Uutiset & Artikkelit

22.11.2017 11:58
Vilpasvikings.fi

Joonas Iisalo tyytyväinen Vilppaan alkukauteen

Korisliiga viettää parin viikon treenitaukoa ja usealle joukkueelle breikki tulee hyvään saumaan. Käydäänpä läpi vajaan kahden kuukauden rutistusta ja miten Vilpas on alkumatkasta suoriutunut. Kaikki liigapelaajat eivät pääse käyttämään taukoa oman joukkueensa kuvioissa, sillä Susijengi kokoontui maanantaina Helsinkiin ja aloitti valmistautumisen päävalmentaja Dettmannin johdolla perjantaiseen MM-karsintaan Bulgaria-Suomi. Ensi viikon maanantaina Suomi kohtaa kotonaan Tsekin ja Korisliiga palaa parketille keskiviikkona 29.11 täydellä viiden ottelun paketilla. Vilppaan kausi jatkuu tuolloin Kauhajoella.

 

 

Vuoden 2019 MM-kisat pelataan Kiinassa ja kaksivaiheisen karsintajärjestelmän ensimmäinen vaihe jakaantuu marraskuulle, helmikuulle ja kesäkuulle.  Susijengin leiritys alkoi Helsingissä 16 pelaajan voimin ja tuosta ryhmästä 12 miestä valitaan marraskuun kahteen MM-karsintaotteluun, Bulgarian Botevgradiin ja Helsingin jäähalliin. Korisliigasta ryhmityksessä ovat mukana Vilppaan Mikko Koivisto ja Juho Nenonen, Seagullsin Tuukka Kotti ja Antti Kanervo sekä Katajan Ilari Seppälä. Kiistat Euroliigan ja FIBA:n välillä ovat pahasti solmussa, joten Petteri Koposen (Barcelona) ja Sasu Salinin (Malaga) osallistuminen karsintapeleihin on epätodennäköistä.

 

Sitten takaisin kotoiseen Korisliigaan. Yhdeksi mestarisuosikiksi nostetun Vilppaan kausi alkoi yskähdellen ja viiden ottelun jälkeen koossa oli vain kaksi voittoa (KTP +5, Karhu +25) ja kolme tappiota (Seagulls -6, Kouvot -25, BC Nokia -10). Lokakuun 11. päivän jälkeen viikinkipursi on seilannut upeassa yhdeksän ottelun voittoputkessa ja Salohallissa ovat kaatuneet Espoo Utd (+51), Seagulls (+6), BC Nokia (+15) ja Kouvot (+6) sekä vieraskentältä pisteet on haettu Katajalta (+3), Pyrinnöltä (+1), Espoolta (+8), Kobrilta (+23) ja Kotkalta (+26). Komealla putkella selittyy kuuden pisteen kaula sarjataulukossa kakkosena olevaan Kouvolaan.

Vilppaan selkärankana on toiminut lokakuun pelaajaksi valittu Aaron Jones. 206-senttinen "AJ" on liigan kärkimies levypalloissa (11.7), torjunnoissa (2.2) ja tehotilastossa (28.8). Hän on yhdeksäs pisteissä (17.1), liigan tarkin kahden pisteen heittäjä (72.9%) eikä valittamista ole kolmosissakaan (47.6%). Vaparitkin putoavat isolle miehelle kohtuullisesti (70.5%). Jonesin tärkeydestä joukkueelle kertoo myös ykköstila plus/miinustilastossa (12.9) ja tupla-tuplia (11/14) mies on raapinut kasaan enemmän kuin kukaan muu.

Kesken kauden joukkueeseen liittynyt John Jordan ei ole hävinnyt vielä yhtään peliä Vilppaan paidassa eli koossa on yhdeksän voittoa yhdeksästä pelistä. "JJ" on pisteissä (19.8) ja riistoissa (1.6) Korisliigan viidenneksi paras ja samalla sarjan rikotuin pelaaja. Nostetaan vielä kolmantena esille  Jordanin tulon myötä laituriksi siirtynyt Tobin Carberry, joka on liigan ykkönen syöttö/menetyssuhteessa. Tobinilla on koossa 33 syöttöä ja vain seitsemän menetystä. Vapaaheitoissa Carberry on sijalla viisi (87.2%) ja kolmosissa kuudes (45.3%).

 

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo on tyytyväinen ja jopa hieman yllättynyt joukkueensa aloituksesta. Mihin asioihin olet eniten tyytyväinen 14 ottelun jälkeen?

- Olen tyytyväinen moneenkin osa-alueeseen. Etenkin, kun ottaa huomioon rajallisen yhteisen harjoitusajan pre-seasonilla ja alkukauden aikana. Eniten olen tyytyväinen joukkueemme kemiaan sekä henkeen kentällä ja sen ulkopuolella. Meillä on kasassa joukkueorientoitunut, älykäs ja korkean työmoraalin omaava joukkue, jossa kaikki haluavat kehittyä jatkuvasti. Joukkueella tulee olla jatkuva kollektiivinen nälkä, jotta menestystä tulee keväällä. Pelillisesti olemme olleet alkukaudesta advanced-tilastojen (Synergy) valossa liigan paras joukkue hyökkäyksessä ja kolmanneksi paras puolustuksessa. Molemmissa päissä monipuolisuutemme korostuu, arvioi Iisalo.

 

Entä kehityksen kohteet? Niitäkin varmaan löytyy.

- On paljon yksityiskohtia, joita voimme tehdä paremmin ja molempien päiden laatutekijöitä koetetaan kehittää jatkuvasti. Hyökkäyspäässä tulee tilanteita, joissa emme ole vielä samalla sivulla. Tilankäyttö ei ole optimaalista, tempo ei ole riittävä ja skriinejä ei aseteta tai käytetä riittävän laadukkaasti. Puolustuspään isoimmat kehityskohteet ovat tällä hetkellä kommunikoinnissa, sisäpuolustuksessa sekä dynaamisten palloskriinien puolustamisessa, luettelee Iisalo.

 

Mites sitten muualla? Alkukauden alisuorittaja on ollut mestaruutta puolustava Joensuun Kataja. Se ei ole saanut siirrettyä eurokenttien hienoa pelihuumoria Korisliigaan ja yhdeksästä ottelusta on koossa vasta neljä voittoa. Joensuussa voidaan toki mennä euroväsymyksen taakse, mutta täytyy muistaa, että Kataja on kärsinyt loukkaantumisista koko alkukauden. Isolla kohulla itärajalle hankittu Alex Murphy on ollut mukana vasta yhdessä pelissä, kapteeni Vesa Mäkäläinen kolmessa, Alex Marzette neljässä ja Tommi Huolilakin on huilannut kolme matsia. 

Katajan ulkomaalaisvahvistukset eivät ole vakuuttaneet joukkueen kannattajia ja tehdyissä pisteissä mestari on vasta liigan yhdeksäs (84.1), levypalloissa kymmenes (35.8) ja hyökkäyslevyreissä koko liigan heikoin (9.2). Hienon syksyn pelannut Ilari Seppälä on ollut Katajan johtotähti alkukaudella. Ei varmasti tarvitse olla suuri ennustaja, jos väittää Katajan kipuavan sarjataulukossa ylöspäin sarjan vanhetessa. Vaikkakin jatkopaikka FIBA Europe Cupin alkulohkosta tuo lisäpelejä Euroopasta.

 

Miten päävalmentaja Iisalo näkee syksyn 2017 liigatason?

- Tänä vuonna joukkueiden taktisten mallien erot ovat suurempia kuin aikaisemmin Korisliigassa ja joukkueita on rakennettu eri tavalla kuin aikaisemmin. Löytyy erittäin isokokoisia joukkueita, jotka postaavat paljon ja kontrolloivat tempoa. Löytyy myös "small ballia" pelaavia joukkueita, jotka nojaavat enemmän vauhtiin ja aggressiivisuuteen. Puolustuksista löytyy myös paljon taktisia variaatioita ja se on mielestäni hyvä asia liigan kehityksen kannalta, toteaa keväällä vuoden valmentajaksi valittu Iisalo.

 

Liigakauden kynnyksellä kärkisakkiin veikatut Seagulls ja Pyrintö ovat saldossa 7/5, sijoilla neljä ja viisi Kouvojen ja Karhun jälkeen. Seagulls otti ennen maajoukkuetaukoa kahdesti kuokkaan, ensiksi Kotkasta (-2) ja viimeksi Kisahallista Karhulle (-5). Lokkien ongelmat ovat hieman samoja kuin Katajalla eli ulkomaalaisten suoritukset heittelevät, mutta Antti Kanervoon (15.1/3.2) ja Tuukka Kottiin (11.3/9.8) voi luottaa. Seagulls on selvinnut alkukaudesta ilman suurempia loukkaantumisia ja onnittelut Salosta teräsmies Timo Heinoselle. Pitkä ja upea liigaura toi ykköspaikan pelatuissa otteluissa!   

Sami Toiviaisen luotsaama Pyrintö on saanut sekavan alkukauden jälkeen palaset pikkuhiljaa kohdalleen ja pirkanmaalaiset lähtivät tauolle kolmen ottelun voittoputkessa. Kotivoitto Kouvoista (+9) sai jatkoa Uudestakaupungista (+56) ja Nokialta (+22). Toiviaisella on riveissään Korisliigan paras korintekijä Brian Asbury (23.1) ja liigan toinen teräsmies Antero Lehto pelasi juuri 600. liigapelinsä. Kolmantena miehenä Korisliigan historiassa ja terveenä ollessaan Lehto ohittaa vielä tällä kaudella Jarkko Tuomalan. 

 

Kuka on vakuuttanut eniten päävalmentajan esityksillään?

- Kun runkosarjasta on pelattu alle kolmasosa, on turha nostaa yhtään yksittäistä joukkuetta esille. Greg Gibsonilta opittu fraasi "you want to be at your best in the second half of the season" on mielestäni osuva. "Asiantuntijat" tekevät liian helposti johtopäätöksiä voimasuhteista liian varhaisessa vaiheessa. Toisella puolikkaalla vasta mitataan, kuka on kuka ja millä tasolla kukin pelaa, rauhoittelee Iisalo.

 

Valitse kuitenkin lopuksi kahden ensimmäisen liigakuukauden All Stars -viisikko Korisliigasta.

- Paha kysymys, koska sehän koostuisi tietenkin vain meidän pelaajista. Jos jätetään omat miehet pois, viisikko voisi näyttää tältä: takamiehet Bojan Sarcevic (Karhu) ja Ilari Seppälä (Kataja), laitureiksi Antti Kanervo (Seagulls) ja Ville Kaunisto (Kouvot) sekä sentteriksi Brian Asbury (Pyrintö).

 

 

 

 

 

Liity postituslistalle

Kirjoita sähköpostiosoitteesi alla olevaan laatikkoon ja klikkaa Liity postituslistalle -painiketta!

Yhteistyökumppanit