- Henri Kantonen on erittäin motivoinut ja lahjakas nuori pelaaja, joka tekee kovasti töitä kehityksen eteen. Meillä on vasta kourallinen yhteisiä harjoituksia takana, mutta yhteinen sävel on löytynyt nopeasti. Kuten sanoin jo aiemmin: Henkka on jo nyt hyvä pelaaja, mutta hänellä on mahdollisuus tulla erinomaiseksi pelaajaksi harjoittelun ja kokemuksien kautta.

 

Miltä tulevan kauden joukkue näyttää valmentajan silmin? Miten pelitapa tulee muotoutumaan verrattuna edelliseen kauteen? 

- Kauden alkaessa meillä on paperilla materiaalin puolesta ehkä paras ja tasapainoisin joukkue, mitä minun aikanani Vilppaassa on ollut. Meillä on taitoa, kokoa, laajuutta ja erilaisia vaihtoehtoja jokaiselle pelipaikalle. Joukkueesta löytyy mukavasti kokemusta, mutta samalla nälkäisiä nuoria kavereita, jotka haluavat edetä urillaan. Samalla löytyy kiva jatkumo suomalaisten osalta. Se jää nähtäväksi, muodostuuko joukkueen kemia, yhteishenki ja työmoraali samalle tasolle kuin kahtena aikaisempana kautena. Ennustaminen on kuitenkin vaikeaa - etenkin tulevaisuuden ennustaminen. Joukkuetaktiikoiden puolesta joitain asioita muutamme ja joitain säilytämme. Olimme pitkään viime kaudella terveenä sarjan paras joukkue joukkuetilastojen valossa, joten suuriin muutoksiin on tuskin syytä. 

Materiaalin puolesta joukkueessa on kaksi isoa eroavaisuutta. Ensimmäinen on nelosvitos Brandon Taylorin hyväksi käyttäminen hyökkäyspäässä. Hänelle juostavat palloskriinit ja siitä tulevat erilaiset valinnat. Toisena on Aaron Jonesin kokoisen vitosen puuttuminen puolustuskorin alta. Meillä on kuitenkin enemmän kokoa kaikilla muilla pelipaikoilla ja se pitää saada näkymään ”kollektiivisena käsiverkkona” puolustuksessa. 
Jokainen joukkue on kuitenkin aina omanlaisensa. Minulla on tietty ajatus, millä taktiikoilla aloitamme. Sapluuna kuitenkin elää kauden aikana, kun oppii tuntemaan yksilöt ja joukkueen entistä paremmin. Tiettyjä juttuja heitetään varmasti roskakoriin ja tiettyjä asioita lisätään. Se tekee oikeastaan valmentamisesta juuri niin mielenkiintoisen ammatin, mitä se mielestäni on. Niistä tulee myös ne parhaat hyvänolon tunteet, kun näkee, että joukkue ja yksilöt kehittyvät ja onnistuvat yhdessä. 

 

Mitkä ovat Vilppaan preseasonin suunnitelmat?

- Elokuun 6. päivä aloitamme yhteisharjoitukset toden teolla ja elo-syyskuun vaihteessa tulevat uudet ulkomaan vahvistukset Saloon. Pelaamme neljä preseason-ottelua ennen ensimmäistä runkosarjaottelua. Ensimmäiset kaksi peliä pelaamme tuttuun tapaan Tallinnassa 21.-22.9. sekä kaksi peliä Hanhivaara-turnauksessa 29.-30.9. Sitten olemme valmiita uuteen kauteen.

 

Miten paljon päävalmentaja on ehtinyt seurata muiden joukkueiden tekemisiä?

- Tuleehan sitä seurattua, millaisia pelaajia muut joukkueet palkkaavat kesän aikana. Samalla muodostuu pieni käsitys siitä, millaista koripalloa joukkueet mahdollisesti pelaavat. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä oman joukkueen rakentamiseen. Täytyy myös lomailla ja nauttia muista asioista elämässä. Silloin antaa mahdollisuuden myös sellaiselle ajatustyölle, jota kauden aikana on vaikea tehdä. 

 

Salon Vilpas Korisliigassa kaudella 2018-2019

 

Otteluohjelma

 

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit